Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»AI

Πως η νέα ψηφιακή εποχή του ΟΤΕ χτίζεται πάνω στην Τεχνητή Νοημοσύνη

07/10/2025Τέτη ΗγουμενίδηBy Τέτη Ηγουμενίδη4 Mins Read AI Focus - Ελληνική Αγορά
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Ο ΟΤΕ καθιστά την Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence – AI) σε βασικό πυλώνα της στρατηγικής του προκειμένου να εξελιχθεί σε κορυφαίο ψηφιακό πάροχο στην Ευρώπη, αξιοποιώντας τις δυνατότητές της τόσο στη λειτουργία της επιχείρησης όσο και στην εξυπηρέτηση των πελατών του.

Παράλληλα, η Cosmote Telekom λανσάρει το Magenta AI, πλατφόρμα μέσα από την οποία παρέχει δωρεάν πρόσβαση σε ένα σύνολο εργαλείων ΑΙ. Το Magenta AI είναι διαθέσιμο στα app Cosmote Telekom και What’s UP καθώς και στις ΑI συσκευές T Phone και T Tablet, ενώ αξιοποιώντας τις διεθνείς συνεργασίες του Ομίλου Telekom, ενσωματώνει το Perplexity, μία από τις κορυφαίες ΑΙ μηχανές απαντήσεων παγκοσμίως και το PicsArt, που επεξεργάζεται ταχύτατα φωτογραφίες και εικόνες.

«Μετατρέπουμε σταδιακά τον ΟΤΕ σε μια digital first και, γιατί όχι, μια AI native εταιρία, με παραδειγματική αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης σε κάθε λειτουργία μας και φέρνουμε τη δύναμη του ΑΙ στα χέρια όλων των πελατών μας μέσα από μια σειρά στοχευμένων δράσεων» τόνισε χθες το βράδυ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Κώστας Νεμπής, κατά τη παρουσίαση του Magenta AI.

Όπως είπε «στον Όμιλο ΟΤΕ δεν ανακαλύψαμε τώρα την τεχνητή νοημοσύνη, επενδύουμε εδώ και χρόνια στον τομέα αυτό. Έχουμε εργαλεία ΑΙ στην πληροφορική, στα δίκτυα, στην εξυπηρέτηση πελατών, κάποια από τα οποία έχουμε υλοποιήσει εμείς οι ίδιοι».

Ως παράδειγμα ανέφερε το Predictive Maintenance, που προβλέπει σε πραγματικό χρόνο τυχόν βλάβες σε εξοπλισμό δικτύου και τις διορθώνει αυτόματα καθώς και τη χρήση αλγορίθμων Machine Learning, οι οποίοι αναλύουν και προβλέπουν την κίνηση δεδομένων και φωνής στο δίκτυο.

Την ίδια στιγμή στην εξυπηρέτηση πελατών το 25% των επαφών διαχειρίζονται εξολοκλήρου μέσω λύσεων ΑΙ και Generative AI. Επίσης στην πρώτη γραμμή οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ χρησιμοποιούν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για να εξυπηρετούν καλύτερα τους πελάτες.

Για τη στρατηγική ανάπτυξη του τομέα, ο Όμιλος έχει συστήσει την εξειδικευμένη ομάδα Data & AI Transformation υπό τον CIO, Γιάννη Βιτζηλαίο, καθώς και το AI Ethics & Compliance Governance Squad, με επικεφαλής τη γενική διευθύντρια Νομικών, Ρυθμιστικών και Data Privacy θεμάτων, Ειρήνη Νικολαΐδη.

Ο κ. Νεμπής δήλωσε ακόμη ότι ανήκει σε όσους βλέπουν το AI μόνο θετικά: «Υπάρχουν πολλές προκλήσεις – από τη διαχείριση δεδομένων και την έλλειψη δεξιοτήτων έως τις ασύλληπτες ταχύτητες με τις οποίες εξελίσσεται η τεχνολογία. Όμως, ποτέ δεν φταίει η τεχνολογία, αλλά ο τρόπος που τη χρησιμοποιούμε. Το AI δεν έρχεται να μας αντικαταστήσει, αλλά να μας ενισχύσει – να μας βοηθήσει να μαθαίνουμε, να δουλεύουμε και να ζούμε καλύτερα. Οι αποφάσεις θα παραμένουν πάντα στα χέρια των ανθρώπων».

Αναφέρθηκε επίσης στη συνάντησή του στην Αθήνα με τον νομπελίστα Demis Hassabis, όπου συζήτησαν τις προοπτικές της Ελλάδας στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης. «Η συμβουλή του ήταν ξεκάθαρη: τρέξτε πιο γρήγορα από τους άλλους στην υιοθέτηση του AI», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ομίλου ΟΤΕ το πιο εντυπωσιακό είναι οι πρωτόγνωροι ρυθμοί με τους οποίους εξελίσσεται το ΑΙ: Για να φτάσει τους 100 εκατ. χρήστες, το τηλέφωνο χρειάστηκε 75 χρόνια, το internet 7 χρόνια και το δημοφιλέστερο GPT μόλις 2 μήνες.

Κατά την παρουσίαση του Magenta AI ο Παναγιώτης Γαβριηλίδης, Chief Commercial Officer Consumer Segment του Ομίλου, σημείωσε ότι στην «Cosmote Telekom πιστεύουμε ότι η δύναμη του ΑΙ πρέπει να ανήκει σε όλους. Και εμείς, ως κορυφαία εταιρία τεχνολογίας στη χώρα, θέλουμε να έχουμε κεντρικό ρόλο σε αυτό. Με το Magenta AI, οι πελάτες μας μπορούν εύκολα και με ασφάλεια να ανακαλύψουν τις απεριόριστες δυνατότητες του ΑΙ μέσα από ένα γνώριμο γι’ αυτούς περιβάλλον».

Αναφορικά με το Perplexity η Daniela Miranda Smith, Head of Partnerships EMEA & LATAM της πλατφόρμας σημείωσε: «Δεν λειτουργούμε ανταγωνιστικά στις παραδοσιακές μηχανές αναζήτησης. Υπάρχουν πράγματα που κάνουν καλύτερα οι μηχανές αναζήτησης και άλλα που κάνει καλύτερα το Perplexity. Ενδεικτικά, στο Perplexity υπάρχουν οι follow up ερωτήσεις, που είναι και η πλειονότητα των ερωτήσεων, καθώς και η δυνατότητα να ενεργοποιεί δράσεις – actions, (πχ. δημιουργία συνάντησης στο ημερολόγιο του χρήστη). Και βέβαια, μεγάλο πλεονέκτημα είναι η αξιοπιστία των πηγών που ανασύρει το Perplexity.»

Η Cosmote Telekom φέρνει την εμπειρία της Τεχνητής Νοημοσύνης και μέσα από τις AI συσκευές Τ Phone 3 και Τ Tablet 2, που διέθεσε πρόσφατα στην αγορά. Με το πάτημα ενός κουμπιού, είτε στο πλάι με το Magenta AI button, είτε στην αρχική οθόνη των Τ Phone και Τ Tablet, οι συσκευές μετατρέπονται σε ΑΙ βοηθό που με τη βοήθεια του Perplexity εκτελεί πλήθος καθημερινών εργασιών, με φωνητικές ή γραπτές εντολές. Από τις 14 Οκτωβρίου, η γκάμα των Τ συσκευών εμπλουτίζεται με το νέο T Phone 3 Pro, με ακόμη πιο προηγμένα χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

COSMOTE TELEKOM Magenta AI ΟΤΕ
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Τέτη Ηγουμενίδη

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Weekly Telecom: Cosmote: ούτε κουβέντα, Magenta!

ΣΕΤΠΕ: 50 εκατ. € για AI στις ΜμΕ, 1.000 θέσεις τεχνολογίας και νέοι κανόνες για τα δημόσια ψηφιακά έργα

Τα Σπάτα στον χάρτη των data centers βάζει το νέο Ειδικό Χωροταξικό

Telekom αντί Cosmote – τι κερδίζει ο ΟΤΕ από τη διεθνή μάρκα

Vodafone – Πιερρακάκης: στο τραπέζι η Ευρωπαϊκή Ένωση Φάσματος

Ο Bill Gates προειδοποιεί για βαθιά ανατροπή στην εργασία από την AI

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • H&M: Η Χρύσα Ταβουλτζίδου αναλαμβάνει ως General Manager για το Sales Market Greece
  • «Όνειρα στην Πράξη»: McDonald’s και Ανώτερες Σχολές ΔΕΛΤΑ 360 επενδύουν στα όνειρα
  • Ιδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου: 260.000 ευρώ στις οικογένειες των θυμάτων του ναυαγίου στην Κύπρο
  • Ηλεκτρονικές αιτήσεις εγγραφών, ανανεώσεων εγγραφών και μετεγγραφών περιόδου Σεπτεμβρίου 2026
  • Στ. Καλαφάτης: «Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα καταλύτες περιφερειακής ανάπτυξης και προόδου»
  • Unlimited Creativity: Νέα εταιρική ταυτότητα και νέα 360° καμπάνια για την Ελληνικός Χρυσός
  • Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας: Ξεκινά σήμερα η διαδικασία για το πρώτο χρηματοδοτικό εργαλείο
RSS itsecuritypro.gr
  • Προστατεύοντας τα ΑΙ εργαλεία των συσκευών μας
  • Cyber Attack στη Manchester Airports Group: Δεδομένα 8,7 εκατ. πελατών εκτέθηκαν
  • Οι αγγελίες εργασίας στην κυβερνοασφάλεια που απαιτούν δεξιότητες AI διπλασιάστηκαν μέσα σε έναν χρόνο
  • Επείγουσα Ανακοίνωση Επιθετική δραστηριότητα κατά ελεγκτών (PLC) Siemens S7
  • Post-Quantum Cryptography: Σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις δεν έχουν ορίσει υπεύθυνο για τη μετάβαση
  • ESET και ο Όμιλος EVC ξεκινούν στρατηγική συνεργασία για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ευρώπης στους τομείς κυβερνοασφάλειας και ενέργειας
  • Allianz: Η ραγδαία ανάπτυξη data centers σηματοδοτεί μια νέα εποχή κινδύνων και ευκαιριών στις υποδομές για τον ασφαλιστικό κλάδο
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.