Το Λονδίνο βρίσκεται στην τελευταία θέση όσον αφορά τις υπηρεσίες 5G, σύμφωνα με μια έκθεση που αξιολογεί μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις με βάση τη συνολική ποιότητα εμπειρίας των χρηστών. Παράλληλα, η Ευρώπη συνολικά υστερεί σε σχέση με άλλες περιοχές στην ανάπτυξη του 5G Standalone (SA).
Η έκθεση για την ποιότητα της εμπειρίας προέρχεται από τη MedUX, μια εταιρεία που ειδικεύεται στις δοκιμές και την παρακολούθηση δικτύων. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2024 σε 15 μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, αποκαλύπτοντας σημαντικές διακυμάνσεις στην ποιότητα των υπηρεσιών που λαμβάνουν οι χρήστες.
Το Λονδίνο κατατάσσεται τελευταίο στη συνολική εμπειρία, με τη MedUX να αναφέρει ότι οι μετρήσεις της αποκαλύπτουν «ανεπαρκή διαθεσιμότητα 5G, χαμηλές ταχύτητες και ξεκάθαρη ανάγκη για βελτίωση της αξιοπιστίας σε πολλαπλές υπηρεσίες».
Στην αντίθετη πλευρά της κατάταξης, η Στοκχόλμη και το Πόρτο (Πορτογαλία) βρέθηκαν στις κορυφαίες θέσεις, με την υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας στην πρωτεύουσα της Σουηδίας να «διακρίνεται στο video streaming και στις ταχύτητες αποστολής 5G, φτάνοντας σε τυπική (διάμεση) ταχύτητα άνω των 116 Mbps».
Οι δοκιμές αξιολόγησαν πολλούς παράγοντες, όπως η διαθεσιμότητα της υπηρεσίας, οι ταχύτητες λήψης και αποστολής, η καθυστέρηση (latency) και η απόδοση στο streaming. Τα αποτελέσματα σταθμίστηκαν τόσο μεμονωμένα όσο και συλλογικά, προτού συγκεντρωθούν σε μια συνολική βαθμολογία.
Πέρα από τις συνολικές βαθμολογίες, η MedUX αναφέρει ότι η πιο αξιόπιστη υπηρεσία εντοπίστηκε στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, ενώ το Πόρτο και η Κοπεγχάγη έθεσαν το σημείο αναφοράς για τη διαθεσιμότητα δικτύου.
Η έκθεση επισημαίνει «μεγάλες διαφορές» στην απόδοση του 5G σε όλη την Ευρώπη, με τη Στοκχόλμη, το Όσλο, τη Λισαβόνα, την Κοπεγχάγη και το Πόρτο να προσφέρουν μέγιστες ταχύτητες που ξεπερνούν τα 800 Mbps στο ταχύτερο 10% των συνδέσεων, ενώ άλλες πόλεις βρίσκονται «εντός ή κάτω» του εύρους των 700 Mbps.
«Η έκθεση αυτή υπογραμμίζει τη σημασία μιας ολιστικής προσέγγισης στην ποιότητα του 5G. Ενώ η κάλυψη και η ταχύτητα παραμένουν βασικοί παράγοντες, η υψηλής ποιότητας συνδεσιμότητα 5G και η σταθερή απόδοση σε όλες τις υπηρεσίες και εφαρμογές είναι κρίσιμες για την παροχή μιας πραγματικά ανώτερης εμπειρίας χρήστη», δήλωσε ο Rafael González, Ανώτερος Αντιπρόεδρος της MedUX για την περιοχή EMEA.
Ένα αξιοσημείωτο εύρημα της εταιρείας είναι ότι οι συσκευές Android συχνά παρουσιάζουν λανθασμένα τη συνδεσιμότητα 5G. Σύμφωνα με τη MedUX, έως και το 20% του χρόνου, μια συσκευή μπορεί να δείχνει ότι είναι συνδεδεμένη σε δίκτυο 5G, ενώ στην πραγματικότητα λειτουργεί αποκλειστικά σε υποδομή LTE (4G). Δεν προκαλεί έκπληξη ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση των χρηστών όσον αφορά το 5G.
Βελτιώσεις στην απόδοση αναμένονται με την ευρύτερη εφαρμογή του 5G Standalone (SA). Προς το παρόν, ωστόσο, αυτή η τεχνολογία παραμένει «σε μεγάλο βαθμό μη διαθέσιμη» στην Ευρώπη, με τη MedUX να σημειώνει ότι μόνο λίγοι πάροχοι προσφέρουν αυτή τη στιγμή οικιακά προγράμματα 5G SA, μεταξύ αυτών η Orange (Ισπανία), η Vodafone (Ηνωμένο Βασίλειο) και η Vodafone (Γερμανία).
Το 5G SA φέρνει μαζί του πολλά από τα πλεονεκτήματα που είχαν παρουσιαστεί αρχικά κατά την εισαγωγή του 5G, όπως εξαιρετικά χαμηλή καθυστέρηση (ultra-low latency), δυνατότητες network slicing και βελτιωμένη αξιοπιστία.
Η καθυστέρηση της Ευρώπης στην υιοθέτηση του 5G SA αναδεικνύεται και από μια ξεχωριστή έκθεση της Ookla, της εταιρείας ανάλυσης δικτύων που βρίσκεται πίσω από τα εργαλεία Downdetector και Speedtest. Σύμφωνα με αυτήν, η Ευρώπη «υστερεί σημαντικά» έναντι άλλων μεγάλων περιοχών του κόσμου, τόσο στην ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G SA όσο και στην απόδοσή της.
Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2024, η Κίνα, η Ινδία και οι ΗΠΑ ηγήθηκαν παγκοσμίως στη διαθεσιμότητα 5G SA, με την Κίνα να φτάνει στο 80%, ενώ η Ευρώπη περιορίστηκε στο 2%.
Η Ευρώπη επίσης υστερεί και σε άλλους τομείς, με τους τοπικούς καταναλωτές να βιώνουν τυπικές ταχύτητες λήψης μέσω 5G SA στα 221,17 Mbps, ενώ οι αντίστοιχες τιμές για την Αμερική ήταν 384,42 Mbps και για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού 237,04 Mbps.
Μέσα στην Ευρώπη, οι καλύτερες επιδόσεις παρατηρούνται σε χώρες που έχουν υιοθετήσει συγκεκριμένες πολιτικές για την ενίσχυση της ανάπτυξης του 5G SA, με τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία να λαμβάνουν θετικά σχόλια για την εφαρμογή στοχευμένων φορολογικών κινήτρων ή υποχρεώσεων κάλυψης.
Στην πραγματικότητα, η Ookla αναδεικνύει την EE, τον κλάδο κινητής της πρώην κρατικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών του Ηνωμένου Βασιλείου BT, ως τον πάροχο που ηγείται της ανάπτυξης. Η εταιρεία έχει υιοθετήσει μια «ιδιαίτερα διαφοροποιημένη στρατηγική φάσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, αξιοποιώντας έως και πέντε ή έξι φασματικούς φορείς στις αναπτύξεις 5G SA της σε μεγάλες περιοχές των πόλεων». Η έκθεση εξηγεί ότι «συνδυάζοντας πολλαπλούς φορείς στο φάσμα χαμηλής και μεσαίας ζώνης, η EE έχει υλοποιήσει μία από τις πιο ολοκληρωμένες αναπτύξεις 5G SA στην Ευρώπη».
Ωστόσο, η Ookla καταλήγει ότι η Ευρώπη βρίσκεται «σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι στην πορεία της προς το 5G» και, παρά τον καθορισμό φιλόδοξων στόχων για τις υποδομές, η περιοχή συνολικά «εξακολουθεί να υστερεί έναντι των ανεπτυγμένων αγορών σε βασικούς δείκτες κάλυψης και απόδοσης δικτύου».
Η έκθεση σημειώνει ότι οι πάροχοι αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην ανάπτυξη του 5G SA, αλλά υποστηρίζει ότι αυτές μπορούν να ξεπεραστούν με την παρέμβαση των ρυθμιστικών αρχών και των κυβερνήσεων. Μεταξύ των προτεινόμενων μέτρων περιλαμβάνονται η σταδιακή κατάργηση των δικτύων 2G και 3G για την αποφυγή περιττού κόστους, η αντιμετώπιση περιορισμών στον σχεδιασμό υποδομών και η διασφάλιση επαρκών οικονομικών πόρων για την καθολική κάλυψη 5G.