Οι υπουργοί Τηλεπικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για τη διαχείριση κυβερνοκρίσεων, το οποίο καθορίζει τις βασικές κατευθύνσεις για την αντίδραση της ΕΕ σε περιστατικά κυβερνοασφάλειας μεγάλης κλίμακας ή σε συνθήκες κυβερνοκρίσης. Το Σχέδιο Δράσης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αποτελεί βασικό εργαλείο για την ενίσχυση της ετοιμότητας των κρατών μελών, των δυνατοτήτων ανίχνευσης και της ανταπόκρισης σε κυβερνοαπειλές, ενώ αξιοποιεί το πλαίσιο που διαμορφώθηκε το 2017 και ενσωματώνει πρόσφατη νομοθεσία, όπως η NIS2 και ο Κανονισμός για την Κυβερνοαλληλεγγύη.
Στόχος του Σχεδίου Δράσης είναι να αντιμετωπίσει το διαρκώς εξελισσόμενο τοπίο των κυβερνοαπειλών, ενισχύοντας τα ευρωπαϊκά δίκτυα συνεργασίας, προωθώντας τον συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών και των εμπλεκόμενων φορέων και ξεπερνώντας υπάρχοντα εμπόδια στη διαχείριση κρίσεων. Το κείμενο επισημαίνει τη σημασία της τεχνολογίας και της παγκόσμιας διασυνδεσιμότητας ως βασικών πυλώνων για την οικονομική ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τους αυξημένους κινδύνους που συνεπάγεται η περαιτέρω ψηφιοποίηση και οι ολοένα συχνότερες κυβερνοεπιθέσεις και υβριδικές απειλές.
Παρά το γεγονός ότι η ευθύνη για τη διαχείριση περιστατικών και κρίσεων κυβερνοασφάλειας ανήκει πρωτίστως στα κράτη μέλη, τα μεγάλης κλίμακας περιστατικά ενδέχεται να ξεπερνούν τις εθνικές δυνατότητες ή να επηρεάζουν περισσότερα από ένα κράτη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η συντονισμένη δράση σε τεχνικό, επιχειρησιακό και πολιτικό επίπεδο κρίνεται απαραίτητη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών και την αποκατάσταση της ομαλότητας.
Το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ καθορίζει με σαφήνεια τα κριτήρια που ορίζουν τι συνιστά περιστατικό ή κρίση κυβερνοασφάλειας σε επίπεδο ΕΕ, εξηγώντας πότε πρέπει να ενεργοποιείται το σχετικό πλαίσιο και ποιος είναι ο ρόλος των ευρωπαϊκών δικτύων και φορέων, όπως ο ENISA και το EU-CyCLONe. Ειδική αναφορά γίνεται στη σημασία του συντονισμού της επικοινωνίας προς το κοινό, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα περιστατικό κρίσης.
Επιπλέον, το Σχέδιο Δράσης δίνει έμφαση στη συνεργασία μεταξύ πολιτικών και στρατιωτικών φορέων, αλλά και στην ανταλλαγή πληροφοριών με το ΝΑΤΟ όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, με στόχο την καλύτερη διαχείριση κυβερνοκρίσεων. Περιλαμβάνει, επίσης, κεφάλαια για την ανάκαμψη, εστιάζοντας στη συστηματική ανταλλαγή εμπειριών και διδαγμάτων μεταξύ των κρατών μελών της Ένωσης.
Σύμφωνα με δήλωση του Αντιπροέδρου της Πολωνικής Κυβέρνησης και Υπουργού Ψηφιακών Υποθέσεων, Κριστόφ Γκαβκόφσκι, το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ προσφέρει ένα σαφές πλαίσιο για τον εντοπισμό, την ανταπόκριση, την ανάκαμψη και την εξαγωγή συμπερασμάτων από περιστατικά κυβερνοασφάλειας μεγάλης κλίμακας που μπορούν να επηρεάσουν το σύνολο της ΕΕ, διαμορφώνοντας έτσι μία πιο ανθεκτική και καλύτερα προετοιμασμένη Ευρώπη.
Από το 2017, το τοπίο των απειλών και το ευρωπαϊκό πλαίσιο για την κυβερνοασφάλεια μεταβλήθηκαν σημαντικά, με την υιοθέτηση νέων εργαλείων και κανονισμών, όπως η Οδηγία NIS2 και ο Κανονισμός για την Κυβερνοαλληλεγγύη, γεγονός που οδήγησε στην ανάγκη επικαιροποίησης του αρχικού σχεδίου. Οι συζητήσεις για το νέο Σχέδιο Δράσης εντάθηκαν κατά τη διάρκεια της Πολωνικής Προεδρίας, ιδίως στο άτυπο Συμβούλιο Τηλεπικοινωνιών και Μεταφορών που πραγματοποιήθηκε στις 4-5 Μαρτίου στη Βαρσοβία, το οποίο ήταν εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στο ζήτημα της κυβερνοασφάλειας.