Η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ανταγωνισμό στην ψηφιακή αγορά «δεν στοχεύει τις αμερικανικές εταιρείες», δήλωσαν οι επικεφαλής τεχνολογίας και ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε Αμερικανό βουλευτή, σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν την ένταση που έχει προκύψει μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ λόγω της αυστηρότερης ρύθμισης των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών από την ΕΕ.
Οι Εκτελεστικές Αντιπρόεδροι της Επιτροπής, Τερέσα Ριμπέρα και Χένα Βίρκουνεν, απέστειλαν επιστολή στον Τζιμ Τζόρνταν, επικεφαλής της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων του Κογκρέσου των ΗΠΑ, για να εξηγήσουν τους στόχους του Νόμου για τις Ψηφιακές Αγορές (Digital Markets Act – DMA), ο οποίος υποχρεώνει τις τεχνολογικές εταιρείες να ανοίξουν τις υπηρεσίες τους στον ανταγωνισμό, υπό την απειλή επιβολής υψηλών προστίμων. Ο νόμος επηρεάζει κυρίως αμερικανικούς κολοσσούς όπως η Apple, η Meta, η Google, η Amazon και η Microsoft.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει συνταχθεί με τα ανώτατα στελέχη των τεχνολογικών εταιρειών, εκφράζοντας παράπονα για τα πρόστιμα της ΕΕ, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να απειλήσει με επιβολή δασμών, σε μνημόνιο που εξέδωσε στις 21 Φεβρουαρίου με τίτλο «υπεράσπιση των αμερικανικών εταιρειών και καινοτόμων από εκβιασμούς και άδικα πρόστιμα από το εξωτερικό».
Η επιστολή, που φέρει ημερομηνία 6 Μαρτίου, αποτελεί μέχρι στιγμής την πιο ολοκληρωμένη υπεράσπιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έναντι των αμερικανικών επικρίσεων και απαντά στην απαίτηση του Τζόρνταν να εξηγήσει η ΕΕ τη νομοθεσία της. «Ο στόχος της επιβολής του DMA, όπως συμβαίνει με κάθε άλλο νομοθέτημα της ΕΕ, είναι η διασφάλιση της συμμόρφωσης – όχι η επιβολή προστίμων», ανέφεραν, υπογραμμίζοντας ότι είναι «πλήρως δεσμευμένοι» στην εφαρμογή του νόμου.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονται τον κοινό στόχο της αποτροπής των επιζήμιων συνεπειών της μονοπώλησης», σημείωσαν. Οι Apple, Meta και Google βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό έρευνα σχετικά με τη συμμόρφωσή τους με τον DMA, με προθεσμία μέχρι τις 25 Μαρτίου για την έκδοση σχετικής απόφασης.
Ομάδα ευρωβουλευτών απέστειλε επιστολή στη Γενική Εισαγγελέα των ΗΠΑ, Παμ Μπόντι, και στον επικεφαλής εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ, Χάουαρντ Λάτνικ, τονίζοντας ότι ο DMA «δεν έχει σχεδιαστεί ώστε να στοχεύει εταιρείες βάσει της εθνικότητάς τους» και ότι καλύπτει επίσης την κινεζική Bytedance, σε επιστολή που φέρει ημερομηνία 5 Μαρτίου.
«Οι αμερικανικές εταιρείες δεν επωφελούνται μόνο από τον DMA, αλλά ζητούν και ενεργά την εφαρμογή του», ανέφεραν, επισημαίνοντας ότι εταιρείες όπως η Disney, το Netflix και η Epic Games ενδέχεται να ωφεληθούν από τον νόμο. «Ο ισχυρισμός ότι ο DMA υπονομεύει τις διατλαντικές σχέσεις ή λειτουργεί ως ‘φόρος’ στις αμερικανικές εταιρείες δεν έχει καμία βάση», υποστήριξαν. «Η παρουσίαση του DMA ως εμποδίου στην καινοτομία είναι επίσης εντελώς αναληθής».
Η επιστολή υπογράφεται από τους Άννα Καβατσίνι (Γερμανία, Πράσινοι), Αντρέας Σβαμπ (Γερμανία, ΕΛΚ), Στεφανί Γιον-Κουρτέν (Γαλλία, Renew), Άλεξ Αγίους Σαλίμπα (Μάλτα, Σοσιαλιστές & Δημοκράτες), Σίνθια Νι Μούρχου (Ιρλανδία, Renew), Ρενέ Ρεπάζι (Γερμανία, Σοσιαλιστές & Δημοκράτες), Ρεϊνιέ Βαν Λάνσχοτ (Ολλανδία, Πράσινοι), Κιμ Βαν Σπαρεντάκ (Ολλανδία, Πράσινοι) και Λάρα Βόλτερς (Ολλανδία, Σοσιαλιστές & Δημοκράτες).