Η ΕΕ προτίθεται να σταματήσει την έρευνα για επιδοτήσεις Κινεζικών εταιριών

0

Η ΕΕ θα αναβάλει την λήψη απόφασης για το αν θα ξεκινήσει έρευνα κατά των Κινεζικών εταιριών κατασκευής εξοπλισμού, σχετικά με παραβιάσεις των κανόνων περί απαγόρευσης κρατικών ενισχύσεων, που εκτιμάται ότι δέχθηκαν από την Κινεζική κυβέρνηση.

Karel De Gucht

Ο λόγος που η ΕΕ αναβάλει την απόφαση είναι ότι οσονούπω η China Mobile πρόκειται να επιλέξει τις ανάδοχες εταιρίες  για την υλοποίηση μιας τεράστιας σύμβασης που αφορά την κατασκευή του δικτύου 4G της. Σύμφωνα με τους Financial Times, που επικαλείται ανώνυμους αξιωματούχους, ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Karel De Gucht, θα ήταν διατεθειμένος να «θάψει» την υπόθεση, αν οι ευρωπαϊκές εταιρείες τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού αναλάβουν ένα αξιόλογο τμήμα του έργου της China Mobile. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο του έργου αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ των παγκόσμιων επενδύσεων τηλεπικοινωνιών για το 2014.

Ο De Gucht έχει ενημερώσει στο παρελθόν τα κράτη μέλη ότι είχε συγκεντρώσει «αδιάσειστα στοιχεία» ότι το Πεκίνο είχε παράσχει παράνομες επιδοτήσεις στους μεγαλύτερους κατασκευαστές εξοπλισμού δικτύου της Κίνας, Huawei Technologies και ZTE. Κέρδισε την υποστήριξη, “επί της αρχής”, των συναδέλφων επιτρόπων τον Μάιο για να ανοίξει επίσημα την υπόθεση, αλλά ακολούθως έριξε τους τόνους την περασμένη εβδομάδα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «…η λύση που βρήκαμε σχετικά με τις επιδοτήσεις στα ηλιακά πάνελ θα δώσει τον τόνο και για άλλες περιπτώσεις”.

Η Nokia Siemens Networks, η Ericsson και η Alcatel-Lucent έχουν λάβει μέρος στο διαγωνισμό για να κερδίσουν ένα μερίδιο του έργου της China Mobile, που συνεπάγεται την κατασκευή και τη συντήρηση περίπου 200.000 σταθμών βάσης 4G σε ολόκληρη την Κίνα.

Η Huawei και η ZTE, που έχουν επανειλημμένα αρνηθεί τη λήψη παράνομων επιδοτήσεων, συμμετέχουν επίσης στο διαγωνισμό. Τα αποτελέσματα αναμένονται στις αρχές Σεπτεμβρίου, αν και προηγούμενες προθεσμίες έχουν παρέλθει.

Τον Ιανουάριο, Κινέζοι διπλωμάτες παραπονέθηκαν στην ΕΕ ότι ο De Gucht, είχε ζητήσει από την Κινεζική κυβέρνηση, οι ευρωπαϊκές εταιρείες να αναλαμβάνουν τουλάχιστον το 30% του μεριδίου της αγοράς εξοπλισμού δικτύου της Κίνας, σε αντάλλαγμα για την εγκατάλειψη της έρευνας του.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


25ο Συνέδριο InfoCom World - Έρχεται στις 14/12!

Το Infocom World 2023 έρχεται με κεντρικό μήνυμα «Diginvest in Greece: New Horizons!» Φέτος, το συνέδριο θα βρεθεί στο σταυροδρόμι του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

Leave A Reply