Στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, η εκτελεστική αντιπρόεδρος Henna Virkkunen παρουσίασε την κοινή ανακοίνωση της Επιτροπής και της ΥΕ/ΑΠ για την ενίσχυση της ασφάλειας και της ανθεκτικότητας των υποβρύχιων καλωδίων.
Η κοινή ανακοίνωση, η οποία ανακοινώθηκε από την Πρόεδρο κ. φον ντερ Λάιεν στις 9 Φεβρουαρίου στο Βίλνιους κατά τη διάρκεια της Ημέρας Ενεργειακής Ανεξαρτησίας της Βαλτικής, εισάγει σειρά μέτρων για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των εν λόγω υποδομών ζωτικής σημασίας, αντιμετωπίζοντας την πρόληψη, τον εντοπισμό, την αντίδραση, την ανάκαμψη και την αποτροπή.
Τα καλώδια επικοινωνίας συνδέουν διάφορα κράτη μέλη μεταξύ τους, συνδέουν τα νησιά με την ηπειρωτική χώρα της ΕΕ και συνδέουν την ΕΕ με τον υπόλοιπο κόσμο, μεταφέροντας το 99 % της διηπειρωτικής κίνησης στο διαδίκτυο. Τα υποθαλάσσια καλώδια ηλεκτρικής ενέργειας διευκολύνουν την ενοποίηση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας των κρατών μελών, ενισχύουν την ασφάλεια εφοδιασμού τους και παρέχουν υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην ηπειρωτική χώρα.
Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες, τα περιστατικά υποβρυχίων καλωδίων κινδυνεύουν να προκαλέσουν σοβαρές διαταραχές σε βασικές λειτουργίες και υπηρεσίες στην ΕΕ, επηρεάζοντας την καθημερινή ζωή των πολιτών της ΕΕ. Η πρωτοβουλία αυτή ανταποκρίνεται άμεσα σε αυτές τις απειλές.
Η κοινή ανακοίνωση έχει σχεδιαστεί για να στηρίξει όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας, τα οποία έχουν σημειώσει σημαντική αύξηση των συμβάντων καλωδιακής τηλεόρασης. Τα βασικά μέτρα περιλαμβάνουν:
- Πρόληψη: Ενίσχυση των απαιτήσεων ασφάλειας και των εκτιμήσεων κινδύνου για τα υποβρύχια καλώδια, δίνοντας παράλληλα προτεραιότητα στη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη νέων και έξυπνων καλωδίων, επιτρέποντας αυξημένες απολύσεις και, κατά συνέπεια, ενίσχυση της ανθεκτικότητας.
- Ανίχνευση: Ενίσχυση των ικανοτήτων παρακολούθησης των απειλών ανά θαλάσσια λεκάνη, όπως η Μεσόγειος ή η Βαλτική Θάλασσα, για τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης εικόνας της κατάστασης. Αυτό θα επιτρέψει την έγκαιρη προειδοποίηση και την αποτελεσματικότερη αντίδραση.
- Ανταπόκριση και ανάκαμψη: Βελτίωση της αποτελεσματικότητας του πλαισίου κρίσεων σε επίπεδο ΕΕ για την ταχεία δράση σε περίπτωση συμβάντων που επηρεάζουν υποβρύχια καλώδια και αύξηση της ικανότητας επισκευής, ώστε να διασφαλιστεί η ταχεία επισκευή των κατεστραμμένων καλωδίων.
- Αποτροπή: Επιβολή κυρώσεων και διπλωματικών μέτρων κατά εχθρικών παραγόντων και του «σκιώδους στόλου», αξιοποιώντας πλήρως την εργαλειοθήκη υβριδικών μέσων για την αντιμετώπιση υβριδικών εκστρατειών. Αυτό περιλαμβάνει επίσης την προώθηση της «διπλωματίας των καλωδίων» με παγκόσμιους εταίρους.
Οι εν λόγω στρατηγικές δράσεις συμπληρώνουν τις τρέχουσες εργασίες της ομάδας εμπειρογνωμόνων για την υποβρύχια καλωδιακή υποδομή, η οποία απαρτίζεται από τα κράτη μέλη και τον Οργανισμό της ΕΕ για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA). Οι δράσεις είναι συμπληρωματικές προς τις υφιστάμενες δραστηριότητες του ΝΑΤΟ και στηρίζουν τις εθνικές και περιφερειακές προσπάθειες, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της Ευρώπης για την προστασία των υποβρυχίων υποδομών ζωτικής σημασίας, η οποία είναι απαραίτητη για τις παγκόσμιες επικοινωνίες και την ενεργειακή ασφάλεια.
Η Επιτροπή και η Ύπατη Εκπρόσωπος θα αναπτύξουν προοδευτικά συγκεκριμένες δράσεις το 2025 και το 2026 από κοινού με τα κράτη μέλη και τον Οργανισμό της ΕΕ για την Κυβερνοασφάλεια, ENISA. Έως το τέλος του 2025, η Επιτροπή και η Ύπατη Εκπρόσωπος αναμένεται να παρουσιάσουν, μεταξύ άλλων δράσεων, τη χαρτογράφηση των υφιστάμενων και προγραμματισμένων υποδομών υποβρύχιων καλωδίων, μια συντονισμένη εκτίμηση κινδύνου για τα υποβρύχια καλώδια, μια εργαλειοθήκη για την ασφάλεια καλωδίων με μέτρα μετριασμού και έναν κατάλογο προτεραιοτήτων για τα καλωδιακά έργα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.
Η ασφάλεια των υποδομών ζωτικής σημασίας της ΕΕ θα αποτελέσει επίσης σημαντικό στοιχείο της επικείμενης στρατηγικής εσωτερικής ασφάλειας. Περαιτέρω εργασίες θα βασιστούν επίσης στην έκθεση Niinistö σχετικά με τον τρόπο ενίσχυσης της ετοιμότητας και ετοιμότητας της Ευρώπης για τους πολίτες και την άμυνα.