Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Μελέτες
    • Εταιρ. Κοιν. Ευθύνη
    • Startup
    • TV
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AIBRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Πέμπτη, 19 Ιουνίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Μελέτες
    • Εταιρ. Κοιν. Ευθύνη
    • Startup
    • TV
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AIBRIEF
InfoCom
Home»Security

Τα Ηνωμένα Έθνη εγκρίνουν την αμφιλεγόμενη συνθήκη για το κυβερνοέγκλημα

16/08/2024Χρήστος ΚοτσακάςBy Χρήστος Κοτσακάς2 Mins Read Security

Επιτροπή του ΟΗΕ ενέκρινε την πρώτη παγκόσμια συνθήκη για το κυβερνοέγκλημα, παρά την αντίθεση που εξέφρασαν ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνασπισμοί τεχνολογικών εταιρειών.

Η συνθήκη υιοθετήθηκε με συναίνεση μετά από τρία χρόνια διαπραγματεύσεων, αλλά θα πρέπει να περάσει από ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση το φθινόπωρο. Είναι απαραίτητο να επικυρωθεί από 40 κράτη.

Καθιερώνει «μια παγκόσμια πολιτική ποινικής δικαιοσύνης» για την προστασία της κοινωνίας από το κυβερνοέγκλημα, «ενισχύοντας τη διεθνή συνεργασία», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Απαιτεί από τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να θεσπίσουν νομοθεσία που θα καθιστά παράνομη την παραβίαση ενός συστήματος πληροφοριών και επικοινωνιών στο οποίο οι άνθρωποι δεν έχουν εξουσιοδοτημένη πρόσβαση.

Ζητά, επίσης, από τα κράτη να κάνουν παράνομη την παραγωγή ή πώληση σεξουαλικού περιεχομένου με παιδιά στο διαδίκτυο, να προστατεύουν τα παιδιά από τους επιτήδειους του διαδικτύου και να αποτρέπουν «συμφωνίες» για την κακοποίηση παιδιών. Η συνθήκη καλύπτει την κακή χρήση συσκευών και την πλαστογραφία ή κλοπή που σχετίζεται με υπολογιστές.

Την ίδια στιγμή, υπάρχει έκκληση για τη δημιουργία νόμων κατά των deepfake και του revenge porn, που διανέμεται στο διαδίκτυο χωρίς τη συναίνεση των ενηλίκων που εμπλέκονται.

Για την αξιολόγηση αυτών των εγκλημάτων, η συνθήκη δίνει στα κράτη την άδεια να «συλλέγουν ή να καταγράφουν» σχετικά δεδομένα για μια καταδίκη και να «αναγκάζουν» τους παρόχους υπηρεσιών να παρέχουν ενοχοποιητικές πληροφορίες ή έγγραφα.

Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε μετά από προσπάθειες ορισμένων κρατών να κάνουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο σχέδιο της συνθήκης.

Ορισμένα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Ρωσία, η οποία ξεκίνησε τη διαδικασία σύνταξης το 2017, σημείωσε ότι η συνθήκη περιέχει πάρα πολλές διασφαλίσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και κατηγόρησε τις χώρες ότι προωθούν τα δικά τους συμφέροντα μέσω της συνθήκης.

Η τελευταία φορά που ο ΟΗΕ πέρασε ένα πρωτόκολλο για το κυβερνοέγκλημα ήταν το 2001 με τη Σύμβαση της Βουδαπέστης, αλλά πολλές χώρες δεν υπέγραψαν εκείνο το έγγραφο.

Η συνθήκη δεν έχει την υποστήριξη κάποιων οργανισμών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του Γραφείου του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR).

Το OHCHR δήλωσε ότι οι διαπραγματευτές πρέπει να διασφαλίσουν ότι η Σύμβαση για το Κυβερνοέγκλημα συμμορφώνεται με αυτό που ήδη υπάρχει στο διεθνές δίκαιο και ότι πρέπει να περιορίσουν τη λίστα των εγκληματικών αδικημάτων ώστε να μην επηρεάζονται βασικά δικαιώματα όπως η ελευθερία έκφρασης.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

cybercrime
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Χρήστος Κοτσακάς
  • Website
  • LinkedIn

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κακόβουλο λογισμικό μεταμφιεσμένο σε AI βοηθό υποκλέπτει ευαίσθητα δεδομένα

PeS και Infoblox απογειώνουν την κυβερνοασφάλεια επενδύοντας σε σύγχρονες λύσεις

SmartTalks #77: Σπυρίδων Παπαγεωργίου & Αθανάσιος Στάβερης-Πολυκαλάς – Εθνική Κυβερνοασφάλεια!

Operation Secure: η Kaspersky υποστηρίζει την INTERPOL στην αντιμετώπιση των infostealer

Κακόβουλο λογισμικό Μαΐου 2025: το SafePay αναδεικνύεται ως κορυφαία κυβερνοαπειλή

Ξεκινά ο προκριματικός διαγωνισμός για το European Cyber Security Challenge 2025

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • Στην 27η θέση η Ελλάδα ανάμεσα σε 118 χώρες για την ενεργειακή μετάβαση
  • Οι ευρωβουλευτές ζητούν επέκταση του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
  • Κατακερματισμένη η ελληνική αγορά ενημέρωσης, με ιστορικά χαμηλή εμπιστοσύνη
  • 1 στα 5 ευρώ του ελληνικού e-commerce καταλήγει στην Κίνα
  • ΕΥ: Πώς διαχειρίζονται τις επενδύσεις τους οι Ευρωπαίοι millennials, Gen Xers, baby boomers;
  • Η Nova ICT υλοποιεί τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του ΕΟΤ
  • ΥΠΕΝ: Εξασφάλισε ύψους 15 εκατ. ευρώ για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος
RSS itsecuritypro.gr
  • PeS και Infoblox «απογειώνουν» την κυβερνοασφάλεια επενδύοντας σε σύγχρονες λύσεις
  • Το Discord ως Δούρειος Ίππος: Πώς Κακόβουλοι Παράγοντες Εξαπέλυσαν Παγκόσμιες
  • Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας: ένα έργο ψηφιακοποίησης της φροντίδας υγείας στην Ελλάδα από την COSMOTE TELEKOM για την Η.ΔΙ.ΚΑ
  • Operation Secure: Η Kaspersky υποστηρίζει την INTERPOL στην αντιμετώπιση των infostealer
  • Η Schneider Electric ανάμεσα στους κορυφαίους εργοδότες στην Ελλάδα για το 2025
  • Κακόβουλο Λογισμικό Μαΐου 2025: Το SafePay Αναδεικνύεται ως Κορυφαία Κυβερνοαπειλή
  • Η CPI Αναλαμβάνει Κρίσιμο Ρόλο στην υποστήριξη χρηστών του Ομίλου ΕΛΤΡΑΚ
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.