Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Κυριακή, 1 Νοεμβρίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»Security

Οι κυβερνοεπιθέσεις κυριαρχούν στην παγκόσμια λίστα κινδύνων του 2026

16/01/2026Χρήστος ΚοτσακάςBy Χρήστος Κοτσακάς4 Mins Read Security
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Οι κυβερνοεπιθέσεις διατηρούν την πρωτοκαθεδρία τους ως η μεγαλύτερη απειλή για τις επιχειρήσεις παγκοσμίως και το 2026, σύμφωνα με τα ευρήματα του 15ου Allianz Risk Barometer. Η ετήσια έρευνα, η οποία βασίζεται στις απόψεις 3.338 ειδικών διαχείρισης κινδύνων από 97 χώρες, αναδεικνύει παράλληλα την αλματώδη άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης. Η AI καταγράφεται ως ο ταχύτερα ανερχόμενος κίνδυνος, σκαρφαλώνοντας στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, από τη δέκατη που κατείχε πέρυσι. Αν και σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες αναγνωρίζουν τα οφέλη της, ένας στους πέντε εστιάζει στους κινδύνους που απορρέουν από αυτήν. Για πρώτη φορά, η διακοπή εργασιών υποχωρεί στην τρίτη θέση, παραμένοντας ωστόσο κρίσιμη ανησυχία.

Στην Ελλάδα, το τοπίο των κινδύνων διαφοροποιείται αισθητά, με την τεχνητή νοημοσύνη να αναδεικνύεται ως ο κορυφαίος επιχειρηματικός κίνδυνος για το 2026. Η AI εισέρχεται για πρώτη φορά στην ελληνική κατάταξη, συγκεντρώνοντας το 40% των απαντήσεων, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τις κυβερνοεπιθέσεις με ποσοστό 35%. Στην τρίτη θέση συναντάται ένας συνωστισμός κινδύνων με ποσοστό 25%, που περιλαμβάνει τις αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, την κλιματική αλλαγή, τις φυσικές καταστροφές και την κλοπή/απάτη. Αξίζει να σημειωθεί πως οι φυσικές καταστροφές βρίσκονταν στην πρώτη θέση πέρυσι, ενώ η κατηγορία της απάτης ανέβηκε από την ένατη θέση.

Η ελληνική δεκάδα ολοκληρώνεται με σημαντικές ανακατατάξεις και νέες εισόδους που αντικατοπτρίζουν τις σύγχρονες προκλήσεις. Οι διακοπές στην επιχειρηματική δραστηριότητα και την εφοδιαστική αλυσίδα, μαζί με τον κίνδυνο πυρκαγιών και εκρήξεων, καταλαμβάνουν την έβδομη θέση με ποσοστό 15%. Ακολουθούν οι μακροοικονομικές εξελίξεις στην ένατη θέση με 13%, παρουσιάζοντας ελαφρά υποχώρηση. Ως νέα είσοδος στην πρώτη δεκάδα για την Ελλάδα καταγράφεται ο κίνδυνος διακοπής λειτουργίας και βλάβης σε κρίσιμες υποδομές, ο οποίος συγκεντρώνει το 10% των απαντήσεων των ελλήνων ειδικών.

Οι κυβερνοεπιθέσεις ως κυρίαρχη παγκόσμια απειλή

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι κυβερνοεπιθέσεις παραμένουν στην κορυφή για πέμπτη συνεχή χρονιά, σημειώνοντας το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ (42%). Η διαφορά από τον δεύτερο κίνδυνο είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά, αγγίζοντας το 10%, γεγονός που πιστοποιεί την κυριαρχία τους σε όλες τις γεωγραφικές ζώνες (Αμερική, Ασία, Ευρώπη, Αφρική). Η εξάρτηση από την ψηφιακή τεχνολογία και οι εξελιγμένες απειλές καθιστούν το περιβάλλον εξαιρετικά ασταθές. Σύμφωνα με το FBI, οι απώλειες από το κυβερνοέγκλημα στις ΗΠΑ εκτοξεύτηκαν στο ρεκόρ των 15,3 δισ. ευρώ (16,6 δισ. δολάρια) το 2024, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 33%.

Ο Michael Bruch, Global Head of Risk Consulting Advisory Services της Allianz Commercial, επισημαίνει ότι παρόλο που οι επενδύσεις στην κυβερνοασφάλεια αποδίδουν, οι απειλές εξελίσσονται διαρκώς. Οι οργανισμοί εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τρίτους παρόχους, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη ενισχύει τις απειλές αυξάνοντας τα σημεία επίθεσης. Ανάλυση των αποζημιώσεων της Allianz Commercial δείχνει ότι το ransomware ευθύνεται για το 60% της αξίας των μεγάλων απαιτήσεων (άνω του 1 εκατ. ευρώ). Παράλληλα, η κλοπή δεδομένων περιλαμβάνεται πλέον στο 40% των περιπτώσεων μεγάλων αποζημιώσεων, ποσοστό σημαντικά αυξημένο σε σχέση με το 25% του προηγούμενου έτους.

Η ραγδαία άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης

Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί τον ταχύτερα ανερχόμενο κίνδυνο, ανεβαίνοντας από τη δέκατη στη δεύτερη θέση παγκοσμίως με ποσοστό 32%. Η ταχεία εξάπλωση των συστημάτων Generative AI και η ενσωμάτωσή τους στις επιχειρηματικές λειτουργίες δημιουργούν ένα νέο τοπίο κινδύνων. Ο CEO της Allianz Commercial, Thomas Lillelund, σχολιάζει ότι η μετασχηματιστική δυναμική της AI, παρά τις ευκαιρίες, αναδιαμορφώνει το τοπίο των κινδύνων. Ο Ludovic Subran, Chief Economist της Allianz, προσθέτει πως οι εταιρίες αντιλαμβάνονται την AI ως σύνθετη πηγή λειτουργικού κινδύνου, καθώς η ενσωμάτωσή της τρέχει γρηγορότερα από το ρυθμιστικό πλαίσιο και την ετοιμότητα του ανθρώπινου δυναμικού.

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και η βία σημειώνουν άνοδο, καταλαμβάνοντας την έβδομη θέση παγκοσμίως, την υψηλότερη που έχουν βρεθεί ποτέ. Το 2026 χαρακτηρίζεται από συνεχιζόμενες περιφερειακές συγκρούσεις και την επέμβαση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα. Το 51% των ερωτηθέντων θεωρεί την παράλυση της εφοδιαστικής αλυσίδας λόγω γεωπολιτικών συγκρούσεων ως το πιθανότερο σενάριο «μαύρου κύκνου». Μόλις το 3% των ερωτηθέντων θεωρεί τις εφοδιαστικές αλυσίδες «πολύ ανθεκτικές». Οι εμπορικοί περιορισμοί τριπλασιάστηκαν πέρυσι, επηρεάζοντας εμπορεύματα αξίας περίπου 2,48 τρισ. ευρώ (2,7 τρισ. δολάρια), ωθώντας τις εταιρίες σε λύσεις όπως το friendshoring.

Οι φυσικές καταστροφές υποχώρησαν στην πέμπτη θέση παγκοσμίως, εν μέρει λόγω της μειωμένης δραστηριότητας τυφώνων το 2025. Ωστόσο, οι ασφαλισμένες ζημιές από καταστροφικά γεγονότα ξεπέρασαν τα 98,4 δισ. ευρώ (107 δισ. δολάρια) για έκτη συνεχή χρονιά. Η κλιματική αλλαγή ακολουθεί στην έκτη θέση. Παράλληλα, οι οικονομικές προκλήσεις παραμένουν, με τις προβλέψεις για το 2026 να κάνουν λόγο για αύξηση των πτωχεύσεων κατά 3% παγκοσμίως. Η νομοθεσία και οι κανονισμοί (4η θέση) προβληματίζουν λόγω της απόκλισης των ρυθμιστικών πλαισίων μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, ειδικά σε θέματα ψηφιακής τεχνολογίας και βιωσιμότητας.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

allianz
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Χρήστος Κοτσακάς
  • Website
  • LinkedIn

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί σας καλούν στο τηλέφωνο και δεν μιλάνε

Η CBS συνεργάζεται με τον ΣΕΒ για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας

Η ESET επεκτείνει την προστασία για καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις με νέες δυνατοτητες ασφάλειας AI και προστασίας από απάτες

Κενά ασφαλείας στους σαρωτές barcode απειλούν τη λειτουργία των αποθηκών

ΤΝ, υγεία και εταιρικές ενημερώσεις τα πιο αποτελεσματικά δολώματα phishing στον χώρο εργασίας

Τι δεν πρέπει ποτέ να μοιράζεστε με ένα chatbot τεχνητής νοημοσύνης

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required

Ροή RSS: BizNow.gr BizNow.gr
  • The Media Business Game: Τα δικαιώματα της UEFA, η συμμαχία του ΑΝΤ1+ και οι αλλαγές στην ΕΡΤ
  • Η Wealthyhood και η Εθνική Τράπεζα ενώνουν δυνάμεις: Επενδύσεις από €1 στο Next by NBG
  • Τιμές σουβλάκι 2026: Πού θα βρεις το φθηνότερο και πόσο φτάνει το ακριβότερο;
  • ΔΥΠΑ: Στις 14 Νοεμβρίου το 13ο JobReady by DYPA στο Divani Caravel
  • Όμιλος ΟΤΕ: Κέρδη 488,9 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2026
  • Αντικαταβολές μέσω courier: Αποσύρθηκε η διάταξη για την υποχρεωτική ηλεκτρονική πληρωμή
  • Οι εξαγωγές της ΕΕ σε αγροδιατροφικά προϊόντα παραμένουν σταθερές
Ροή RSS: itsecuritypro.gr itsecuritypro.gr
  • «Η ασφάλεια της ναυτιλίας στην νέα ψηφιακή εποχή» – Ομιλία του Διοικητή της ΕΑΚ κ. Μ. Μπλέτσα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε.
  • Νέες δυνατότητες AI Security στα προϊόντα της ESET για καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις
  • Claude Duet: Οι δικλίδες ασφαλείας απέναντι στους κινδύνους των αυτόνομων AI agents
  • Κενά ασφαλείας στους σαρωτές barcode απειλούν τη λειτουργία των αποθηκών
  • Η Check Point λανσάρει το Firewall-as-a-Subscription, φέρνοντας την προηγμένη προστασία της εποχής της Τεχνητής Νοημοσύνης σε κάθε οργανισμό
  • 15ο eCommerce & Digital Marketing World 2026: “The Growth Playbook!” με 2+1 συνέδρια στις 4 Νοεμβρίου!
  • Η Neurosoft επαναπροσδιορίζει το μέλλον των Managed Security Services με το Palo Alto Networks Cortex XSIAM
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.