Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»AI

GSMA: Οι τηλεπικοινωνίες στρέφουν την AI από την αποδοτικότητα στα έσοδα

31/10/2025Χρήστος ΚοτσακάςBy Χρήστος Κοτσακάς4 Mins Read AI Telecoms
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Μια σημαντική μετατόπιση στρατηγικής βρίσκεται σε εξέλιξη στον παγκόσμιο τηλεπικοινωνιακό κλάδο, καθώς οι πάροχοι υπηρεσιών αρχίζουν να στρέφουν την εστίασή τους από τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης αποκλειστικά για την εξοικονόμηση κόστους, προς την αξιοποίησή της για την εκπλήρωση στόχων δημιουργίας εσόδων. Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα μιας νέας έκθεσης της GSMA Intelligence, του ερευνητικού βραχίονα του παγκόσμιου φορέα που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των παρόχων δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Η έκθεση, με τίτλο «Telco AI: State of the Market, Q3 2025. Towards revenue and sovereign AI», βασίζεται σε ανάλυση εφαρμογών AI από 250 τηλεπικοινωνιακούς παρόχους παγκοσμίως και αποτυπώνει την τρέχουσα κατάσταση αλλά και τις μελλοντικές προθέσεις του κλάδου, υποδεικνύοντας την πρόθεση εφαρμογής των πόρων AI για την αύξηση των κερδών.

Μέχρι σήμερα, όπως καθιστά σαφές η έκθεση της GSMA, οι εφαρμογές AI στις τηλεπικοινωνίες αφορούσαν κυρίως την εξοικονόμηση χρημάτων μέσω «λύσεων εύκολης νίκης ή χαμηλού ρίσκου» σε τομείς όπως η εξυπηρέτηση πελατών, η αυτοματοποίηση δικτύου και η προληπτική συντήρηση. Συγκεκριμένα, το 80% των εφαρμογών AI στόχευε άμεσα στην άμβλυνση «εσωτερικών ανεπαρκειών» σε τομείς όπως η εξυπηρέτηση πελατών, η ανίχνευση σφαλμάτων δικτύου και τα συστήματα OSS/BSS. Ωστόσο, τώρα το εκκρεμές αρχίζει να κλίνει προς την κατεύθυνση της δημιουργίας εσόδων, σηματοδοτώντας μια νέα φάση ωριμότητας της τεχνολογίας στον κλάδο.

Τα σενάρια χαμηλού ρίσκου, όπως η αυτοματοποίηση διαδικασιών ρουτίνας στην εξυπηρέτηση πελατών, εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν το 50% των εφαρμογών, με τη διαχείριση διαδικασιών δικτύου να ακολουθεί με ποσοστό λίγο κάτω από 20%. Παρ’ όλα αυτά, η έκθεση δείχνει ότι ο στρατηγικός στόχος για μία στις πέντε τρέχουσες εφαρμογές AI είναι πλέον η δημιουργία εσόδων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγούνται αυτής της αναδυόμενης τάσης, αντιπροσωπεύοντας ήδη το 20% του συνόλου των τηλεπικοινωνιακών εφαρμογών AI. Παράλληλα, η Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες εξετάζουν μοντέλα όπως το GPU-as-a-service (GPUaaS), καθώς και το agentic AI και το edge AI inferencing, όπου τα μοντέλα AI επεξεργάζονται δεδομένα τοπικά στις συσκευές για χαμηλότερη καθυστέρηση απόκρισης.

Στην Ευρώπη, το 25% των υπηρεσιών AI που ανακοινώθηκαν κατά το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους περιλάμβανε έναν ρητό στόχο εσόδων, κάτι που η GSMA ερμηνεύει ως δείκτη πρόβλεψης για το λανσάρισμα νέων προϊόντων ή μοντέλων εσόδων, όπως το GPUaaS και το edge inferencing. Οι πρώτες εμπορικές προσφορές στην Ευρώπη αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία κατά τη διάρκεια του 2026. Η έκθεση καταγράφει επίσης περιφερειακές διαφορές στους ρυθμούς υιοθέτησης, καθώς μεταξύ 75% και 85% των παρόχων στη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη δηλώνουν ότι τα χαρτοφυλάκια υπηρεσιών AI τους είναι πλέον ενεργά, έναντι 50% έως 60% στους παρόχους σε άλλα μέρη του κόσμου.

Η GSMA υποστηρίζει ότι αυτά τα στοιχεία δείχνουν πως οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες πιέσεις στις ταμειακές τους ροές έχουν χρησιμοποιήσει την AI πρωτίστως για να εξοικονομήσουν κόστος, παρά για να τοποθετηθούν ως πρωτοπόροι στην καινοτομία. Επιπλέον, υπάρχει εμφανής συσχέτιση μεταξύ του μεγέθους ενός παρόχου και της έκτασης των εφαρμογών AI. Οι μεγάλοι πάροχοι Tier 1, που βρίσκονται σε διαρκή αγώνα για το «πλεονέκτημα της πρώτης κίνησης» έναντι των αντιπάλων τους, έχουν περίπου 20% περισσότερες εφαρμογές AI ανά όμιλο σε σύγκριση με τους μικρότερους και λιγότερο οικονομικά ασφαλείς παρόχους Tier 2 και Tier 3.

Παράλληλα με την εστίαση στα έσοδα, η έκθεση αναδεικνύει την «Κυρίαρχη AI» (Sovereign AI) ως μια μακροπρόθεσμη στρατηγική αναγκαιότητα για τους παρόχους. Ο όρος αναφέρεται στην ικανότητα μιας εθνικής κυβέρνησης, ενός οργανισμού ή μιας εταιρείας να ελέγχει τις τεχνολογίες AI, συμπεριλαμβανομένων των υποκείμενων δεδομένων, των υποδομών και των μοντέλων, σύμφωνα με τους νόμους, τις αξίες και τα στρατηγικά συμφέροντα ενός κυρίαρχου έθνους. Οι βασικές πτυχές της περιλαμβάνουν τον έλεγχο των δεδομένων, ώστε τα ευαίσθητα δεδομένα να αποθηκεύονται και να υποβάλλονται σε επεξεργασία εντός της εθνικής δικαιοδοσίας, καθώς και την αυτονομία των υποδομών, δηλαδή τη λειτουργία μοντέλων AI σε τοπικό υλικό, όπως εγχώρια data centers.

Μια άλλη κρίσιμη πτυχή είναι η ιδιοκτησία και η διακυβέρνηση των μοντέλων, όπου μια χώρα μπορεί να αναπτύξει τα δικά της μοντέλα AI ή να έχει πλήρη έλεγχο και διαφάνεια επί μοντέλων τρίτων, διασφαλίζοντας τη συμμόρφωσή τους με τις τοπικές αξίες. Η στρατηγική έλξη της Κυρίαρχης AI έγκειται στη σημαντικά μειωμένη εξάρτηση από ξένους παρόχους τεχνολογίας, διασφαλίζοντας ότι οι κρίσιμες υπηρεσίες AI δεν είναι ευάλωτες σε εξωτερικές παρεμβάσεις ή γεωπολιτικές επιρροές. Αυτό επιτρέπει στα ενδιαφερόμενα μέρη να διατηρούν τον πλήρη έλεγχο ευαίσθητων δεδομένων, λειτουργώντας αυστηρά εντός του νομικού πλαισίου της χώρας τους.

Σε ό,τι αφορά το ευρύτερο τεχνολογικό τοπίο, η έκθεση της GSMA Intelligence σημειώνει ότι η Nvidia συνεχίζει να κυριαρχεί στην παροχή των μονάδων επεξεργασίας γραφικών (GPUs) που χρησιμοποιούνται στα σενάρια AI των τηλεπικοινωνιών, ενώ η Google και η Microsoft ανταγωνίζονται έντονα για τις συνεργασίες στο cloud. Ο ερευνητικός βραχίονας της GSMA εκτιμά ότι η επόμενη φάση ανάπτυξης στον κλάδο θα επικεντρωθεί στους τομείς της ενορχήστρωσης AI (AI orchestration) και στα υβριδικά μοντέλα που θα συνδυάζουν φόρτους εργασίας μεταξύ του πυρήνα του δικτύου (core), της παρυφής (edge) και των κυρίαρχων (sovereign) υποδομών.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

AI telecoms
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Χρήστος Κοτσακάς
  • Website
  • LinkedIn

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΕΤΠΕ: 50 εκατ. € για AI στις ΜμΕ, 1.000 θέσεις τεχνολογίας και νέοι κανόνες για τα δημόσια ψηφιακά έργα

Telekom αντί Cosmote – τι κερδίζει ο ΟΤΕ από τη διεθνή μάρκα

Στο ΙΤΕ ο επίγειος δορυφορικός σταθμός του Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων

Vodafone – Πιερρακάκης: στο τραπέζι η Ευρωπαϊκή Ένωση Φάσματος

Ο Bill Gates προειδοποιεί για βαθιά ανατροπή στην εργασία από την AI

Η ΕΕΤΤ στη 90η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • H&M: Η Χρύσα Ταβουλτζίδου αναλαμβάνει ως General Manager για το Sales Market Greece
  • «Όνειρα στην Πράξη»: McDonald’s και Ανώτερες Σχολές ΔΕΛΤΑ 360 επενδύουν στα όνειρα
  • Ιδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου: 260.000 ευρώ στις οικογένειες των θυμάτων του ναυαγίου στην Κύπρο
  • Ηλεκτρονικές αιτήσεις εγγραφών, ανανεώσεων εγγραφών και μετεγγραφών περιόδου Σεπτεμβρίου 2026
  • Στ. Καλαφάτης: «Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα καταλύτες περιφερειακής ανάπτυξης και προόδου»
  • Unlimited Creativity: Νέα εταιρική ταυτότητα και νέα 360° καμπάνια για την Ελληνικός Χρυσός
  • Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας: Ξεκινά σήμερα η διαδικασία για το πρώτο χρηματοδοτικό εργαλείο
RSS itsecuritypro.gr
  • Προστατεύοντας τα ΑΙ εργαλεία των συσκευών μας
  • Cyber Attack στη Manchester Airports Group: Δεδομένα 8,7 εκατ. πελατών εκτέθηκαν
  • Οι αγγελίες εργασίας στην κυβερνοασφάλεια που απαιτούν δεξιότητες AI διπλασιάστηκαν μέσα σε έναν χρόνο
  • Επείγουσα Ανακοίνωση Επιθετική δραστηριότητα κατά ελεγκτών (PLC) Siemens S7
  • Post-Quantum Cryptography: Σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις δεν έχουν ορίσει υπεύθυνο για τη μετάβαση
  • ESET και ο Όμιλος EVC ξεκινούν στρατηγική συνεργασία για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ευρώπης στους τομείς κυβερνοασφάλειας και ενέργειας
  • Allianz: Η ραγδαία ανάπτυξη data centers σηματοδοτεί μια νέα εποχή κινδύνων και ευκαιριών στις υποδομές για τον ασφαλιστικό κλάδο
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.