Το Παρίσι φιλοξενεί τη Σύνοδο AI Action 2025, σήμερα Δευτέρα 10 και αύριο Τρίτη 11 Φεβρουαρίου, συγκεντρώνοντας πολιτικούς, πρωτοπόρους της βιομηχανίας, ακαδημαϊκούς και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, σε μια σειρά συζητήσεων για τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης και τις ευρείες επιπτώσεις της στην κοινωνία.
Την ίδια στιγμή, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ενόψει της διήμερης εκδήλωσης, η Γαλλία αναμένεται να δεχτεί επενδύσεις ύψους 109 δισεκατομμυρίων ευρώ σε έργα τεχνητής νοημοσύνης μέσα στα επόμενα χρόνια.
Η χρηματοδότηση περιλαμβάνει σχέδια της καναδικής επενδυτικής εταιρείας Brookfield να επενδύσει 20 δισεκατομμύρια ευρώ σε έργα τεχνητής νοημοσύνης στη Γαλλία, καθώς και χρηματοδότηση από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η οποία θα μπορούσε να φτάσει τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με το γραφείο του Μακρόν.
Το Μέγαρο των Ηλυσίων ανέφερε ότι η επένδυση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα περιλαμβάνει χρηματοδότηση για ένα κέντρο δεδομένων ισχύος 1 γιγαβάτ. Η εφημερίδα La Tribune de Dimanche ανέφερε ότι το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης της Brookfield θα κατευθυνθεί σε ένα κέντρο δεδομένων.
Σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων, τα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων περιλαμβάνουν τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στο εργασιακό περιβάλλον, τις απειλές στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, την παραπληροφόρηση και τη σημασία της συμμετοχικής διακυβέρνησης.
Η Anne Bouverot, ειδική απεσταλμένη της Γαλλίας για την τεχνητή νοημοσύνη, έχει τονίσει την ανάγκη να περάσουμε από τις εθελοντικές δεσμεύσεις σε συγκεκριμένες δράσεις, δηλώνοντας: «θέλουμε πραγματικά να διασφαλίσουμε ότι αυτή η συζήτηση δεν είναι μόνο για τους λίγους προνομιούχους, αλλά για όλους… όλους όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στην τεχνητή νοημοσύνη».
Ο Πρόεδρος Μακρόν μίλησε για την επένδυση των 109 δισεκατομμυρίων ευρώ σε έργα τεχνητής νοημοσύνης στη Γαλλία τα επόμενα χρόνια, περιγράφοντας την ως «το αντίστοιχο για τη Γαλλία αυτού που έχουν ανακοινώσει οι ΗΠΑ με το Stargate», αναφερόμενος στο πρόγραμμα των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων της OpenAI.
Για την προώθηση της συνόδου, ο Μακρόν δημοσίευσε μια σειρά από fake videos που δημιουργήθηκαν με τεχνητή νοημοσύνη, στα οποία εμφανίζεται σε διάφορους ρόλους. Σε μία από αυτές τις σκηνές, τραγουδά ένα ραπ τραγούδι και επιδεικνύει τις χορευτικές του κινήσεις, μιμούμενος τον Γάλλο καλλιτέχνη Nekfeu.
Την Τρίτη, οι αρχηγοί κρατών θα συναντηθούν για να συζητήσουν τη διεθνή συνεργασία σχετικά με το μέλλον του AI, με σχεδόν 100 χώρες να εκπροσωπούνται. Μεταξύ αυτών που θα παραστούν θα είναι ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο Πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι και ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ JD Vance, στην πρώτη του διεθνή επίσκεψη από την ανάληψη των καθηκόντων του. Ο Κινέζος Αντιπρόεδρος Ding Xuexiang αναμένεται επίσης να συμμετάσχει στις συζητήσεις.
Σημειώνεται πως και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής για Δράση στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Τη Δευτέρα, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
Η σειρά παράλληλων εκδηλώσεων που διεξάγονται στην πόλη θα κορυφωθεί με μια ειδική Επιχειρηματική Ημέρα στον κόμβο νεοφυών επιχειρήσεων Station F. Ηγέτες της βιομηχανίας, επιχειρηματίες και επενδυτές θα συναντηθούν στον «μεγαλύτερο κόμβο start-up του κόσμου» για να διερευνήσουν τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στη διαμόρφωση των οικονομιών, την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προκλήσεων και την προστασία των δημοκρατικών θεσμών από ψηφιακές απειλές.
Κατά την ολοκλήρωση της συνόδου την Τρίτη, οι συμμετέχοντες αναμένεται να εκδώσουν μια μη δεσμευτική δήλωση που θα περιγράφει τις βασικές αρχές τους για την υπεύθυνη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Ένα από τα βασικά σημεία αναμένεται πως θα είναι η διασφάλιση ότι τα οφέλη του AI θα επεκταθούν στις αναπτυσσόμενες χώρες και ότι οι πρωτοβουλίες προς το δημόσιο συμφέρον θα λάβουν επαρκή χρηματοδότηση.
Η Γαλλία, συνδιοργανώτρια της εκδήλωσης μαζί με την Ινδία, αναμένεται να δώσει έμφαση στη σημασία της ευθυγράμμισης της εξέλιξης της τεχνητής νοημοσύνης με τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος και στις λύσεις καθαρής ενέργειας για την αντιστάθμιση του ανθρακικού αποτυπώματος της τεχνολογίας AI.