weekly-telecom-new
clickevents 600x80 banner 21-4-20 sent
600x80 banner 9-9-20 sent

Μάτια που δεν βλέπονται…

Χάνονται σιγά-σιγά οι παραδόσεις του λαού και του τόπου μας. Η κυβέρνηση -που προφανώς σέβεται την υπογραφή της- έχει βαλθεί να ξεριζώσει αξίες και πρακτικές, που για πολλές δεκαετίες είχαν παγιωθεί στη συλλογική συνείδηση των πολιτών.
Το νέο χτύπημα στον νεοελληνικό πολιτισμό έρχεται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και αφορά στη λειτουργία του Κεντρικού Συστήματος Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων, και πιο συγκεκριμένα τη διάθεση 1.100 ψηφιακών πιστοποιητικών ηλεκτρονικής υπογραφής στους υπαλλήλους του.
Με την εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Υπογραφής, ο υπάλληλος της Δημόσιας Διοίκησης θα μπορεί να υπογράφει ψηφιακά έγγραφα χωρίς ο πολίτης να έχει κάνει τον απαραίτητο -ως τώρα- αγώνα να αποκτήσει και να προσκομίσει τα έγγραφα αυτά ενώπιον του γκισέ.
Έτσι, φαίνεται πως βρισκόμαστε στις τελευταίες ημέρες που θα απολαύσουμε το adventure game με τίτλο «βρες τον αρμόδιο», και τους απίστευτους ελιγμούς μέσα στους διαδρόμους και τα κρυφά γραφεία των Δημοσίων υπηρεσιών, με βαθμό δυσκολίας τον οποίο θα ζήλευε ακόμη και το πιο σατανικά στημένο escape room.
Θα χάσουμε την απίστευτη έκρηξη ενδορφίνης, όταν αποκτούσαμε της πολυπόθητη υπογραφή του αρμοδίου, ή σκληρές απογοητεύσεις όταν αποχωρούσαμε άπρακτοι, νικημένοι από τη γραφειοκρατία, αλλά ακόμη πιο δυνατοί να αντιμετωπίσουμε τα εμπόδια της ζωής. Την κατάσταση μέχρι τώρα την περιγράφει ο Αντώνης Αναπλιώτης γλαφυρά στο ποίημά του «Γραφειοκρατία».
Τώρα το Υπουργείο στοχεύει εντός του έτους να διαθέσει 150.000 ψηφιακά πιστοποιητικά σε όλους τους φορείς του Δημοσίου, ώστε να μειωθούν «δυστυχώς» οι απαιτήσεις αυτοπρόσωπης παρουσίας για τη διεκπεραίωση μίας υπόθεσης. Με τον τρόπο αυτό ελαχιστοποιείται ο απαιτούμενος χρόνος για την ολοκλήρωση των διοικητικών διαδικασιών, γεγονός που συμβάλλει και στη μείωση του λειτουργικού κόστους του Δημοσίου. Και το «χειρότερο», μειώνονται οι πιθανότητες φαινομένων παράνομης συναλλαγής και διαφθοράς, καθώς η παροχή δημόσιας υπηρεσίας γίνεται απομακρυσμένα και απρόσωπα. Κρίμα και πάλι κρίμα…
cosmote-sep-2020-600x80
5g-spectrum

100 μέρες έμειναν

Σε έναν άτυπο αγώνα δρόμου έχει αποδυθεί ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, με στόχο να μείνει εντός χρονοδιαγράμματος η δημοπρασία του φάσματος 5G, κάτι που ενδέχεται να γίνει και μέσα στην εβδομάδα.
Βάσει του τεύχους προκήρυξης τα δικαιώματα που θα αποδοθούν είναι για τις ζώνες των 700MHz, 3400-3800MHz και 26GHz αλλά και τη ζώνη των 2GHz, καθώς το 2021 λήγουν τα δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων.
Μιλώντας στη Βουλή, ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, «Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης», χαρακτήρισε «λεπτομέρειες» τις εκκρεμότητες που απομένουν προκειμένου η ΕΕΤΤ να προκηρύξει τη δημοπρασία, λέγοντας συγκεκριμένα: «Έχουμε ολοκληρώσει δύο γύρους διαβουλεύσεων για τη δημοπρασία του φάσματος, για τα δίκτυα 5ης γενιάς, και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην ανακοίνωση της δημοπρασίας. Απομένουν κάποιες λεπτομέρειες και θα ξεκινήσουμε μέσα στο χρονοδιάγραμμα που είχαμε δεσμευτεί εντός του έτους 2020 για τη δημοπρασία του φάσματος».
Ο μεγαλύτερος σκόπελος που ήταν η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της Κοινωνίας της Πληροφορίας και της Rural Connect (θυγατρική της Intrakat) η οποία έχει αναπτύξει δίκτυο σταθερής ασύρματης πρόσβασης στην Κεντρική Ελλάδα, και πρέπει να μετακινηθεί από τη ζώνη των 3,6 και 3,7 GHz που είναι σήμερα, στη ζώνη των 3,4 GHz έναντι αποζημίωσης 6,4 εκατ. ευρώ, έχει μάλλον ξεπεραστεί, αφού οι πληροφορίες λένε ότι έχει επιτευχθεί η συμφωνία και απομένει μόνο η υπογραφή της.
monitoring-600-2
g-cloud

Το σύννεφο έφερε βροχή δεδομένων!

Αναβαθμίζεται το G-Cloud με την ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών, και την υπογραφή συμβάσεων για επέκταση της χωρητικότητας των υποδομών, όπου αποθηκεύονται δεδομένα.
Η επέκταση είναι απολύτως απαραίτητη, καθώς υλοποιείται η στρατηγική συγκέντρωσης των πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου σε μία ενιαία δομή, υπό τη διαχείριση της ΓΓΠΣΔΔ. Επιπλέον τέθηκε σε λειτουργία, σειρά νέων ψηφιακών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και των επιχειρήσεων.
Έτσι θα προστεθούν 240 ΤΒ αποθηκευτικού χώρου, με παράλληλη αύξηση της υποδομής backup, κάτι που θα δώσει 30% επιπλέον ωφέλιμο χώρο.
Βελτιώνεται επίσης η ταχύτητα πρόσβασης, με ενσωμάτωση περισσότερων γραμμών υψηλής ταχύτητας, ενώ για το TaxisNet φαίνεται ότι τα κρασαρίσματα του συστήματος λόγω υπερφόρτωσης, σύντομα θα αποτελούν παρελθόν.
Το σκεπτικό είναι το G-Cloud να γίνει η καρδιά των δεδομένων της Δημόσιας Διοίκησης, προσβάσιμο από οποιαδήποτε υπηρεσία, ενταγμένο στη φιλοσοφία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Φανταζόμαστε ότι παράλληλα με την αναβάθμιση των μεγεθών του G-Cloud, ειδική μέριμνα θα έχει δοθεί και στην ασφάλεια, αφού η συγκέντρωση τόσων κρίσιμων δεδομένων θα αποτελεί ιδανικό στόχο για κάθε λογής απειλών, οπότε… better safe, than sorry.
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
Επίσημα ξεκινάει και η συνεδριακή σεζόν μας, με το 9ο e-Business & Social Media World, αυτή την εβδομάδα, στις 23, 24 & 25 Σεπτεμβρίου. Βέβαια θα το θέλαμε περισσότερο social και «λιγότερο digital», αλλά πρέπει όλοι να κάνουμε υπομονή για να παραμείνουμε ασφαλείς και υγιείς.

Γι’ αυτό εμείς θα βρισκόμαστε μεν στο Caravel, μαζί με τους ομιλητές, αλλά για εσάς έχουμε προβλέψει δεόντως και έχουμε τις απαραίτητες remote υποδομές. Το συνέδριο θα μεταδοθεί μέσω streaming από το Zoom, το YouTube και το Facebook, με το ίδιο link και για τις τρεις ημέρες.

Αν δεν έχετε γραφτεί ακόμα, μπορείτε να το κάνετε δωρεάν, στη σχετική φόρμα εγγραφής. Ουδέν κακόν αμιγές καλού βέβαια, γιατί με αυτές τις συνθήκες έχουμε μεγαλύτερη ευελιξία στη διεξαγωγή, χάρη στις phygital επιλογές.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι καλύτεροι επαγγελματίες της αγοράς. Την Τετάρτη είναι αφιερωμένο στο e-Business, την Πέμπτη στα Social Media και την Παρασκευή θα γίνουν τα Workshops. Κάντε κλικ στη θεματική ενότητα που σας ενδιαφέρει, για να δείτε αναλυτικά τους συμμετέχοντες.

Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να οργανώσετε καλύτερα το πρόγραμμα σας, ώστε να τα παρακολουθήσετε χωρίς άγχος, χωρίς να τρέχετε από τη μία αίθουσα στην άλλη, και κυρίως χωρίς να χάσετε καμία ομιλία! Ε, και βέβαια όλο το υλικό θα παραμείνει και στις τρεις πλατφόρμες για να το δείτε (ή να το ξαναδείτε), on demand.
GY-1537-600X80-1
Η εβδομάδα ξεκινάει δυνατά με ενημέρωση από τη Vodafone που μάλλον έχει σχέση με τη λιανική, αφού θα γίνει στο κατάστημα του Mall Athens. Η φημολογούμενη παρουσία του Χάρη έχει μάλλον τη σημασία της, αλλά δεν θα σας αποκαλύψουμε ακόμα τίποτα! Στη συνέχεια μείνετε συντονισμένοι στα PC σας, γιατί ακολουθεί ο OTE με πολλά στοιχεία και με ανάλογη δυναμική στη digital εκδοχή της… Κάτι μας λέει ότι δεν θα πλήξουμε αυτή την εβδομάδα.

Μιλώντας για τα δίκτυα θα πρέπει να επισημάνουμε την άμεση αντίδραση της Wind για την υποστήριξη των πληγέντων. Πρέπει να είσαι OPEN στις ανάγκες της κοινωνίας για να παραφράσουμε τη γνωστή διαφήμιση και όπως όλα δείχνουν οι μπλε έχουν τα πιο γρήγορα αντανακλαστικά. Πως λέμε στο chap φυτίλι; Στη συνέχεια βέβαια ακολούθησαν και τα άλλα δίκτυα, γεγονός που αναδεικνύει συνολικά την κοινωνική ευθύνη και συνεισφορά της αγοράς μας.

Κατά κοινή αποδοχή, το 5G δεν είναι απλά μία αναβάθμιση του 4G, αλλά η πλατφόρμα που θα διευκολύνει την 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Γι’αυτό η ΕΕΤΤ κάνει τα αδύνατα δυνατά ώστε να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός της δημοπρασίας για το φάσμα, ακόμα και μέσα στον Σεπτέμβρη.

Υπήρξε ένα αγκάθι με την Rural Connect (θυγατρική της Intrakat), αλλά όπου υπάρχει ένα θέλω υπάρχουν χίλια μπορώ και όλα δείχνουν ότι βρέθηκε η λύση, έναντι αδράς αποζημιώσεως και σύντομα θα έχουμε λευκό καπνό. Κάτι ήξερε ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ όταν ανέφερε ότι όλα θα πάνε βάσει το αρχικού χρονοδιαγράμματος…

Προχωράει όπως δείχνουν όλα και το νέο πολυνομοσχέδιο του Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς την περασμένη εβδομάδα είχε θετική αποδοχή από ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Μέρα25, άρνηση από το ΚΚΕ, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν για την ολομέλεια.
17367_Acbg-Banner-New-applied-now-600x80-01_18_02-768x102
Καμία έκπληξη δηλαδή, - περίπου σαν τους πόντους της Eurovision μεταξύ χωρών… Ο Κυριάκος Πιερρακάκης επισήμανε ότι η κάλυψη του 5G αναμένεται να φτάσει το 60% σε 3 χρόνια και το 94% σε 6 χρόνια, γεγονός που έχει τη σημασία του, επειδή κάποιοι καλοθελητές άρχισαν να μιλάνε για καθυστερήσεις στην ανάπτυξη των δικτύων λόγω πανδημίας.

Ο υπουργός επεσήμανε επίσης ότι τα οφέλη του 5G θα φανούν περισσότερο σε κρατικό και επιχειρηματικό επίπεδο, και όχι τόσο σε καταναλωτικό, αντίθετα δηλαδή από το 4G. Εμείς είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, γιατί είναι βέβαιο ότι η ανάπτυξη του οικοσυστήματος -βοηθούντος και του «Φαιστός», θα παίξει σημαντικό ρόλο.

Στην επιτροπή που συζητήθηκε πάντως ακούστηκαν διάφορα «κουλά» από τους βουλευτές. Με κάποιους π.χ. να δίνουν έμφαση στο 5G και πόσο «επικίνδυνο» είναι για την υγεία. Ευτυχώς κανείς δεν τόλμησε να το συσχετίσει με τον COVID-19!

Btw, Την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε σύσταση με την οποία καλεί τα κράτη μέλη να δώσουν ώθηση στις επενδύσεις σε υποδομές ευρυζωνικής συνδεσιμότητας πολύ υψηλής χωρητικότητας, μεταξύ άλλων του 5G.

Το 5G χαρακτηρίζεται από την ΕΕ θεμελιώδες δομικό στοιχείο του ψηφιακού μετασχηματισμού και βασικός πυλώνας της ανάκαμψης. Όπως επισημαίνεται η έγκαιρη εγκατάσταση των δικτύων 5G θα προσφέρει σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες για τα επόμενα έτη, ως ζωτικής σημασίας πλεονέκτημα για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητα και σημαντικό παράγοντα διευκόλυνσης των μελλοντικών ψηφιακών υπηρεσιών.
combox
Η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να συνεργαστούν (διαβούλευση έως 20 Δεκεμβρίου 2020) για να εκπονήσουν, έως τις 30 Μαρτίου 2021, μια κοινή προσέγγιση, με τη μορφή εργαλειοθήκης βέλτιστων πρακτικών, για την έγκαιρη εγκατάσταση σταθερών και κινητών δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων 5G.

Ακούγαμε εδώ και πολλά χρόνια για ψηφιακές υπογραφές στο εξωτερικό, όμως στην Ελλάδα αυτό που έφερνε στο μυαλό η φράση ήταν να σχηματίσουμε την υπογραφή μας σε ένα χαρτί και να τη σκανάρουμε. Να την ξεγυρίσουμε κιόλας, για καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα, με λίγη βοήθεια από το Photoshop. Άντε, να τη σχεδιάσουμε με μία ψηφιακή γραφίδα σε διάφανο background, για τους πιο «ψαγμένους». Αυτό σήμαινε -στην πράξη- η ψηφιακή υπογραφή μέχρι τώρα….

Τώρα όμως ήρθε η ώρα να μάθουμε την πραγματική σημασία του όρου, καθώς η ψηφιακή υπογραφή στο Δημόσιο είναι προ των πυλών. Ο εν λόγω εκσυγχρονισμός ξεκινά με την διάθεση 1.100 ψηφιακών πιστοποιητικών τριετούς διάρκειας στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και στους συνεργαζόμενους φορείς.

Στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να διατεθούν συνολικά 150.000 πιστοποιητικά σε όλους τους φορείς του Δημοσίου. Η χρήση αρχικά θα γίνει σε πιλοτικό επίπεδο, και φέρνει οφέλη πρακτικά, οικονομικά και… νομικά.

Πρώτον, θα σταματήσει η ταλαιπωρία των πολιτών με τα γνωστά πέρα-δώθε μεταξύ γραφείων και ορόφων. Δεύτερον, το Δημόσιο θα εξοικονομήσει χρήματα από λειτουργικά κόστη. Τρίτον, με δεδομένο ότι τα βήματα της διαδικασίας πραγματοποιούνται και καταγράφονται ηλεκτρονικά και αυτόματα, δεν μένει πια περιθώριο για παράνομες συναλλαγές, διευκολύνσεις και «γρηγορόσημα».
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final
Στο τελευταίο βέβαια θα μας επιτρέψετε ένα μικρό περιθώριο αμφιβολίας, αφού το ελληνικό δαιμόνιο πάντα καταφέρνει να βρίσκει «τον τρόπο του»…

Γενικά, ο «παραδοσιακός» τρόπος εργασίας έχει γερές ρίζες στην Ελλάδα και έτσι κάποιες φορές χρειάζεται λίγο «σπρώξιμο» για να μετακινηθεί. H τέχνη της προόδου είναι να διατηρείς την τάξη εν μέσω αλλαγής όπως λέει και ο Alfred North Whitehead.

Αυτό ακριβώς προσπαθεί να κάνει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θέτοντας στους δημοσίους φορείς την προτεραιότητα να χρησιμοποιούν υποχρεωτικά τις ψηφιακές υπηρεσίες, αντί για τις… «αναλογικές», όπου βέβαια υπάρχει διαθεσιμότητα και δυνατότητα. Η πολιτική «cloud first» αναφέρεται σε υπηρεσίες διακυβέρνησης, εκπαίδευσης, υγείας, και άλλες κρατικές υποδομές που περιλαμβάνονται στο G-Cloud.

Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών έχουν περάσει σε mode τηλεργασίας εκ νέου. Και μάλιστα αρκετά πριν τα νέα μέτρα. Στο 25% βρίσκεται η Vodafone, όσον αφορά στους ανθρώπους που πάνε γραφείο. Στο 25% είναι και η Wind και κάπου στο 40% βρίσκεται η Cosmote.

Btw, ευχαριστούμε τη Νικόλ που αποχώρησε από τη Vodafone για την πολύ καλή συνεργασία. Λέγεται ότι θα υπάρξουν και άλλες αλλαγές στο δίκτυο, αλλά πιο χαμηλά στην ιεραρχία. Αλλαγές ακούγονται και την Cosmote, αλλά το πότε είναι αδιευκρίνιστο. Ίσως να σχετίζεται και με αλλαγές που θα γίνουν στις θυγατρικές…
anycast-m4-plus-600x80
Μία ιδιότυπη «μάχη» στα marketplaces έχουμε τις τελευταίες ημέρες. Το Public ανακοίνωσε πως έχει 1100 συνεργαζόμενα καταστήματα. Η ανακοίνωση μπορεί να ήταν και… απάντηση στο Skroutz, ο CEO του οποίου έκανε ένα post που έκανε λόγο για 1696 εμπόρους. Από την άλλη, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Skroutz έκανε τις αλλαγές του και έχει ξεκαθαρίσει τη βάση των καταστημάτων, γεγονός που σημαίνει ότι έχει πολύ καλά ποιοτικά στοιχεία…

Αρκετή κινητικότητα έχουμε και στα ελληνικά startups. Τα 10 εκατ. ευρώ που πήρε χρηματοδότηση της η Spotawheel δεν είναι και λίγα. Γενικά η αγορά έχει μία κινητικότητα, σε αντίθεση με τις αντίξοες συνθήκες γεγονός που προκαλεί μία συγκρατημένη αισιοδοξία.

Αισιόδοξη είναι η κινητικότητα που έχουμε και στο κομμάτι της ανάπτυξης R&D κέντρων στην Ελλάδα. Τελευταίο δείγμα αυτό της Helic, η οποία έχει εξαγοραστεί από την Ansys και θέλει να κάνει μεγάλη επένδυση. Σε κέντρο καινοτομίας εξελίσσεται η Θεσσαλονίκη, όπου θα έλεγε κανείς ότι γίνεται χαμός. Τελευταία προσθήκη η Profile Technologies!

Πλησιάζει η ώρα -τη μετράμε με G2 Pro- που η Huawei θα ξεκινήσει το μήνα των εκπτώσεων που πλέον αποτελεί παράδοση. Μείνετε συντονισμένοι στα καταστήματα της αγοράς γιατί οι πληροφορίες μας μιλάνε για τιμές που δεν έχουν ξαναγίνει!

Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει στις προπαραγγελίες για το PlayStation 5. Είναι και καλή η τιμή, βγαίνει και λίγο πριν τα Χριστούγεννα… Μάλλον και εδώ θα γίνει χαμός! Από την άλλη για το νέο Xbox μάλλον τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα, δεδομένου ότι πλέον δεν έχει τόσο μεγάλη πελατειακή βάση…
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Η Vodafone Ελλάδας αναβαθμίζει όλους τους υφιστάμενους και νέους πελάτες των προγραμμάτων Vodafone RED Start και Vodafone RED Plus, προσφέροντας απεριόριστο χρόνο ομιλίας και πολλαπλάσια data για όλους, χωρίς καμία απολύτως αλλαγή στην τιμή των προγραμμάτων.
Συγκεκριμένα, για τους ιδιώτες συνδρομητές, οι παροχές των προγραμμάτων Vodafone RED Start και Vodafone RED Plus αναβαθμίζονται ως εξής:
Vodafone RED Start: από 3GB + 1000 λεπτά ομιλίας + 1000 sms σε 4GB + απεριόριστα λεπτά ομιλίας προς όλους + 6000 sms
Vodafone Family RED Start: από 3GB (για κοινή χρήση μεταξύ των μελών) + 500 λεπτά ομιλίας + 500 sms σε 4GB (για κοινή χρήση μεταξύ των μελών) + απεριόριστα λεπτά ομιλίας προς όλους + 3000 sms.
Vodafone RED Plus: από 6GB + 3000 λεπτά ομιλίας + 3000 sms σε 8GB + απεριόριστα λεπτά ομιλίας προς όλους + 6000 sms
Vodafone Family RED Plus: από 6GB (για κοινή χρήση μεταξύ των μελών) + 1500 λεπτά ομιλίας + 1500 sms σε 8GB (για κοινή χρήση μεταξύ των μελών) + απεριόριστα λεπτά ομιλίας προς όλους + 3000 sms.
Οι αναβαθμίσεις αφορούν τόσο την κύρια σύνδεση όσο και τα επιπλέον μέλη του προγράμματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον οι πελάτες των Vodafone Family RED προγραμμάτων μπορούν να προσθέτουν έως και 2 επιπρόσθετα family μέλη στο πρόγραμμα τους. Έτσι, κάθε μέλος απολαμβάνει απεριόριστες κλήσεις και 3.000 sms, ενώ όλα τα μέλη μοιράζονται τα GB του Family προγράμματος τους, σε προνομιακή τιμή.
Επιπλέον, αναβαθμίζεται, χωρίς καμία επιβάρυνση, για όλους τους υφιστάμενους και νέους πελάτες το πρόγραμμα Vodafone Flex, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε κάθε συνδρομητή να διαμορφώνει το δικό του πρόγραμμα συμβολαίου με ελευθερία και ευελιξία και να το προσαρμόζει κάθε μήνα στις ανάγκες του.
Συγκεκριμένα, ο βασικός συνδυασμός του προγράμματος αναβαθμίζεται από 1GB + 300 λεπτά ομιλίας + 300 sms σε 2GB + 700 λεπτά ομιλίας προς όλους + 700 sms
Οι υπόλοιποι συνδυασμοί του αναβαθμίζονται αυτόματα από 1,5GB, 2GB και 3GB σε 2,5GB, 3GB και 4GB, αντίστοιχα, καθώς και από 500 λεπτά ομιλίας και SMS σε 900 λεπτά ομιλίας και SMS, αντίστοιχα.
Για τους υφιστάμενους συνδρομητές των παραπάνω προγραμμάτων, η αύξηση των GB, λεπτών ομιλίας και sms ισχύει αυτόματα και δωρεάν, με την ανανέωση των μηνιαίων παροχών τους.
cl8-sept-2019-600x80
Στο event της Apple, πέρα από τις νέες προτάσεις στο κομμάτι του hardware, πήραμε πληροφορίες και για τη διάθεση των updates στο software της εταιρείας. Τα iOS 14, iPadOS 14, watchOS 7 και tvOS 14 είναι διαθέσιμα από 16 Σεπτεμβρίου και ήδη «τρέχουν» σε πολλά κινητά.
Το iOS 14, που είναι διαθέσιμο για τα μοντέλα iPhone 6s ή νεότερα, φέρνει μεγάλη λίστα βελτιώσεων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται νέα widgets στην αρχική οθόνη και η App Library. Άλλα updates περιλαμβάνουν νέο compact interface για τη Siri και τις εισερχόμενες κλήσεις (οι οποίες μέχρι τώρα καταλάμβαναν ολόκληρη την οθόνη), καθώς και τη λειτουργία picture-in-picture, η οποία σας επιτρέπει να παρακολουθείτε video ενώ κάνετε κάτι άλλο στο κινητό σας!
Μαζί με το iOS 14, η Apple κυκλοφορεί επίσης τις τελικές εκδόσεις των iPadOS 14, watchOS 7 και tvOS 14.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Η Sony Mobile μόλις ανακοίνωσε το Xperia 5 II, μία νέα κορυφαία πρόταση για την εταιρεία. Έρχεται με OLED οθόνη 6,1 ιντσών CinemaWide FHD+ HDR με αναλογία 21:9, που προσφέρει φωτεινά χρώματα, διαθέτει υποστήριξη BRAVIA X1 και ρυθμό ανανέωσης 120Hz.
Το Sony Xperia 5 II τροφοδοτείται από τον επεξεργαστή Snapdragon 865 5G με 8GB RAM, εσωτερική μνήμη 128GB ή 256GB επεκτάσιμη έως το 1TB μέσω κάρτας microSD και διαθέτει λειτουργικό Android 10.
Η συσκευή έρχεται με triple camera με ανάλυση των αισθητήρων στα 12MP και φακούς ZEISS (main 1/1.7 sensor με OIS, ultrawide 16mm και 3x 70mm zoom camera με OIS), καθώς και μπροστινή κάμερα 8MP. Η Sony σημειώνει ότι το Xperia 5 II είναι το πρώτο τηλέφωνο στον κόσμο που διαθέτει εγγραφή 4K HDR 120fps σε αργή κίνηση και μπορεί να συλλάβει και να αναπαράγει έως και 5x slow motion όταν γράφει στα 24fps.
Διαθέτει ακόμη αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων στο πλάι, είναι ανθεκτικό στο νερό (σύμφωνα με τα πρότυπα IP65 / IP68) και ενσωματώνει μπαταρία 4000mAh με Xperia Adaptive Charging που μπορεί να φορτίσει έως και το 50% σε 30 λεπτά.
Το Sony Xperia 5 II θα κυκλοφορήσει σε μαύρο χρώμα και το κόστος του θα ανέρχεται στα 899 ευρώ.
clickevents 600x80 banner 21-4-20 sent
600x80 banner 9-9-20 sent
facebook twitter youtube instagram linkedin