Μεγάλες εταιρείες, όπως η Amazon και η Google, δεσμεύτηκαν να στηρίξουν την προσπάθεια για τουλάχιστον τριπλασιασμό της παγκόσμιας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050, υπογράφοντας σχετική συμφωνία στο περιθώριο του συνεδρίου CERAWeek στο Χιούστον.
Η δέσμευση αναμένεται να λάβει ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη τους επόμενους μήνες από κλάδους όπως η ναυτιλία, η αεροπορία, καθώς και η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Πυρηνικής Ενέργειας (WNA). Αυτή η πρωτοβουλία έρχεται να προστεθεί στη δέσμευση περισσότερων από 30 χωρών, οι οποίες το 2023 είχαν επίσης θέσει ως στόχο τον τριπλασιασμό της δυναμικότητας έως το 2050.
Η πυρηνική ενέργεια, ως πηγή καθαρής ενέργειας, παράγει το 9% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας μέσω 439 πυρηνικών αντιδραστήρων, σύμφωνα με τον WNA. Παράλληλα, εξελίσσεται σε μια ελκυστική λύση για ενεργοβόρα κέντρα δεδομένων, με τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες να έχουν ήδη υπογράψει πολυάριθμες συμφωνίες δισεκατομμυρίων δολαρίων με παρόχους ενέργειας.
Τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, οι τιμές του οξειδίου του ουρανίου, το οποίο χρησιμοποιείται στην πυρηνική τεχνολογία, έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών λόγω αβεβαιότητας στην προμήθεια και αυξημένης ζήτησης. Η άνοδος αυτή είχε ξεκινήσει από το 2021, όταν οι διαταραχές που προκάλεσαν τα lockdowns λόγω COVID-19 επηρέασαν την εφοδιαστική αλυσίδα.
Παρά τη ζήτηση, η προσφορά παραμένει περιορισμένη, καθώς η παγκόσμια παραγωγή ουρανίου είναι έντονα συγκεντρωμένη στο Καζακστάν, τον Καναδά και την Αυστραλία, χώρες που το 2022 αντιπροσώπευαν περίπου τα δύο τρίτα της παγκόσμιας παραγωγής, σύμφωνα με τον WNA.
Στις αρχές του 2025, λειτουργούσαν μόλις 411 πυρηνικοί αντιδραστήρες παγκοσμίως, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 371 γιγαβάτ. Η Amazon, η οποία δηλώνει ότι έχει επενδύσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε έργα και τεχνολογίες πυρηνικής ενέργειας, διερευνά επίσης την ανάπτυξη μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων.