Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»Security

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου παρουσίασε την εθνική στρατηγική για την προστασία των ανηλίκων από τον εθισμό στο διαδίκτυο

12/03/2025infocomBy infocom5 Mins Read Security
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

«Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε κατά μέτωπο τον εθισμό των ανηλίκων στο διαδίκτυο καθώς και να ενισχύσουμε την προστασία τους. Να δούμε το διαδίκτυο ως μέρος του πραγματικού κόσμου. Ακριβώς όπως δεν θα αφήναμε ένα 12χρονο παιδί να περπατήσει μόνο του εδώ στις Βρυξέλλες χωρίς να γνωρίζει την πόλη, τους δρόμους, πρέπει να αισθανόμαστε την ίδια ευθύνη, όταν του επιτρέπουμε να περιηγηθεί στο διαδίκτυο. Όταν δεν ξέρουμε τι παρακολουθεί, πόσες ώρες περνάει ή με ποιον επικοινωνεί στο διαδίκτυο», τόνισε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου κατά την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής Προστασίας των Ανηλίκων από τον Εθισμό στο Διαδίκτυο σήμερα, 12 Μαρτίου, στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις Βρυξέλλες.

Πιο συγκεκριμένα, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέφερε: «Η Ε.Ε. πρέπει να προχωρήσει σε πνεύμα συνεργασίας και όλοι μαζί να ξεπεράσουμε οποιαδήποτε εμπόδια. Είναι αισιόδοξο ότι δημιουργείται μια κοινή αντίληψη για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που έχει ανακύψει -όχι μόνο στην Ελλάδα ή την Ευρώπη, αλλά παγκοσμίως: τον εθισμό στο διαδίκτυο». Συνεχίζοντας υπογράμμισε πως: «είναι απαραίτητο να αναλάβουμε δράση. Κάθε μέρα που περνάει, όλο και περισσότερα παιδιά πέφτουν όλο και πιο βαθιά στον ψηφιακό εθισμό. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που δεν έχουμε την πολυτέλεια να αγνοούμε. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Στην Ελλάδα έχουμε αναπτύξει μια Εθνική Στρατηγική και τεχνολογικά εργαλεία που μπορούν να μας βοηθήσουν. Είναι προτεραιότητα για τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ενθαρρύνει και στηρίζει όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες».

Ειδικότερα, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε στο Gov.gr Wallet, στο οποίο ήδη 5,2 εκατ. πολίτες αποθηκεύουν ψηφιακά έγγραφα, όπως η ταυτότητα και το ψηφιακό εισιτήριο με το οποίο εισέρχονται στα γήπεδα. «Αποφασίσαμε να επεκτείνουμε το ψηφιακό πορτοφόλι για την ταυτοποίηση των παιδιών μας στο διαδίκτυο. Φυσικά, πάνω από όλα πρέπει να μιλήσουμε στα παιδιά μας και να τους εξηγήσουμε ότι η πραγματική ζωή δεν είναι στο διαδίκτυο αλλά εκεί έξω. Προφανώς δεν θα ήταν λογικό να τους απαγορεύσουμε να χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα. Πρέπει να βρούμε μια ισορροπία στη χρήση του κινητού τηλεφώνου. Σε αυτό το σημείο έρχονται τα προγράμματα γονικού ελέγχου. Τέτοια εργαλεία υπάρχουν, ακόμη και δωρεάν, αλλά έχουμε συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι πάντα αποτελεσματικά. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να δώσουμε συνέχεια στο Gov.gr Wallet με το λανσάρισμα του πορτοφολιού Kids Wallet, με στόχο να δημιουργήσουμε ένα σύστημα γονικού ελέγχου πολύ απλό στη χρήση αλλά και να αντιμετωπίσουμε αυτό που κάποιοι αποκαλούν ως “τον ελέφαντα στο δωμάτιο”, δηλαδή την επαλήθευση της ηλικίας», ανέφερε ο Υπουργός. «Καθώς ολοένα και περισσότερες διαδικτυακές πλατφόρμες στην Ελλάδα και παγκοσμίως αναζητούν αξιόπιστες μεθόδους επαλήθευσης της ηλικίας των χρηστών, το Kids Wallet μπορεί να είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την επαλήθευση. Εκτός από την ψηφιακή χρήση, μπορεί να αξιοποιηθεί και στις συναλλαγές με φυσική παρουσία».

Ιδιαίτερα αναφορά έκανε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην ανάγκη συλλογικής δράσης. «Αντιλαμβανόμαστε ότι οι πλατφόρμες δεν μπορούν να δημιουργήσουν ξεχωριστή εφαρμογή για κάθε χώρα. Γι’ αυτό πρέπει να δράσουμε συλλογικά και γρήγορα, ώστε να καταστήσουμε την επαλήθευση της ηλικίας διαθέσιμη στις πλατφόρμες. Πιστεύουμε ότι οι πλατφόρμες λειτουργούν καλόπιστα και μόλις μπορέσουν να επαληθεύσουν με ακρίβεια την ηλικία ενός χρήστη, θα παρέχουν περιεχόμενο κατάλληλο για παιδιά. Βέβαια δεν αρκεί να ζητάμε από τις πλατφόρμες να είναι υπεύθυνες. Πρέπει κι εμείς να επιδείξουμε υπευθυνότητα. Μπορούμε να παρέχουμε άμεσα επαλήθευση της ηλικίας και όλοι -κυβερνήσεις και πλατφόρμες- να δεσμευτούμε από κοινού για την προστασία των παιδιών. Φυσικά, οι γονείς πρέπει επίσης να ενεργούν υπεύθυνα», ανέφερε.

Κλείνοντας, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε πως: «Η καταπολέμηση του ψηφιακού εθισμού απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες από όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και στενή συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες, τους οργανισμούς και τους ηγέτες του κλάδου. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υλοποιήσει οποιαδήποτε πρωτοβουλία προετοιμάζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πιστεύουμε σε έναν κόσμο όπου τα παιδιά μας θα είναι ασφαλή και είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε μαζί. Πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια και χρειαζόμαστε τη συμμετοχή και τη δέσμευση όλων μας για να την κάνουμε πραγματικότητα».

Από την μεριά του, ο Βασίλης Κουτσούμπας, σύμβουλος ψηφιακής πολιτικής και εφαρμογών AI στον Πρωθυπουργό, αναφέρθηκε στην ανάγκη στοχευμένων ρυθμιστικών παρεμβάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες θα καλύψουν ελλείψεις του ήδη υπάρχοντος πλαισίου. «Τα υποχρεωτικά τεχνικά πρότυπα με σκοπό την φιλική και μη εθιστική αρχιτεκτονική των πλατφορμών από τον σχεδιασμό τους όπως και η θέσπιση μιας πανευρωπαϊκής ηλικίας ψηφιακής ενηλικίωσης στα 15 με στόχο την υπεύθυνη χρήση είναι αναγκαία. Απαιτείται μια ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση, η οποία θα παράσχει ξεκάθαρες οδηγίες και στις πλατφόρμες, ώστε οι προτάσεις αυτές να είναι εφαρμόσιμες».

Επισημαίνεται ότι η εκδήλωση συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον στις Βρυξέλλες. Η παρουσίαση στο κτήριο της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ελλάδας συγκέντρωσε την πλειοψηφία εκπροσώπων των κρατών-μελών όπως και της πολωνικής προεδρίας, στελέχη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μεγάλων τεχνολογικών εταιριών όπως η υπεύθυνη κυβερνητικών σχέσεων της Meta στις Βρυξέλλες και η υπεύθυνη δημόσιας πολιτικής και ευρωπαϊκών θεσμών της Google αλλά και εκπρόσωποι από το Digital Europe, τη Microsoft, και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες χώρες που έχει παρουσιάσει μια συνολική στρατηγική με εθνικές και ευρωπαϊκές προτάσεις για την προστασία των ανηλίκων, η οποία σταδιακά υλοποιείται. Δυο μόνο μήνες μετά την παρουσίαση σε εθνικό επίπεδο, ορισμένες δράσεις – ορόσημα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και πλέον η χώρα συνδιαμορφώνει και την ευρωπαϊκή πολιτική για την προστασία των ανηλίκων.

Μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικά για την Στρατηγική εδώ.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

Δημήτρης Παπαστεργίου
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
infocom

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Check Point: χιλιάδες phishing sites κρύβονται πίσω από σελίδες 404

    Η ομάδα ρωσικών συμφερόντων UAC-0099 εντείνει τις επιθέσεις κατά της ουκρανικής βιομηχανίας με τον εξελισσόμενο downloader MATCHBOIL

    Αυξάνεται η χρήση υπηρεσιών DDoS από ομάδες ακτιβιστών χάκερ

    Η Compellio παρουσιάζει νέα λύση για επαληθεύσιμα δεδομένα στην κυβερνοασφάλεια

    Πάνω από 31.000 κακόβουλα email εκμεταλλεύονται το σύστημα ταυτοποίησης της Microsoft

    Η Booz Allen προειδοποιεί για ταχύτατες επιθέσεις AI σε βιομηχανικά συστήματα

    Comments are closed.

    Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
    * indicates required

    Ροή RSS: BizNow.gr BizNow.gr
    • Το Balkan eCommerce Summit 2027 παρουσιάζει το νέο Merchant Program
    • Όταν όλα είναι προτεραιότητα, τίποτα δεν είναι στρατηγική
    • Οι οικογενειακές επιχειρήσεις στρέφονται σε πιο οργανωμένα μοντέλα διοίκησης
    • ΕΕΣ: Πρόοδος στην ψηφιοποίηση, κενά στις μεταρρυθμίσεις της ελληνικής δημόσιας διοίκησης
    • Συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, καθηγήτρια Maria Leptin
    • Απόβλητα: Το Κοινοβούλιο στηρίζει απλούστερους κανόνες για τις μικρές επιχειρήσεις
    • Οδηγός MICHELIN 2027 για την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Σαντορίνη
    Ροή RSS: itsecuritypro.gr itsecuritypro.gr
    • Οι κυβερνοεγκληματίες αξιοποιούν τη δυναμική του Agentic AI για να κλέψουν κρυπτονομίσματα από ψηφιακά πορτοφόλια
    • Άλμα 33% στην AI ετοιμότητα των ελληνικών ΜμΕ
    • Μια νέα πρόκληση στην εποχή του AI: ποιες γλώσσες θα έχουν θέση στον ψηφιακό κόσμο;
    • Η Εθνική Ομάδα Κυβερνοασφάλειας ολοκλήρωσε τη συμμετοχή της στον 12ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Κυβερνοασφάλειας
    • Εγκαινιάστηκε ο Εθνικός Υπερυπολογιστής «ΔΑΙΔΑΛΟΣ»
    • Από τον CISO στον Business Risk Leader: Η νέα ηγεσία της ασφάλειας
    • Η νέα εποχή της eSafe Cyber Security Hellas!
    Infocom Today

    Copyright 2024 | All Rights Reserved

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.