weekly-telecom-new
600x80 banner 28-9-20 sent

Microsoft: data center στην Ελλάδα - επένδυση €1 δισ.

Σημαντική επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ αναμένεται να ανακοινωθεί τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου το πρωί στο Μουσείο της Ακρόπολης, από τον πρόεδρο της αμερικάνικης εταιρείας Brad Smith, τον Θεοδόση Μιχαλόπουλο (CEO της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα) και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η Microsoft θα κατασκευάσει στην Αττική κόμβο Data Center για τις ανάγκες της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η αξία της επένδυσης εκτιμάται περίπου στα 400 εκατ. ευρώ με την προστιθέμενη αξία της να φθάνει το 1 δισ. ευρώ.
Για την υλοποίησή της εργάστηκαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του, καθώς και δύο υπουργοί, ο Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και ο Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.
Η πρώτη επαφή του πρωθυπουργού με τον Brad Smith για το θέμα αυτό έγινε φέτος στις αρχές του χρόνου στο παγκόσμιο οικονομικό forum στο Νταβός.
Το γεγονός ότι η Microsoft δημιουργεί κόμβο Data Center στην Ελλάδα αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης, αφού δείχνει ότι η χώρα μας θεωρείται ασφαλής γεωπολιτικά και έτοιμη να δεχθεί μια μεγάλη τεχνολογική επένδυση που έχει σημασία για όλη την περιοχή.
forthnet-proper

Forthnet: ζημιές και ελπίδες ανάκαμψης

Λίγο πριν την ανάληψη της νέας διοίκησης της Forthnet, η εισηγμένη της Κάντζας καταγράφει για ένα ακόμη εξάμηνο ζημιές.
Μέχρι τον Ιούνιο αυτού του έτους, η εταιρεία κατέγραψε νέα μείωση εσόδων και ζημιές 14,5 εκατ. ευρώ, πολύ κοντά στα 15,2 εκατ. ευρώ που έγραψε το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Βέβαια αυτά τα λογιστικά αποτελέσματα μικρή σημασία έχουν, μία και επίκειται η ολοκλήρωση των τυπικών διαδικασιών προκειμένου η United Group (θυγατρική της BC Partners) να αναλάβει τη διοίκηση της.
Το θέμα που θα έχει να αντιμετωπίσει η νέα ιδιοκτησία, είναι η συνεχής μείωση των συνδρομητών. Οι συνολικές συνδρομές της μειώθηκαν κατά 2,9% (873.080), ενώ το ποσοστό των νοικοκυριών που κατέχουν Nova 3Play μειώθηκε στο 34,26% από 37,12% του συνόλου της πελατειακής βάσης.
Στη συνδρομητική τηλεόραση, οι συνδρομητές Nova μειώθηκαν ελαφρά κατά 0,6%, αλλά την παρτίδα σώζουν οι συμφωνίες παροχής περιεχομένου σε Vodafone και Wind. Έτσι, οι έμμεσοι συνδρομητές έδωσαν ώθηση κατά 23% στην τηλεοπτική δραστηριότητα.
Πολύ σύντομα όμως η Forthnet θα αλλάξει σελίδα, και με τη United στο τιμόνι, η αγορά περιμένει να δει τη ρότα που θα ακολουθήσει η πολύπαθη εταιρεία.
Μία από τις πρώτες ενδείξεις θα είναι αν θα την κρατήσει στο ταμπλό του χρηματιστηρίου, ή θα την αποσύρει από αυτό.
Επίσης, η αντικατάσταση ή όχι της τρέχουσας διοίκησης, θα είναι μία σαφής ένδειξη για το αν οι νέοι μέτοχοι έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε εις βάθος αλλαγές.
cosmote-oct-2020-600x80
vodafone-wind-equipment

Vodafone - Wind: μαζί και στο 4G

Ένα περίπου χρόνο μετά την υποβολή του αιτήματος τους προς την ΕΕΤΤ, Vodafone και Wind πήραν το πράσινο φως από τη Ρυθμιστική Αρχή για την κοινή χρήση των δικτύων τους και στο 4G.
Για να πάρει αυτήν την απόφαση η ΕΕΤΤ, αξιολόγησε τη συμφωνία των δύο εταιρειών, βασιζόμενη στην ανάλυση των επιμέρους χαρακτηριστικών της.
Ειδικότερα, έλαβε υπόψη το γεγονός ότι η συμφωνία κοινής χρήσης του ραδιοδικτύου πρόσβασης των δύο εταιρειών δεν περιλαμβάνει «κατ’ αντικείμενο» περιοριστικούς όρους του ανταγωνισμού και δεν αφορά σε κοινή χρήση του φάσματος ή των δικτύων κορμού των δύο εταιρειών, καθώς επίσης, περιλαμβάνει μέτρα που εξασφαλίζουν τη μη ανταλλαγή ευαίσθητων πληροφοριών, ενώ η γεωγραφική ταυτότητα της, επικεντρώνεται κατά βάση στις αγροτικές και ημιαστικές περιοχές της χώρας.
Ουσιαστικά, η Επιτροπή έβαλε ψηλά στις προτεραιότητες την κάλυψη των αναγκών των χρηστών κινητής για 4G σε απομακρυσμένες περιοχές, ώστε να μειωθεί το ψηφιακό χάσμα, αλλά και να αυξηθεί ο ανταγωνισμός υπέρ των καταναλωτών.
Άλλωστε, εν όψει της επιτάχυνσης της ψηφιοποίησης της χώρας, αυξάνεται η πίεση τόσο για την αύξηση των επιδόσεων στους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς δείκτες, όσο και για τη διευκόλυνση απόδοσης των επενδύσεων των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών.
samsung-note20-banner
georgios-doukidis

Μακριά από την ψηφιοποίηση οι μικρές επιχειρήσεις

Στον απόηχο του εξαιρετικά επιτυχημένου συνεδρίου e-Business & Social Media World, όπου έχουν ανέβει όλες οι παρουσιάσεις και τα σχετικά videos, είδε το φως της δημοσιότητας η έρευνα του ELTRUN (Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου), με τον τίτλο «Η Ψηφιακή Ετοιμότητα των Μικρών & Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην Ελλάδα - H επίδραση του COVID-19». Για πρώτη φορά εστιάζει στις ελληνικές επιχειρήσεις με 1-50 εργαζόμενους και δημιουργεί τον Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.
Η έρευνα εστιάζει στην υιοθέτηση και χρήση 10 σημαντικών ψηφιακών εφαρμογών και υποδομών οι οποίες είναι: website, e-shop, social media, ψηφιακές καμπάνιες, cloud υποδομές, ψηφιακή ασφάλεια, ψηφιακά εργαλεία επικοινωνίας, ERP (Enterprise Resource Planning - σύστημα επιχειρησιακού σχεδιασμού), CRM (Customer Relationship Management - Διαχείριση Πελατειακών Σχέσεων), και IoT (Internet of Things) συστήματα.
Όπως έδειξε η έρευνα, υπάρχει μία ευθεία αναλογία αριθμού εργαζομένων και βαθμού υιοθέτησης ψηφιακών εφαρμογών, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις με 6-10, αλλά και πάνω από 10 εργαζομένους, να δείχνουν σαφώς υψηλότερες επιδόσεις σε σχέση με τις μικρότερες σε αριθμό εργαζομένων.
Επίσης κριτήριο ενσωμάτωσης ψηφιακών εργαλείων είναι η δραστηριότητα της επιχείρησης, με τους κλάδους των επαγγελματιών / επιστημόνων, της μεταποίησης, καθώς και οι τεχνικές εταιρείες να ανεβαίνουν υψηλότερα στους δείκτες.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι 1 στις 2 μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, βρίσκονται στα πρώτα στάδια του δείκτη ψηφιακής ετοιμότητας, ενώ μόλις 1 στις 8 κατατάσσονται στο λεγόμενο προχωρημένο στάδιο, και καμία στο ιδεατό.
Σημαντικό εύρημα είναι ότι, παρά την επιτάχυνση της υιοθέτησης ψηφιακών τεχνολογιών λόγω COVID-19, αυτή δεν είναι αρκετή για να κάνει τη διαφορά.
Σύμφωνα με τον καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου και διευθυντή του ELTRUN, Γεώργιο Δουκίδη, αν και παρατηρείται μία βελτίωση στη ψηφιοποίηση λόγω πανδημίας, αυτή είναι μόλις της τάξεως του 5%. Με βάση αυτό τον ρυθμό, χρειαζόμαστε 6 χρόνια για να φθάσουμε σε ένα ικανοποιητικό σημείο, άρα η επιτάχυνση είναι αναγκαία.
monitoring-600-2
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
  • Κλείνει τα 35 της φέτος, και έχει καταφέρει να γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή και αναγνωρίσιμα brands, όχι μόνο εντός Ασίας, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Ο λόγος για τη ZTE, γνωστή ευρέως για τα εκπληκτικής ποιότητας consumer electronics της, από smartphones και tablets μέχρι laptops και routers, και στην επιχειρηματική κοινότητα για τον δικτυακό εξοπλισμό της. Το 80% των ελληνικών νοικοκυριών έχουν κάποια συσκευή ΖΤΕ. Αν δεν μας πιστεύετε π.χ. δείτε τον router σας…
  • Εμείς είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε στα γραφεία της εταιρείας, στην Αθήνα, και να μιλήσουμε με τον CEO της ZTE στα Βαλκάνια, Jianbo Wang. Η εταιρεία, πάντα μπροστά στις εξελίξεις, επενδύει αυτό τον καιρό σε σταθμούς βάσης 5G, αλλά και σε εξοπλισμό οπτικών ινών. Δείτε την πλήρη συνέντευξη στον Δημήτρη Σκιάννη, στο κανάλι μας, στο Youtube!
  • Επίσης, ο CEO της ZTE, κάνει αναφορά στις συσκευές 5G, υπόσχεται σύντομα συσκευές 5G κάτω από 200 ευρώ και πολλά καλούδια ακόμη που δεν είναι και πολύ μακριά μας, αν σκεφτεί κάποιος ότι τα ελληνικά δίκτυα έχουν κάνει αναφορά ότι θα ξεκινήσουν εμπορική λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του 2021. Και επειδή και σε αυτή την περίπτωση το marketing θα τρέξει μπροστά από τις υπηρεσίες, είναι βέβαιο ότι αυτή τη στιγμή γίνεται αγώνας δρόμου…
  • Μια και ο λόγος περί 5G, η συγκεκριμένη τεχνολογία, το Digital Transformation και η 4η βιομηχανική επανάσταση είναι οι τρεις πυλώνες πάνω στους οποίους θα εστιάσει το 22ο ICW - InfoCom World που θα γίνει με phygital μορφή (physical, digital, interactive) στις 4-5-6 Νοεμβρίου στο Divani Caravel.
  • Η πρώτη ημέρα είναι αφιερωμένη στον ολομέλεια, η 2η στα Workshops και η 3η στην επιστημονική κοινότητα. Οι ομιλητές θα είναι εκεί, αλλά εσείς μπορείτε να τους παρακολουθήσετε ψηφιακά δωρεάν, με το ίδιο link και για τις 3 ημέρες κάνοντας απλά εγγραφή με ένα κλικ!
  • Μία πολύ σημαντική είδηση έχουμε και από το μακρινό Seattle, δηλαδή την έδρα της Microsoft στην Αμερική. Η εταιρεία πρόκειται να επενδύσει 400 εκατ. ευρώ για δημιουργία data center σε -άγνωστη μέχρι στιγμής- περιοχή της Αττικής. Το συγκεκριμένο data center θα εξυπηρετεί όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη! Αυτό θέλει η χώρα: επενδύσεις από μεγάλες εταιρείες με καλοπληρωμένες δουλειές και έσοδα από την εξωστρέφεια.
GY-1537-600X80-1
  • Η κίνηση αυτή φέρνει όχι μόνο οικονομικά αλλά και πολιτικά οφέλη, αφού σημαίνει ότι η χώρα μας θεωρείται γεωπολιτικά ασφαλής και έτοιμη να δεχθεί μία τέτοια μεγάλη τεχνολογική επένδυση. Η ανακοίνωση αναμένεται να γίνει σήμερα στο Μουσείο της Ακρόπολης, από τον πρόεδρο της Microsoft, Brad Smith, τον CEO της εταιρείας στην Ελλάδα, Θεοδόση Μιχαλόπουλο, αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
  • Ίσως ακούσετε να μιλάνε για επένδυση 1 δισ. Δεν είναι λάθος, απλά εκεί υπολογίζουν και την προστιθέμενη αξία. Στην Ιταλία π.χ. η ανάλογη επένδυση εκτιμάται σε 1,2 δισ. Τώρα, γιατί έγινε όλο αυτό ξαφνικά;
  • Γιατί είμαστε «καλά παιδιά» μετά από τις ενέργειες που έγιναν για εξάλειψη του πειρατικού λογισμικού, γιατί η χώρα εμπνέει εμπιστοσύνη, και ο πρόεδρος της Microsoft στο Νταβός συνάντησε τον πρωθυπουργό και δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη συνάντηση, και φυσικά γιατί υπάρχει η Cloud First πολιτική, γεγονός που σημαίνει χρυσές δουλειές για το μέλλον…
  • Βλέπετε, το G-Cloud, όταν περάσει όλο το Δημόσιο στο σύννεφο, δεν θα φτάνει ούτε για ζήτω. Άρα η εκτίμηση είναι ότι το σύννεφο θα φέρει… βροχή από δουλειές!
  • Μη νομίζετε ότι επειδή η ΕΕΤΤ… «έπεσε με τα μούτρα» στο 5G, έχει ξεχάσει το (διόλου) «ταπεινό» 4G. Κάθε άλλο, αφού η Επιτροπή ενέκρινε τη συμφωνία μεταξύ Vodafone και Wind για να προχωρήσουν στην κοινή χρήση δικτύου 4ης γενιάς.
  • Η ΕΕΤΤ έκρινε ότι το αίτημα που είχε υποβληθεί πέρυσι, δεν παραβιάζει κάποιον (αντι)μονοπωλιακό νόμο, ούτε θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια / ιδιωτικότητα δεδομένων των χρηστών. Σωστή! Από την άλλη, γιατί σε περιοχή της Αττικής, εγώ είχα το Σάββατο GPRS;
17367_Acbg-Banner-New-applied-now-600x80-01_18_02-768x102
  • Ο διαγωνισμός βγήκε στην ώρα του και όλοι θεώρησαν ότι ήταν μία απλή υπόθεση. H αλήθεια είναι κάπως διαφορετική, γιατί με το υλικό, και κυρίως τις εκκρεμότητες (3.5 Ghz / 26 Ghz / Rural κ.α.) που «κληρονόμησε» η παρούσα κατάσταση, κανονικά θα έπρεπε να γίνει τέλη 2021 μη σας πω αρχές 2022.
  • Άρα έπρεπε να μπουν μπροστά ταχύρρυθμες διαδικασίες για να έρθει όλο το project ένα χρόνο μπροστά. Μην πατώσουμε πάλι στις μετρήσεις… Ποιοι έβαλαν πλάτη; Οι μόνιμοι υπάλληλοι στη Γενική Γραμματεία και την ΕΕΤΤ που δούλεψαν νυχθημερόν για να τα καταφέρουν.
  • Νομίζω ότι αξίζει ένα μπράβο τόσο σε αυτούς, όσο και σε αυτούς που τους ενέπνευσαν! Και επειδή τα καλά παραδείγματα πρέπει να επιβραβεύονται ίσως ένα πριμ κ. Πιερρακάκη να μην ήταν άσχημη ιδέα…
  • Το τελευταίο «σκάλωμα» ήταν ποιος και πόσο πληρώνει τον «βαρκάρη» της Intrakat. Βρέθηκε η λύση των δικτύων -για να ξεκολλήσει το θέμα- αντί της εύκολης λύσης του αποθεματικού της ΕΕΤΤ, πέρασε η αναθεώρηση της σύμβασης από το Ελεγκτικό σε χρόνο ρεκόρ, και ο διαγωνισμός ανακοινώθηκε στην ώρα του.
  • Να θυμίσουμε το νομοσχέδιο για τις κεραίες που είχε ετοιμαστεί από τον Βασίλη Μαγκλάρα, έμεινε στο χρονοντούλαπο από το Νίκο Παππά -σε αντίθεση με τις υποσχέσεις του- ένα χρόνο (από το φθινόπωρο του 2018), για να περάσει τελικά τον Οκτώβρη του 2019 με τη νέα κυβέρνηση, μέσα από το νομοσχέδιο του υπουργείου ανάπτυξης; Έτσι, γιατί οι συγκρίσεις ποτέ δεν βλάπτουν…
  • Ας περάσουμε τώρα στο ψηφιακό νομοσχέδιο που έχει πάρει ΦΕΚ και «τα πάντα όλα» προχωρούν κανονικά. Έμειναν 120 υπουργικές αποφάσεις και αρκετές ερμηνευτικές εγκύκλιοι, και τελειώσαμε! Ούτε ψύλλος στον κόρφο όσων αναλάβουν να τις γράψουν…
combox
  • Να σας πω την αλήθεια, κάθε φορά που βλέπω να γίνεται μία τιτάνια προσπάθεια, φοβάμαι μήπως έρθουν τίποτε Βησιγότθοι και τα καταστρέψουν όλα. Όπως π.χ. έγινε στο παρελθόν με το νόμο της Διαμαντοπούλου για την Παιδεία.
  • Αν στη Forthnet υπάρχουν στελέχη που είναι και gamers, δεν θα τους ξεφύγει η «ειρωνεία» των τελευταίων οικονομικών αποτελεσμάτων. Όπως στα παιχνίδια δεν μας ενδιαφέρει π.χ. αν ο ήρωας πνέει τα λοίσθια, όταν σε λίγο τον περιμένει η τελική σκηνή της νίκης.
  • Έτσι και εδώ τα ζημιογόνα αποτελέσματα του 1ου εξαμήνου δεν «τρομάζουν» τους ανθρώπους της Κάντζας αφού υπάρχει ο… «από εξαγοράς θεός» κατ’ αναλογία με τον «από μηχανής θεό» των αρχαίων μας προγόνων.
  • Ο λόγος στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι το «βάρος» της ζημίας επωμίζεται πλέον η United Group, όπως βεβαίως και την ευθύνη να εξυγιάνει οικονομικά την εταιρεία, και να τη φέρει ξανά στην πάλαι ποτέ καλή θέση που κατείχε κάποτε στην αγορά.
  • Και οι θεοί βεβαίως έχουν απαιτήσεις - και στην προκειμένη περίπτωση και μετόχους. Οπότε, αναμείνατε τις… δέκα εντολές! Πότε θα γίνει αυτό; Χμ, μόλις τελειώσουν τα γραφειοκρατικά, οπότε το μισό περίπου του ομολογιακού δανείου θα μετατραπεί σε μετοχές, και θα μπορούν να αναλάβουν και τυπικά τον έλεγχο, αν όχι την διοίκηση.
  • Ενδεικτικά πάντως, οι πωλήσεις της μειώθηκαν κατά 6,2%, οι συνδρομές κατά 2,9%, ενώ οι συνδρομητές triple play κατά 8,5%. Αύξηση παρατηρήθηκε στη συνδρομητική τηλεόραση, και μάλιστα σε διψήφιο ποσοστό, κατά 22,9%, που φυσικά αποδίδεται στη συμφωνία μεταξύ Nova και Wind - Vodafone, ώστε άλλοι πάροχοι να περιλαμβάνουν στο μπουκέτο τους το περιεχόμενο της πρώτης.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final
  • Προσθήκη υψηλού επιπέδου πραγματοποιήθηκε στο ανθρώπινο δυναμικό της Wind, με τον Χάρη Κυριακόπουλο να αναλαμβάνει καθήκοντά CFO (chief financial officer), αντικαθιστώντας τον Γιώργο Ράλλη. Με «βαριά» ονόματα στο βιογραφικό του, όπως θέσεις στη Goldman Sachs, στη First Manhattan Consulting Group, αλλά και στην Tellas, δεν είναι τυχαίο που ο Νάσος δείχνει απολύτως ικανοποιημένος.
  • Ο Γιώργος Ράλλης μετακινήθηκε στον ANT1. Και εκεί με κεραίες και περιεχόμενο θα έχει να κάνει! Η στήλη, του εύχεται καλή επιτυχία!
  • Μία από τις πρώτες εγγραφές στο ενεργητικό που θα κάνει ο Χάρης Κυριακόπουλος, θα είναι τα έσοδα από τον… παθητικό εξοπλισμό για τις κεραίες, όπου όλα δείχνουν να πηγαίνουν ρολόι, αφού η ΕΕΤΤ δεν έχει θέμα να δώσει τις ευλογίες της.
  • Ο Mike Pompeo ήλθε, έφαγε τα τηγανόψωμα του, και απήλθε, αφού επανέλαβε τα κλασικά περί ασφαλών δικτύων. Σε κάθε περίπτωση, τον ακούμε αλλά ακολουθούμε και την πολιτική της ΕΕ. Στο φινάλε, το core των αποφάσεων για τον εξοπλισμό των δικτύων έχει ληφθεί, οπότε γιατί να χαλάσουμε τις καρδιές μας; Κι εσύ δίκιο έχεις, που θα έλεγε και ο Χότζας…
  • Και επειδή μπορεί να μην ξέρετε την ιστορία που αποδεικνύει ότι η αλήθεια δεν είναι μία και μονοσήμαντη, σας την παραθέτω: Όταν ο Χότζας έγινε δικαστής, ήρθανε να τον βρουν δύο αντίδικοι. Άκουσε τον πρώτο, κούνησε το κεφάλι και του είπε: «Δίκιο έχεις». Άκουσε στη συνέχεια και τον δεύτερο, που έλεγε ακριβώς τα αντίθετα, κούνησε το κεφάλι και είπε και σ’ αυτόν: «Δίκιο έχεις». Ένας τρίτος από το ακροατήριο φώναξε: «Μα, δεν είναι δυνατόν να έχουν και οι δύο δίκιο!». Οπότε, του είπε ο Χότζας: «Κι εσύ δίκιο έχεις»!
  • Αυτή την εβδομάδα προέκυψε μία βλάβη στο δίκτυο της Vodafone. Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες. Η εταιρεία έδωσε απεριόριστα data για μία εβδομάδα στους συνδρομητές κινητής, και μία εβδομάδα απεριόριστες κλήσεις στους συνδρομητές σταθερής. Για να δούμε πως θα διαχειριστεί το θέμα στη συνέχεια…
anycast-m4-plus-600x80
  • Αποχώρησε από τη Nokia ο Σάκης Έξαρχος. Που θα πάει; Θα το μάθετε σύντομα, ίσως και στο επόμενο Weekly Telecom!
  • Σε ισχύ η προσωρινή κατάργηση του τέλους της συνδρομητικής, οπότε χαράς ευαγγέλια για τους τηλεθεατές, αλλά και για τις εταιρείες, αφού ενδέχεται να δώσει κάποια ώθηση στην αγορά. Η Cosmote πάντως γνωστοποίησε ότι οι OTT συνδρομητές της, έχουν φθάσει στις 100 χιλιάδες. Δεν είναι άσχημο νούμερο, αλλά περιμένουμε να δούμε και τη Vodafone, που έχει κάνει πολλές κινήσεις στο ΟΤΤ.
  • Από την άλλη, η Cosmote, που έχει ένα πολύ καλό στούντιο -το είδαμε και στη συνέντευξη τύπου- το έχει ρίξει στις τηλεοπτικές παραγωγές. Γιατί μπορεί, όπως είπε κάποιος που γνωρίζει! Είναι και οι επιδοτήσεις στη μέση, λέμε εμείς…
  • Τα μοντέλα της οικογένειας Surface της Microsoft έρχονται Ελλάδα. Με διανομέα τη Logicom, όπως λένε οι πληροφορίες. Και τιμές λίγο υψηλότερες από το εξωτερικό…
  • Έτοιμη να ανοίξει και στην Ελλάδα το Google Pay, ακούγεται ότι είναι η Google. Να δούμε ποια τράπεζα θα παίξει πρώτη. Αν και υπάρχει η αίσθηση ότι μπορεί να ξεκινήσει με Revolut, N26 και Monzo, και να δούμε στο μέλλον κάποια συστημική, με φαβορί την Alpha Bank, για άλλη μία φορά.
  • Πολλές «real» κινήσεις καταγράφει το ραντάρ του Weekly Telecom, και δεν θα μου έκανε εντύπωση αν δούμε τη RealMe να είναι πιο κινητική στην ελληνική αγορά τις επόμενες εβδομάδες. Stay tuned!
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες mobile συσκευές αφορούν κυρίως στην αυτονομία τους, καθώς εδώ και χρόνια όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές προσπαθούν να λύσουν τον δισεπίλυτο γρίφο της χαμηλής ενέργειας. Παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί στον τομέα της ενεργειακής διαχείρισης, σε πολλές περιπτώσεις και ειδικότερα εάν μια φορητή συσκευή βρίσκεται σε συνεχή και βαριά χρήση, είναι «άθλος» εάν η αυτονομία της καταφέρει να ξεπεράσει τη 1 ημέρα.
Η Apple ωστόσο εδώ καιρό έχει επενδύσει σε μια καινοτόμο τεχνολογία, η οποία εάν τελικώς περάσει σε consumer επίπεδο, είναι σίγουρο ότι θα αλλάξει τα πάντα στον νευραλγικό τομέα της αυτονομίας.
Συγκεκριμένα, η εταιρεία από το Cupertino, δοκιμάζει μπαταρίες που φέρουν ειδικές κυψέλες υδρογόνου. Η πατενταρισμένη αυτή τεχνολογία δεν αποκλείεται (εφόσον περάσει επιτυχώς όλη τη διαδικασία του ποιοτικού ελέγχου) να προσαρμοστεί στα μελλοντικά iPhones και MacBooks, ενώ μάλιστα σύμφωνα με την ίδια την Apple η εν λόγω τεχνολογία προσφέρει «καθαρή» πράσινη ενέργεια, εν αντιθέσει με παραδοσιακές μορφές ενέργειας όπως είναι για παράδειγμα το πετρέλαιο που μολύνουν το φυσικό περιβάλλον. Αν και σε αυτή τη φάση, η χρήση κυψελών υδρογόνου στα μελλοντικά battery packs, αποτελεί μια πολύ γοητευτική προοπτική, παρόλα αυτά βρίσκεται σε εξαιρετικά πρώιμο στάδιο και σε φάση αρχικών δοκιμών, για αυτό θα χρειαστεί να περιμένουμε.
cl8-sept-2019-600x80
Ως γνωστόν, η Samsung επενδύει σημαντικά στην κατηγορία των tablet, ρίχνοντας στην αγορά μια σειρά από διαφορετικά μοντέλα, τα οποία απευθύνονται σε ειδικά γούστα και εφαρμογές, αλλά και… γεμάτα πορτοφόλια. Έτσι λοιπόν βλέπουμε μοντέλα για τους high-end power users (μπορείτε να θυμηθείτε ξανά το review μας για το S7+), αλλά και για τους λάτρεις των πιο «budget-friendly» και mid-range λύσεων (όπως το S6 Lite)…
Ε λοιπόν η Samsung ετοίμασε και μια λύση για τους fans των rugged υπερενισχυμένων smartphones.
Ύστερα από αρκετές φήμες που είδαν το φως της ημέρας, το Galaxy Tab Active 3 είναι πλέον επίσημο και πρόκειται για μια συσκευή που θεμελιώνει τον όρο «die-hard», χωρίς ωστόσο να θυσιάζει τις επιδόσεις προς χάριν της υψηλής αντοχής.
H κορεατική εταιρεία το αποκαλεί το συγκεκριμένο rugged tablet ως ένα powerhouse παραγωγικότητας, καθώς στην καρδιά του βρίσκεται ένα Exynos 9810 chipset, μαζί με 4GB μνήμης RAM, 128GB αποθηκευτικού χώρου και μπαταρία που διαθέτει 5.050mAh. Όπως μπορείτε να φανταστείτε το εν λόγω tablet θα είναι «άφθαρτο», καθώς θα είναι πιστοποιημένο με IP68 για extreme αντοχή στο νερό και στη σκόνη, ενώ παράλληλα θα διαθέτει στρατιωτικού τύπου πιστοποίηση για απρόσκοπτη λειτουργία ακόμη και στα πιο επικίνδυνα εργασιακά περιβάλλοντα. Τέλος, η rugged πρόταση της Samsung θα υποστηρίζει και τη λειτουργία DeX.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Η Google παρουσίασε δύο νέα μοντέλα που φέρνουν την οικογένεια Pixel στην εποχή του 5G. Θα είναι φυσικά από τις πρώτες συσκευές που τρέχουν το Android 11, ενώ έρχονται με το chipset Snapdragon 765G ώστε η τιμή τους να κρατηθεί σε όσο γίνεται πιο προσιτά επίπεδα.
Το Google Pixel 5 έρχεται με οθόνη με διαγώνιο 6 ιντσών ανάλυσης 1080p+ με ρυθμό ανανέωσης 90Hz, επεξεργαστή Snapdragon 765G, 8GB RAM, 128GB αποθηκευτικό χώρο και μπαταρία 4.080mAh με φόρτιση στα 18W. Η συσκευή είναι πιστοποιημένη σύμφωνα με το πρότυπο IP68 για αντοχή στη σκόνη και το νερό.
Το Pixel 5 διαθέτει κύρια κάμερα 12.2MP με μέγεθος pixel 1,4um, αλλά και αισθητήρα ultra-wide angle 16MP με διάφραγμα f/2.2 και μέγεθος pixel 1,0um. Διαθέσιμος είναι ακόμη αισθητήρας 8MP όσον αφορά τη selfie camera.
Οι προπαραγγελίες για το Google Pixel 5 έχουν ξεκινήσει πριν από τη διαθεσιμότητά του σε οκτώ χώρες στις 15 Οκτωβρίου και στις ΗΠΑ στις 29 Οκτωβρίου. Η ευρωπαϊκή τιμή του είναι 630 ευρώ.
Το Pixel 4a 5G διαθέτει OLED οθόνη 6,2 ιντσών με ρυθμό ανανέωσης 90Hz, επεξεργαστή Snapdragon 765G, 6GB RAM και 128GB αποθηκευτικού χώρου. Έρχεται με μπαταρία χωρητικότητας 3.885mAh ενώ, και σε αυτή την περίπτωση, συναντάμε κύρια κάμερα 12MP και αισθητήρα ultra-wide στα 16MP. Σε αντίθεση με το Pixel 5, πάντως, διαθέτει headphone jack 3.5mm και δεν έχει κάποια πιστοποίηση αδιαβροχοποίησης.
Η ευρωπαϊκή τιμή του είναι 500 ευρώ και οι προπαραγγελίες θα ξεκινήσουν στις 5 Νοεμβρίου, πριν από τη διαθεσιμότητά του στις 19 του ίδιου μήνα.
clickevents 600x80 banner 21-4-20 sent
facebook twitter youtube instagram linkedin