weekly D 21-1-22 sent
600x80 shipping 20-12-21 sent
600x80 drones 11-1-22 sent.
600x80 wid 17-1-22 sent

Δύο μέτρα και δύο μετρήσεις

Δύο διαφορετικές μεθοδολογίες με δύο διαφορετικά αποτελέσματα, παρουσιάστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, με αφορμή τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της Tarifica για το κόστος κινητής και της IDATE DigiWorld για τη σταθερή.
Τα συμπεράσματα είναι τελείως αντιδιαμετρικά, αφού τα αποτελέσματα της Tariffica σχετικά με το κόστος της κινητής έδειξαν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη shortlist των κρατών με τις υψηλότερες τιμές στην κινητή τηλεφωνία, με αρκετές υποσημειώσεις.
H εταιρεία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συνδρομητές κινητής τελικά πληρώνουν σημαντικά υψηλότερες χρεώσεις, σε σχέση με αυτές που αναφέρονται στους επίσημους τιμοκαταλόγους των εταιρειών.
Για να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα, η Tariffica χρησιμοποίησε ως βάση την παραδοχή ότι όλοι οι καταναλωτές είναι «ορθολογικοί», δηλαδή επιλέγουν πάντα σωστά το πακέτο υπηρεσιών του παρόχου, γεγονός που δεν ισχύει πάντα, ώστε να εκμεταλλεύονται στο έπακρο τα προνόμια που αυτό τους παρέχει.
Το επόμενο βήμα ήταν να συγκεντρώσει τα στοιχεία αγοράς της ΕΕΤΤ και να εξάγει το μέσο έσοδο ανά συνδρομητή (Average Revenue Per User – ARPU).
Τέλος, έκανε αντιπαραβολή των τιμών τιμοκαταλόγων, σε σχέση με την πραγματική μέση χρέωση ανά συνδρομητή και διαπίστωσε ότι, θα ήταν μαθηματικά αδύνατο να είναι τόσο υψηλή αν οι συνδρομητές πλήρωναν τις διαφημιζόμενες τιμές λιανικής.
Η Tariffica καταλήγει ότι, η πραγματική τιμολόγηση των κινητών επικοινωνιών στην Ελλάδα δεν αντικατοπτρίζεται στις τιμές που παρουσιάζονται δημόσια (π.χ. στις ιστοσελίδες) από τους παρόχους.
Αντίθετα για τις τιμές υπηρεσιών σταθερών επικοινωνιών, η IDATE που έκανε την έρευνα, επέλεξε να βασίσει την αξιολόγησή της στο κριτήριο του μέσου εσόδου ανά χρήστη όπου συμπεριλαμβάνονται εποχιακές εκπτώσεις και προωθητικές ενέργειες.
Συνέκρινε επίσης το μέσο έσοδο ανά χρήστη με το κατά κεφαλήν εισόδημα, το μέσο μισθό, το κόστος ζωής και την ισοτιμία.
Με αυτά τα δεδομένα, η IDATE συμπέρανε ότι, στην Ελλάδα η μέση χρέωση συνδρομητή για σταθερές ευρυζωνικές υπηρεσίες είναι 8,68 ευρώ και είναι η δεύτερη χαμηλότερη μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκρίνοντας επίσης τη μέση χρέωση με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ η χώρα μας βγήκε η τρίτη φθηνότερη.
Σε σχέση με τον μέσο καθαρό μισθό, η μέση χρέωση ανά συνδρομητή σταθερής είναι η δεύτερη χαμηλότερη στην Ευρώπη, ενώ είναι η χαμηλότερη χρέωση ως ποσοστό του κατώτατου μισθού.
Συμπέρασμα, όπως λέει και η ΕΕΤΤ, οι μετρήσεις είναι αντικειμενικές και συγκρίσιμες, αν τα εργαλεία μέτρησης είναι τα ίδια, είναι κοινώς αποδεκτά και υπάρχει κοινή μεθοδολογία ερμηνείας.
Neo_Creatures_Display_600x80
mobile-data-prices

Έλαβον…

Δημοσιεύτηκαν την περασμένη Πέμπτη τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για τις τηλεπικοινωνίες και αφορούν το 2020.
Ο κύκλος εργασιών του κλάδου, διαμορφώθηκε στα 4,8 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 3,4% σε σχέση με το 2019, με τα έσοδα από τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες να καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο ποσοστό (86,8%), ενώ η συμβολή του κύκλου εργασιών του κλάδου στο ΑΕΠ της Ελλάδας έφτασε το 2,9%.
Από πλευράς εσόδων σταθερής τηλεφωνίας, τα μερίδια της αγοράς διαμορφώνονται ως εξής: ο ΟΤΕ παραμένει στην πρωτοκαθεδρία με 63%, ακολουθεί η Vodafone με 15%, η Wind με 10% και η Nova με 5%.
Στον τομέα των εσόδων κινητής, το μερίδιο της Cosmote το 2020 καταγράφεται από την ΕΕΤΤ στο 45%, η Vodafone έχει μερίδιο 25% και η Wind 15%. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο να αναφέρουμε ότι για όλη τη δεκαετία 2011-2020, παραμένει σχεδόν σταθερό, με τις μετακινήσεις από δίκτυο σε δίκτυο να μην ανατρέπουν το status quo.
Η κίνηση δεδομένων στα δίκτυα κινητής έχει ξεπεράσει προ πολλού τις φωνητικές κλήσεις σε επίπεδο χρήσης, με τα data να γίνονται πολυτιμότερα από τα λεπτά επικοινωνίας.
Μόνο το 2020 η χρήση των δικτύων κινητής για δεδομένα σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο κατά 68% φθάνοντας τα 362 Petabytes.
Και όλα τα παραπάνω, λαμβάνοντας υπόψη ότι το 2020, ήταν η κατ’ εξοχήν χρονιά της πανδημίας με τα σκληρά lockdowns που θεωρητικά θα είχαν περιορίσει σε κάποιο βαθμό τη χρήση των δεδομένων κινητής.
Μόνο να φανταστούμε μπορούμε τα νούμερα του 2021…
grid_600x80
costas-masselos

2ο ημίχρονο για την ΕΕΤΤ

Ανανεώθηκε για ακόμη μία τετραετία η θητεία του Προεδρείου της ΕΕΤΤ, με τον Πρόεδρο Κωνσταντίνο Μασσέλο και τους αντιπροέδρους Δημήτρη Βαρουτά και Σπύρο Παντελή, να απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης.
Κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής την περασμένη Δευτέρα, συζητήθηκε το θέμα των τιμολογίων για τα data στην κινητή τηλεφωνία.
Από πλευράς αντιπολίτευσης τονίστηκε η πάγια θέση της ότι τα τιμολόγια είναι από τα ακριβότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά η ΕΕΤΤ και το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής αντέτειναν ότι αυτό συμβαίνει όταν εξεταστούν οι ονομαστικές τιμές, ενώ στην πραγματικότητα οι χρεώσεις προς τους καταναλωτές, κατά μεγάλο ποσοστό, υπολογίζονται με βάση εκπτωτικά πακέτα και προσφορές κάτι που μειώνει κατά πολύ το κόστος χρήσης.
Ο υπουργός απαντώντας, κατέθεσε στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που αναφέρουν μείωση του Δείκτη Τιμών κατά 2,5% στις Επικοινωνίες, τον Δεκέμβριο του 2021 σε σχέση με ένα χρόνο πριν, η οποία αποδίδεται στη μείωση των τιμών στις υπηρεσίες τηλεφωνίας.
Παρ’ όλα αυτά, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια μειώσεων.
Αντίθετα, απαντώντας στις ερωτήσεις της Επιτροπής της Βουλής, σημείωσε ότι αν και υπάρχει αποκλιμάκωση των τιμών, πρέπει να γίνει σημαντικά μεγαλύτερη πρόοδος το επόμενο διάστημα, και επεσήμανε ακόμη μία φορά ότι σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι επενδύσεις των παρόχων.
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1

ΔΙΚΤΥΑ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΠΑΡΟΧΟΙ

 • Αυξημένες κατά 38% στο 1,1 δισ. ευρώ, ήταν οι επενδύσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων το 2020, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες 700 MHz, 2 GHz, 3400-3800 MHz και 26 GHz, με σκοπό την ανάπτυξη δικτύων κινητών επικοινωνιών 5ης γενιάς (5G).
 • Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΕΤΤ για το προαναφερόμενο έτος, ο κύκλος εργασιών του κλάδου διαμορφώθηκε στα 4,8 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 3,4% σε σχέση με το 2019, με τα έσοδα από τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες να καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο ποσοστό (86,8%). Η συμβολή του κύκλου εργασιών του κλάδου στο ΑΕΠ της Ελλάδας κυμάνθηκε στο 2,9%.
 • Στην ομάδα των κρατών με τις υψηλότερες τιμές στην κινητή τηλεφωνία εξακολουθεί να εμφανίζεται η Ελλάδα. Ωστόσο, με βάση μελέτη που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της ΕΕΤΤ από την ανεξάρτητη εταιρεία συμβούλων, Tarifica, στο συμπέρασμα μπαίνουν και πολλές υποσημειώσεις. Οι οποίες έχουν σημασία και μάλιστα μεγάλη. Γιατί κατά κανόνα οι λεπτομέρειες είναι που κάνουν τη διαφορά…
 • Η βασικότερη είναι ότι οι τιμές στους επίσημους τιμοκαταλόγους των εταιρειών δεν είναι αυτές με τις οποίες εν τέλει τιμολογούν τους καταναλωτές. Αντίθετα, η αντίστοιχη μελέτη για τη σταθερή τηλεφωνία που έγινε επίσης έπειτα από ανάθεση της ΕΕΤΤ, από την IDATE DigiWorld, με διαφορετική μέθοδο, δείχνει ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στις καλύτερες θέσεις (1-3) μεταξύ των χωρών που συμπεριλαμβάνονται στη σύγκριση.
 • Η IDATE επέλεξε να βασίσει την αξιολόγησή της για τα επίπεδα τιμών σταθερών ευρυζωνικών επικοινωνιών στην Ελλάδα στο κριτήριο του μέσου εσόδου ανά χρήστη θεωρώντας ότι αυτό δίνει ακριβή εκτίμηση της μέσης τιμής που πληρώνουν οι καταναλωτές για τις υπηρεσίες. Στον υπολογισμό του ARPU συμπεριλαμβάνονται οι εποχιακές εκπτώσεις και οι προωθητικές ενέργειες.
 • Δεν τα λες και άσχημα τα αποτελέσματα 9μήνου (Απρίλιος - Δεκέμβριος) της Vodafone. Τα έσοδα από υπηρεσίες στο 9μηνο ανήλθαν σε 650 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
 • Οι πελάτες κινητής στο τρίτο τρίμηνο ξεπέρασαν τα 4,234 εκατ. πελάτες (+2,9%). Το ποσοστό των πελατών συμβολαίου έμεινε σταθερό στο 39%, ενώ στην καρτοκινητή προστέθηκαν 59.000 χρήστες.
 • Στους ευρυζωνικούς πελάτες σταθερής, χάρη στη διεύρυνση της πελατειακής βάσης, η Vodafone άγγιξε το κατώφλι του 1 εκατ. χρηστών αφού ξεπέρασε τους 970.000 πελάτες (960.000 το 2020).
 • Τέλος, επιδόσεις ρεκόρ είχαμε και στα data αφού οι πελάτες της εταιρείας κατανάλωσαν στο 9μηνο πάνω από 120.000 TB, επίδοση αυξημένη κατά 41% YoY. Σταθερότητα είχαμε στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της πελατειακής βάσης, αφού το ARPU στο 3ο τρίμηνο του οικονομικού έτους παρέμεινε στα 10,5 ευρώ και στα συμβόλαια ανήλθε στα 18,4 ευρώ, ενώ στα καρτοκινητά στα 5,3 ευρώ. Συμπέρασμα: Εκτός από το ESG, όπου σαφώς διακρίνεται, η εταιρεία τα πηγαίνει καλά και με τα νούμερα!
 • H απάντηση στο Free 2 Go είναι “σιγά μη φύγω με 15 ευρώ για απεριόριστη ομιλία”!
 • Αυτή ήταν η ατάκα που διάβασα σε ένα forum και δείχνει το buzz που έκαναν τα καινούργια πακέτα της Wind F2G με απεριόριστη ομιλία. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε υφιστάμενους και νέους συνδρομητές και κοστίζει 15 ευρώ με 2GB και 200 SMS ή 20 ευρώ με 4GB και 400 SMS. Σε γενικές γραμμές έκανε αίσθηση, αλλάζει το τοπίο και αποδεικνύει ότι ο Μιχάλης και το team του έκαναν καλή δουλειά.
 • Ας δούμε λίγο τη λογική των νέων πακέτων. Μέχρι τώρα η αγορά έδινε 600 λεπτά ομιλίας και 600 ΜΒ με περίπου 12 ευρώ. Η λογική της Wind είναι more for more. Δηλαδή με 15 ευρώ έχεις απεριόριστη ομιλία και 2 GB! Η ανανέωση γίνεται από το περίπτερο -που πια θα βλέπεις μία φορά το μήνα και όχι κάθε φορά «που θα τελειώνουν τα λεπτά»- ή on line κάθε μήνα και φυσικά αν διαφοροποιούνται οι ανάγκες ο χρήστης μπορεί να περάσει από το ένα πακέτο στο άλλο.
 • Αν οι ανάγκες είναι ακόμα μεγαλύτερες και …πιο μόνιμες υπάρχει ειδικό πακέτο μετάβασης σε συμβόλαιο στα 25 ευρώ που προσφέρει απεριόριστη ομιλία (όλα τα συμβόλαια της Wind είναι απεριόριστα) και 10GB.
 • Βέβαια, τέτοιες κινήσεις είναι αυτονόητο ότι δεν μένουν αναπάντητες από τον ανταγωνισμό, οπότε ζω από περιέργεια για να δω τη συνέχεια… Ωστόσο, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι μάλλον δεν θα γίνει ο Γ’ καρτοκινητός πόλεμος. Οι ανταγωνιστές έχουν απλά τη δυνατότητα να ακολουθήσουν με μικρές διαφοροποιήσεις και με 15 ευρώ απεριόριστα όλοι οι χρήστες θα είναι ευτυχισμένοι, ενώ η αγορά θα ανέβαινε συνολικά.
 • Επίσης, θα “σπάσουν” και τα πηγαδάκια που θέλουν τους εντός δικτύου πελάτες να αποτελούν μία κοινότητα, μιλώντας μόνο μεταξύ τους. Τώρα πια μιλάνε όλοι με όλους! «Δεν υπάρχουν παρεάκια, είμαστε όλοι μια παρέα», όπως μου είπε μπλε στέλεχος. Η νέα προσέγγιση είναι Open και Free 2 All.
 • Και η AEGEAN μας προέκυψε “πάροχος” σε συνεργασία με την Inmarsat και την DT. Μόνο βέβαια για WiFi και μόνο “εν πτήσει”. Για την ακρίβεια προσφέρει τρία πακέτα (Free10, Text & Surf με 1.5 Mbps και Stream με 15 Mbps) ανάλογα με τη θέση που ταξιδεύει ο επιβάτης. Δείτε στο link όλες τις σχετικές πληροφορίες.
 • Είναι αλήθεια ότι ο Νίκος Σταθόπουλος και ο Θοδωρής Κυριακού έχουν έρθει κοντά σε σχέση με τις βαλκανικές δραστηριότητες του τελευταίου. Αρμοδίως διαψεύδεται ότι παίζει κάτι ΚΑΙ για τη χώρα μας. Ωστόσο, ποτέ μη λες ποτέ. Πρέπει να είναι κανείς Open και να έχει ανοιχτές τις Antennes του (και τις εναλλακτικές του). Ιδιαίτερα όταν υπάρχει η “κασαδούρα” και η ελεύθερη τηλεόραση είναι ο κρίκος που λείπει από την αλυσίδα, για να αγγίξει και τη διαφημιστική αγορά.
 • Τι να γράψουμε σήμερα στον τοίχο; ΠΑΟΚ: Προσπάθεια Αγοράς Ολοκληρωμένου Καναλιού!
 • Μόνον ο ΟΤΕ ενδιαφέρθηκε για τις συχνότητες του πρώην “TETRA”. Πρόκειται για τη φασματική περιοχή 410-430 MHz που επιχειρεί να αξιοποιήσει η πολιτεία και το ελληνικό κράτος, και οι οποίες στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκαν στο ασύρματο σύστημα επικοινωνίας των σωμάτων ασφαλείας, γνωστό ως TETRA.
 • Οι πωλήσεις smartphone επέστρεψαν στα προ της πανδημίας επίπεδα ανεξάρτητα από τις δυσκολίες στην εφοδιαστική αλυσίδα σύμφωνα με έρευνα της Canalys. Συγκεκριμένα το 2021 διατέθηκαν 1,35 δισ.συσκευές smartphones, με τον όγκο των πωλήσεων να αυξάνεται κατά 7% έναντι του 2020 και να πλησιάζει τα επίπεδα του 2019, όταν στην προ COVID εποχή είχαν διατεθεί 1,37 δισ. smartphones.
 • Η κατάταξη των πέντε κορυφαίων προμηθευτών smartphones το 2021 παρέμεινε σταθερή σε σχέση με το 2020. Η Samsung παρέμεινε στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης με πωλήσεις 274,5 εκατ. smartphones το 2021 και μερίδιο αγοράς 20% παγκοσμίως. Η Apple διέθεσε 230,1 εκατ. συσκευές, αύξηση 11% YoY, με το μερίδιο της να διαμορφώνεται στο 17%.
 • Η Xiaomi, που συναντάμε στην τρίτη θέση έκλεισε το 2021 με πωλήσεις 191,2 εκατ. smartphones και μερίδιο 14% ενώ οι OPPO και vivo που κατέλαβαν την τέταρτη και πέμπτη θέση είχαν αύξηση πωλήσεων κατά 22% και 15% αντίστοιχα και μερίδιο 11% και 10%. Τέλος όλοι οι υπόλοιποι κατασκευαστές έχουν μερίδιο αγοράς 28% και διέθεσαν συνολικά 379,4 εκατ. συσκευές.
 • Η άποψη της Canalys πάντως είναι ότι η ζήτηση εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερη από την προσφορά. Επίσης, επισημαίνει ότι οι foldable συσκευές της Samsung ξεπέρασαν τα 8 εκατ. και την βοήθησαν να κρατήσει υψηλά την κερδοφορία.
 • Είχαμε την περασμένη εβδομάδα «βαφτίσια» από την Grid για τα καλώδιά της η αν προτιμάτε την επίσημη εκδοχή «ονοματοδοσία». Το διπλό καλωδιακό σύστημα οπτικών ινών που συνδέει την Κρήτη με την Πελοπόννησο ονομάστηκε MINOAS-EAST και MINOAS-WEST. Αντίστοιχα, το αντίστοιχο καλωδιακό σύστημα που εγκαταστάθηκε πρόσφατα μεταξύ Πάχης Μεγάρων και Ηρακλείου, στο πλαίσιο της υπό κατασκευή ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, ονομάστηκε APOLLO-EAST και APOLLO-WEST.
 • Δεν ξέρουμε ποιος ήταν ο “νονός”, αλλά η ευφυής ιδέα να δοθούν διεθνώς αναγνωρίσιμα ονόματα στα καλώδια -που έχουν μήκος 940 χλμ. και προσθέτουν χωρητικότητα εκατοντάδων Tbps -, ενισχύει τη θέση της Κρήτης ως τηλεπικοινωνιακού κόμβου και δίνει έμφαση στο αποτύπωμα της Grid στη διεθνή αγορά.
 • Και φυσικά οι Winter Sales συνεχίζονται και μάλιστα με μπόλικη τηλεοπτική διαφήμιση. . Ωστόσο, λίγο η αφραγκία, λίγο η έλλειψη από τσιπάκια, λίγο το αυξημένο κόστος μεταφοράς, κάποια προϊόντα εκεί που θα έπρεπε να είναι ευκαιρίες γίνονται…απορίες όταν βλέπεις την τιμή τους. Η απορία… είναι συνήθως ευθέως ανάλογη με τον όγκο του προϊόντος (γεγονός που συνεπάγεται περισσότερα μεταφορικά). Οι λευκές συσκευές, τα laptops και η τηλεοράσεις “πληρώνουν τη νύφη”. Παρόλα αυτά ευκαιρίες -και παλαιό στοκ- υπάρχουν ακόμη σε κάποιες περιπτώσεις.
 • Ανάσα στην αγορά αναμένεται να δώσει και το πρόγραμμα αντικατάστασης παλαιών ηλεκτρικών συσκευών που θα ξεκινήσει στο πρώτο εξάμηνο του 2022. Θα χορηγηθούν 100 εκατ. ευρώ σε 200.000 νοικοκυριά για την αντικατάσταση παλαιών κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών, με την προϋπόθεση της ανακύκλωσης των παλαιών συσκευών.
 • Θα μπορούν να αντικατασταθούν μέχρι τρεις συσκευές και το ποσοστό επιδότησης θα κυμανθεί από 30% έως 50%, ανά νοικοκυριό, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα. Η αίτηση θα γίνεται εύκολα, γρήγορα και ηλεκτρονικά στη σχετική πλατφόρμα ή απευθείας στα καταστήματα λιανικής. Η επιδότηση θα χορηγείται στους ωφελούμενους με εκπτωτικό κουπόνι (voucher), το οποίο θα αφαιρείται από την τιμή των νέων ηλεκτρικών συσκευών.
 • Το θέμα των τιμολογίων για τη μεταφορά δεδομένων στην κινητή τηλεφωνία κυριάρχησε κατά την συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής την περασμένη εβδομάδα, κατά την οποία αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η ανανέωση για τέσσερα ακόμη χρόνια της θητείας του προεδρείου της ΕΕΤΤ.
 • Συγκεκριμένα, ανανεώθηκε η θητεία του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) Κωνσταντίνου Μασσέλου και των δύο αντιπροέδρων Δ. Βαρουτά και Σπ. Παντελή. Κατά την ακρόασή τους στην Ειδική Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η Ν.Δ. παρείχε θετική ψήφο όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ. «Παρών» δήλωσαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25. Ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ διορίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ), τα πήγε θαυμάσια και η διατήρησή του θεωρείται απτή ένδειξη της συνέχειας του κράτους. Τελικά οι άριστοι είναι και αρεστοί!
 • Η iStorm, η μοναδική αλυσίδα καταστημάτων Apple Premium Reseller στην Ελλάδα, μέλος του Ομίλου Quest και η Green Panda, η πρώτη ελληνική recommerce start-up για την ασφαλή πώληση και ανακύκλωση smartphone, επεκτείνουν τη συνεργασία τους προσφέροντας τη δυνατότητα επιστροφής και άμεσης ανταμοιβής για όλες τις συσκευές iPad στους καταναλωτές συμβάλλοντας ακόμη περισσότερο στην ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας.
 • Σε 30 πρωτοετείς φοιτητές ελληνικών πανεπιστήμιων απονεμήθηκαν οι υποτροφίες Cosmote για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, οι οποίοι ανήκουν πλέον στη μεγάλη οικογένεια των υποτρόφων Cosmote, που ξεπερνά τα 750 μέλη. Το Πρόγραμμα Υποτροφιών, που συμπληρώνει είκοσι χρόνια, παρέχει οικονομική ενίσχυση για όλα τα έτη σπουδών σε φοιτητές που αντιμετωπίζουν οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες, έτσι ώστε να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τις σπουδές τους. Πρόκειται για το μακροβιότερο πρόγραμμα κοινωνικής συνεισφοράς της Cosmote, του οποίου η συνολική αξία ξεπερνά τα 7 εκατ. ευρώ.
 • Η συνολική αξία των φετινών υποτροφιών Cosmote ξεπέρασε τις 500.000 ευρώ. Ειδικότερα, απονεμήθηκαν 12 υποτροφίες συνολικού μικτού ποσού €18.750 η καθεμία για φοιτητές πενταετούς φοίτησης, 17 υποτροφίες συνολικού μικτού ποσού €15.000 η καθεμία για φοιτητές τετραετούς φοίτησης και η τιμητική υποτροφία «Ζαχαρίας Πιπερίδης» συνολικού μικτού ποσού €25.000 σε φοιτητή, του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, στη μνήμη του αείμνηστου στελέχους του Ομίλου ΟΤΕ.
nokia 7-10-21 sent

DIGITAL TRANSFORMATION - TECHNOLOGY

 • Η αμερικανική Adtran θα αναλάβει την ανάπτυξη του πιλοτικού δικτύου οπτικών ινών της ΔΕΗ στο Περιστέρι. Το δίκτυο θα καλύψει αρχικά 20.000 νοικοκυριά και στη συνέχεια θα επεκταθεί. Να υπενθυμίσουμε ότι η ίδια εταιρεία που εσχάτως αναπτύσσει πολύ δυναμική δράση, έχει συμμετάσχει και στον διαγωνισμό του ΟΤΕ για το UFBB.
 • Οι παγκόσμιες δαπάνες για υπηρεσίες υποδομής cloud ξεπέρασαν τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε ένα τρίμηνο για πρώτη φορά το 4ο τρίμηνο του 2021. Οι συνολικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 34% στα 53,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, αυξημένες κατά 13,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.
 • Οι τρεις κορυφαίοι πάροχοι το 4ο τρίμηνο του 2021, δηλαδή οι AWS, Microsoft Azure και Google Cloud, σημείωσαν αύξηση συνολικά κατά 45%, αντιπροσωπεύοντας συνδυασμένο μερίδιο 64% των δαπανών των πελατών. Για ολόκληρο το έτος 2021, οι συνολικές δαπάνες για υπηρεσίες υποδομής cloud αυξήθηκαν κατά 35% στα 191,7 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, από 142,0 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2020.
 • Όπως ανακοίνωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο προεδρείο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) το νέο ΕΣΠΑ θα περιλαμβάνει στοχευμένα προγράμματα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη μετάβαση των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων. Ίδωμεν!
 • Η Check Point διοργάνωσε την ετήσια σειρά εκδηλώσεων CPX 360 για τους πελάτες και συνεργάτες της. Στην τριήμερη διαδικτυακή εκδήλωση παρουσιάστηκε η νέα τεχνολογία της Check Point, Quantum Lightspeed, η οποία συνιστά το ταχύτερο πλέον firewall στον κόσμο, παρέχοντας 20 φορές καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τις τιμές των ανταγωνιστικών προμηθευτών. Κατά την εκδήλωση παρουσιάστηκαν επίσης, το πρώτο rebranding της Check Point μετά από σχεδόν 30 χρόνια και μια ανασκόπηση των προγραμματισμένων καινοτομιών για το 2022.
 • Την ευκαιρία να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες τους με τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία 5G στοχεύει να προσφέρει το έργο 5G-IANA σε νεοσύστατες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας.
 • Στο ευρωπαϊκό έργο που ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες, συμμετέχουν συνολικά 16 εταίροι από 8 Ευρωπαϊκές χώρες για να επιταχύνουν το σχεδιασμό και τη χρήση δικτύων 5G σε βασικούς τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας, όπου οι πρακτικές επιχειρηματικές εφαρμογές 5G/B5G μπορούν να προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες.
 • Η πανδημία COVID-19 έχει αλλάξει για πάντα τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε, με τις περισσότερες εταιρείες να έχουν μεταφέρει ολόκληρο το εργατικό δυναμικό τους από το γραφείο σε καθεστώς τηλεργασίας. Ενώ η πλειονότητα των οργανισμών έχει υιοθετήσει πλήρως την απομακρυσμένη εργασία ως τρόπο ζωής, από πλευράς ασφάλειας υπάρχουν ακόμη πολλά κενά που πρέπει να καλυφθούν. Οι οργανισμοί καλούνται να βρουν μια ισορροπία μεταξύ της παραγωγικότητας των εξ αποστάσεως εργαζομένων και της διασφάλισης της ασφάλειας των συσκευών, των εταιρικών περιουσιακών στοιχείων και της της πρόσβασης σε αυτά.
 • Σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές της Check Point Software υπάρχουν πέντε κρίσιμες λύσεις ασφαλείας που απαιτούνται για την προστασία των απομακρυσμένων χρηστών από επιθέσεις με βάση το διαδίκτυο, οι οποίες περιλαμβάνουν τα URL filtering και URL reputation, την αδρανοποίηση και ανακατασκευή περιεχομένου (CDR), το μηδενικό phishing και την προστασία διαπιστευτηρίων. Ωστόσο, μόνο το 9% των οργανισμών που συμμετείχαν στην έρευνα χρησιμοποιεί και τις πέντε προστασίες και το 11% δεν χρησιμοποιεί καμία από τις αναφερόμενες μεθόδους.
 • Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της νέας Πανελλαδικής Έρευνας της Focus Bari για την στάση των Ελλήνων απέναντι στα προσωπικά τους δεδομένα, τρεις στους πέντε Έλληνες ανησυχούν πολύ έως αρκετά για τα προσωπικά τους στοιχεία όταν τα μοιράζονται. Όνομα, email, ημερομηνία γέννησης και αριθμός κινητού είναι τα στοιχεία που δέχονται να μοιραστούν περίπου ο ένας στους δύο Έλληνες, ενώ πολύ λιγότεροι δηλώνουν προθυμία για να μοιραστούν περισσότερα.
 • Η ESET ανακηρύχθηκε Strategic Leader στην έκθεση 2021 Endpoint Prevention and Response (EPR) Comparative Report, μία από τις πιο ολοκληρωμένες δοκιμές λύσεων Ανίχνευσης και Απόκρισης Τελικού Σημείου (EDR) και προϊόντων ασφάλειας τελικών σημείων που έχει πραγματοποιήσει ποτέ η AV-Comparatives. Το ESET PROTECT Enterprise bundle, το οποίο περιλαμβάνει την κονσόλα διαχείρισης ESET PROTECT, το ESET Endpoint Security, το ESET Enterprise Inspector και το ESET Dynamic Threat Defense, έκδοση 8.1, δοκιμάστηκε στην έκθεση.
 • Η ερευνητική ομάδα απειλών της HP Wolf Security εντόπισε ένα κύμα επιθέσεων που χρησιμοποιούν πρόσθετα αρχεία Excel για τη διάδοση κακόβουλου λογισμικού, βοηθώντας τους εισβολείς να αποκτήσουν πρόσβαση σε στόχους και εκθέτοντας επιχειρήσεις και άτομα σε κλοπή δεδομένων και καταστροφικές επιθέσεις ransomware.
 • Υπήρξε εξαπλάσια αύξηση (+588%) στους εισβολείς που χρησιμοποιούσαν κακόβουλα πρόσθετα αρχεία Microsoft Excel (.xll) για να μολύνουν συστήματα σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο – μια τεχνική που βρέθηκε ιδιαίτερα επικίνδυνη καθώς απαιτεί μόνο ένα κλικ για να εκτελεστεί το κακόβουλο λογισμικό. Επιπλέον, μια πρόσφατη καμπάνια ανεπιθύμητης αλληλογραφίας QakBot χρησιμοποίησε αρχεία Excel για να εξαπατήσει στόχους, χρησιμοποιώντας παραβιασμένους λογαριασμούς email για να παραβιάσει κόμβους email και να απαντήσει με ένα συνημμένο κακόβουλο αρχείο Excel (.xlsb).
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ - ΕΡΓΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Στα σχέδια του Χάρη Καρώνη και του Μάκη Αντύπα, είναι η λειτουργία ενός εξειδικευμένου fund στη λογική μίας «κυψέλης» καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στα πρότυπα της Silicon Valley, του Ισραήλ και του Βερολίνου, που θα παρέχει υποδομές, δομή, οργάνωση, συμβουλές, χρηματοδότηση, δικτύωση και ότι άλλο είναι απαραίτητο σε υποσχόμενες start up.
 • Λέγεται, ότι αναζητείται ακίνητο εμβαδού περί τα 20.000 τ.μ. για να στεγάσει το εγχείρημα. Αν είναι να δούμε πολλές μικρές Viva φυσικά και θα πούμε… viva στην ιδέα! Άλλωστε ποιος άλλος ξέρει καλύτερα τα πράγματα από πρώτο χέρι -πως δηλαδή από μικρή startup γίνεσαι μονόκερως- εκτός από τους… Διόσκουρους;
 • Το Athens-3 της Lamda Hellix / DigitalRealty, το μεγαλύτερο data center στην Ελλάδα με εγκαταστάσεις 8.600 τ.μ., πρόκειται να υλοποιήσει η Mytilineos μέσω του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Η αίσθηση είναι πως πρόκειται για το πρώτο από πολλά έργα που θα ακολουθήσουν και η συγκεκριμένη προσέγγιση σηματοδοτεί τη στρατηγική επιλογή της εταιρείας να ασχοληθεί με έργα ψηφιακού μετασχηματισμού. Όχι πως δεν το περιμέναμε…
 • Η JP Morgan, που πρόσφατα αγόρασε το 49% της Viva φαίνεται ότι έχει μεγάλα σχέδια για τη χώρα μας, όπως π.χ. ένα κέντρο τεχνολογίας και καινοτομίας που θα εστιάσει στην τεχνητή νοημοσύνη, το blockchain και την κβαντική διανομή κλειδιών (QKD). Βέβαια, τα πλάνα μιλούν για δράση από το 2023. Να δούμε πρώτα και τι δουλειές θα πάρουμε και μετά θα δούμε αν η “Χάριτος 3”, θα μας κάνει τη χάρη…
 • Για όσους δεν έχουν ενημερωθεί η JP Morgan επέστρεψε στα παλιά της λημέρια στο Κολωνάκι και μίσθωσε τον 2ο και τον 3ο όροφο του κτιρίου στην οδό Χάριτος 3, αντί 14.000 ευρώ / μήνα, προκειμένου να στήσει το στρατηγείο της για την Ελλάδα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή.
 • Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το ερευνητικό έργο EMISSION από τη Space Hellas, συντονιστή του έργου και τους συμμετέχοντες φορείς (Εθνικό Αστεροσκοπείο, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, DRAXIS Περιβαλλοντική και ΕΝCO). Το συγκεκριμένο έργο αφορά στην ανάπτυξη πληροφοριακής πλατφόρμας για την παρακολούθηση και καταγραφή των συνθηκών ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε αστικό περιβάλλον έξυπνης πόλης, μέσω ασύρματου δικτύου αισθητήρων.
 • Η Intracom Telecom ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών για το σχεδιασμό, την προμήθεια και την εγκατάσταση ραντάρ επίγειας επιτήρησης (GSR), αισθητήρων ανίχνευσης εισβολής οπτικών ινών, καμερών νυχτερινής όρασης και πλατφόρμας διαχείρισης και ενοποίησης λογισμικού PSIM, διασφαλίζοντας παράλληλα την απρόσκοπτη αλληλεπίδραση και ενσωμάτωση με τα υπάρχοντα συστήματα, με χρήση της πλατφόρμας SISC2 για επιτήρηση, συνεργασία, συντονισμό και διαχείριση ποικίλων περιστατικών φυσικής ασφάλειας.
 • Η Prosvasis, μέλος του Ομίλου εταιρειών SoftOne, εγκαινίασε τα νέα της γραφεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας με αμείωτους ρυθμούς το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης και επέκτασης των δραστηριοτήτων της και στην αγορά της Β. Ελλάδας.
 • Η ραγδαία αύξηση του πελατολογίου της Prosvasis στη Βόρεια Ελλάδα τοποθέτησε την περιοχή στο επίκεντρο του άμεσου αναπτυξιακού της πλάνου, με την Prosvasis να ενισχύει περαιτέρω τη θέση της στην τοπική αγορά, προσθέτοντας ένα ακόμη ισχυρό σημείο εξυπηρέτησης του ταχύτατα αυξανόμενου πελατολόγιού της. Εμείς θα λέγαμε ότι έβαλε πόδι στην «έδρα» του βασικού ανταγωνιστή της ο οποίος βεβαίως έχει κατέβει εδώ και καιρό στην Αθήνα…
protocol_banner

e-GOVERMENT - ΔΗΜΟΣΙΟ

 • O Ιανουάριος απήλθε και αν λάβουμε υπόψη ότι μέσα στη χρονιά θα πρέπει να δημοπρατηθούν ψηφιακά έργα αξίας 2 δισ. ευρώ αυτό σημαίνει ή 182 εκατ. ευρώ για κάθε μήνα. Και όπως βλέπετε κάνουμε μαζεμένους υπολογισμούς και δεν αναφερόμαστε στα 7 δις με τα περιφερειακά, που αναμένει η αγορά για να μη σας ταράξουμε. Πότε θα δημοπρατηθούν, πότε θα γίνουν προσφορές, πότε θα συμβασιοποιηθούν και πότε θα ξεκινήσουν; Μάλλον χρειάζονται γκάζια. Παντού και απ’ όλους!
 • Παρατάθηκε ως τις 14 Φεβρουαρίου -του Αγίου Βαλεντίνου για να μην ξεχαστείτε- η ημερομηνία υποβολής προσφορών για το έργο της ψηφιακής αναβάθμισης του συστήματος υγείας Ενόπλων Δυνάμεων προϋπολογισμού 6,2 εκατ. ευρώ. Η παράταση δόθηκε ύστερα από αίτημα που κατέθεσε ο ΟΤΕ που ενδιαφέρεται σφόδρα για το έργο.
 • Μια ψηφιακή υπηρεσία - για την καταπολέμηση της παράνομης διεξαγωγής τυχερών παιχνιδιών και την προστασία του κοινού και των παιχτών, προσφέρει η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) μέσω της ιστοσελίδας whistlers.gamingcommission.gov.gr. Στόχος του εγχειρήματος είναι η συλλογή πληροφόρησης για την παράνομη διεξαγωγή τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα και η ανάληψη δράσεων για τον περιορισμό τους.
 • Η άποψη της στήλης είναι πως είναι πολύ επικίνδυνη αυτή η τακτική των “ανωνύμων καταγγελιών” που πρώτη λανσάρισε η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Το να μετατρέπεις τον άλλον σε ρουφιάνο, όταν υπάρχουν τόσοι πικραμένοι, ψεκασμένοι και μικροπρεπείς, δεν ταιριάζει στον δυτικό πολιτισμό. Γιατί λοιπόν η ΕΕΕΠ “τζογάρει” ποντάροντας στο ρουφιανιλίκι;
 • Την επέκταση του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής που σήμερα αριθμεί 78 σταθμούς, μέσω του σχετικού έργου, αρχικού προϋπολογισμού 37,4 εκατ. έθεσε σε δημόσια διαβούλευση η Κοινωνία της Πληροφορίας. Μέσω του υφιστάμενου συστήματος τηλεϊατρικής έχουν πραγματοποιηθεί ήδη περισσότερα από 10.000 ραντεβού τηλεϊατρικής σε 10 διαφορετικές ειδικότητες με τη συνεργασία 200 πιστοποιημένων ιατρών και νοσηλευτών του ΕΣΥ.
 • Σε συνέχεια των όσων υποσχέθηκε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην έκθεση Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε ένα από τα πιο σημαντικά προγράμματα για τις τοπικές κοινωνίες. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Έξυπνες Πόλεις», συνολικού προϋπολογισμού 90.000.000 ευρώ, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0. Οι
 • 17 Δήμοι που έχουν επιλεγεί (με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων) καλούνται να υποβάλουν έως και την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022 στρατηγικό πλάνο έξυπνης πόλης για αξιολόγηση. Πρόβλεψη υπάρχει βεβαίως και για τους μικρότερους δήμους.
 • Ένα ακόμη «γεγονός ζωής» απλουστεύεται και ψηφιοποιείται, με σκοπό τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και την δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους, απαλλαγμένου από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Πρόκειται για την έκδοση συναινετικού διαζυγίου, που πλέον μπορεί να υλοποιηθεί ηλεκτρονικά, μέσω του gov.gr.
 • Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, ο γάμος μπορεί να λύνεται χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία των πολιτών σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας, και χωρίς την ανάγκη για έκδοση ειδικού πληρεξουσίου ή βεβαίωσης γνησίου υπογραφής.
 • Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν την υπηρεσία στο gov.gr και στην κατηγορία «Οικογένεια».
 • Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ο ΟΑΕΔ και η Microsoft Hellas στον τομέα ανάπτυξης των ψηφιακών δεξιοτήτων, σε εκδήλωση παρουσία του Υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη. Προηγήθηκε συνάντηση του κ. Χατζηδάκη και του Διοικητή του ΟΑΕΔ Σπύρου Πρωτοψάλτη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Microsoft Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας κ. Θεοδόση Μιχαλόπουλο και την Διευθύντρια Μάρκετινγκ και Λειτουργιών της εταιρείας κ. Χριστίνα Λεϊμονή, κατά την οποία τονίστηκε ότι οι ψηφιακές δεξιότητες έχουν ήδη τεθεί στο επίκεντρο των προγραμμάτων κατάρτισης ανέργων που σχεδιάζει ο ΟΑΕΔ.
GY-1537-600X80-1

e-COMMERCE – e-BUSINESS

 • Κάποιοι έχουν βαλθεί να εκθέσουν τον Ιβάν Σαββίδη. Οπότε πήγαν και του είπαν “κάνει ο Μαρινάκης marketplace, κάνε και εσύ”. Και έκανε! Το open-market.gr, στήθηκε σε χρόνο dt, για να πουλάει “ κάθε εβδομάδα ποιοτικά προϊόντα στις καλύτερες τιμές” Μόνο που, “άλλα τα μάτια του λαγού κι άλλα της κουκουβάγιας”. Ο Μαρινάκης στήνει εδώ και ένα χρόνο το project, κάνει δοκιμές επί δοκιμών και έχει προσλάβει τους καλύτερους για να μπει δυνατά στην αγορά. Ο Ιβάν -και αυτοί που τον παρέσυραν- την πρώτη εβδομάδα πρόσφερε μία καφετιέρα των 129 ευρώ στα 115 ευρώ ήτοι 14 ευρώ φθηνότερα. Αν αυτό που θέλει ο άνθρωπος που έχει τον ΟΛΘ, τον ΠΑΟΚ, το Open και το Μακεδονία Παλλάς, είναι να πουλήσει 1000 ή 2000 καφετιέρες, πάμε πάσο. Αλλά αυτό μπορεί να το κάνει -και πολύ καλά- από την εκπομπή της και η Αννίτα Πάνια…
 • Σε στρατηγική συνεργασία με το ebay, που έχει 154 εκατ. ενεργούς χρήστες και 1,5 δισ. προϊόντα προχώρησε η Εθνική τράπεζα. Μέσω αυτής της συνεργασίας, η Εθνική εξασφαλίζει σειρά προνομίων για τους επιχειρηματικούς πελάτες της. Για την ώρα στην πλατφόρμα δραστηριοποιούνται πάνω από 12.000 Έλληνες πωλητές, που πωλούν ένα προϊόν κάθε 34 δευτερόλεπτα!
 • To Social Commerce αναπτύσσεται τρεις φορές ταχύτερα από το παραδοσιακό e-commerce σύμφωνα με μελέτη της Accenture.
 • Για την ακρίβεια το social commerce ανέρχεται σήμερα σε 492 δισ. δολ. και προβλέπεται να αγγίξει τα 1,2 τρισ. δολ. έως το 2025, κάτι που θα οφείλεται στις γενιές Gen Z και Millennial που θα αντιπροσωπεύουν μέχρι τότε το 62% των παγκόσμιων δαπανών στο social commerce.
 • Ο μεγαλύτερος αριθμός αγορών μέσω κοινωνικών δικτύων εστιάζεται στα είδη ένδυσης (18%), ηλεκτρονικά είδη (13%), φρέσκα τρόφιμα και σνακ (13%) και προϊόντα σπιτιού (7%). Η έκπληξη θα είναι τα προϊόντα ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας, που ενώ σήμερα έχουν χαμηλά ποσοστά, εκτιμάται ότι μέχρι το 2025 θα κατακτήσουν το 40% του κύκλου εργασιών του social commerce.
 • Τη στρατηγική τους συνεργασία ανακοίνωσαν η Upstream και η Socital, που δραστηριοποιούνται στο χώρο του marketing technology (martech). Η πρώτη εστιάζει στο mobile marketing automation και η Socital ειδικεύεται στο e-commerce, υποστηρίζοντας σημαντικά brands στην Ελλάδα και το εξωτερικό στις ηλεκτρονικές τους πωλήσεις. Φανταστείτε τι ενδιαφέροντα αποτελέσματα θα προκύψουν αν συνδυάσουμε την τεχνογνωσία στις πλατφόρμες της Upstream (SMS, RCS, Viber, Whats App), με την εμπειρία στα social και το e-commerce της Socital. Δεν βλέπουμε την ώρα να δούμε το αποτέλεσμα!
 • Αύξηση 10% παρουσίασε η αξία των διαδικτυακών πωλήσεων στον κλάδο των online φαρμακείων το 2021, συγκριτικά με το 2020. H συνολική αξία των αγορών άγγιξε τα 241 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Convert Group. Η εκτίμηση της αξίας του κλάδου βασίζεται στο δείγμα του eRetail Audit, το οποίο περιλαμβάνει 92 φαρμακεία, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 66% του τζίρου της αγοράς, από τα 303 on line φαρμακεία που υπάρχουν αυτή την στιγμή. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι πελάτες είχαν σημαντική ωφέλεια, αφού τα προϊόντα πωλήθηκαν on line με μέση έκπτωση 38,2% επί της προτεινόμενης λιανικής τιμής. Προφανώς, το φάρμακο κατά της ακρίβειας είναι οι on line αγορές!
17367_Acbg-Banner-New-applied-now-600x80-01_18_02-768x102

STARTUPS – ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Τα παιδιά από την Πάτρα: Μία φορά και έναν καιρό πριν από 10 χρόνια με πλησίασε ένας νεαρός που όπως μου είπε “είχε κλειστεί για ένα χρόνο μαζί με τους φίλους του μέσα στο σπίτι και έγραφαν κώδικα”. Τους έδωσα την ευκαιρία, και συμμετείχαν στο 2ο Συνέδριο για Mobile Apps που έγινε στο Caravel. Έκτοτε, παρακολουθούσα τις δράσεις της ομάδας του Γιάννη Παπαδάκη και των Ανδρέα Βούρκου, Γιάννη Ζαούδη και Ζήση Μπέλλα, εκ του μακρόθεν. Φαντάζεστε τη χαρά μου, όταν έμαθα ότι η Pollfish (εξαγοράστηκε αντί 80 εκατ δολ. από την αμερικάνικη Prodege;
 • Στην πράξη η Pollfish που έχει γραφεία στην Αθήνα και τη Ν. Υόρκη και δραστηριοποιείται σε 30 χώρες, θα είναι ο τεχνολογικός βραχίονας της Prodege η οποία ασχολείται με το διαδικτυακό marketing, τις δημοσκοπήσεις και την έρευνα αγοράς. Το πιο ενδιαφέρον απ’ όλα είναι ότι από τα 65 άτομα που είναι σήμερα το προσωπικό της εταιρείας, τα 50 είναι Έλληνες! Τελικά, αυτό θέλει η χώρα. Περισσότερα “παιδιά από την Πάτρα” και περισσότερα μυαλά σαν του Γιάννη. Μπράβο για την επιτυχία τους, αλλά και για τη χαρά μου μας έδωσαν!
 • Τι κάνει η Pollfish; Well, είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα, mobile first, που επιτρέπει σε εταιρείες και ιδιώτες να πραγματοποιούν έρευνες αγοράς (online market research), χρησιμοποιώντας ένα εύχρηστο διαδραστικό ερωτηματολόγιο (online mobile survey). Tα ερωτηματολόγια διανέμονται στα κινητά τηλέφωνα περισσότερων από μισό δισ. καταναλωτών σε όλο τον κόσμο και οι απαντήσεις λαμβάνονται σε real time!
 • Μια και μιλάμε για Πάτρα. Όπως γράψαμε την προηγούμενη εβδομάδα μία startup η Accussonus (που ιδρύθηκε το 2013 από τους Αλέξανδρο Τσιλφίδη, Ηλία Κοκκίνη και Μιχάλη Τζάννε)- εξαγοράστηκε από την Meta Platforms (απλά είχαμε γράψει Facebook από συνήθεια). Η εταιρεία είναι εξειδικευμένη στο ΑΙ, την επεξεργασία ήχου και εικόνας και προφανώς θα προσφέρει το λιθαράκι της στην υπόθεση του metaverse.
 • Όσο για μας, το ζητούμενο είναι να βρούμε την επόμενη ημέρα του metaverse της Οικονομίας. Για την ώρα πάντως “έξω (αλλά και μέσα) πάμε καλά” όπως θα έλεγε και ο “Θεός”. Σημειώστε ότι στην εταιρεία που απασχολεί περισσότερα από 50 άτομα συμμετείχε-μεταξύ άλλων- από το 2017 και η lqbility συμφερόντων Θ.Φέσσα, ο οποίος αναμένεται να καταγράψει σημαντικές υπεραξίες. Σε κάθε περίπτωση αξίζει να σημειωθεί ότι η Meta σκέφτεται να δημιουργήσει θυγατρική στη χώρα μας, η οποία μάλιστα θα έχει και ελληνικό ΑΦΜ.
 • Τι μας λένε οι δύο παραπάνω εξαγορές; Ότι εταιρείες με καινοτομία, τεχνογνωσία και εξαγωγικό προσανατολισμό γίνονται στόχοι εξαγορών από κολοσσούς του εξωτερικού. Βλέπουμε ότι σε λιγότερο από 10 χρόνια οι τότε start up -που είχαν αυτά τα χαρακτηριστικά- σήκωσαν 70-100 μύρια. Και το ελπιδοφόρο είναι ότι η λίστα δεν εξαντλήθηκε…Υπάρχουν ακόμα τουλάχιστον 15 εταιρείες, που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν ποσά μέχρι 100 εκατ. σε ανάλογες περιπτώσεις.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final

ΣΤΕΛΕΧΗ - HR

 • Εκτός από εταιρείες για εξαγορά η Epsilon Net ξέρει να διαλέγει και στελέχη ως συνεργάτες. Έτσι από 1/2/2022 η Αναστασία (Νατάσα) Καραμπουρνιώτη ανέλαβε καθήκοντα Chief Marketing Officer του Ομίλου. H Αναστασία έχει αναλάβει τα τελευταία 20 χρόνια θέσεις ευθύνης σε μεγάλες εταιρείες και επιχειρηματικούς ομίλους όπως: Adidas Group, η Huawei Technologies και ο ΗΡΩΝ του Ομίλου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
 • Ο Βασίλης Χατζίκος, ανέλαβε από την 1η Φεβρουαρίου Διευθύνων Σύμβουλος στη Siemens, διαδεχόμενος τον Johann Goettler, o οποίος παραμένει Πρόεδρος και Οικονομικός Διευθυντής της εταιρείας. Ο Βασίλης Χατζίκος ξεκίνησε την καριέρα του από την Helectron S.A., μεταπήδησε στην εταιρεία Καυκάς, όπου ήταν Marketing & Product Management Director και το 2016 ανέλαβε καθήκοντα στη Siemens όπου πριν από ένα χρόνο τοποθετήθηκε επικεφαλής στο BU του Digital Industries στη Siemens Ελλάδος.
 • Γράφτηκαν πολλά για τις αμοιβές των στελεχών της Viva -μέχρι ότι ο καθένας πήρε από 400.000 μετρητά- οπότε ο Χάρης Καρώνης που δεν του αρέσουν οι παρανοήσεις, θέλησε να ξεκαθαρίσει το τοπίο, γιατί… οι φήμες είναι αφίμωτες: Well, η Viva Wallet έχει διανείμει 35.000 stock options σε στελέχη, τα οποία θα μετατραπούν σε αυτή τη φάση σε μετοχές και θα αγοραστούν στη συμφωνημένη τιμή συναλλαγής των 1.280 ευρώ, μείον 15% ο φόρος υπεραξίας κεφαλαίου 15%.
 • Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής για την πώληση του 49% της Viva, θα δημιουργηθεί νέο πρόγραμμα stock options με ισχύ τριετίας, μέσω του οποίου τα στελέχη θα πάρουν αυτόματα τον ίδιο αριθμό stock options που είχαν, ενώ το πρόγραμμα θα εμπλουτιστεί με νέα στελέχη που πάρουν 15.000 μετοχές. Η σκέψη είναι το πρόγραμμα stock options να διευρυνθεί ώστε να αποτελέσει κίνητρο για να προσελκύσει η εταιρεία νέα δυναμικά στελέχη από Ελλάδα και εξωτερικό. Τελικά, όταν σας λέγαμε ότι η Viva θα κάνει μόδα τα stock options και τον συμμετοχικό καπιταλισμό, μάλλον δεν είχαμε άδικο.
 • Άλλωστε και ο πρωθυπουργός στην επίσκεψή του στα γραφεία της Viva, που κρατήθηκε επτασφράγιστο μυστικό δήλωσε: «Χαίρομαι ιδιαίτερα για το γεγονός ότι η νομοθεσία για τα Stock Οptions που είναι δικό μας δημιούργημα εφαρμόζεται στην πράξη, με αποτέλεσμα η υπεραξία η οποία δημιουργείται να διαχέεται σε όλους τους εργαζόμενους». Αυτό άλλωστε όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ένα νέο μοντέλο διοίκησης των επιχειρήσεων. Εμείς από την πλευρά μας να θυμίσουμε ότι η παρούσα κυβέρνηση κατέβασε τον φόρο υπεραξίας κεφαλαίου από το 50% στο 15% καθιστώντας δυνατή τη συγκεκριμένη προσέγγιση.
 • Άνοιξαν οι πρώτες 21 θέσεις εργασίας από την Amazon σε σχέση με την επένδυση που είχε ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο. Οι θέσεις είναι: Solutions Architect, Senior Solutions Architect, Software Development Engineer, Senior Account Executive, Territory Manager, AWS Public Policy Intern, Enterprise Sales Account Manager, Business Intelligence Engineer, ISV Account Manager, Senior Enterprise Sales Account Manager, Senior Partner Development Manager, Senior Software Development Opportunities, Data Engineer, DevOps Engineer και Engineering Project Manager Amazon Robotics. Αν σας ενδιαφέρει κάτι από τα παραπάνω κάντε κλικ στο link! Για την ιστορία αναφέρουμε ότι η Amazon δημιούργησε 25.000 μόνιμες θέσεις εργασίας στη Βρετανία το 2021!
600x80 avm 7-7-20 sent

ΕΙΠΑΝ:

 • «Ο λόγος για τον οποίον έρχονται μεγάλοι επενδυτές και ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε ελληνικές εταιρείες δεν έχει να κάνει μόνο με την ελληνική αγορά. Και αυτή είναι η μεγάλη αξία μιας εταιρείας (…) να παράγεται τεχνολογία παγκοσμίως ανταγωνιστική. Και νομίζω ότι αυτό βλέπουν πολλοί που αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο μία χώρα που στηρίζεται στον τουρισμό και στις θαυμάσιες παραλίες της, αλλά υπάρχει ένα ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα της τεχνολογίας που μας κάνει να είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι η τεχνολογία θα αποτελεί ένα ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι του ΑΕΠ της χώρας».
  Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός (στην επίσκεψή του στην Viva)
 • «Η πρωτοβουλία μας να δώσουμε στις οπτικές ίνες διεθνώς αναγνωρίσιμα ονόματα, εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία, θα διευρύνει σημαντικά τα περιθώρια για την εμπορική τους αξιοποίηση, προσελκύοντας νέες επιχειρηματικές συνεργασίες της Εταιρείας μας με τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς εντός και εκτός ελληνικών συνόρων. H Grid Telecom μέσα από ένα εκτεταμένο οπτικό δίκτυο υψηλής διαθεσιμότητας και αξιοπιστίας που σήμερα ξεπερνά τα 4.000 χλμ., αναπτύσσει συνεχώς νέες εναλλακτικές διαδρομές με τη νησιωτική χώρα και τα γειτονικά κράτη, ενισχύοντας σταθερά τη θέση της στην χονδρεμπορική αγορά τηλεπικοινωνιών».
  Γιώργος Ψυρρής, CEO, Grid Telecom
 • «Tο 73% των πωλήσεων του e-commerce παγκοσμίως, προέρχεται από το mobile commerce, η αξία του οποίου ξεπερνά τα 3,5 τρισ. Δολάρια»
  Θεόφιλος Βασιλειάδης, CEO, Socital
synedria monofyllo ENG 20-1-22 sent
inCITES banner

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Ασφάλεια δεδομένων

Άλλα Νέα

ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Wadata banner v2 - 600x80
Αν και παραδοσιακά τα smartphones που προσφέρουν τη δυνατότητα χρήσης stylus κοστίζουν το… κάτι παραπάνω, ωστόσο η Motorola θέλει να σπάσει αυτή την… «παράδοση» με την κυκλοφορία του νέου Motorola G Stylus.
To νέο G Stylus φέρνει πολλές αναβαθμίσεις σε σχέση με την περσινή έκδοση και φυσικά αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι η δυνατότητα αποθήκευσης του stylus στο σώμα της συσκευής.
Αποτελώντας την 3η γενιά της γνωστής σειράς έρχεται με LCD FHD+ display στις 6.8 ίντσες και 20:9 aspect ratio με refresh rate στα 90Hz.
Στο εσωτερικό του «κατοικεί» ένα Octa-core Helio G88 SoC από την MediaTek, το οποίο συνδυάζεται από 6GB RAM!
Παράλληλα, έρχεται με triple camera setup (main sensor στα 50MP/ 8MP Ultrawide / macro lens και 2MP depth sensor). Επιπλέον, από ότι φαίνεται η Motorola έχει ποντάρει πολλά και στην αυτονομία της συσκευής, καθώς διαθέτει μπαταρία με χωρητικότητα στα 5000mAh.
Όπως προαναφέραμε, το G Stylus ουσιαστικά πρόκειται για ένα budget-friendly smartphone που δίνει τη δυνατότητα χρήσης stylus, καθώς στην αγορά των Η.Π.Α στοιχίζει κοντά στα 300 δολάρια.
cl8-sept-2019-600x80
Πριν από μερικούς μήνες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με πρότασή της προσπάθησε να βάλει «τέλος» στους πολυάριθμους φορτιστές που απαιτούνται για τη φόρτιση των ηλεκτρονικών συσκευών, καθιερώνοντας έναν φορτιστή για όλα τα κινητά τηλέφωνα και τις λοιπές συσκευές.
Όπως έγινε γνωστό, το συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησε με την πρόταση που είχε υποβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2021 για τον κοινό φορτιστή.
Πρόκειται για μια πρόταση που είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις από τεχνολογικές εταιρείες, οι οποίες υποστήριζαν ότι με αυτήν την εξέλιξη θα πληγεί ο ανταγωνισμός.
Η Apple συγκεκριμένα πήρε θέση και δήλωσε αντίθετη στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η εταιρεία διαθέτει το δικό της ξεχωριστό καλώδιο τύπου Lightning αντί για USB, για τη φόρτιση των iPhone και άλλων προϊόντων της.
Η πρόταση προβλέπει, η θύρα φόρτισης και η τεχνολογία ταχείας φόρτισης των συσκευών να εναρμονιστούν.
Η USB-C θα καταστεί η πρότυπη θύρα για όλα τα smartphones, τα tablets, τις φωτογραφικές μηχανές, τα ακουστικά, τα φορητά ηχεία και τις κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών χειρός.
Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει τον διαχωρισμό της πώλησης φορτιστών από την πώληση ηλεκτρονικών συσκευών. Αυτό θα μειώσει τα ηλεκτρονικά απόβλητα που σχετίζονται με την παραγωγή, τη μεταφορά και την απόρριψη φορτιστών.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Η μέρα που ο ήχος αποκτά την αισθητική του διάσταση έφτασε. Μπορείτε πλέον να προμηθευτείτε κι εσείς τα νέα HUAWEI FreeBuds Lipstick και να διαπιστώσετε πώς ένα απλό και χρηστικό τεχνολογικό εργαλείο είναι δυνατόν να αποτελέσει την επιτομή του στιλ και της ομορφιάς.
Τα νέα HUAWEI FreeBuds Lipstick είναι πλέον διαθέσιμα στην αγορά και προσφέρουν ένα μοναδικό συνδυασμό καλαίσθητου σχεδιασμού και λειτουργικότητας.
Το αριστοκρατικό κόκκινο συναντά το κλασικό μαύρο, η τεχνολογική αρτιότητα συναντά τη σχεδιαστική κομψότητα και όλα αυτά σε ένα ζευγάρι ακουστικά.
Η μεθυστική μυρωδιά της συσκευασίας τους δε θα είναι η μόνη ευχάριστη έκπληξη για όσους θα έχουν τη χαρά να ανοίξουν τη συσκευασία.
Η μαύρη, εκλεπτυσμένη, ανοξείδωτη θήκη τους, που θυμίζει κραγιόν, με τη χρυσή λεπτομέρεια στη μέση, δείχνει πως δεν έχουμε να κάνουμε με ένα απλό ζευγάρι ακουστικά, αλλά με μια τεχνολογική πρόταση για χρήστες που ξέρουν τι θέλουν.
Τα νέα ακουστικά FreeBuds Lipstick της HUAWEI προσφέρουν επιδόσεις υψηλής τεχνολογίας με μπαταρία που αντέχει για ώρες, ήχο υψηλή ποιότητας, εργονομικό σχεδιασμό και εύκολη διασύνδεση μεταξύ των συσκευών.
600x80 shipping 20-12-21 sent
600x80 drones 11-1-22 sent.
600x80 wid 17-1-22 sent
facebook twitter youtube instagram linkedin