Τα ευρωπαϊκά κέντρα δεδομένων θα αυξήσουν τη χωρητικότητά τους κατά 22% φέτος, αλλά εξακολουθούν να δυσκολεύονται να καλύψουν τη ζήτηση, αυξάνοντας τον κίνδυνο η Ευρώπη να μείνει ακόμη πιο πίσω στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με αναλυτές του κλάδου.
Η κινεζική DeepSeek προκάλεσε αναταράξεις στις αγορές την περασμένη εβδομάδα, εγείροντας την πιθανότητα για πιο ενεργειακά αποδοτικών μοντέλων AI. Ωστόσο, αυτό είναι απίθανο να «ανακουφίσει» τα πιεστικά ζητήματα της Ευρώπης, όπως η συμφόρηση των ηλεκτρικών δικτύων και η έλλειψη κατάλληλων τοποθεσιών για νέα κέντρα δεδομένων.
Μεγάλες εταιρείες λογισμικού, όπως η Google και η Amazon, σκοπεύουν να προχωρήσουν με τα σχέδιά τους για «υπερκλιμακούμενα» (hyperscale) κέντρα δεδομένων, ενώ και οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις χρειάζονται επιπλέον χώρο συνδεδεμένο με το AI.
«Οι πάροχοι δεν μπορούν να κατασκευάσουν νέες υποδομές αρκετά γρήγορα για να συμβαδίσουν με τη ζήτηση», δήλωσε ο Kevin Restivo, διευθυντής ερευνών για τα κέντρα δεδομένων στην CBRE, κατά την κεντρική του ομιλία στο συνέδριο Kickstart Europe.
Η έλλειψη διαθέσιμου χώρου είναι πιο έντονη στα παραδοσιακά μεγάλα ευρωπαϊκά κέντρα δεδομένων –στη Φρανκφούρτη, το Λονδίνο, το Άμστερνταμ, το Παρίσι και το Δουβλίνο– όπου οι περιορισμοί στα ηλεκτρικά δίκτυα περιορίζουν την ανάπτυξη της χωρητικότητας.
Ως αποτέλεσμα, οι δευτερεύουσες αγορές αναπτύσσονται ραγδαία σε όλη την Ευρώπη. Το Μιλάνο, η Βαρσοβία και το Βερολίνο αναμένεται να παρουσιάσουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη το 2025, ενώ οι επιχειρήσεις στρέφονται όλο και περισσότερο εκτός των αστικών κέντρων.
Η CBRE προβλέπει ότι η νέα χωρητικότητα που θα τεθεί σε λειτουργία φέτος –μετρημένη στον κλάδο των κέντρων δεδομένων βάσει της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για τη λειτουργία της– θα ανέλθει σε περίπου 9,1 γιγαβάτ, με τους hyperscalers να απορροφούν πάνω από το ένα τρίτο.
Η CBRE εκτιμά ότι το μέσο κόστος κατασκευής χώρου «colocation» –δηλαδή χώρου που ενοικιάζεται από μεγάλες εταιρείες εντός ενός κέντρου δεδομένων– ανέρχεται σε 12 εκατομμύρια ευρώ ανά μεγαβάτ στην Ευρώπη.
Αυτό σημαίνει ότι η βιομηχανία των κέντρων δεδομένων στην Ευρώπη αναπτύσσεται φέτος κατά περισσότερο από 100 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά η επένδυση αυτή ωχριά μπροστά στις επενδύσεις των ΗΠΑ, ιδίως σε πρωτοβουλίες όπως το «Stargate», στο οποίο οι Oracle, Microsoft και OpenAI σκοπεύουν να επενδύσουν 500 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
«Η Ευρώπη κινδυνεύει να πέσει σε τεχνολογική εξάρτηση, παρακολουθώντας την ηγεσία στο AI να εδραιώνεται μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας», δήλωσε ο Stijn Grove, γενικός διευθυντής της Dutch Data Center Association.