weekly D 21-1-22 sent

30 χρόνια Κινητής Τηλεφωνίας: Χρόνια Πολλά σε όλους!

Αυτό το μήνα, συμπληρώθηκαν 30 χρόνια κινητής τηλεφωνίας. Ποιος δεν θυμάται τις πρώτες ημέρες της κινητής που βγαίναμε στο μπαλκόνι για να έχουμε σήμα, που τα κινητά είχαν το μέγεθος “τούβλου” και αυτονομία 2 περίπου ωρών; Τα πρώτα Nokia και Ericsson, αλλά και εταιρείες που δεν υπάρχουν πια, αλλά βοήθησαν σημαντικά στην εξέλιξη και άφησαν το σημάδι τους στην αγορά; Την Telestet και την Panafon που σήμερα είναι Nova και Vodafone, το Γραφείο Κινητών Επικοινωνιών του ΟΤΕ -που είναι η σημερινή Cosmote, αλλά και όλους τους σημαντικούς “σταθμούς” της αγοράς;
Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες και τη βαθιά αίσθηση ευγνωμοσύνης και εκτιμησης, σε όλους εσας που πορευτήκαμε μαζί σε αυτό το ταξίδι. Το πάθος, η σκληρή δουλειά και η δημιουργικότητα βοήθησαν στην καινοτομία και τον μετασχηματισμό της αγοράς και στο να κατακτήσουμε τα σημερινά επίπεδα επικοινωνίας. Θα θέλαμε επίσης να θυμηθούμε, όλους όσους δούλεψαν για αυτή την αγορά και δεν είναι μαζί μας σήμερα…
Ας αφιερώσουμε λοιπόν λίγο χρόνο για να αναλογιστούμε το παρελθόν και να κοιτάξουμε το μέλλον με αισιοδοξία και ενθουσιασμό. Χρόνια Πολλά, με δύναμη και δημιουργικότητα!
Και για να το γιορτάσουμε ζητήσαμε από το Chat GPT να φτιάξει ένα ποίημα για τα 30 χρόνια Κινητής Τηλεφωνίας στην Ελλάδα. Έτσι, για να έχουμε μία γεύση από το μέλλον.
Κάντε click για να το διαβάσετε!

Με δύναμη από τα Τρίκαλα

Εκλογές τέλος, και πλέον έρχεται η ώρα που οι μηχανές του κράτους πρέπει να πάρουν μπροστά, μετά από μία μακρά περίοδο προεκλογικής ραστώνης, και πριν την περίοδο της θερινής ραστώνης.
Η αλήθεια είναι βεβαίως ότι -για να είμαστε δίκαιοι- οι ρυθμοί εργασίας στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης- δεν είχαν πέσει, αλλά όπως και να έχει, κοινωνία και πολιτεία για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα παρουσίαζαν αρρυθμίες.
Κορυφαία στιγμή της μετεκλογικής περιόδου είναι και η ανακήρυξη των υπουργών.
Αν και κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει ότι ένα υπουργείο μπορεί να είναι προσωποπαγές, το Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είχε ταυτιστεί με τον Κυριάκο Πιερρακάκη και το
gov.gr.
Όταν λοιπόν ήρθε η ώρα της απόδοσης των υπουργείων, λίγοι μπορούσαν να σκεφτούν κάποιον ισάξιο, ή και καλύτερο, που θα μπορούσε να αναλάβει τη θέση. Και ξαφνικά οι διαρροές της Κυριακής των εκλογών επιβεβαιώθηκαν, και το όνομα που ακούστηκε ήταν αυτό του Δημήτρη Παπαστεργίου, Δήμαρχου Τρικκαίων. Τότε ήταν που είδαμε το φως το αληθινό, και συνειδητοποιήσαμε ότι ο άνθρωπος ήταν μπροστά στα μάτια μας.
Είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι όσοι διαβάζετε αυτή τη στήλη, ή απλά παρακολουθείτε τα τεκταινόμενα περί των ψηφιακών, είναι σίγουρο ότι έχει πάρει το μάτι σας, κάποια από τις ψηφιακές καινοτομίες που εφάρμοσε στην πόλη των Τρικάλων, ενώ δεν άφησε την παραμικρή τεχνολογική ευκαιρία να περάσει ανεκμετάλλευτη.
Κατάφερε να αναβαθμίσει τα Τρίκαλα και από μία επαρχιακή πόλη, να τη βάλει στα ψηφιακά ευρωπαϊκά σαλόνια με το αυτόνομο λεωφορείο, τα
drones, τo WiFi σε όλη την πόλη, και άλλα έργα, ξένα στο λεξιλόγιο πολλών ομολόγων του.
Εμείς στο InfoCom, είχαμε τη χαρά να τον γνωρίσουμε και να αναδείξουμε το όραμά του, το οποίο με ταχύτητα μετασχηματιζόταν σε έργο.
Ήδη μία δεκαετία πριν, ίσως την πιο δύσκολη περίοδο για καινοτομίες και
outside the box πρωτοβουλίες, τον είχαμε καλέσει στο InfoCom Connected World, όπου και ακούσαμε για πρώτη φορά από άνθρωπο της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα σχέδιά του για την ψηφιακή πόλη.
Δεν σας κρύβουμε ότι όταν τον ακούγαμε τότε, είχαμε μια γλυκόπικρη αίσθηση, και είμαστε σχεδόν πεπεισμένοι ότι ένας ακόμη προφήτης δεν θα έβρισκε δικαίωση στον τόπο του.
Δεν του κρύψαμε τότε τους προβληματισμούς μας, και εκείνος με το μόνιμο ανθυποχαμόγελό του και με εξαιρετικό χιούμορ, μας βεβαίωνε ότι η υπομονή του είναι ίδια με τα συμπαθή τεράποδα, για τα οποία είναι φημισμένη η πόλη του τον παλιό καλό καιρό.
Με τον καιρό, παρακολουθούσαμε την εξέλιξη του e-trikala, με τον ίδιο να κρατάει χαμηλό προφίλ και να αποφεύγει τις φανφάρες και τις μεγαλοστομίες, βάζοντας σιγά-σιγά τα κομμάτια του παζλ στη θέση τους.
Έτσι, ήρθε η ώρα να διαδεχθεί τον -κατά γενική ομολογία- πιο αποτελεσματικό υπουργό της προηγούμενης τετραετίας, και να συνεχίσει από εκεί που παρέλαβε.
Η αίσθησή μας, είναι ότι ο Πιερρακάκης έχτισε τις βάσεις με το software, και ο Παπαστεργίου θα έρθει και θα κουμπώσει πάνω του το hardware. Ίσως και το ΑΙ!
Οπότε, ετοιμαστείτε για πραγματικά
smart city projects, και το πέρασμα από την ψηφιακή διακυβέρνηση, στην ψηφιακή λειτουργία.
Και για όσους θέλετε να ακούσετε τα σχέδια του νέου υπουργού, δεν έχετε παρά να συντονιστείτε στις 5 Ιουλίου, στις 09:30 το πρωί στο 3ο Συνέδριο Digital Business, όπου θα μας τα πει ο ίδιος. Δείτε το πρόγραμμα και κάντε εγγραφή με ένα μόνο click.

Στοχεύσατε…

Και πριν αλέκτωρ φωνήσαι, η πρώτη πρόκληση για τον νέο ΥπΨηΔι, είναι το deadline της 9ης Οκτωβρίου, όπου το υπουργείο του θα πρέπει να εγκρίνει τον εθνικό οδικό χάρτη, ώστε η Ελλάδα να πετύχει τους στόχους της Ψηφιακής Δεκαετίας 2030, με κυρίαρχο την καθολική κάλυψη με δίκτυα οπτικών ινών όλων των ευρωπαίων πολιτών, ικανά για ταχύτητα σύνδεσης 1 Gbps.
Θα πάρει στα χέρια τα KPI και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα καταρτίσει η χώρα μας το δικό της εθνικό οδικό χάρτη, ώστε να επιτύχουν τους ευρωπαϊκούς ψηφιακούς στόχους.
Θα πρέπει να καθορίσει σειρά έργων με συγκεκριμένα νούμερα, που να παραπέμπουν στις επενδύσεις, τους πόρους και τον τρόπο που αυτοί θα συγκεντρωθούν.
Φυσικά θα κληθεί να καταθέσει και τα αντίστοιχα χρονοδιαγράμματα, με τη μεγαλύτερη πρόκληση όλων να είναι αυτή της τήρησής τους.
Ο στόχος δεν είναι μόνο εθνικός, αλλά και ευρωπαϊκός, αφού η κάθε χώρα θα έχει τη δική της συμβολή στο ενιαίο ψηφιακό οικοδόμημα.
Για παράδειγμα, η Ελλάδα αποτελεί κόμβο διασύνδεσης οπτικών ινών, και έχει τον δικό της διακριτό ρόλο στην ΕΕ, ενώ έχει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες ψηφιακής ενσωμάτωσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Ένα από τα εργαλεία αξιολόγησης είναι ο δείκτης DESI, και η άνοδος της χώρας μας τουλάχιστον πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο είναι σίγουρα στους προσωπικούς στόχους του νέου υπουργού.
Βλέπετε, έχει περάσει ανεπιστρεπτί η εποχή που κάποιο πάλαι ποτέ πρωτοκλασάτο στέλεχος παρελθούσας κυβέρνησης, έπινε αμέριμνος το φραπέ του on camera, και απαντούσε στον δημοσιογράφο που τον ρωτούσε, αν θα διεκδικήσουμε είσοδο σε προγράμματα ευρωπαϊκών ενισχύσεων «Τι λέτε τώρα; Αυτά θέλουν σχεδιασμό, θέλουν νούμερα. Δεν γίνονται αυτά…»!
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
 • Θα πάει… ΑΤΑ η αύξηση;
  Πολύ μελάνι χύνεται σε σχέση με την ΑΤΑ στα τιμολόγια των τηλεπικοινωνιακών παρόχων. Κάποιοι τα βάζουν με τα δίκτυα, κάποιοι με τον πρόεδρο της ΕΕΤΤ Κωνσταντίνο Μασσέλο, και οι υπουργοί μοιάζουν να είναι αρνητικοί, φοβούμενοι ότι μπορεί να προκύψουν αυξήσεις. Η αλήθεια είναι ότι τη δουλειά του (κάθε) υπουργού, την κάνει ο ανταγωνισμός μεταξύ των δικτύων και οι προσφορές που τρέχουν, αφού οι ονομαστικές τιμές -όπως γνωρίζουμε όλοι- είναι μόνο για τον τιμοκατάλογο. Άντε, και για καμία “κατ εντολήν” έρευνα απίθανων συμβούλων…
  Σε μια ανταγωνιστική αγορά, οι τιμές καθορίζονται από τις δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης. Η παρουσία του ανταγωνισμού, διασφαλίζει ότι οι τιμές είναι δίκαιες και αντικατοπτρίζουν την πραγματική αξία των αγαθών και των υπηρεσιών." - Larry Page
 • Η παράδοση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης
  Στρώθηκε ήδη στη δουλειά ο νέος υπουργός, Δημήτρης Παπαστεργίου, δεδομένου ότι έχουν να γίνουν πάρα πολλά.
  Άλλωστε, στην τελετή παράδοσης ο Σωκράτης Κάτσικας -που απέδειξε ότι έχει αστείρευτο χιούμορ, παραδίδοντας όλο το υπουργείο σε ένα στικάκι- ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Ο πήχης έχει ανέβει ήδη πάρα πολύ ψηλά».
  Ο νέος υπουργός Δημήτρης Παπαστεργίου, καινοτόμος αλλά και παραδοσιακός, προσήλθε στην τελετή με τη γυναίκα του, Σούλα Μπράκη και τα τρία του παιδιά, Φαίη, Κώστα και Νίκο και δήλωσε πως “είναι μεγάλη του τιμή που αναλαμβάνει να τρέξει ένα τόσο νευραλγικό υπουργείο. Ωστόσο νιώθει μια «χαρμολύπη», αφού αφήνει πίσω την τοπική αυτοδιοίκηση, την οποία υπηρέτησε πιστά επί 20 χρόνια”.
  Αν καταφέρει να κάνει με το υπουργείο ο Παπαστεργίου ότι έκανε και με τα Τρίκαλα, θα έχει αποδείξει ότι τα ρεκόρ υπάρχουν για να καταρρίπτονται!
 • Ο Μιχάλης Τσαμάζ, επίτιμος Διδάκτωρ του ΠΑ.ΠEΙ.
  Την Δευτέρα 26 Ιουνίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, διοργάνωσε την τελετή αναγόρευσης του Μιχαήλ Τσαμάζ, σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Ο λόγος του ήταν συγκινητικός αφού θυμήθηκε όλους όσους τον βοήθησαν να σπουδάσει και να εξελιχθεί. Ενδεικτικά, αναφέρουμε την παράγραφο που αφορά τον Παναγή Βουρλούμη: “Σε αναγνώριση αυτής της δουλειάς, είναι εδώ σήμερα και άνθρωποι σημαντικοί για μένα, που γνώρισα όλα αυτά τα χρόνια σε προσωπικό ή επαγγελματικό πλαίσιο, και έχω τη χαρά να τους αποκαλώ φίλους μου. Σας ευχαριστώ όλους, κάθε έναν και κάθε μία ξεχωριστά. Μεταξύ αυτών, είναι και ο πρώην Πρόεδρος του ΟΤΕ, κ. Παναγής Βουρλούμης. Ένας άνθρωπος που θαυμάζω και ευγνωμονώ. Πίστεψε σε μένα και δεν δίστασε να πάει κόντρα στο κατεστημένο της εποχής, δίνοντας ευκαιρίες και αναθέτοντας ευθύνες σε έναν άνθρωπο που ήταν εκτός του συστήματος.”
  Προφανώς και τα περισσότερα απ’ όσα έχει πετύχει, τα οφείλει στη σκληρή δουλειά του. Ωστόσο, το γεγονός ότι επέλεξε μία τόσο σημαντική στιγμή της ζωής του για να ευχαριστήσει όλους όσους τον βοήθησαν σε αυτό, δείχνει μία ιδιαίτερη ποιότητα. Ότι ακριβώς θα περιμέναμε από τον Μ. Τσαμάζ!
 • «Μotivational speech» από τον Μιχάλη Τσαμάζ
  Εκτός από το παράδειγμα ευγνωμοσύνης, άφησε και παρακαταθήκες στη νέα γενιά, ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις. Σημειώνουμε απλά μερικά σημεία:
  «Αν έχετε πίστη, πάθος και δέσμευση γι’ αυτό που κάνετε, η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη».
  «Όμως, να μην επαναπαύεστε στην επιτυχία. Σε κάθε δεδομένη στιγμή, η επιτυχία, όπως και η αποτυχία, είναι παρελθόν».
  «Όσο καλοί ή ταλαντούχοι κι αν είστε, να μην ξεχνάτε ποτέ αυτούς που σας βοήθησαν ή αναγνώρισαν τη δουλειά σας. Ακόμη και η παραμικρή αναγνώριση ή στήριξη, αποδεικνύεται καθοριστική στην πορεία της ζωής. Και βέβαια, να συμπεριφέρεστε στους άλλους, όπως θα θέλατε να σας συμπεριφερθούν.
  Οι άνθρωποι μπορεί να μη θυμούνται τι έκανες ή τι τους είπες.
  Όμως δεν ξεχνούν ποτέ πώς τους έκανες να αισθανθούν».
  Σε μια περίοδο που οι περισσότεροι έχουν μεταπτυχιακά, επεσήμανε ότι τη διαφορά την κάνει ο χαρακτήρας. «Το ταλέντο είναι σημαντικό, αλλά δεν είναι αρκετό», ανέφερε, για να συνεχίσει: «Πολλοί έχουν ταλέντο, λίγοι καταφέρνουν να γίνουν κορυφαίοι στο είδος τους. Η ειδοποιός διαφορά είναι η στάση μας. Η εξάσκηση, η δέσμευση, η δουλειά. Η επιθυμία να γινόμαστε καλύτεροι, και να μαθαίνουμε συνεχώς».
  Άλλωστε, και ο ίδιος έχει πει στο παρελθόν “τα στελέχη προσλαμβάνονται για τις ικανότητες και απολύονται για τον χαρακτήρα τους”. Σε κάθε περίπτωση μάλλον, δεν είναι πλέον μόνο ο ΟΤΕ case study, αλλά και ο ίδιος!!!
 • Οι φήμες είναι αφίμωτες!
  Διέψευσε ο Απόστολος Βακάκης τις φήμες που τον ήθελαν να εμπλέκεται με την εξαγορά της Κωτσόβολος. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «δεν ενδιαφέρομαι για τις δουλειές των άλλων”. Εσείς, σαν έξυπνοι και υποψιασμένοι αναγνώστες είμαστε βέβαιοι ότι δεν τσιμπήσατε από την αρχή. Υπάρχουν βέβαια ενδιαφερόμενοι, funds και σχήματα που θα μπορούσαν να εμπλακούν -όχι βέβαια στα 320 εκατ. που ζητούνται- αλλά είμαστε στη φάση “πες πρώτα «όχι» και μετά άρχισε τις διαπραγματεύσεις”. Το τελευταίο σενάριο μάλιστα εκτός από την CVC εμπλέκει και την Amazon, αλλά οι φήμες δεν έχουν καμία βαρύτητα, αν δεν τους δώσει κανείς δύναμη. Το όλο θέμα το χειρίζεται ψύχραιμα η City του Λονδίνου, η οποία είναι για την ώρα ανοιχτή σε μη δεσμευτικές προσφορές, ενώ τον τελευταίο λόγο έχει πάντα η Curry’s. Εμείς, απλά να θυμίσουμε ότι στις 6 Ιουλίου η Κωτσόβολος παρουσιάζει τα οικονομικά της αποτελέσματα, αν και οι περισσότερες ερωτήσεις θα είναι γύρω από την εξαγορά. Και ξέρετε πως φέρονται μερικοί δημοσιογράφοι, αν τους ψιθυρίσεις ένα σενάριο στ’ αυτί… Ιώβεια υπομονή θα πρέπει να έχει ο Γιάννης Βασιλάκος. Εμείς, απλά θα θυμίσουμε τι είχε πει στην ομάδα του ο Νάσος Ζαρκαλής σε φημολογούμενη εξαγορά της τότε Wind από τη Vodafone: “Business as usual”. Και τελικά είχε δίκιο!
  Το άλλο με τον Τοτό ήταν η φήμη που ήθελε τη ΔΕΗ να βρίσκεται σε συζητήσεις για εξαγορά της Vodafone στην Ελλάδα. Φήμη που διαψεύστηκε από κύκλους της ΔΕΗ και φυσικά από τη λογική σας.
  Ο λόγος είναι απλός. Ως πιστοί και φιλότιμοι αναγνώστες έχετε μάθει να διαβάζετε πίσω από τις γραμμές και γνωρίζετε ότι οι φήμες, είναι κατά κανόνα αφίμωτες. Αγ ήθελε π.χ. να μπει στη λιανική η ΔΕΗ, έχει τρόπο να το κάνει πολύ πιο οικονομικά… Αφήνω, το γεγονός ότι βρήκαμε και λίγο “ύπουλη” τη φήμη. Ο νοών νοείτω!
 • H OTE Estate ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ!
  Συνολικά 2.300 ακίνητα συνολικής αξίας 1 δισ. ευρώ διαθέτει σήμερα η ΟΤΕ Εstate, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση. Και είναι και κερδοφόρα αφού τα συνολικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 13,4%, σε 62,4 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η ΟΤΕ Εstate προχώρησε τις εργασίες ανακαίνισης, στο Μέγαρο του ΟΤΕ, καθώς ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκαν σε χρήση ο δωδέκατος όροφος και η πτέρυγα Α, ενώ συνεχίστηκαν οι εργασίες στις πτέρυγες Β και Γ. Εμείς θα μείνουμε στη σχεδίαση των πτερύγων και στο νέο περιβάλλον εργασίας που δημιουργήθηκε, το οποίο είναι εξαιρετικό από κάθε άποψη.
  Γι αυτό βρίσκεις τα στελέχη του ΟΤΕ να δουλεύουν μέχρι αργά. Δεν τους κάνει καρδιά να φύγουν από ένα τέτοιο περιβάλλον. Και εδώ case study!
 • Γερμανός: Summer Sales σε 163 καταστήματα @ germanos.gr!
  Κορυφαία καλοκαιρινά αξεσουάρ και gadget τεχνολογίας σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές θα βρουν οι καταναλωτές στα καταστήματα Γερμανός, καθώς και online στο www.germanos.gr. Οι καταναλωτές μπορούν να αποκτήσουν φθηνότερα και με έως 48 άτοκες δόσεις μια μεγάλη γκάμα αξεσουάρ όπως: φορητά ηχεία, ασύρματα ακουστικά, ακουστικά κεφαλής, party boxes, powerbanks, αδιάβροχες θήκες, sport αξεσουάρ ήχου, καλώδια, travel – car chargers, βάσεις στήριξης κ.ά. Επίσης, μπορούν να κάνουν δικά τους προηγμένα gadgets για τις διακοπές όπως wearables, drones, action και polaroid cameras, scooters, ποδήλατα και hoverboard, από κορυφαίους κατασκευαστές, σε διάφορα σχέδια και χρώματα.
  Και κάτι ακόμα: Αν βιάζεστε η θέλετε να ψωνίσετε από τον καναπέ σας μπορείτε με την υπηρεσία G Click & Collect να παραγγείλετε από το germanos.gr, ότι επιθυμείτε και να το παραλάβετε άμεσα στο πλησιέστερο κατάστημα, σε όλη την Ελλάδα, ή σε μόλις 1 ώρα στο χώρο σας.
  Φτιάχνετε τις βαλίτσες. Βλέπετε ότι δεν έχετε action camera, μπαίνετε στο Γερμανό, κάνετε την παραγγελία σας και πριν κλείσετε τις βαλίτσες η action camera είναι στα χέρια σας. Δεν είναι επιστημονική φαντασία, αλλά πραγματικότητα “made by germanos”!
 • Cosmote: Απεριόριστα data με 10,90€!
  Απεριόριστα data μόνο με €10,90 το μήνα για όλο το καλοκαίρι δίνει η Cosmote σε όλους τους συνδρομητές της, για να απολαύσουν χωρίς περιορισμούς το μεγαλύτερο δίκτυο κινητής, με πληθυσμιακή κάλυψη 5G πάνω από 85% και 4G πάνω από 99%. Συγκεκριμένα, για φέτος το καλοκαίρι, η Cosmote προσφέρει σε όλους τους συνδρομητές της απεριόριστα data για 30 ημέρες με €10,90 προκειμένου να μπορούν να σερφάρουν online, να ψυχαγωγούνται και να εργάζονται ξέγνοιαστα, όπου κι αν βρίσκονται. Η προσφορά ισχύει έως και την Πέμπτη 31 Αυγούστου. Από τη στιγμή ενεργοποίησης του πακέτου και για ένα μήνα, οι συνδρομητές θα έχουν πρόσβαση σε απεριόριστα data, χωρίς κανέναν περιορισμό στις ταχύτητες.
  Το κέρδος; Μπορείτε να πάτε διακοπές, να ανεβάζετε τις φωτό και τα videos, να βρίσκεστε στα social και να ρίχνετε που και που καμία ματιά στα emails χωρίς να φοβάστε τι θα γράψει το κοντέρ.
 • Σε χρόνο ρεκόρ τα αποτελέσματα by Vodafone!
  Στην ηλεκτρονική μετάδοση, σε χρόνους ρεκόρ και με απόλυτη ασφάλεια, των εκλογικών αποτελεσμάτων από όλα τα εκλογικά τμήματα της χώρας προς το Υπουργείο Εσωτερικών, συνέβαλε καταλυτικά η Vodafone Ελλάδας στις Εθνικές εκλογές 2023, οι οποίες, για πρώτη φορά φέτος, πραγματοποιήθηκαν μέσα από το Σύστημα Ασφαλούς Μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων (SRT) της Singular Logic.
  H εταιρεία παρείχε και στους δύο γύρους των Εθνικών εκλογών 2023 απρόσκοπτη συνδεσιμότητα σε όλη την επικράτεια μέσα από την Πλατφόρμα ΙοΤ Vodafone, με αποτέλεσμα την ταχύτατη και αξιόπιστη μετάδοση των αποτελεσμάτων από κάθε σημείο της Ελλάδας σε ελάχιστο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας.
  Το είδαμε όλοι. Ιδιαίτερα στις 25 Ιουνίου τα επίσημα αποτελέσματα βγήκαν σχεδόν παράλληλα με τα exit polls δημιουργώντας μία σχετική αμηχανία στους παρουσιαστές και τους εκλογολόγους. Η τεχνολογία και στην προκειμένη περίπτωση η Vodafone έκανε το θαύμα της!
 • Vodafone: Και Smart TV στα stores!
  Οι Smart τηλεοράσεις τελευταίας γενιάς Samsung και TCL έρχονται στα καταστήματα Vodafone και στο Vodafone eShop εμπλουτίζοντας την γκάμα των προϊόντων οικιακής ψυχαγωγίας δίνουν στους πελάτες τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα από 25 νέα μοντέλα που καλύπτουν κάθε ανάγκη. Με αρχική τιμή 369€ και δυνατότητες πληρωμής με έως και 24 άτοκες δόσεις χωρίς κάρτα μέσω του Vodafone λογαριασμού κινητής, ή με έως 36 δόσεις μέσω χρηματοδότησης, χωρίς κάρτα με ανταγωνιστικό επιτόκιο 9,8% με το Vodafone Flex, όλοι/ες μπορούν να αποκτήσουν την τηλεόραση του αύριο, σήμερα.
  Τα καταστήματα των παρόχων εμπλουτίζουν τη γκάμα τους με όλα τα consumer electronics. Και Smart TV και Vodafone TV. Pas mal!
 • Κωτσόβολος: Νέο κατάστημα στην Καλαμαριά!
  Η Κωτσόβολος, κορυφαίος προορισμός τεχνολογίας, ενισχύει την παρουσία της στη Θεσσαλονίκη και εγκαινιάζει ένα ακόμα κατάστημα, αυτή τη φορά στην Καλαμαριά. Σε ένα σύγχρονο κτίριο, επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως 16, τριών ορόφων και έκτασης 1.100 τ.μ., προσβάσιμο σε ΑμεΑ και με δωρεάν parking, το νέο κατάστημα Κωτσόβολος έρχεται στην Καλαμαριά για να γίνει ο τεχνολογικός προορισμός που θα καλύψει κάθε σου ανάγκη, προσφέροντας πολλές επιλογές και μία μοναδική αγοραστική εμπειρία με υψηλές ταχύτητες και ευελιξία στην εξυπηρέτηση, με την υπογραφή της Κωτσόβολος.
  Όταν οι άλλοι ασχολούνται με τις φήμες για την πώληση εμείς ανοίγουμε νέα καταστήματα και διευρύνουμε το αποτύπωμα θα μπορούσε να πει κάποιο στέλεχος της Κωτσόβολος - αν μιλούσαν. Σε κάθε περίπτωση τα καταστήματα ηλεκτρονικών είναι η παιδική χαρά για τους λάτρεις της τεχνολογίας και καλό είναι να βρίσκονται σε κάθε γειτονιά.
 • Public: Audiobooks - Νέοι καιροί, νέες συνήθειες!
  Το Public Group αναπτύσσει την παρουσία του στον τομέα του digital περιεχομένου και συγκεκριμένα των audiobooks, ανακοινώνοντας την επένδυσή του στο Bookvoice.gr, την κορυφαία πλατφόρμα audiobooks στη χώρα μέσω του επενδυτικού βραχίονα “Public Capital Partners”. Η κίνηση αυτή επισφραγίζει τη στρατηγική συνεργασία που ξεκίνησαν τα Public με το Bookvoice.gr νωρίτερα μέσα στη χρονιά, εμπλουτίζοντας τις ψηφιακές υπηρεσίες που απολαμβάνουν οι καταναλωτές των Public, στην κατηγορία του πολιτισμού και της ψυχαγωγίας. Μέσα από τέτοιες στρατηγικές συνεργασίες, το Public παραμένει το κορυφαίο βιβλιοπωλείο σε Ελλάδα και Κύπρο, σημειώνοντας ιδιαίτερα υψηλές πωλήσεις τόσο στα φυσικά καταστήματα όσο και στο online κανάλι. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των online πωλήσεων στην κατηγορία υπερβαίνει το 35% του συνολικού τζίρου.
  "Audiobooks create a deep emotional connection between the narrator and the listener, enhancing the storytelling experience in a truly unique way.". Ποιος το είπε; Ο δικός μας Tom Hanks! Η δική μας συμβουλή: δοκιμάστε τα στο αυτοκίνητο. Είναι το φάρμακο για το μποτιλιάρισμα!
 • Motorola: To Razr 40 Ultra τα έχει όλα! Δείτε το στη “Γερμανός”!
  Το νέο αναδιπλούμενο Smartphone Motorola Razr 40 Ultra, φέρνουν αποκλειστικά στην Ελλάδα η Cosmote και ο Γερμανός στα καταστήματά τους, αλλά και online στα www.cosmote.gr και www.germanos.gr. Με κομψό, premium σχεδιασμό, πρωτοποριακή οθόνη και εξαιρετικά εύκολο στη χρήση, το νέο μοντέλο της Motorola εντυπωσιάζει με τα προηγμένα τεχνικά χαρακτηριστικά του. Το Motorola Razr 40 Ultra είναι 5G, πιστοποιημένο στο δίκτυο Cosmote, για να μπορούν οι χρήστες να απολαμβάνουν τις ταχύτητες και τις δυνατότητες του μεγαλύτερου 5G δικτύου στη χώρα, με πάνω από 85% πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη.
  Βλέπεις την οθόνη, ερωτεύεσαι τη συσκευή και έχεις μάτια μόνο για αυτήν. Ε, κι αν δεν έχεις τα χρήματα, υπάρχουν και οι 36 δόσεις…
 • Second Life: Από το συρτάρι στην αξιοποίηση!
  Περισσότερα από πέντε δισεκατομμύρια κινητά τηλέφωνα που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο και που, επί του παρόντος, είναι αχρησιμοποίητα, θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν, καθώς η βιομηχανία της κινητής τηλεφωνίας στοχεύει να αναπτύξει μια ενισχυμένη «κυκλική» οικονομία.
  Βάσει αυτού του σχεδίου, 12 πάροχοι από όλο τον κόσμο (BT Group, Globe Telecom, GO Malta, Iliad, KDDI, NOS, Orange, Proximus, Safaricom, Singtel, Tele2 και Telefonica) υπέγραψαν ένα νέο σύνολο στόχων που αναπτύχθηκαν μαζί με την GSMA, σε ένα έργο με επικεφαλής την Tele2 και την Orange. Οι νέοι στόχοι έχουν σχεδιαστεί για να επιταχύνουν και να αξιοποιήσουν το έργο της βιομηχανίας γύρω από την κινητή, καθώς λαμβάνει μέτρα για να απομακρυνθεί από την παραδοσιακή «take-make-dispose» προσέγγιση.
  Ξέρουμε βέβαια πολλούς «συλλέκτες» που το βλέπουν διαφορετικά και που δεν θα έδιναν το 3210 τους με τίποτα! Πέρα από το χιούμορ, αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία, γιατί κάθε φορά που ανακυκλώνουμε, δίνουμε μια δεύτερη ευκαιρία στα υλικά που συνθέτουν τον κόσμο μας.
 • Ήρθε η ώρα του 5.5G: Are you ready?
  Κατά τη διάρκεια του MWC Shanghai 2023, η Huawei ανακοίνωσε ότι θα λανσάρει ένα πλήρες σύνολο εμπορικού εξοπλισμού 5.5G μέσα στο 2024.
  Ο επικεφαλής του τμήματος ICT Products & Solutions, Yang Chaobin, ο οποίος έκανε την ανακοίνωση, είπε ότι η εταιρεία σκοπεύει να πραγματοποιήσει το συγκεκριμένο βήμα για να σηματοδοτήσει την αρχή της εποχής του 5.5G.
  Όπως αναφέρει η εταιρεία, «έχει προτείνει την ιδέα μιας “5.5G Era”, ενσωματώνοντας εξελιγμένες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των 5.5G, F5.5G και Net5.5G.
  Αυτή η λύση θα προστατεύσει τις προηγούμενες επενδύσεις των φορέων εκμετάλλευσης δικτύων στο 5G, ενώ θα βελτιώσει την απόδοση του δικτύου κατά 10 φορές. Αυτή η εποχή του 5,5G θα προσφέρει ταχύτητες αιχμής downlink 10 gigabit και μέγιστες ταχύτητες gigabit στο uplink, για την κάλυψη των ολοένα και πιο διαφορετικών απαιτήσεων.
  Θα ανανεώσει, επίσης, το όραμα του κλάδου, χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες όπως το παθητικό IoT για να ξεκλειδώσει μια αγορά 100 δισεκατομμυρίων συνδέσεων IoT».
  Όπως και σε όλες τις προηγούμενες γενιές, κάθε ενδιάμεση γενιά είναι το σημαντικότερο milestone γιατί αρχίζει και δείχνει τις πραγματικές δυνατότητες. Είναι δηλαδή μία αλλαγή ουσίας και όχι ένα εργαλείο marketing. Σε κάθε περίπτωση οι εφαρμογές είναι το συστατικό που λείπει από τη συνταγή για να είναι επιτυχής. Σε κάθε περίπτωση “the proof is in the pudding” αλλά τι πουτίγκα να κάνεις χωρίς γάλα & αυγά;
 • 5G: Κλειδί η συνεργασία…
  Ο CTO της GSMA, Alex Sinclair, υπογράμμισε πως η συνεργασία αποτελεί το «κλειδί» πίσω από την ανάπτυξη της βιομηχανίας της κινητής τα τελευταία 30 χρόνια, υποστηρίζοντας ότι ο συγκεκριμένος παράγοντας εξακολουθεί να είναι ζωτικής σημασίας, καθώς το 5G και η συνδεσιμότητα εξαπλώνονται σε όλους τους κλάδους. Στην εναρκτήρια ομιλία του κατά τη διάρκεια του MWC23 Shangai, ο Sinclair υποστήριξε ότι η ικανοποίηση των απαιτήσεων των πελατών θα απαιτήσει πιο σύνθετες παροχές, καθώς το 5G ωριμάζει και ενσωματώνεται σε κάθε πτυχή της ζωής των ανθρώπων. Η ικανοποίηση αυτής της ζήτησης μπορεί να επιτευχθεί μόνο με «συνεργασία, ανταλλαγή γνώσεων και βέλτιστων πρακτικών και καινοτομία».
  Κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί, εντελώς μόνος του. Κάθε άνθρωπος είναι ένα κομμάτι της στεριάς, ένα μέρος του όλου John Donne (Άγγλος ποιητής και κληρικός). Ισχύει και για δίκτυα!
 • 5G εναντίον τεχνητής νοημοσύνης
  Μια έκθεση που φέρει την υπογραφή της Vodafone διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία πιστεύουν ότι το 5G έχει περισσότερες δυνατότητες να βελτιώσει την κοινωνία σε σύγκριση με την τεχνητή νοημοσύνη, με την υγειονομική περίθαλψη να παρουσιάζεται ως ο τομέας που επωφελείται περισσότερο. Στην ανακοίνωση για την παρουσίαση των ευρημάτων της συγκεκριμένης μελέτης, η οποία διεξήχθη από την ερευνητική εταιρεία WPI Economics, η Vodafone υποστήριξε ότι το 53 τοις εκατό των ερωτηθέντων από μια ομάδα 2.000 ατόμων ισχυρίζονται ότι το 5G μπορεί να βελτιώσει την καθημερινή τους ζωή, περισσότερο από την τεχνητή νοημοσύνη ή άλλες καινοτόμες τεχνολογίες, όπως τα drones.
  Η άποψή μας είναι ότι και τα δύο είναι απαραίτητα. Κάτι σαν κυβέρνηση συνεργασίας δηλαδή! Στο ερώτημα λοιπόν 5G ή ΑΙ την απάντηση τη δίνει ο Hans Vestberg: "The convergence of 5G and artificial intelligence will redefine how we live, work, and interact, unlocking a new era of productivity and connectivity."
 • Επεκτείνεται το Open Gateway:
  Η GSMA πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου ενόψει του MWC Shanghai 2023, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Νέο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της Σαγκάης (SNIEC), στις 28-30 Ιουνίου 2023, με σχεδόν 300 εκθέτες, χορηγούς και συνεργάτες. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η GSMA ανακοίνωσε και την επέκταση του Open Gateway. Όσον αφορά στην εξέλιξη γύρω από το Open Gateway, η Ένωση γνωστοποίησε την επέκταση της πρωτοβουλίας, με την προσθήκη «των μεγαλύτερων παρόχων στον κόσμο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, δηλαδή των China Mobile, China Telecom και China Unicom. Το συγκεκριμένο framework ανακοινώθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του φετινού MWC.
  Στο MWC της Βαρκελώνης, το Open Gateway ήταν η έκπληξη. Τώρα, μοιάζει να είναι το disruption που περίμενε η αγορά. Τα πρότυπα, είναι τα αόρατα νήματα που υφαίνουν τον ιστό της αγοράς!
 • ΜΜΕ: Μπρατάκος τα θεσμικά, Παπαστεργίου τα ψηφιακά
  Μεταξύ Γιάννη Μπρατάκου και Δημήτρη Παπαστεργίου θα μοιραστεί το «χαρτοφυλάκιο» των ΜΜΕ, όπως όλα δείχνουν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Παύλος Μαρινάκης, κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν θα βάζει το …χέρι του σε θέματα εποπτείας.
  Ο 55χρονος Γιάννης Μπρατάκος υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού ήδη από την προηγούμενη θητεία της κυβέρνησης της Ν.Δ., έχει αφήσει σημαντικό έργο ως Γενικός Διευθυντής του «γαλάζιου» κόμματος, από τον Ιούλιο του 2019 ενώ νωρίτερα ήταν ομολογουμένως ένας πετυχημένος Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) πριν αναλάβει τα ηνία η επίσης επιτυχημένη Σοφία Εφραίμογλου-Κουνενάκη. Στον Γ.Μπρατάκο θα υπάγονται η ΕΡΤ, το ΑΠΕ- ΜΠΕ και η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης. Υπό την ευθύνη και εποπτεία του νέου υφυπουργού θα είναι στο εξής και η ΕΥΠ.
  Είναι σαφές ότι ο νέος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, πετυχημένος δήμαρχος της Silicon Valley της Ελλάδας (άλλως δήμου Τρικκαίων) και ο υφυπουργός Κωνσταντίνος Κυρανάκης θα έχουν τον πρώτο και κεντρικό ρόλο σε μια σειρά τεχνικών ζητημάτων που σχετίζονται με την έκδοση των υπουργικών αποφάσεων για τους χάρτες συχνοτήτων, τη μετάβαση από την τυπική (SD) στην υψηλή ευκρίνεια (HD) - με την ημερομηνία για τη διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος να έχει λήξει από προχθές 30 Ιουνίου - τις ψηφιακές περιφερειακές και θεματικές άδειες, την αδειοδότηση του ψηφιακού ραδιοφώνου …
  Πολλή δουλειά και σε θεσμικό και σε ψηφιακό επίπεδο. Βλέπετε, είναι ένα από τα βασικά θέματα με τα οποία δεν πρόλαβε να ασχοληθεί ο Πιερρακάκης…
 • Πρώτο Θέμα: Που κολλάει η εξαγορά;
  Κάπου “κολλάει”, προσώρας, η αγορά μεριδίου της Πρώτο Θέμα Α.Ε. (εφημερίδα και site) από την επενδυτική τριανδρία Εξάρχου-Μπάκου-Καϋμενάκη.
  Όχι, δεν είναι το οικονομικό το ζήτημα, αυτό έχει λυθεί, ούτε το θέμα του management, αλλά ο εταιρικός πολυκερματισμός της εταιρείας Πρώτο Θέμα – με το κάθε ξεχωριστό property να υπάγεται σε διαφορετικό σχήμα.
  Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Εκδόσεις Πρώτο Θέμα Εκδοτική Α.Ε. ανήλθε το 2021σε 22 εκατ. ευρώ, έναντι 18,7 εκατ. ευρώ το 2020, σημειώνοντας αύξηση κατά 3,127 εκατ. ευρώ (+16,65%). Τα κέρδη στη χρήση 2021 ανήλθαν σε 1,036 εκατ. ευρώ, ενώ στη χρήση 2020 άγγιξαν τα 1,578 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια στις 31/12/2021 μειώθηκαν σε 2,662 εκατ. ευρώ από 2.961 εκατ. ευρώ στην προηγουμένη χρήση.
  Αναφορικά με την εξαγορά του iefimerida, δύσκολο να βγάλει κανείς άκρη καθώς η πλευρά του ιδιοκτήτη Χρήστου Ράπτη, διαψεύδει κατηγορηματικά, ενώ άλλοι μιλούν για αλμυρό και απαγορευτικό τίμημα.
  ΟΚ, υπάρχει μεν πρόβλημα, αλλά τα προβλήματα είναι για να λύνονται. Απλά, θα δουλέψουν λίγο παραπάνω οι δικηγόροι! Στο φινάλε κανένα πρόβλημα δεν είναι υπερβολικά μικρό ή υπερβολικά ασήμαντο, αν ασχοληθείς συστηματικά μαζί του. Οπότε, για μας δεν υπάρχει θέμα με το ΘΕΜΑ!!!
 • Η Ε.Ρ.Τ. εκσυγχρονίζεται
  Η Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. προκηρύσσει διαγωνισμό, με αντικείμενο την προμήθεια εξειδικευμένου διακομιστή (server) & αδειών για την επέκταση του υπάρχοντος συστήματος διαχείρισης αρχείων video Telestream Vantage, η εγκατάστασή τους στο υφιστάμενο Rack της ΕΡΤ AE και η ενσωμάτωση και παραμετροποίησή τους στην υπάρχουσα υποδομή Telestream Vantage Domain. Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 119.595,00 € μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24 % (εκτιμώμενη αξία με ΦΠΑ: € 148.297,80). Η καταληκτική ημερομηνία παραλαβής των προσφορών, είναι η 20/07/2023.
  Ο εκσυγχρονισμός είναι αδήριτη ανάγκη. Ιδιαίτερα, αν σκεφτεί κανείς τον ανταγωνισμό που ανασυντάσσεται. Αγάπη μου κολυμπάς με καρχαρίες, που θα έγραφε και η Κ. Τσεμπερλίδου!
Supervoice_Banner_for_WeeklyTelecom_Feb2023_Final
 • Πρόοδος στον ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά με… λακκούβες!
  Όπως προκύπτει από έρευνα του ΣΕΒ που αξιοποιεί ευρήματα του Δείκτη Ψηφιακής Ωριμότητας (Digital Maturity Index – DMΙ), οι ελληνικές επιχειρήσεις -παρά τις δυσκολίες- συνεχίζουν να επενδύουν στην τεχνολογία και να βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητά τους. Σύμφωνα με την έρευνα, το 85% των επιχειρήσεων διαθέτει κάποιο σχέδιο ψηφιακής στρατηγικής, το 74% κρίνει πως διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές για να την υλοποιήσει, το 58% έχει καθιερώσει αρμόδιους ρόλους, αλλά υπάρχει και ένα 36% που αντιμετωπίζει δυσκολίες για την αλλαγή.
  Το 1/3 επενδύει πάνω από 1 εκατ. ευρώ, ενώ το 64,4% πάνω από 100.000 και έως 1 εκατ. Για την επόμενη τριετία, το 75% των ελληνικών εταιρειών απαντά ότι θα επενδύσει έως 100.000 και περίπου οι μισές μικρές εταιρείες και το 88% των μεσαίων θα επενδύσουν μεταξύ 100.000 και 1 εκατ. Οι δυσκολίες που υπάρχουν είναι οι εσωτερικές αντιστάσεις και η έλλειψη ψηφιακής κουλτούρας (36%), η εύρεση επαρκών οικονομικών πόρων (14%) και η έλλειψη δεξιοτήτων και τεχνογνωσίας εντός της επιχείρησης (10,5%).
  Σημειώστε πάντως ότι συμβαδίζουμε με την Ευρώπη αφού σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών IDC, οι δαπάνες για την τεχνολογία θα αυξάνονται κατά 5,4% ετησίως, έως το 2027.
  Ένα από τα συνθήματα των φοιτητικών μας χρόνων ήταν το “ο δρόμος για την αλλαγή είναι στρωμένος με μαρμελάδα, γι αυτό κολλάμε”. Ισχύει και για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Αν δεν βγούμε από τη ζώνη άνεσης, δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το μέλλον. Και ο μετασχηματισμός είναι αδήριτη ανάγκη!
 • Ακούραστος ο Δημήτρης Σκάλκος: Ετοιμάζει το επόμενο ΕΣΠΑ!
  Στη σύσταση ομάδας εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα συνεισφέρουν στη διαμόρφωση εθνικών θέσεων και απόψεων για την Πολιτική Συνοχής μετά το 2027, ουσιαστικά δηλαδή για την επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ, προχώρησε ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων-ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, μετά από σχετική προτροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι 15 εμπειρογνώμονες θα ετοιμάσουν εισηγήσεις με βάση τους θεματικούς άξονες: «Ευρωπαϊκό όραμα, Πολιτική της Συνοχής και δίκαιη ανάπτυξη: προκλήσεις και ανθεκτικότητα των περιφερειών σήμερα», «Καινοτόμες τοποκεντρικές πολιτικές για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» και «Μηχανισμοί παρέμβασης, συνέργειες και μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ για την αποτελεσματική επίτευξη των στόχων της Πολιτικής Συνοχής».
  Των φρονίμων τα παιδιά…ή όταν υπάρχει όρεξη για αποτελεσματική δουλειά!
 • Αυξάνονται οι δαπάνες σε chatbots
  Νέα μελέτη της Juniper Research αποκαλύπτει ότι οι παγκόσμιες δαπάνες του retail στα chatbots προβλέπεται πως θα φτάσουν τα 12 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στην τρέχουσα χρονιά, ενώ θα παρουσιάσουν μια σημαντική ανάπτυξη μέχρι το 2028, αγγίζοντας το ιλιγγιώδες ποσό των 72 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
  Μεγάλο μέρος αυτή της ανάπτυξης, που υπολογίζεται σε 470% μέσα σε μια πενταετία, οφείλεται, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, στη διάθεση οικονομικά προσιτών μοντέλων, κυρίως του ChatGPT, σε περιοχές όπως η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη.
  Τα λεγόμενα μοντέλα «open language» αποτελούνται από μεγάλα νευρωνικά δίκτυα που εκπαιδεύονται πάνω σε σημαντικές ποσότητες πληροφοριών από το διαδίκτυο και μαθαίνουν μέσω χαμηλών επιπέδων ανθρώπινης επίβλεψης. Ενσωματώνονται σε chatbot για την αυτοματοποίηση λειτουργιών όπως η υποστήριξη του πελάτη, το μάρκετινγκ και η επεξεργασία των πληρωμών.
  "Chatbots have the ability to deliver personalized experiences at scale, driving customer satisfaction and loyalty." - David Marcus, VP of Messaging Products at Facebook.
 • Χρήση ηλεκτρονικών συσκευών
  Το 2022, σχεδόν το 30% των απασχολουμένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ηλικίας 15-74 ετών, ανέφεραν ότι έκαναν χρήση ηλεκτρονικών συσκευών για ολόκληρο ή για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου εργασίας τους. Συνολικά, περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες, ανέφεραν τέτοια χρήση, η οποία κορυφώθηκε, και για τα δύο φύλα, στην ηλικιακή ομάδα 30-44 (36% των εργαζομένων γυναικών χρησιμοποίησαν συσκευές για το μεγαλύτερο μέρος ή για όλο τον χρόνο εργασίας τους, έναντι 29% των ανδρών), ενώ παρουσίασε μείωση για τις ηλικίες 45-59 (31% για τις γυναίκες, 23% για τους άνδρες) και 60-74 (24% για τις γυναίκες, 19% για τους άνδρες). Μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, τα υψηλότερα ποσοστά για άτομα ηλικίας 15-74 ετών καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (47% των εργαζομένων), στην Ολλανδία και στη Σουηδία (41%). Εν τω μεταξύ, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα (12%).
  Τι μας λέει το 12% που καταγράφηκε στη χώρα μας; Προφανώς, ότι έχουμε αρκετό δρόμο ακόμα να διανύσουμε και ως εκ τούτου χρειάζεται πολλή προσπάθεια.
 • Ανθεκτική η τεχνολογία:
  Ανθεκτική απέναντι στη δυσμενή οικονομική συγκυρία και στην παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα αποδεικνύεται η ευρωπαϊκή αγορά τεχνολογίας.
  Είναι ενδεικτικό ότι οι ευρωπαϊκές δαπάνες ΤΠΕ αναμένεται να αναπτυχθούν το 2023 με ρυθμό της τάξης του 3%, ενώ προβλέπεται ότι θα συνεχίσουν να διευρύνονται τουλάχιστον έως το 2027.
  Για την τρέχουσα χρήση, η αγορά ΤΠΕ στην Ευρώπη αναμένεται να φτάσει σε αξία το $1,046 τρισ. Στο μεταξύ, με ορίζοντα το 2027, οι σχετικές δαπάνες επί ευρωπαϊκού εδάφους θα συνεχίσουν να διευρύνονται με μέσο ετήσιο σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 5,4%, σύμφωνα την IDC. “Η οικονομική επιβράδυνση της Ευρώπης, ο πληθωρισμός και τα υψηλά επιτόκια συνεχίζουν να επιβαρύνουν τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, επηρεάζοντας τις δαπάνες ΤΠΕ”, εξηγεί η IDC στο σχετικό report της.
  "In the digital economy, ICT investments are no longer optional; they are fundamental to driving operational efficiency, customer engagement, and business growth." - Arvind Krishna, CEO of IBM.
 • Στην ψηφιακή εποχή οι κατασκευές:
  Στην ψηφιακή εποχή εισέρχεται η αγορά των κατασκευών, παγκοσμίως, με τις εταιρείες του κλάδου να στρέφονται συστηματικά στην υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών. Η χρήση τεχνολογιών, όπως η ρομποτική αυτοματοποίηση διαδικασιών (RPA), η εικονική πραγματικότητα (VR), τα πληροφοριακά συστήματα διαχείρισης έργων (PIMS), τα drones, οι έξυπνοι αισθητήρες και η τεχνητή νοημοσύνη, έχει ήδη αυξηθεί σημαντικά στον κλάδο.
  Για παράδειγμα, το 81% των εταιρειών του τομέα των Υποδομών και της Ενέργειας απαντούν ότι οι οργανισμοί τους έχουν υιοθετήσει ή αρχίζουν να υιοθετούν πλατφόρμες για κινητές συσκευές (από 69% το 2017).
  Στο μεταξύ, το 43% των εταιρειών του κλάδου είτε χρησιμοποιεί ήδη, είτε ξεκινάει να χρησιμοποιεί τη ρομποτική αυτοματοποίηση διαδικασιών (RPA) (σε σύγκριση με 10% το 2017). Ωστόσο, πολύ μικρότερο ποσοστό εφαρμόζει αυτές τις τεχνολογίες σε όλα τα έργα, γεγονός που οδηγεί σε έλλειψη συνοχής προτύπων στον κλάδο.
  Το θέμα ήταν να μη βγει το τζίνι από το μπουκάλι. Τώρα που οι μηχανικοί -που είναι από χρόνια εξοικειωμένοι με την τεχνολογία- είδαν τα καλά της καινοτομίας, είναι θέμα χρόνου οι επενδύσεις. Γιατί πολύ απλά, βλέπουν τα οφέλη και τις οικονομίες (χρόνου και χρήματος) που προκύπτουν.
 • Τεράστιες επενδύσεις στο IoT:
  Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα δαπανήσουν 227 δισεκατομμύρια δολάρια για το IoT μέσα στη φετινή χρονιά, καθώς οι πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τη μείωση του κόστους λειτουργίας ενισχύουν τις δαπάνες για τεχνολογία και υπηρεσίες. Αυτή η αναφορά προέρχεται από την IDC, η οποία προβλέπει, επίσης, ότι οι δαπάνες που σχετίζονται με το IoT θα συνεχίσουν να αυξάνονται, με πενταετή σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 11%, για να φτάσουν τα 345 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2027. Η IDC σημειώνει ότι η ανάπτυξη του IoT στην Ευρώπη «αντανακλά τους εξελισσόμενους επενδυτικούς στόχους του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων, που σχετίζονται με τη μείωση του κόστους, τον εξορθολογισμό των διαδικασιών, την αυτοματοποίηση και τη βελτιωμένη εμπειρία πελάτη».
  "IoT is not just about connecting things; it's about connecting people, data, and devices to create new possibilities and drive innovation." - Satya Nadella, CEO of Microsoft.
 • Νέοι κανόνες για την κυβερνοασφάλεια:
  Με ανακοίνωση της, η Κομισιόν εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ, σε σχέση με τον κανονισμό που προτείνει η Κομισιόν για τον καθορισμό μέτρων για υψηλό κοινό επίπεδο κυβερνοασφάλειας στα θεσμικά και λοιπά όργανα και οργανισμούς της Ένωσης.
  Οι διαπραγματεύσεις έχουν πλέον ολοκληρωθεί, ανοίγοντας τον δρόμο για την τελική έγκριση του νομικού κειμένου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Η Επιτροπή ανακοίνωσε την πρόταση κανονισμού για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο τον Μάρτιο του 2022. Ο κανονισμός θα θεσπίσει ένα πλαίσιο για τη διακυβέρνηση, τη διαχείριση και τον έλεγχο κινδύνων σε όλες τις οντότητες της ΕΕ στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, με ένα νέο διοργανικό συμβούλιο κυβερνοασφάλειας για την παρακολούθηση της εφαρμογής του.
  "As the cyber threat landscape evolves, cybersecurity regulations need to keep pace to ensure the security and resilience of our digital systems." - Chuck Robbins, CEO of Cisco Systems
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02
 • Αυξάνονται οι επενδύσεις σε data centers στην Ελλάδα!
  Επενδύσεις άνω του $1,2 δισ. στον τομέα των data centers αναμένεται να υποδεχθεί η Ελλάδα έως το 2028. Η χώρα μας αρχίζει να θεμελιώνει το προφίλ μιας οικονομίας φιλικής προς το data economy, ενισχύοντας τη θέση της ως περιφερειακό hub της Μεσογείου για τα κέντρα δεδομένων.
  Μάλιστα, οι προοπτικές των επενδύσεων σε data centers επί ελληνικού εδάφους δείχνουν κάτι παραπάνω από πολλά υποσχόμενες.
  Όπως επισημαίνει έκθεση της εταιρείας ερευνών ResearchAndMarkets, η οποία χαρτογραφεί την αγορά data centers στη χώρα μας, οι επενδύσεις σε data centers στην Ελλάδα θα αυξάνονται με ρυθμό της τάξης του 8,8% ετησίως από σήμερα έως και το 2028, με τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ να φτάνει στα 139 MW την επόμενη πενταετία.
  "Data centers are the Olympic athletes of computing: running, lifting, and jumping through data." Είναι να απορούμε που επιστρέφουν στην Ελλάδα; Η αλήθεια πάντως είναι ότι χάρη στην έξυπνη πολιτική που ακολουθήθηκε, γινόμαστε όλο και περισσότερο data center nation!
 • Intracom Telecom: Έργο για Smart Cities!
  H Intracom Telecom, διεθνής πάροχος τηλεπικοινωνιακών συστημάτων και λύσεων, ανακοίνωσε την ανάληψη καινοτόμου έργου «Έξυπνης Πόλης» με τίτλο «Προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία ενός Internet of Things δικτύου» το οποίο με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών αποσκοπεί στην αναβάθμιση και βελτίωση της εμπειρίας των πολιτών και τη βελτιστοποίηση των λειτουργιών του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης (3Β). Η υλοποίηση του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2024.
  Ο δήμος επέλεξε την Intracom Telecom για τη σχεδίαση και την υλοποίηση όλων των απαραίτητων υποδομών προκειμένου να μετατραπεί σε μία πραγματικά «έξυπνη πόλη» στο σύνολο των γεωγραφικών του συνόρων. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της δημιουργίας ενός ιδιόκτητου δικτύου ΙοΤ (Internet of Things) έξυπνων συσκευών βασισμένο σε τεχνολογία LoRaWAN. Το δίκτυο αυτό θα αποτελέσει την βασική υποδομή επικοινωνίας για την παρακολούθηση και διαχείριση.
  Το LoRaWAN ανοίγει νέες δυνατότητες για τη σύνδεση συσκευών και αισθητήρων με οικονομικά αποδοτικό και επεκτάσιμο τρόπο, ανοίγοντας το δρόμο για καινοτόμες λύσεις IoT. Το γεγονός ότι προτιμήθηκε λύση που έχει αναπτυχθεί από Ελληνική εταιρεία έχει ιδιαίτερη σημασία. Ας μην ξεχνάμε και πόσα έργα εκκρεμούν στους δήμους άνω των 100Κ κατοίκων…
 • Warply: Ναι στην κλιματική ουδετερότητα, με το Net Zero Now!
  Η Warply, κορυφαία εταιρεία στα προγράμματα επιβράβευσης πελάτη, σε συνεργασία με τη Blue Marble Disruptive Technologies, πρωτοπόρο εταιρεία στον τομέα παροχής ενεργειακών υπηρεσιών και καινοτόμων τεχνολογικών εφαρμογών μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος, λανσάρουν την πλατφόρμα NetΖeroNow για άμεση αντιστάθμιση ρύπων από τους καταναλωτές.
  Πρόκειται για μία καινοτόμο πρωτοβουλία με στόχο την κλιματική ουδετερότητα (net zero) η οποία λειτουργεί σε ψηφιακό περιβάλλον πληρωμών και στην οποία συμμετέχουν οι μεγαλύτεροι οργανισμοί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
  Πιο συγκεκριμένα, η νέα πλατφόρμα διασυνδέεται εύκολα και απλά με όλες τις ηλεκτρονικές ή offline υπηρεσίες τιμολόγησης προσφέροντας κατά το check out τη δυνατότητα σε κάθε καταναλωτή να αντισταθμίσει τους εκπεμπόμενους ρύπους (CO2) που απορρέουν από τα προϊόντα ή/και τις υπηρεσίες που προμηθεύεται.
  "We have a moral obligation to future generations to reduce our carbon footprint and achieve net-zero emissions. Our planet's health depends on it." - Leonardo Di Caprio
 • Δυναμική ανάπτυξη από την Profile!
  H Profile βρίσκεται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων για να αναλάβει την ψηφιοποίηση μίας τράπεζας στην Καραϊβική.
  Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου παρουσίασε αύξηση 30% και ανήλθε σε 25 εκατ. ευρώ το 2022 έναντι 19,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Σημασία έχει και το γεγονός ότι προσδοκά σε συμβάσεις ύψους 90 εκατ. ευρώ την τρέχουσα χρήση από 50 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ το ανεκτέλεστο έργων της θα ανέλθει στα 250 εκατ. ευρώ στην πενταετία.
  Αν έχεις high Profile…
 • Nokia: Η Nokia κατέληξε σε στρατηγική συνεργασία με τη Red Hat, η οποία θα οδηγήσει στη μεταφορά ορισμένων υπηρεσιών cloud της Nokia στη Red Hat, με μερικούς υπαλλήλους της Nokia που μεταβαίνουν στη Red Hat για να διασφαλίσουν ότι η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί ομαλά. Ο στόχος είναι να ενσωματώσει πλήρως τις core network applications της Nokia με την πλατφόρμα Red Hat OpenStack και το Red Hat OpenShift, για να ενισχύσει τη συμβατότητα με το cloud.
 • Apple: Η κεφαλαιοποίηση της Apple ξεπέρασε τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, την Παρασκευή, με τις μετοχές της να ανεβαίνουν περίπου κατά 2,31% σε νέο υψηλό και να ξεπερνούν την τιμή των 190,73 δολαρίων που απαιτείται για να επιτευχθεί αυτό το ορόσημο. Η Apple ήταν η πρώτη εταιρεία που έφτασε σε κεφαλαιοποίηση 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιανουάριο του 2022.
GY-1537-600X80-1
 • Ο Δημήτρης Παπαστεργίου νέος Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
  Διαδέχεται έναν από τους πιο επιτυχημένους υπουργούς, τον Κυριάκο Πιερρακάκη, και προέρχεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
  Ως δήμαρχος Τρικκαίων, έκανε τα Τρίκαλα γνωστά σε όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων, γιατί προώθησε την ψηφιοποίηση, επιδιώκοντας να βελτιώσει την καθημερινότητα των δημοτών του. Ο λόγος για το νέο υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, που ανέλαβε τα καθήκοντά του μαζί με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνο Κυρανάκη. Όπως είπε κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αναφερόμενος στην ομάδα του κ. Πιερρακάκη και τα υπόλοιπα στελέχη του υπουργείου, εν είδει χιούμορ, «ευτυχώς δεν πρόλαβαν να τα κάνουν όλα…».
  Και προφανώς μένουν να γίνουν πολλά. Η Ελλάδα στους τομείς των ΤΠΕ βρίσκεται πίσω συγκρινόμενη με τις περισσότερες χώρες της ΕΕ. «Νομίζω πως θα πρέπει πραγματικά να οριοθετήσουμε την Ελλάδα πριν το gov.gr και μετά το gov.gr» είπε πολύ σωστά ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης όπου, μαζί με τον υφυπουργό, Κωνσταντίνο Κυρανάκη, παρέλαβαν τη σκυτάλη από τον Σωκράτη Κάτσικα.
  Όπως επισήμανε, «οι 1532 υπηρεσίες που υπάρχουν θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμη και στις 5.000», με τη μαγική λέξη για εκείνον να είναι είναι η εμπιστοσύνη. «Το πως θα μπορέσουμε και μέσω της ψηφιακής διακυβέρνησης να δώσουμε στους πολίτες να καταλάβουν ότι τελικά υπάρχουν άνθρωποι, δομές, υποδομές από πίσω οι οποίες σκέφτονται 24 ώρες το εικοσιτετράωρο για εκείνους».
  Είμαστε βέβαιοι για το αποτέλεσμα, γιατί ο Παπαστεργίου είναι φανατικός οπαδός της άποψης “Ό,τι δεν αρχίζει σήμερα, δεν τελειώνει αύριο”!
 • Προειδοποιούν για το ρυθμιστικό πλαίσιο της ΑΙ
  Σημαντικοί ιδρυτές τεχνολογικών εταιρειών, διευθύνοντες σύμβουλοι, επενδυτικά ταμεία και κολοσσοί του τεχνολογικού κλάδου από όλη την Ευρώπη, υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή προς την Κομισιόν, προειδοποιώντας ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να χάσει στον αγώνα γύρω από την generative AI, εάν εγκρίνει τους νόμους που «καταπνίγουν την καινοτομία». Στελέχη από 150 επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της γερμανικής Siemens και της γαλλικής Airbus, αναφέρθηκαν στους κινδύνους της αυστηρής ρύθμισης, λέγοντας ότι οι συγκεκριμένοι κανόνες θα μπορούσαν να απειλήσουν την ικανότητα των ευρωπαϊκών εταιρειών να ανταγωνιστούν στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης ενώ, επίσης, αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν τις πιθανές προκλήσεις.
  Είναι σαφές πως χρειάζεται ρύθμιση. Το θέμα είναι ποια θα είναι, ποιος θα την κάνει και πως θα εφαρμοστεί. Απαιτείται νοημοσύνη και δη όχι τεχνητή… Άλλωστε, οι νόμοι είναι σαν τις παροιμίες. Πάντα βρίσκουμε έναν που να δικαιολογεί την παράβαση ενός άλλου!
 • Συμφωνία για τα δεδομένα: Η Κομισιόν χαιρετίζει την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ, σχετικά με την ευρωπαϊκή πράξη για τα δεδομένα, την οποία πρότεινε η Επιτροπή τον Φεβρουάριο του 2022. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, «σήμερα, η επανάσταση του διαδικτύου των πραγμάτων οδηγεί σε εκθετική ανάπτυξη των δεδομένων και ο προβλεπόμενος όγκος δεδομένων αναμένεται να εκτοξευθεί τα επόμενα χρόνια. Σημαντικός όγκος βιομηχανικών δεδομένων παραμένει αχρησιμοποίητος, ενώ προσφέρει πολλές ανεκμετάλλευτες δυνατότητες». Η πράξη για τα δεδομένα αποσκοπεί στην τόνωση της οικονομίας δεδομένων της ΕΕ μέσω της απελευθέρωσης βιομηχανικών δεδομένων, της βελτιστοποίησης της προσβασιμότητας και της χρήσης τους και της προώθησης μιας ανταγωνιστικής και αξιόπιστης ευρωπαϊκής αγοράς υπολογιστικού νέφους.
600x80 LTBC digital banner
 • Checkout: Η δέσμευση της Checkout.com να βοηθά τους εμπόρους να βελτιστοποιούν τα ποσοστά αποδοχής πληρωμών τους, την οδήγησε στη δημιουργία του Intelligence Acceptance,(Έξυπνη Αποδοχή) χρησιμοποιώντας Τεχνητή Νοημοσύνη.
  Η λύση στοχεύει στη μείωση των σημαντικών απωλειών εσόδων που βιώνουν οι επιχειρήσεις λόγω ψευδών απορρίψεων και αύξησης των λειτουργικών εξόδων. To Intelligence Acceptance είναι μια μηχανή βελτιστοποίησης με Τεχνητή Νοημοσύνη, εκπαιδευμένη σε δισεκατομμύρια σημεία δεδομένων συναλλαγών από το παγκόσμιο δίκτυο της Checkout.com και συναφείς γνώσεις στον τομέα των επιχειρήσεων μετά από μια δεκαετία στην πρώτη γραμμή της ψηφιακής οικονομίας. Η δοκιμή beta του IntelligenceAcceptance πέτυχε σημαντικά αποτελέσματα, επιτρέποντας συναλλαγές που δημιούργησαν περίπου 750 εκατομμύρια δολάρια νέα έσοδα και αυξάνοντας τα ποσοστά αποδοχής έως και 9,5 ποσοστιαίες μονάδες για περισσότερους από 30 εμπόρους, συμπεριλαμβανομένων των Klarna, Ant Group, NordVPN, Reach και Sunday.
 • Amazon: Η Amazon θέλει να γίνει ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής στις ΗΠΑ, σύμφωνα με αναλυτές της J.P. Morgan. Εάν αυτό συμβεί, η Amazon θα εκτοπίσει την Walmart από την πρωτοκαθεδρία. Θα πρόκειται για μια τεράστια αλλαγή, η οποία θα οφείλεται στην ανάπτυξη του Ηλεκτρονικού Εμπορίου, στους ταχύτερους χρόνους παράδοσης και στο Amazon Prime. Το 2023 ο ακαθάριστος όγκος εμπορευμάτων της Amazon θα αυξηθεί κατά 11,6% σε ετήσια βάση, στα $477 δις.
 • Online Delivery: Η εταιρεία Online Delivery, που τρέχει την πλατφόρμα του efood στην Ελλάδα, στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουνίου, αποφάσισε να δώσει δάνειο ύψους €20 εκατ. στην μητρική της, Delivery Hero SE, η οποία εδρεύει στο Βερολίνο της Γερμανίας. Το δάνειο χορηγείται για χρονική περίοδο πέντε ετών από την ημέρα υπογραφής του και η σύναψη της σύμβασης θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο, στην έδρα της δανειολήπτριας εταιρείας.
 • Adtaxi: Πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από την εταιρεία digital marketing, Adtaxi, δείχνει ότι η συχνότητα των ηλεκτρονικών αγορών έχει εκτοξευθεί κατ το εντυπωσιακό ποσοστό του 380% τα τελευταία έξι χρόνια, ενώ εκτιμάται ότι 228,9 εκατομμύρια ενήλικες -μόνο στις Η.Π.Α.- πρόκειται να κάνουν ηλεκτρονικές αγορές φέτος.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final
600x80 avm 7-7-20 sent
 • Τι μπορεί να βρει κανείς στο Linkedin!
  Η Apple έβγαλε στο Linkedin αγγελία για Head of Enterprise in Greece. Όσοι πιστοί κάντε κλικ και έχετε την ευκαιρία σας.
  Ενδιαφέρον -και σημείο των καιρών- είναι και το γεγονός ότι ανέβηκε στο Linkedin και αγγελία για την πλήρωση θέσης οικονομολόγου στο Οικονομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν 1-3 χρόνια εργασιακή εμπειρία, άριστη γνώση μακροοικονομικών στατιστικών σειρών, excel και να διαθέτουν ισχυρό ενδιαφέρον για τα εφαρμοσμένα οικονομικά σε Ελλάδα και Ευρώπη.
  Οι λεπτομέρειες έχουν τη σημασία τους ή -αν προτιμάτε- Glasnost, αλλά Ελληνικά!
 • Ο Κώστας Χαμπίδης μετακομίζει στο Υπουργείο Παιδείας!
  Ο Κώστας Χαμπίδης δεν χρειάζεται συστάσεις. Από το 2017 που ο τότε Δήμαρχος τον έχρισε Chief Digital Officer μέχρι πρόσφατα που ήταν το δεξί χέρι του Κυριάκου Πιερρακάκη έχει αφήσει το στίγμα του στις αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί αρχικά στο Δήμο και στη συνέχεια στη χώρα. Και όλα αυτά με σκληρή δουλειά. Προφανώς λοιπόν ο Πιερρακάκης δεν ήθελε να χάσει το δεξί του χέρι και έτσι θα είναι Διευθυντής του νέου υπουργικού του Γραφείου στο Υπουργείο Παιδείας.
  Νομίζατε ότι τα είχαμε δει όλα στο gov.gr; Σε μία χώρα όπου όλοι είμαστε τραγικά αυτοδίδακτοι, όπως έχει πει ο Γ. Σεφέρης, είναι βέβαιο ότι η επένδυση στην εκπαίδευση θα δώσει τον καλύτερο τόκο στο μέλλον.
 • Cegeka και πάσης Ευρώπης!
  Η Cegeka, ευρωπαϊκή εταιρείας παροχής υπηρεσιών υβριδικού cloud, τεχνητής νοημοσύνης (AI), ασφάλειας στον κυβερνοχώρο) με έδρα το Βέλγιο, ανακοίνωσε στις αρχές Μαΐου την επέκτασή της στην Ελλάδα με το άνοιγμα γραφείου στην Αθήνα (στους Αμπελόκηπους. Η αρχική επένδυσή είναι 20 εκατ. ευρώ και το γραφείο θα στελεχωθεί με 30 άτομα μέχρι τέλους του 2023, που θα αυξηθούν σε 300 μέχρι το τέλος του 2025.
  Μοιάζει σα να έχουμε βρει το δρόμο μας, κάτι που μάλλον αναγνωρίζεται και από όσους επενδύουν στη χώρα μας
 • Μεγάλη Παραίτηση: Παρά την εξασθένηση της οικονομίας σε διεθνές επίπεδο, η «Μεγάλη Παραίτηση» φαίνεται ότι θα συνεχιστεί. Ένας στους τέσσερις εργαζόμενους (26%) δηλώνει ότι είναι πιθανό να αλλάξει δουλειά μέσα στους επόμενους 12 μήνες, έναντι 19% πέρυσι. Αντίστοιχα, ανάμεσα στους εργαζόμενους που δήλωσαν ότι είναι πιο πιθανό να αλλάξουν εργοδότη περιλαμβάνονται εκείνοι που αισθάνονται ότι έχουν εργαστεί υπερβολικά (44%), εκείνοι που δυσκολεύονται να καλύψουν τα μηνιαία έξοδα (38%) και η γενιά Z (35%). Αυτά είναι βασικά συμπεράσματα της έρευνας “Hopes and Fears” που δημοσίευσε η PwC, η οποία αφορά το εργατικό δυναμικό του 2023 και παρουσιάζει λεπτομερώς τις τάσεις και τις συμπεριφορές σχεδόν 54.000 εργαζομένων σε 46 χώρες και γεωγραφικές περιοχές.
 • «Η Ελλάδα αλλάζει, Γίνεται μια σύγχρονη χώρα με δομές και υποδομές που δεν πρέπει να αφήνει κανέναν πίσω και στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να κινηθούμε.»
  Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
 • «Σήμερα ο ΟΤΕ έχει τεράστιο ειδικό βάρος για την Ελλάδα. Συνεισφέρει το 2,7% του ΑΕΠ. Δημιουργεί άμεσα και έμμεσα 75.000 θέσεις εργασίας. Αποτελεί δύναμη ψηφιακού μετασχηματισμού για τις επιχειρήσεις και το Δημόσιο. Είναι παρών με τις υπηρεσίες του στα περισσότερα ελληνικά σπίτια. Και ενισχύει σταθερά τη θετική του επίδραση στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον.»
  Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος & CEO, OTE (στην τελετή αναγόρευσής του σε Επίτιμο Διδάκτορα του ΠΑ.ΠΕΙ.)

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Δεδομένα & Ασφάλεια

Άλλα Νέα

ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Ένα σφραγισμένο, original iPhone του 2007 βγαίνει σήμερα σε δημοπρασία και αναμένεται η τιμή πώλησής του να ξεπεράσει το ποσό των 100.000 δολαρίων.
Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τα παλιά κινητά της Apple να πωλούνται έναντι αστρονομικών ποσών, αφού το τελευταίο διάστημα έχει γίνει λίγο trend.
Παρόλα αυτά, η εν λόγω συσκευή είναι διαφορετική και εξαιρετικά σπάνια, αφού αποτελεί το πρώτο μοντέλο των 4GB αποθηκευτικού χώρου και όχι των 8GB.
Όπως εξηγούν οι υπεύθυνοι της δημοπρασίας, το iPhone‌ κυκλοφόρησε σε δύο εκδόσεις, 4GB ή 8GB storage, πριν από 16 χρόνια (29 Ιουνίου 2007)
Το μοντέλο των 8GB ήταν αρκετά πιο δημοφιλές, με αποτέλεσμα η Apple να καταργήσει την έκδοση των 4GB μετά από μερικούς μήνες και να επενδύσει σε συσκευές των 16GB. Έτσι ξεκίνησαν να ανεβαίνουν τα
GBytes!
Επομένως, τώρα έχουμε μια συσκευή που ήταν διαθέσιμη για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα στην αγορά.
Το γεγονός αυτό την αναγάγει στο πιο σπάνιο, first-generation ‌iPhone‌ και εκτοξεύει την τιμή πώλησής του.
Το άτομο που πούλησε το iPhone ήταν μέρος της αρχικής ομάδας μηχανικών, την εποχή που κυκλοφόρησε το iPhone, σύμφωνα με την LCG Auctions.
Η συσκευή συνοδεύεται από σχετικό πιστοποιητικό προέλευσης. Το μοντέλο 4GB κόστιζε 499 δολάρια, ενώ η έκδοση των 8 GB 599 δολάρια.
Υπενθυμίζεται ότι ένα αυθεντικό iPhone 8GB πωλήθηκε για 63.000 δολάρια τον Φεβρουάριο, ενώ ένα δεύτερο σφραγισμένο iPhone με 8GB αποθηκευτικού χώρου πωλήθηκε για 54.000 δολάρια τον Μάρτιο.
Η LCG Auctions πωλεί επίσης ένα αυθεντικό iPhone 8GB και ένα iPhone 16GB, τα οποία είναι σφραγισμένα από το εργοστάσιο. Οι δημοπρασίες ξεκίνησαν στις 30 Ιουνίου και θα διαρκέσουν έως τις 16 Ιουλίου.
cl8-sept-2019-600x80
Ποτέ δεν είχαμε ακούσει ποια θα είναι η επίσημη ονομασία του Snapdragon 8+ Gen 2 όταν με το καλό έρθει στην αγορά, όμως για πρώτη φορά ακούσαμε πως το νέο SoC θα μπορούσε να έχει διαφορετικό όνομα, όπως ισχυρίζεται ένας γνωστός tipster από την μακρινή Κίνα.
Γράφοντας στο Weibo, o tipster με το όνομα Digital Chat Station αποκάλυψε ότι η κύρια ταχύτητα ρολογιού του SoC θα είναι στα 3,36 GHz και ότι η διαδικασία των 4 nm της TSMC είναι ακόμα καλύτερη αυτή τη φορά. Με άλλα λόγια, αυτό το chip θα πρέπει να προσφέρει καλύτερη εμπειρία χρήσης από το ήδη πολύ αποδοτικό Snapdragon 8 Gen 2.
Επιπλέον, ανέφερε ότι θα χρησιμοποιηθεί διαφορετική ονομασία, αναφέροντας ότι θα πρόκειται για ένα “περίεργο όνομα” (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό).
Οι Snapdragon 8+ Gen 1 και Snapdragon 8 Gen 2 αποδείχτηκαν φανταστικοί επεξεργαστές, άρα οι προσδοκίες είναι υψηλές και για το Snapdragon 8+ Gen 2, ή όπως αλλιώς καταλήξει να το "βαπτίσει" η Qualcomm.
Οι πρώτες φήμες σχετικά με το SoC στην πραγματικότητα ανέφεραν ότι δεν θα κυκλοφορούσε καθόλου. Παρόλα αυτά, τον περασμένο μήνα, μια γνωστή πηγή είπε ότι είναι πλησιάζει η στιγμή του και η αλήθεια είναι ότι έκτοτε έχουμε ακούσει αρκετές φήμες από τότε.
Μια άλλη αναφορά από τον περασμένο μήνα ισχυρίστηκε ότι το Snapdragon 8+ Gen 2 δεν θα διαφέρει σημαντικά από το Snapdragon 8 Gen 2. Αυτές οι πληροφορίες κοινοποιήθηκαν από τον ίδιο tipster που ανέφερε την αλλαγή ονόματος, παρεμπιπτόντως.
O συγκεκριμένος tipster σε σχετικό post του κατέληξε ότι το Snapdragon 8+ Gen 2 θα είναι βασικά μια overclocked έκδοση του Snapdragon 8 Gen 2. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η διαδικασία 4nm του TSMC έχει βελτιωθεί και έτσι οι users θα συναντήσουν περισσότερες βελτιώσεις.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Τα foldables αποτελούν την τελευταία τάση στην κατηγορία των smartphones και ήταν ζήτημα χρόνου να δούμε περισσότερους κατασκευαστές να μπαίνουν στο παιχνίδι.
Έτσι, το επερχόμενο OnePlus Fold αποτελεί μια ακόμα πρόταση αναδιπλούμενου, που πλέον μπορούμε να δούμε τα χαρακτηριστικά του, χάρη σε μια πρόσφατη διαρροή από τον OnLeaks.
Ο leaker τις τελευταίες ώρες έδωσε αρκετές πληροφορίες για το hardware, συμπεριλαμβανομένων οθόνης, chipset και κάμερας.
Το πρώτο foldable της OnePlus διαθέτει εσωτερική οθόνη AMOLED 7.8”, με ανάλυση 1,900 x 2,100px, και εξωτερική οθόνη 6.3”, επίσης AMOLED, με 120Hz refresh rate.
Το OnePlus Fold έχει εφοδιαστεί με ένα chipset Snapdragon 8 Gen 2, 16GB RAM και 256GB storage, κάτι που το φέρνει αρκετά κοντά στο OnePlus 11. Το κινητό διαθέτει μπαταρία χωρητικότητας 4,800mAh και 67W charging support.
Αναφορικά με τις φωτογραφικές του δυνατότητες, αναμένεται μια τριπλή κάμερα στο πίσω μέρος με την υπογραφή της Hasselblad, με έναν κύριο αισθητήρα 48MP, έναν ultra-wide 48MP και έναν telephoto 64MP.
Θα υπάρχουν 2 selfie κάμερες, μία 32MP στην εξωτερική οθόνη και μια των 20MP στο εσωτερικό.
Μερικές ακόμα λεπτομέρειες διέρρευσαν για την επερχόμενη συσκευή, όπως είναι το λειτουργικό OxygenOS 13.1 (που βασίζεται στο Android 13), ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων στο πλάι της συσκευής και η παρουσία του alert slider.
Η OnePlus δεν έχει ορίσει ακόμη επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας. Οι φήμες υποστηρίζουν ότι το Fold θα αποκαλυφθεί τον Αύγουστο στη Νέα Υόρκη, πολύ κοντά δηλαδή με την αποκάλυψη του Galaxy Z Fold5 από τη Samsung στη Σεούλ. Οψόμεθα!
facebook twitter youtube instagram linkedin