Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, απαίτησε την Παρασκευή από την Apple να κατασκευάζει τα iPhone εντός των Ηνωμένων Πολιτειών, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει δασμό 25%. «Έχω από καιρό ενημερώσει τον Τιμ Κουκ της Apple ότι περιμένω τα iPhone που θα πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να κατασκευάζονται και να συναρμολογούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες, όχι στην Ινδία ή οπουδήποτε αλλού», έγραψε ο Τραμπ την Παρασκευή το πρωί στην πλατφόρμα Truth Social. «Αν αυτό δεν συμβαίνει, τότε η Apple πρέπει να πληρώσει δασμό τουλάχιστον 25% προς τις ΗΠΑ».
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Μέση Ανατολή την προηγούμενη εβδομάδα, ο Τραμπ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του προς τον Κουκ, διευθύνοντα σύμβουλο της Apple, σχετικά με το σχέδιο της εταιρείας να κατασκευάζει iPhone που προορίζονται για τις Ηνωμένες Πολιτείες σε νέες μονάδες παραγωγής στην Ινδία. Τα τελευταία χρόνια, η Apple είχε ξεκινήσει να διαφοροποιεί τις παραγωγικές της δυνατότητες. Ένας μέρος της παραγωγής iPhone είχε ήδη μεταφερθεί στην Ινδία, και ο Κουκ, σε τηλεδιάσκεψη για τα οικονομικά αποτελέσματα νωρίτερα αυτόν τον μήνα, δήλωσε ότι αναμένει «η πλειονότητα των iPhone που πωλούνται στις ΗΠΑ να προέρχονται από την Ινδία».
Στην ίδια τηλεδιάσκεψη, ο Κουκ ανέφερε ότι η Apple αναμένεται να αντιμετωπίσει δασμούς που μπορεί να φτάσουν τα 900 εκατομμύρια δολάρια το τρέχον τρίμηνο. Ωστόσο, η κατάσταση θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη: τον προηγούμενο μήνα, η Apple και άλλες τεχνολογικές εταιρείες των ΗΠΑ πήραν «ανάσα», όταν ο Τραμπ εξαίρεσε τα ηλεκτρονικά προϊόντα από τους δασμούς προς την Κίνα. Παρά τη μείωση του δασμού στο 30% για τα περισσότερα κινεζικά προϊόντα -από 145% νωρίτερα- εξακολουθεί να ισχύει δασμός 10% για τη μεγάλη πλειονότητα των εισαγόμενων προϊόντων. Σύμφωνα με τη Wedbush Securities, περίπου το 90% της παραγωγής και συναρμολόγησης των iPhone γίνεται στην Κίνα.
Ο Τραμπ συναντήθηκε με τον Κουκ στο Ριάντ κατά την έναρξη της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή. Αργότερα, στο Κατάρ, επανέλαβε την κριτική του για το σχέδιο παραγωγής στην Ινδία. «Είχα ένα μικρό πρόβλημα με τον Τιμ Κουκ», δήλωσε. «Του είπα, “Τιμ, είσαι φίλος μου. Σε φέρθηκα πολύ καλά. Έρχεσαι με 500 δισεκατομμύρια δολάρια. Αλλά τώρα ακούω ότι χτίζεις παντού στην Ινδία. Δεν θέλω να χτίζεις στην Ινδία”». Ο Κουκ τον συνάντησε ξανά στον Λευκό Οίκο την Τρίτη, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, χωρίς να γίνουν γνωστές λεπτομέρειες.
Η Apple, η εταιρεία με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία παγκοσμίως, διαθέτει τεράστια διαθέσιμα μετρητά και σημειώνει ιστορικά υψηλά κέρδη – περισσότερα από κάθε άλλη εταιρεία στην ιστορία. Παρ’ όλα αυτά, εδώ και χρόνια υποστηρίζει ότι δεν είναι εφικτό να κατασκευάζει iPhone στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχει επενδύσει δισεκατομμύρια στην κατάρτιση εκατομμυρίων εξειδικευμένων μηχανικών στο εξωτερικό. Η Κίνα και η Ινδία διαθέτουν, λόγω πληθυσμού, περισσότερους ειδικευμένους μηχανικούς από τις ΗΠΑ, ενώ και το εργατικό κόστος είναι πολύ χαμηλότερο.
Ο εκλιπών συνιδρυτής της Apple, Στιβ Τζομπς, είχε θέσει το ζήτημα σε συνάντηση με τον τότε Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα τον Οκτώβριο του 2010. Χαρακτήρισε το εκπαιδευτικό σύστημα των ΗΠΑ εμπόδιο για την Apple, εξηγώντας ότι η εταιρεία χρειαζόταν 30.000 μηχανικούς για να υποστηρίξουν το προσωπικό των εργοστασίων της. «Δεν μπορείς να βρεις τόσους στην Αμερική για να τους προσλάβεις», φέρεται να είπε στον Ομπάμα, σύμφωνα με τον βιογράφο του, Γουόλτερ Άιζακσον. «Αν εκπαιδεύατε αυτούς τους μηχανικούς, θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε περισσότερα εργοστάσια εδώ».
Το 2012, ο Τιμ Κουκ σε συνέντευξή του στους Κάρα Σουίσερ και Γουόλτ Μόσμπεργκ δήλωσε ότι συμφωνεί με την εκτίμηση του Τζομπς. Όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι θα έρθει η μέρα που ένα προϊόν της Apple θα κατασκευάζεται στις ΗΠΑ, απάντησε: «Θέλω να γίνει… και να είστε σίγουροι ότι θα χρησιμοποιήσουμε όλη μας την επιρροή γι’ αυτό». Ωστόσο, η ιδέα της επαναπατρισμένης παραγωγής θεωρείται μη ρεαλιστική. Ο Νταν Άιβς της Wedbush Securities δήλωσε στο CNN ότι πρόκειται για «φανταστικό αφήγημα» και ότι η κατασκευή iPhone στις ΗΠΑ θα σήμαινε αύξηση του κόστους σε πάνω από 3.000 δολάρια ανά συσκευή.
Ο Άιβς εξήγησε ότι για να αναδημιουργηθεί το σύνθετο οικοσύστημα παραγωγής που υπάρχει στην Ασία, θα έπρεπε να στηθούν μονάδες υψηλής τεχνολογίας, όπως fabs, στη Δυτική Βιρτζίνια και το Νιου Τζέρσεϊ. Ακόμη και τότε, η μεταφορά μόλις του 10% της εφοδιαστικής αλυσίδας στις ΗΠΑ θα κόστιζε περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια και θα απαιτούσε τουλάχιστον τρία χρόνια. Σε ανακοίνωσή του μετά την απειλή του Τραμπ για δασμούς, ο Άιβς επανέλαβε πως το σενάριο είναι απλώς «ανέφικτο».
Παρόλο που η μεταφορά της παραγωγής των iPhone στις ΗΠΑ δεν φαίνεται ρεαλιστική, η Apple ανακοίνωσε επενδύσεις ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την επέκταση των εγκαταστάσεών της εντός της χώρας, προφανώς σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την κυβέρνηση. Η επένδυση περιλαμβάνει νέα μονάδα παραγωγής servers στο Χιούστον -που έως τώρα κατασκευάζονταν εκτός ΗΠΑ- για τη στήριξη του Apple Intelligence, του νέου brand τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας. Παράλληλα, θα επεκταθεί η χωρητικότητα data centers σε πολλές πολιτείες και θα επενδυθούν κεφάλαια σε εγκαταστάσεις γραφείων και παραγωγή περιεχομένου Apple TV+ σε 20 πολιτείες.