Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Κυριακή, 24 Μαΐου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»SmartTalks

SmartTalks #83: Μ. Παπαδοπούλου, ΤΑΛΩΣ – ΤΝ στις ανθρωπιστικές & κοινωνικές επιστήμες!

09/09/2025Χρήστος ΚοτσακάςBy Χρήστος Κοτσακάς4 Mins Read AI Focus - Ελληνική Αγορά SmartTalks
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Στο σημείο τομής της τεχνητής νοημοσύνης και των ανθρωπιστικών επιστημών, το Πανεπιστήμιο Κρήτης αναπτύσσει ένα πρωτοποριακό ερευνητικό εγχείρημα μέσω του Εργαστηρίου «ΤΑΛΩΣ». Επικεφαλής του εργαστηρίου είναι η Μαρία Παπαδοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας, η οποία, σε συνέντευξή της στο 83ο επεισόδιο των SmartTalks, αναλύει την αποστολή του κέντρου. Το έργο, έχοντας εξασφαλίσει χρηματοδότηση περίπου 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για πέντε χρόνια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στοχεύει στην αναδιαμόρφωση της έρευνας πάνω στην πολιτιστική κληρονομιά, αξιοποιώντας υπολογιστικές μεθόδους για την προσέγγιση κλασικών επιστημονικών ερωτημάτων.

Η κεντρική αποστολή του ΤΑΛΩΣ, με έδρα το Ρέθυμνο, είναι η δημιουργία ενός πλαισίου συστηματικής εφαρμογής μεθοδολογιών της τεχνητής νοημοσύνης στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες. Η ονομασία του παραπέμπει στον μυθικό φύλακα της Κρήτης, συμβολίζοντας την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της τεχνολογίας. Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση επέτρεψε τη σύσταση της έδρας ΤΑΛΩΣ, την οποία κατέχει ομότιμος καθηγητής τεχνητής νοημοσύνης από Πανεπιστήμιο της Γαλλίας, καθώς και την πρόσληψη νέων διδακτορικών και μεταδιδακτορικών ερευνητών.

Η καινοτομία του εργαστηρίου έγκειται στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης ως εργαλείο ανάλυσης για τον ιστορικό και τον φιλόλογο. Ενώ οι ανθρωπιστικές επιστήμες επικεντρώνονται στο «γιατί» των φαινομένων, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αναλύσει μεγάλους όγκους δεδομένων για τον εντοπισμό μοτίβων (patterns) που δεν είναι άμεσα αντιληπτά. Παραδείγματα τέτοιων εφαρμογών είναι σε αρχαίους παπύρους και η πρόβλεψη κενών σε αρχαίες επιγραφές, όπως συνέβη στο πλαίσιο του έργου Ithaca, μιας συνεργασίας της Google DeepMind με πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένου και ενός ελληνικού.

Ένα βασικό μεθοδολογικό εργαλείο για το εργαστήριο είναι η «Εξηγήσιμη Τεχνητή Νοημοσύνη» (Explainable AI). Η αρχή αυτή επιτάσσει τα υπολογιστικά μοντέλα, όχι μόνο να παράγουν αποτελέσματα, αλλά και να τεκμηριώνουν τη διαδικασία που ακολούθησαν. Για παράδειγμα, ένα σύστημα που εντοπίζει ευρήματα σε μια ακτινογραφία οφείλει να υποδεικνύει τα ακριβή σημεία της εικόνας που οδήγησαν στη διάγνωση. Η διαφάνεια αυτή, σύμφωνα με την κα Παπαδοπούλου, είναι κρίσιμη για την αποφυγή των ψευδαισθήσεων (hallucinations), ένα φαινόμενο που, κατά την άποψη ειδικών όπως ο Gary Marcus, απειλεί τη βιωσιμότητα της τεχνολογίας.

Το εγχείρημα αντιμετωπίζει συγκεκριμένες προκλήσεις, με κυριότερη την προσέλκυση ταλέντου υψηλής εξειδίκευσης στην τεχνητή νοημοσύνη, καθώς ο ακαδημαϊκός χώρος δύσκολα ανταγωνίζεται τον ιδιωτικό τομέα. Παρά ταύτα, το ΤΑΛΩΣ εφάρμοσε με επιτυχία την πολιτική του brain circulation, προσελκύοντας ερευνητές από το εξωτερικό. Μια άλλη πρόκληση είναι η γεφύρωση της ερευνητικής κουλτούρας μεταξύ της τεχνολογίας, που βασίζεται στο μοντέλο του εργαστηρίου, και των ανθρωπιστικών επιστημών, όπου κυριαρχεί το μοντέλο του μοναχικού ερευνητή.

Η σύνδεση του πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας αποδείχθηκε επίσης περίπλοκη, γεγονός που οδήγησε στην αναπροσαρμογή ενός βασικού KPI. Αντί για την απευθείας απορρόφηση αποφοίτων από επιχειρήσεις, το εργαστήριο ανέπτυξε ένα επιτυχημένο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης εντός των δικών του δομών. Για τη μελλοντική του βιωσιμότητα, το ΤΑΛΩΣ σχεδιάζει τη δημιουργία ενός τεχνοβλαστού για την εμπορική αξιοποίηση των λογισμικών που αναπτύσσει, λειτουργώντας παράλληλα υπό την αρχή της ανοιχτής επιστήμης, με ελεύθερη πρόσβαση σε δεδομένα και κώδικα.

Στους μακροπρόθεσμους στόχους του εργαστηρίου εντάσσεται η ενσωμάτωση του πολιτισμού στο πλαίσιο των έξυπνων πόλεων. Η ιδέα είναι να συμπεριληφθούν στα πρότυπα των έξυπνων πόλεων και οι ανάγκες που αφορούν το «ευζήν», όπως σημειώνει η κα Παπαδοπούλου, η οποία είναι μέλος και του Διεθνούς Οργανισμού Τυποποίησης (ISO). Στο πλαίσιο αυτό, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν εφαρμογές που θα επιτρέπουν στους επισκέπτες μιας πόλης να σχεδιάζουν πολιτιστικές διαδρομές σε πραγματικό χρόνο.

Σχετικά με τη γενικότερη κατάσταση στην Ελλάδα, αν και χαιρετίζει πρωτοβουλίες όπως το «εργοστάσιο» τεχνητής νοημοσύνης «ΦΑΡΟΣ», εκφράζει τον προβληματισμό της για το εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο, όπως αναφέρει, απαιτεί ριζικές αλλαγές σύμφωνα με τα δεδομένα του δικτύου «Ευρυδίκη». Το ΤΑΛΩΣ, μέσα σε τριάντα μήνες λειτουργίας, έχει ήδη στο ενεργητικό του εκατό εκδηλώσεις, πολλά βίντεο, ανοιχτά διαδικτυακά μαθήματα και ανοιχτά λογισμικά, επιδιώκοντας να αποτελέσει ένα παράδειγμα επιτυχημένης σύζευξης δύο διαφορετικών επιστημονικών κόσμων.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Χρήστος Κοτσακάς
  • Website
  • LinkedIn

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

διαΝΕΟσις: πώς αντιμετωπίζουν οι Έλληνες την εποχή της ΤΝ

AI Week 2026: εκεί όπου η τεχνητή νοημοσύνη σταμάτησε να είναι hype

Η Huawei αναδεικνύει τη Νοτιοανατολική Ευρώπη ως αγορά κλειδί για την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης

Kάτια Σταθάκη, CEO, Nexi Greece: Η Ελλάδα στον ευρωπαϊκό χάρτη ψηφιακών πληρωμών

Έρευνα Business Leaders 2026 του Ομίλου Adecco

Η eSafe Cyber Security Hellas και η Cato Networks ανέδειξαν το μέλλον του AI-native SASE

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • Όλα όσα μάθαμε στο 16ο InfoCom Security 2026 – Από την κυβερνοασφάλεια στην ψηφιακή ανθεκτικότητα!
  • ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2026-2027
  • The Media Business Game: Ανακατατάξεις σε τηλεόραση, ψηφιακές πλατφόρμες και εκδοτικούς ομίλους!
  • ΕΣΑ:«Το εμπόριο δεν αντέχει άλλο»
  • Ίδρυμα «Τάκης Ηλιόπουλος»: Ανοίγει τις πύλες του – Το όραμα και οι πρώτες δράσεις
  • American Airlines: Νέο δρομολόγιο Αθήνα – Dallas Fort Worth για τη θερινή περίοδο
  • Νέα συνεργασία της Sleed με την Τειρεσίας
RSS itsecuritypro.gr
  • Η Mind The Hack κατατάχθηκε στη θέση #37 του Sifted 100: Southern Europe 2026
  • Η eSafe Cyber Security Hellas και η Cato Networks ανέδειξαν το μέλλον του AI-native SASE σε ένα exclusive roundtable event
  • 16ο AI Connected World 2026: Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε «Digital Gateway» στις 27 Μαΐου στο Divani Caravel!
  • Η Check Point μετασχηματίζει τη διαχείριση της ασφάλειας δικτύων με νέα agentic AI πλατφόρμα
  • Workforce Innovation 2026: Το μεγάλο Skills & Career Summit έρχεται στις 27 Μαΐου στο Divani Caravel!
  • Η CLICO Greece ανακοινώνει τη διάκριση της συνεργάτιδας Recorded Future ως Leader στο Gartner® Magic Quadrant™ 2026
  • Η ENTERSOFTONE αποκτά την πιστοποίηση Solutions Partner with certified software
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.