Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
    • Μελέτες
    • Εταιρ. Κοιν. Ευθύνη
    • Startup
    • TV
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AIBRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
    • Μελέτες
    • Εταιρ. Κοιν. Ευθύνη
    • Startup
    • TV
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AIBRIEF
InfoCom
Home»IT

Σε διαβούλευση η Εθνική Στρατηγική για το ΙοΤ και τα Μη – Επανδρωμένα Οχήματα

27/03/2025Τέτη ΗγουμενίδηBy Τέτη Ηγουμενίδη3 Mins Read IT

Εθνική Στρατηγική για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (ΙοΤ) και τα Μη – Επανδρωμένα Οχήματα (ΜΕΟ) επιχειρεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θέτοντας σε δημόσια διαβούλευση μέχρι 14 Απριλίου το πλαίσιο ανάπτυξης και τους στόχους της χώρας.

Όπως επισημαίνεται οι τεχνολογίες των ΜΕΟ εξελίσσονται ραγδαία, με εφαρμογές σε πολλούς τομείς της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης. Οι κύριοι τομείς αξιοποίησής τους περιλαμβάνουν την άμυνα, την εθνική ασφάλεια, τη βιομηχανία, τις μεταφορές, την ενέργεια, την ανθρωπιστική βοήθεια, τη γεωργία, το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα.

Επιπλέον, το ΙoT αποτελεί μία από τις πλέον καινοτόμες τεχνολογίες, προσφέροντας τη δυνατότητα διασύνδεσης και επικοινωνίας μεταξύ των συσκευών, συστημάτων και χρηστών. Η εξέλιξη του διαμορφώνει ένα μέλλον όπου η διαχείριση της πληροφορίας και η αλληλεπίδραση μεταξύ των συστημάτων γίνονται όλο και πιο «έξυπνες» και αυτοματοποιημένες επηρεάζοντας πολλούς τομείς, όπως τα «έξυπνα» κτίρια, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, τη διαχείριση φυσικών πόρων, τις μεταφορές, την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, την άμυνα, την εθνική ασφάλεια, τη βιομηχανία, την ενέργεια, την ανθρωπιστική βοήθεια, τη γεωργία, την υγεία, το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα.

Οι δύο Εθνικές Στρατηγικές ακολουθούν μια προσέγγιση που περιλαμβάνει τις παρακάτω βασικές συνιστώσες:

  • Κανονιστικό πλαίσιο: Ανάπτυξη των βασικών πυλώνων ενός ολοκληρωμένου και συνεκτικού συνόλου κανονισμών και κατευθυντήριων γραμμών για την ασφαλή και υπεύθυνη χρήση της τεχνολογίας.
  • Έρευνα και ανάπτυξη: Ενθάρρυνση και υποστήριξη της ανάπτυξης τεχνολογιών αιχμής και εφαρμογών μέσω ερευνητικών επιχορηγήσεων και χρηματοδοτικών προγραμμάτων.
  • Ανάπτυξη της βιομηχανίας: Προώθηση της ανάπτυξης της βιομηχανίας μέσω της στήριξης της ανάπτυξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και της ενθάρρυνσης των επενδύσεων στον τομέα.
  • Διεθνής συνεργασία: Συνεργασία με διεθνείς εταίρους και ενδιαφερόμενα μέρη για την προώθηση της ασφαλούς και υπεύθυνης χρήσης της τεχνολογίας και για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης.

Σχετικά για τα ΜΕΟ μεταξύ άλλων υπογραμμίζεται ότι η περιορισμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση περιορίζει την έρευνα και την καινοτομία, τη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων και την υιοθέτηση τεχνολογιών αιχμής στις επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Στις αδυναμίες της Ελλάδας όσο αφορά τα ΜΕΟ αναφέρονται επίσης το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο το οποίο χρειάζεται συμπληρώσεις και εξειδίκευση, η χρονοβόρα και πολύπλοκη διαδικασία αδειοδότησης για πτήσεις, οι περιορισμένες υποδομές και η υποστήριξη για τη συντήρηση της τεχνολογίας, η απουσία ολοκληρωμένου πλαισίου για την συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων, πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων και τη διαχείριση της πνευματικής ιδιοκτησίας καθώς και η έλλειψη αυτονομίας της ΕΕ σε κρίσιμες τεχνολογίες, μια κατάσταση που επιδεινώνεται από τον έλεγχο εξαγωγών από χώρες που κατέχουν αυτές τις τεχνολογίες.

Μεταξύ των προτάσεων της Εθνικής Στρατηγικής για τα ΜΕΟ περιλαμβάνεται η ανάπτυξη εγκαταστάσεων, υποδομών και κέντρων δοκιμών. Η προτεινόμενη δράση επικεντρώνεται στη δημιουργία ενός εκτεταμένου δικτύου υποδομών για έρευνα, ανάπτυξη (R&D), συναρμολόγηση, έλεγχο και συντήρηση ΜΕΟ, καθώς και ανάπτυξη εξειδικευμένων κέντρων δοκιμών για ΜΕΟ, με στόχο τη δοκιμή, αξιολόγηση και πιστοποίηση νέων τεχνολογιών σε ένα ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον.
Επιπρόσθετα προτείνεται η δημιουργία μηχανισμού υποστήριξης για επαγγελματίες χρήστες ΜΕΟ. Η δράση επικεντρώνεται στη δημιουργία κρατικού μηχανισμού υποστήριξης για επαγγελματίες χρήστες ΜΕΟ, διασφαλίζοντας καθοδήγηση, εκπαίδευση και νομική συμμόρφωση.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

IoT
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Τέτη Ηγουμενίδη

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ΕΕ κλιμακώνει τις πιέσεις στο Big Tech προκαλώντας την οργή της Ουάσιγκτον

Στα 2,4 δισ. ευρώ η Iceye, εταιρεία δορυφορικής τεχνολογίας με παραγωγή και στην Ελλάδα

Στο ΣτΕ η νομοθεσία για τα data centers μετά τις αντιδράσεις κατοίκων στα Σπάτα

Παπαστεργίου: Απλούστευση, ΤΝ και ψηφιακή κυριαρχία για την Ευρώπη

Ευκαιρίες 800 δισ. δολαρίων για τον τεχνολογικό κλάδο μέσω της στροφής στη φύση

Data4: «Πρώτα οι ράγες, μετά το τρένο» – Σήμα κινδύνου για την ψηφιακή Ευρώπη

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • Ο Τραμπ επαναφέρει το Δόγμα Μονρόε και προειδοποιεί την Ευρώπη για «πολιτισμική εξάλειψη»
  • Διευρύνεται το επενδυτικό χάσμα Ευρώπης – ΗΠΑ, οι CEOs αναζητούν διέξοδο εκτός ΕΕ
  • Lidl Ελλάς: Νέο κατάστημα στο Μαρούσι με επένδυση ύψους 13,7 εκατ. ευρώ
  • TÜV AUSTRIA: Πιστοποίησε την εταιρεία Hellenic Duty Free Shops με EN ISO 9001:2015 και EN ISO 14001:2015
  • COSMOTE TELEKOM VOLUNTEERS: Πρόγραμμα εταιρικού εθελοντισμού με επίκεντρο την κοινωνία και το περιβάλλον
  • H Vodafone και το WWF Ελλάς προσκαλούν το κοινό στo «Play for Change»
  • Deloitte: Χορηγός για ακόμη τέσσερα χρόνια της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής
RSS itsecuritypro.gr
  • Agentic AI, Bedrock, Graviton5: Η τεχνολογική ατζέντα της AWS στο re:Invent 2025
  • Όλα όσα μάθαμε στο InfoCom World 2025 – Συμπεράσματα, μύθοι & τα «κλειδιά» της AI-Volution! [video]
  • Η AWS φέρνει την επόμενη γενιά AI και multicloud τεχνολογιών στο re:Invent 2025
  • TÜV AUSTRIA στην Ελλάδα & ACTA παρουσιάζουν το ντοκιμαντέρ «Spreadsheet Champions»
  • Η Intracom Telecom και η GeoLinks Επιτυγχάνουν Multi-Gigabit Επιδόσεις σε Πιλοτική Δοκιμή στις ΗΠΑ
  • Το Vodafone Business παρουσίασε τις ολοκληρωμένες λύσεις Secure SD-WAN σε συνεργασία με τη Fortinet
  • TÜV NORD Ελλάδας: Η Διευθύνουσα Σύμβουλος, Βασιλική Καζάζη, εγκαινιάζει μια νέα εποχή ανάπτυξης του Φορέα.
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.