Η επικεφαλής για θέματα τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καθυστερήσουν ορισμένα τμήματα του ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου για την τεχνητή νοημοσύνη που έχουν σχεδιαστεί για να περιορίσουν τους κινδύνους. «Αν διαπιστώσουμε ότι τα πρότυπα και οι κατευθυντήριες γραμμές… δεν είναι έτοιμα εγκαίρως, δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να αναβληθούν ορισμένα τμήματα του Κανονισμού για την Τεχνητή Νοημοσύνη», δήλωσε η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος Henna Virkkunen στο Λουξεμβούργο, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους υπουργούς ψηφιακής πολιτικής της ΕΕ την Παρασκευή.
Οι κανόνες για την αντιμετώπιση των κινδύνων της τεχνητής νοημοσύνης συμφωνήθηκαν στα τέλη του 2023 και θα τεθούν σταδιακά σε ισχύ κατά τη διάρκεια του επόμενου ενάμιση έτους. Πέρα από την απαγόρευση της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης σε συγκεκριμένα σενάρια, περιλαμβάνουν πολλές απαιτήσεις που έχουν σχεδιαστεί για να ελαχιστοποιήσουν τις επιβλαβείς συνέπειες. Οι πρώτοι περιορισμοί τέθηκαν σε ισχύ τον Φεβρουάριο, με τα επόμενα βασικά χρονικά ορόσημα να τοποθετούνται για τον Αύγουστο του 2025 και το 2026.
Όμως, εν μέσω έντονου lobbying για τους κανόνες, συμπεριλαμβανομένων παρεμβάσεων από την αμερικανική κυβέρνηση μετά την εκλογή του Donald Trump, οι εταιρείες περιμένουν πρόσθετες διευκρινίσεις ή τεχνικά πρότυπα που θα τις βοηθήσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Ενώ οι πάροχοι των πιο σύνθετων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης θα υποχρεωθούν να συμμορφώνονται με νέες υποχρεώσεις από τις 2 Αυγούστου, ένας βασικός οδηγός με τη μορφή κώδικα πρακτικής δεν είναι ακόμη έτοιμος.
Η βιομηχανία έχει πιέσει για την καθιέρωση ενός μηχανισμού «παύσης του ρολογιού». Αυτό θα σήμαινε ότι οι ημερομηνίες εφαρμογής θα μετατίθενται αν τα πρότυπα και οι κατευθυντήριες γραμμές δεν είναι έτοιμα εγκαίρως. Την Παρασκευή, ορισμένοι υπουργοί της ΕΕ φάνηκαν ανοιχτοί στο ενδεχόμενο καθυστέρησης των περιορισμών. Το αίτημα της βιομηχανίας για «παύση του ρολογιού» είναι «λογικό», δήλωσε ο Dariusz Standerski, υφυπουργός ψηφιακής πολιτικής της Πολωνίας. Όμως, σημείωσε ότι το να καθυστερήσουν απλώς οι προθεσμίες «δεν είναι ο τρόπος».
«Πρώτα, πρέπει να έχουμε ένα σχέδιο: τι θέλουμε να κάνουμε μέσα σε αυτούς τους επιπλέον μήνες», είπε, στο περιθώριο της συνάντησης στο Λουξεμβούργο, όπου προήδρευσε υπό την πολωνική προεδρία του Συμβουλίου. Μόνο τότε η Πολωνία θα ήταν «ανοιχτή» στο ενδεχόμενο, σημείωσε. «Σε αυτή τη φάση, όταν ακόμα δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες, αυτό θα μπορούσε να είναι λογικό», είπε. Το να «αναβληθεί η εφαρμογή για 12 μήνες και να μη γίνει τίποτα στο μεταξύ… θα ήταν μάταιο».
Το ζήτημα προκύπτει καθώς η ΕΕ εξετάζει διάφορους τρόπους να χαλαρώσει τις απαιτήσεις προς τις επιχειρήσεις μέσω μιας λεγόμενης προσπάθειας απλοποίησης. Ο Standerski είπε ότι οι συζητήσεις για την απλοποίηση φέρνουν στην επιφάνεια και άλλες προοπτικές προς διερεύνηση για τον τεχνολογικό κλάδο. «Είχαμε ισχυρά μηνύματα ότι η απλοποίηση δεν αφορά μόνο τη μείωση των κανονισμών», είπε ο Standerski, αναφέροντας επίσης την ανάγκη για σωστές εκτιμήσεις επιπτώσεων, την αντιμετώπιση του κόστους υλοποίησης των κανόνων και τη χρήση της τεχνολογίας για να καταστεί η συμμόρφωση ευκολότερη.