Η Deutsche Telekom ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει το ευρωπαϊκό έργο δορυφορικής συνδεσιμότητας IRIS2 (Infrastructure for Resilience, Interconnectivity and Security via Satellite), αναλαμβάνοντας ρόλο βασικού παρόχου τηλεπικοινωνιακών υποδομών. Το IRIS2 αποτελεί την απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ανάγκη για ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών της Ευρώπης, με στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού, ασφαλούς και ανεξάρτητου δικτύου επικοινωνίας που θα ενισχύσει την τεχνολογική κυριαρχία της ηπείρου.
Η Deutsche Telekom θα συμβάλλει στο έργο με την τεχνογνωσία της στη συνδεσιμότητα και τις υποδομές πληροφορικής, σχεδιάζοντας προηγμένες υπηρεσίες data center, ασφαλή δίκτυα WAN και 5G. Η συνδεσιμότητα μέσω δορυφόρου αναμένεται να ενισχύσει τομείς όπως η πολιτική προστασία, η επιτήρηση, η διαχείριση κρίσεων, η προστασία κρίσιμων υποδομών, καθώς και τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας και ανθεκτικότητας στην Ευρώπη. Παράλληλα, το δίκτυο θα προσφέρει ευρυζωνικές υπηρεσίες για επιχειρηματικούς πελάτες.
Το IRIS2 προβλέπει την ανάπτυξη ενός αστερισμού 282 δορυφόρων σε διαφορετικές τροχιές: 264 δορυφόροι θα τοποθετηθούν σε χαμηλή τροχιά (LEO) για υπηρεσίες επικοινωνίας, ενώ 18 δορυφόροι σε μέση τροχιά (MEO) θα εξασφαλίζουν παγκόσμια κάλυψη και εξειδικευμένες υπηρεσίες. Το σύστημα θα καλύπτει τόσο κυβερνητικούς όσο και εμπορικούς χρήστες σε όλη την ΕΕ, εξασφαλίζοντας ευρυζωνική πρόσβαση σε αγροτικές και αστικές περιοχές.
Τη διαχείριση και λειτουργία του έργου έχει αναλάβει το κοινοπρακτικό σχήμα SpaceRISE, στο οποίο συμμετέχουν μεγάλοι διαχειριστές δορυφορικών δικτύων όπως oi SES, Eutelsat και Hispasat, καθώς και εταιρείες τεχνολογίας όπως Thales, Airbus και OHB. Στο σχήμα συμμετέχουν επίσης η Deutsche Telekom και άλλοι πάροχοι υποδομών, όπως η Orange. Η χρηματοδότηση του έργου ανέρχεται αρχικά σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και ιδιωτικούς επενδυτές, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποτελεί τον βασικό πελάτη. Η συνέχιση της χρηματοδότησης πέραν του 2027 θα εξαρτηθεί από την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.
Το IRIS2 εντάσσεται σε ένα δημόσιο-ιδιωτικό μοντέλο συνεργασίας, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να προσβλέπει σε λειτουργία του δικτύου έως το 2030. Η Deutsche Telekom τονίζει ότι τα υποσυστήματά της θα είναι καθοριστικής σημασίας για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος του έργου και την οικοδόμηση των ψηφιακών υποδομών του μέλλοντος.