Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Τρίτη, 30 Ιουνίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»Telecoms

Οι τηλεπικοινωνίες στην πρώτη γραμμή της επανάστασης του genAI

10/10/2024Χρήστος ΚοτσακάςBy Χρήστος Κοτσακάς4 Mins Read AI Telecoms
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών ηγείται της υιοθέτησης της Generative AI, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που ανατέθηκε από την SAS και πραγματοποιήθηκε από την Coleman Parkes Research. Η μελέτη αυτή, η οποία επικεντρώθηκε σε ανώτερα στελέχη υπεύθυνα για στρατηγικές αποφάσεις στη generative τεχνητή νοημοσύνη και στα analytics, αποκαλύπτει ότι οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες κινούνται ταχύτερα από άλλους κλάδους στην ενσωμάτωση αυτής της επαναστατικής τεχνολογίας στις λειτουργίες τους.

Η έρευνα διεξήχθη το 2023 και περιέλαβε 1.600 υπεύθυνους λήψης αποφάσεων σε στρατηγική και ανάλυση δεδομένων σε παγκόσμιο επίπεδο, εξετάζοντας τα σχέδια ανάπτυξης της Generative AI, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οργανισμοί κατά την υιοθέτηση της τεχνολογίας και τις κύριες περιοχές επενδύσεων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, το 70% των telcos χρησιμοποιεί ήδη Generative AI, είτε μέσω πλήρους υλοποίησης, είτε μέσω δοκιμών σε τμήματα όπως το μάρκετινγκ, οι πωλήσεις και η πληροφορική. Επιπλέον, το 29% των telcos σκοπεύει να αναπτύξει Generative AI σε επίπεδο επιχείρησης, δηλαδή σε πολλαπλά τμήματα ταυτόχρονα.

Συγκριτικά με άλλους κλάδους, οι τηλεπικοινωνίες προηγούνται στην υιοθέτηση αυτής της τεχνολογίας. Ο μέσος όρος των βιομηχανιών που έχουν εφαρμόσει μερικώς ή πλήρως την Generative AI ανέρχεται στο 54%. Στον αντίποδα, οι αμέσως επόμενοι σημαντικότεροι χρήστες της είναι οι εταιρείες λιανικής, με 66%, και οι τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, με 60%. Η γενική αυτή διαφορά αντανακλά την πρόοδο και την ταχύτητα με την οποία οι τηλεπικοινωνίες προσαρμόζονται στις νέες τεχνολογίες, επιδιώκοντας να βελτιώσουν τις λειτουργίες και τις υπηρεσίες τους.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που αναδεικνύει την προτίμηση των εταιρειών τηλεπικοινωνιών για την Generative AI είναι η χρήση μοντέλων μεγάλης κλίμακας γλώσσας (LLMs) ανοιχτού κώδικα. Σύμφωνα με την έρευνα, το 38% των οργανισμών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών υιοθετεί τέτοιου είδους μοντέλα, σε σύγκριση με τον μέσο όρο 29% σε άλλες βιομηχανίες. Τα μοντέλα αυτά επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν πιο εξελιγμένες τεχνικές ανάλυσης και αυτοματισμού, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα των επιχειρηματικών διαδικασιών.

Η προοπτική περαιτέρω επενδύσεων στη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη είναι εξίσου εντυπωσιακή. Το 89% των εταιρειών τηλεπικοινωνιών σχεδιάζει να επενδύσει στην Generative AI κατά το επόμενο οικονομικό έτος, ισοβαθμώντας με τον ασφαλιστικό τομέα. Αυτή η σταθερή δέσμευση δείχνει πως οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών δεν αρκούνται στην απλή υιοθέτηση της τεχνολογίας, αλλά στοχεύουν στην πλήρη αξιοποίησή της για τη βελτίωση της ανταγωνιστικής τους θέσης και την ενίσχυση της εμπειρίας του πελάτη.

Παρά τα σημαντικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η Generative AI, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών αντιμετωπίζουν και σοβαρές προκλήσεις. Η έρευνα αποκάλυψε ότι το 83% των ερωτηθέντων ανησυχούν για την ιδιωτικότητα των δεδομένων και το 80% για την ασφάλεια. Η τεχνητή νοημοσύνη, με την ικανότητά της να διαχειρίζεται μεγάλες ποσότητες δεδομένων και να δημιουργεί εξατομικευμένες αλληλεπιδράσεις με τους καταναλωτές, εγείρει ζητήματα ιδιωτικότητας και ασφάλειας που πρέπει να αντιμετωπιστούν με ιδιαίτερη προσοχή. Επίσης, το 60% των συμμετεχόντων αναφέρθηκε στις ηθικές επιπτώσεις που συνοδεύουν την εφαρμογή της AI, ενώ το 54% ανέδειξε την έλλειψη εξειδικευμένων δεξιοτήτων εντός των εταιρειών.

Αυτές οι ανησυχίες δεν περιορίζονται μόνο στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Σχεδόν παρόμοιες τάσεις παρατηρούνται και σε άλλους κλάδους, όπως οι τράπεζες και ο δημόσιος τομέας, όπου η ιδιωτικότητα και η ασφάλεια των δεδομένων αποτελούν επίσης βασικούς προβληματισμούς. Για παράδειγμα, το 74% των στελεχών στον τραπεζικό τομέα εκφράζει ανησυχίες για την ιδιωτικότητα των δεδομένων, ενώ το 71% στον δημόσιο τομέα επικεντρώνεται στην ασφάλεια των δεδομένων.

Η Mari Nilsson Björkman, επικεφαλής του τομέα Τηλεπικοινωνιών για τη SAS στη Βόρεια Ευρώπη, δήλωσε ότι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών βρίσκεται στην αιχμή της χρήσης και εφαρμογής της Generative AI. Σύμφωνα με την ίδια, τα ανώτερα στελέχη αναγνωρίζουν τα σημαντικά πλεονεκτήματα της τεχνολογίας, καθώς και τη δυνατότητά της να μετασχηματίσει τις λειτουργίες των επιχειρήσεων. Περίπου ένας στους τρεις οργανισμούς σκοπεύει να υιοθετήσει την τεχνολογία αυτή σε ολόκληρη την επιχείρηση, κάτι που δείχνει την αυξανόμενη εμπιστοσύνη στον ρόλο της AI στην ενίσχυση της στρατηγικής των επιχειρήσεων.

Η Generative AI ανοίγει επίσης νέες δυνατότητες για την καλύτερη αλληλεπίδραση με τους πελάτες, προσφέροντας εξατομικευμένες εμπειρίες που ενισχύουν την εμπλοκή τους. Παράλληλα, επιτρέπει στις εταιρείες να χρησιμοποιούν πιο ακριβείς προβλεπτικές αναλύσεις, που με τη σειρά τους βελτιώνουν τη λήψη αποφάσεων. Ωστόσο, όπως επεσήμανε η Björkman, οι επιχειρήσεις πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη σημασία στους κινδύνους που συνοδεύουν τη χρήση της AI, ιδίως όσον αφορά στην προστασία των δεδομένων. Μέσω της προτεραιοποίησης της ιδιωτικότητας και της ασφάλειας των δεδομένων, οι επιχειρήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως τη δύναμη της τεχνολογίας αυτής για τη βελτίωση των λειτουργιών τους και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών.

Η μελέτη της SAS παρέχει επίσης μια σειρά από συστάσεις για την επιτυχή υλοποίηση της Generative AI. Αυτές περιλαμβάνουν τη στρατηγική ανάπτυξη, την ολοκληρωμένη διακυβέρνηση, την τεχνολογική ενσωμάτωση και την καθοδήγηση από ειδικούς. Αυτές οι προτάσεις είναι κρίσιμες για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητες της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζουν ότι οι προκλήσεις που σχετίζονται με την τεχνολογία αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

Artificial Intelligence telecoms
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Χρήστος Κοτσακάς
  • Website
  • LinkedIn

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ανάπτυξη των data centers περνά πλέον και από τα δικαστήρια

Για εμένα χωρίς εμένα

Οι αμερικανικοί έλεγχοι στα frontier models επηρεάζουν OpenAI, Anthropic και Ευρώπη

Η εμπιστοσύνη κρίνει την επόμενη φάση της AI στον χρηματοπιστωτικό κλάδο

IBM Bob: o νέος agentic AI συνεργάτης των επιχειρήσεων στην ανάπτυξη λογισμικού

Hellas Space 2.0: στο επίκεντρο η ανάπτυξη της ελληνικής διαστημικής βιομηχανίας

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • Τ. Θεοδωρικάκος: Πλήρης σταθεροποίηση των τιμών χωρίς αυξήσεις το καλοκαίρι
  • Η Υπουργός Τουρισμού παρουσίασε το νέο VisitGreece.gr
  • Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Εκκίνησε η πιλοτική εφαρμογή της σε πέντε νέους κλάδους
  • Νομοθετική παρέμβαση για την ασφαλή χρήση ηλεκτρικών πατινιών
  • ΑΑΔΕ: Διαθέσιμο από 1η Ιουλίου το ψηφιακό Αποδεικτικό Είσπραξης και νέες λειτουργικότητες
  • ΕΣΠ: Θετικό αλλά ανεπαρκές το νέο ευρωπαϊκό μέτρο για τα μικροδέματα
  • ΔΕΔΔΗΕ: Ολοκληρώνει το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενίσχυσης ισχύος Υποσταθμών 150/20kV στην Ελλάδα
RSS itsecuritypro.gr
  • Η GCC Hellas ολοκλήρωσε με επιτυχία το 1ο Fortinet Consultative Sales Workshop στην Ελλάδα
  • Πενταπλασιάστηκαν το 2026 οι επιθέσεις σε ΜμΕ με «δόλωμα» εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης
  • Η Sparkle καθιερώνει το Data Center Metamorfosis II ως νέο σημείο αναφοράς για τις ψηφιακές υποδομές στην Ελλάδα
  • Η TeamViewer αναδεικνύεται Leader στο Gartner® Magic Quadrant™ για τα Digital Employee Experience Management Tools για τρίτη συνεχή χρονιά
  • Η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τις ΜμΕ ταχύτερα από ποτέ – αλλά δημιουργεί ένα νέο κενό ασφάλειας
  • Η Uni Systems ενισχύει τη στρατηγική της στην Τεχνητή Νοημοσύνη με τέσσερις νέες σημαντικές διακρίσεις της Microsoft
  • Η Canon παρουσιάζει τη νέα σειρά ColorStream 7000, διευρύνοντας τις δυνατότητες επαγγελματικής εκτύπωσης inkjet, μεσαίας κλίμακας
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.