Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Μελέτες
    • Εταιρ. Κοιν. Ευθύνη
    • Startup
    • TV
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI Brief
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Σάββατο, 24 Μαΐου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Μελέτες
    • Εταιρ. Κοιν. Ευθύνη
    • Startup
    • TV
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI Brief
InfoCom
Home»IT

Η Microsoft ως «φωνή λογικής» στις σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ – Μέρος του σχεδίου και η Ελλάδα

30/04/2025Χρήστος ΚοτσακάςBy Χρήστος Κοτσακάς4 Mins Read Focus - Ελληνική Αγορά IT

Η Microsoft δεσμεύτηκε να ενισχύσει τη δυναμικότητα των data centers της σε ευρωπαϊκό έδαφος, επιδιώκοντας να αποτελέσει τη «φωνή της λογικής» στις τεταμένες σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κίνηση αυτή συνιστά στρατηγική επιλογή, καθώς η ΕΕ ενισχύει τις προσπάθειές της για τεχνολογική αυτονομία και αυστηρότερη ρύθμιση των παγκόσμιων τεχνολογικών κολοσσών.

Η εταιρεία, πάροχος υπηρεσιών cloud μέσω της πλατφόρμας Microsoft Azure, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αυξήσει τη δυναμικότητα των data centers της στην Ευρώπη κατά 40% μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ενώ θα επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε 16 ευρωπαϊκές χώρες. Η επένδυση αυτή συνάδει με τον στόχο της ΕΕ να αποκτήσει μεγαλύτερη υποδομή σε τομείς αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκφράσει την πρόθεσή της να τριπλασιάσει τη συνολική ευρωπαϊκή υποδομή αποθήκευσης και επεξεργασίας δεδομένων μέσα στα επόμενα πέντε έως επτά έτη, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης στη διεθνή τεχνολογική σκακιέρα. Η εκπαίδευση αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης απαιτεί τεράστιες ποσότητες υπολογιστικής ισχύος και αποθηκευτικού χώρου, καθιστώντας τις επενδύσεις σε data centers κρίσιμες.

Για την ανακοίνωση των σχεδίων, η Microsoft απέστειλε τον πρόεδρό της, Brad Smith, στις Βρυξέλλες. Σε δηλώσεις του, επέλεξε έναν συναινετικό τόνο, τη στιγμή που αρκετοί Αμερικανοί αξιωματούχοι και επικεφαλής τεχνολογικών εταιρειών έχουν επιτεθεί ανοιχτά στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για την ψηφιακή οικονομία. Η παρέμβασή του δείχνει πρόθεση εκτόνωσης της έντασης και αποδοχής των ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων.

«Κατανοούμε ότι οι ευρωπαϊκοί νόμοι ισχύουν για τις επιχειρηματικές μας πρακτικές στην Ευρώπη, όπως και οι τοπικοί νόμοι στις ΗΠΑ για τις εκεί δραστηριότητές μας», δήλωσε ο Smith σε ανάρτηση του, αναφερόμενος στους ευρωπαϊκούς κανόνες ανταγωνισμού και στον νέο κανονισμό Digital Markets Act, που αφορά τους μεγάλους ψηφιακούς παρόχους.

Ο Smith επισήμανε επίσης ότι η Microsoft φιλοδοξεί να είναι «μια φωνή λογικής», προωθώντας σταθερές και εποικοδομητικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Παρουσίασε την εταιρεία ως έναν τεχνολογικό εταίρο που σέβεται τη νομική κυριαρχία και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ επιδιώκει τον διάλογο και τη συνεργασία αντί της σύγκρουσης και της αντιπαράθεσης.

Ωστόσο, η πρωτοβουλία της Microsoft ενδέχεται να έρθει σε αντίθεση με ένα εντεινόμενο ευρωπαϊκό κίνημα υπέρ της ανάπτυξης εγχώριας τεχνολογικής υποδομής. Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ζητούν τη δημιουργία ενός κυρίαρχου ευρωπαϊκού cloud, το οποίο δεν θα εξαρτάται από εξωευρωπαϊκούς παρόχους και θα εγγυάται την προστασία δεδομένων και την τεχνολογική ανεξαρτησία της ηπείρου.

Τα σχέδια του αμερικανικού κολοσσού για την Ελλάδα

Άλλωστε, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής ενίσχυσης της παρουσίας της στην Ευρώπη, η Microsoft υλοποιεί μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις της στην Ελλάδα με τη δημιουργία τριών data centers στην Αττική. Το πρώτο βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή στην περιοχή των Σπάτων και έχει ενταχθεί στις Στρατηγικές Επενδύσεις της χώρας. Το έργο, συνολικής ισχύος 19,2 MW, κατασκευάζεται από την κοινοπραξία Renco – Τέρνα και εκτιμάται ότι η συνολική επένδυση για τη συγκεκριμένη μονάδα αγγίζει τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, η Microsoft προχωρά στην ανάπτυξη ακόμη δύο data centers, το ένα εκ των οποίων βρίσκεται στην Παιανία και υλοποιείται με τη μέθοδο της αποκλειστικής μίσθωσης, σε συνεργασία με τη γαλλική Data4.

Η επένδυση αυτή, ύψους σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, αποτελεί κομβικό στοιχείο της στρατηγικής της εταιρείας για τη δημιουργία ενός αυτόνομου Cloud Region στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σύμφωνα με τη Microsoft, στόχος είναι η λειτουργία των υποδομών να ξεκινήσει το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2028. Οι υποδομές αυτές θα προσφέρουν στις ελληνικές επιχειρήσεις πρόσβαση σε γρήγορες, ασφαλείς και ανταγωνιστικές υπηρεσίες cloud και τεχνητής νοημοσύνης, ενισχύοντας την τοπική και περιφερειακή καινοτομία.

Πέραν του τεχνολογικού και οικονομικού αποτυπώματος, η επένδυση της Microsoft στα Σπάτα συνοδεύεται από ένα κοινωνικό πρόγραμμα για την ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας, με έμφαση στην εκπαίδευση, την απασχόληση και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ήδη στην πρώτη φάση του προγράμματος έχουν εκπαιδευτεί εκατοντάδες μαθητές, κάτοικοι και εργαζόμενοι της περιοχής. Όπως σημείωσε και η διοίκηση της εταιρείας, το επενδυτικό σχέδιο διατηρείται στο αρχικό του εύρος.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

microsoft
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Χρήστος Κοτσακάς
  • Website
  • LinkedIn

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπηρεσίες FTTH στον τελικό καταναλωτή από τη ΔΕΗ εντός του 2025

«Χαμένη ευκαιρία» 8 τρισ. για την ευρωπαϊκή τεχνολογική βιομηχανία μέσα σε 25 χρόνια

Τραμπ προς Apple: 25% δασμός για κάθε iPhone που δεν κατασκευάζεται στις ΗΠΑ

DOTSOFT: έξυπνες υποδομές και ψηφιακός μετασχηματισμός στο Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου Ωραιοκάστρου

Σχεδόν η μισή ενέργεια των data centers καταναλώνεται από την τεχνητή νοημοσύνη

Η Nova ICT υλοποιεί το έργο Έξυπνο Δάσος για το Όρος Αιγάλεω

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • Το Airports for Innovation ανακοινώνει τις νικήτριες εταιρείες startups
  • Μνημόνιο συνεργασίας ΕΕΕΠ και ΟΔΙΠΥ για τον εθισμό στα τυχερά παιχνίδια
  • Bitget και LaLiga συνδύασαν ποδόσφαιρο και κρυπτονομίσματα σε μοναδικό VIP Event 
  • Επίσημη Επίσκεψη Εμπορικών και Οικονομικών Ακολούθων στη Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης A.E.
  • Η Vodafone φέρνει το καλοκαίρι ακόμη πιο κοντά με απεριόριστα data
  • Δόμνα Μιχαηλίδου: “Σε 3 μήνες απορροφήθηκε το 40% του προγράμματος Σπίτι μου ΙΙ”
  • Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η 44η «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ
RSS itsecuritypro.gr
  • Total Business Transformation 2025: Η επιχειρηματικότητα στη νέα εποχή – Στρατηγική, τεχνολογία, άνθρωπος!
  • Από την NIS2 στην CRA –  Το επόμενο βήμα για την κυβερνοασφάλεια των προϊόντων  
  • Συνεργασία Info Quest Technologies & Huawei στον τομέα των επιχειρηματικών λύσεων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ)
  • Αξιοποίηση παλαιού λογισμικού Microsoft – Πώς από κόστος μετατρέπεται σε πλεονέκτημα
  • “Γιατροί-μαϊμού“ μέσω deepfake προωθούν ψεύτικες θεραπείες στο TikTok προειδοποιεί η ESET
  • Εκμετάλλευση της άνθησης της Τεχνητής Νοημοσύνης: Πώς οι κυβερνοεγκληματίες στοχεύουν στην εμπιστοσύνη στις generative πλατφόρμες
  • Πρωταγωνιστεί στην έρευνα για τα δίκτυα του μέλλοντος η COSMOTE TELEKOM
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.