Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»Focus - Ελληνική Αγορά

Μνημόνιο Συνεργασίας Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας & Ψηφιακής Πολιτικής Κύπρου

03/09/2024infocomBy infocom3 Mins Read Focus - Ελληνική Αγορά IT
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Ως εξαιρετικά σημαντική χαρακτήρισε τη συμφωνία ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι: «Πλέον αποκτάμε σε καθημερινή βάση, κοινές διαδικασίες, κοινή οπτική στην ψηφιακή εποχή, κοινή αντιμετώπιση προκλήσεων, ευκαιριών αλλά και κινδύνων. Η παρούσα συμφωνία αποτελεί πιλότο για το πως η Ευρώπη μπορεί να χειριστεί ανάλογα θέματα, και ανοίγει δρόμο για αντίστοιχες διακρατικές ευρωπαϊκές συνεργασίες στον ψηφιακό τομέα. Δύο κράτη, ένα έθνος, μία κοινή ψηφιακή πορεία».

Σκοπός του Μνημονίου είναι η αμοιβαία αναγνώριση των ψηφιακών εγγράφων των δύο εφαρμογών από το έτερο Κράτος, η διευκόλυνση των πολιτών Ελλάδας και Κύπρου με τη χρήση των εφαρμογών για την ταυτοποίησή τους και η απλούστευση της συναλλαγής των πολιτών με το Κράτος μέσω της χρήσης ψηφιακών εγγράφων που έχουν εκδοθεί από το Gov.gr Wallet και από το Gov.cy Digital Citizen. Ελλάδα και Κύπρος θα ανταλλάσσουν βέλτιστες πρακτικές και τεχνογνωσία για να αναπτύσσουν εφαρμογές προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων. Η συνεργασία θα ξεκινήσει με την ανάπτυξη του Gov.cy Digital Citizen για τους Κύπριους πολίτες με βάση το Gov.gr Wallet, το ψηφιακό πορτοφόλι του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Παράλληλα, η Κύπρος έχει προχωρήσει ήδη τη διαδικασία ηλεκτρονικής ταυτότητας. Η τεχνογνωσία της Κύπρου από την ανάπτυξη του CY-eID, το οποίο έχει υλοποιηθεί σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2024/1183, θα είναι πολύ χρήσιμη για την Ελλάδα.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέλυσε τη συνεργασία, η οποία βασίζεται σε τέσσερις άξονες. Πιο συγκεκριμένα σε:

  • Υπηρεσίες Ψηφιακής Ταυτοποίησης (Digital Identification services): Υποδομές για την κάλυψη σεναρίων χρήσης ταυτοποίησης και αυθεντικοποίησης.
  • Ψηφιακά Έγγραφα (Digital Documents): Υποδομές για την έκδοση και διαχείριση ψηφιακών εγγράφων.
  • Κεντρικό Κόμβο Διαλειτουργικότητας (Digital Citizen App Interoperability Backend): Υπηρεσίες πολιτών για την άντληση δεδομένων από τα μητρώα των φορέων του Δημοσίου έκαστου συμμετέχοντα.
  • Υποστηρικτικές Οριζόντιες Υπηρεσίες (Horizontal Support Services): Οριζόντιες υποδομές που καλύπτουν μια σειρά από επαναχρησιμοποιήσιμες λειτουργίες που διευκολύνουν τη συνολική εμπειρία του χρήστη.

Ελλάδα και Κύπρος προτίθενται να συνεργαστούν στην ανάπτυξη μιας σειράς εφαρμογών και ψηφιακών υποδομών, όπως:

  • Μηχανισμός παραγωγής ασφαλών εγγράφων και υλοποίηση διαδικασιών για την Σήμανση εγγράφων με την χρήση προηγμένης ηλεκτρονικής σφραγίδας (eIDAS), Quick Response (QR) Code, Μοναδικού Κωδικού.
  • Επαλήθευση εγκυρότητας εγγράφων
  • Ανάκληση εγγράφων
  • Μητρώο επικοινωνίας πολιτών
  • Διασυνδέσεις μέσω προγραμματισμού εφαρμογών API
  • Αποδεκτή εισερχόμενη προς υπογραφή πληροφορία: δεδομένα ή έγγραφα σε μορφή PDF

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου επισήμανε: «Στην ουσία δημιουργούμε επικοινωνία εφαρμογών με άλλα μητρώα της Κυπριακής και Ελληνικής Δημοκρατίας αντίστοιχα, και λειτουργία υπηρεσίας επαλήθευσης εγγράφων για την αμοιβαία αναγνώριση εγγράφων, αλλά και αυτόματη ανάρτηση του υπογεγραμμένου και σφραγισμένου εγγράφου στη θυρίδα πολίτη ή φορέα. Το αποτέλεσμα από την ανάπτυξη της ψηφιακής υποδομής, θα είναι η παραγωγή και διαχείριση ασφαλών εγγράφων στον ψηφιακό και φυσικό κόσμο.

Παράλληλα στο μνημόνιο προβλέπεται η συνεργασία για τον μηχανισμό Ηλεκτρονικής Υπογραφής και Ηλεκτρονικής Ταυτότητας (eID), τηρουμένων των διατάξεων του Κανονισμού ΕΕ 2024/1183. Μηχανισμό που θα επιτρέπει στους πολίτες, να υπογράφουν έγγραφα ηλεκτρονικά, υπογραφή δυνάμενη να ενσωματωθεί σε οποιαδήποτε διαδικασία εγκρίσεων ή υπογραφής εγγράφων, διαδικασία η οποία είναι προφανώς νομικά ισοδύναμη με τη πάλαι ποτέ χειρόγραφη.

Τέλος προβλέπεται η παροχή συστήματος για την υποστήριξη των Πολιτών που θα χρησιμοποιούν τις Εφαρμογές».

Η υλοποίηση των έργων θα γίνει με την από κοινού συνέργεια και συμμετοχή των συμμετεχόντων, με την ανταλλαγή εξειδικευμένων στελεχών που θα μεταφέρουν την τεχνογνωσία εκατέρωθεν.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

Δημήτρης Παπαστεργίου Καινοτομίας & Ψηφιακής Πολιτικής υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης Υφυπουργείο Έρευνας
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
infocom

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Acer αναβιώνει την ιστορική Packard Bell στην IFA 2026

Quest: διψήφια ανάπτυξη στην πληροφορική με ανεκτέλεστο πάνω από 650 εκατ. ευρώ

Το Yπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης στην 90η ΔΕΘ

Η Nova ανεβάζει έσοδα και επενδύσεις με το FTTH στο 30% της βάσης

Η D-Marin επενδύει πάνω από 20 εκατ. ευρώ στον ψηφιακό μετασχηματισμό των μαρινών

Ο Τραμπ βλέπει οικονομικές συνέπειες από το μπλοκάρισμα των data centers

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • Data centers: Το στοίχημα της ενέργειας, της κοινωνικής αποδοχής και των επενδύσεων
  • Η περιορισμένη ενημέρωση απομακρύνει τους νέους από τη βιομηχανία
  • ΙΕΛΚΑ: Αρνητικός «πληθωρισμός» -0,15% στα σουπερμάρκετ τον Αύγουστο 2026
  • ΤτΕ: Τραπεζικά Επιτόκια Καταθέσεων και Δανείων – Ιούλιος 2026
  • Lidl Ελλάς: Δώρο ο ΦΠΑ στα βασικά σου είδη
  • Από την Πέμπτη 3/9 οι αιτήσεις επιχειρήσεων της Δ. Μακεδονίας για τις επιπλέον θέσεις απασχόλησης
  • Sparkle – Hellas Sat: Πετυχαίνουν την πρώτη δορυφορική σύνδεση κβαντικής ασφάλειας
RSS itsecuritypro.gr
  • Akeydor Group: Δυναμική παρουσία σε Identity & Access Management, Education Technology και Secure Remote Access
  • Η Mind The Hack παρουσιάζει την Exposure Decision Platform – Aπό την ανίχνευση ευπαθειών στις αποφάσεις βάσει πραγματικού κινδύνου
  • Post-Quantum Migration: Η μεγάλη πρόκληση δεν είναι μόνο η κρυπτογραφία – είναι τα κλειδιά
  • Προστατεύοντας τα ΑΙ εργαλεία των συσκευών μας
  • Cyber Attack στη Manchester Airports Group: Δεδομένα 8,7 εκατ. πελατών εκτέθηκαν
  • Οι αγγελίες εργασίας στην κυβερνοασφάλεια που απαιτούν δεξιότητες AI διπλασιάστηκαν μέσα σε έναν χρόνο
  • Επείγουσα Ανακοίνωση Επιθετική δραστηριότητα κατά ελεγκτών (PLC) Siemens S7
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.