Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Δευτέρα, 22 Ιουνίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»IT

Ουραγός η Ελλάδα στον ρυθμό ανάπτυξης του ICT – Στην κορυφή Ισλανδία, Πολωνία & Βρετανία

15/05/2024Χρήστος ΚοτσακάςBy Χρήστος Κοτσακάς3 Mins Read Focus - Ελληνική Αγορά IT
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Σύμφωνα με το Digital Economy Outook του ΟΟΣΑ, μέσα στην τελευταία δεκαετία, ο τομέας των ΤΠΕ αναπτύχθηκε στις περισσότερες χώρες που είναι μέλη του, αλλά όχι με τον ίδιο ρυθμό.

Πιο συγκεκριμένα, ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης από το 2013 έως το 2023 ήταν θετικός σε κάθε χώρα που εξετάστηκε. Ωστόσο, παρά τις γενικές θετικές επιδόσεις του τομέα των ΤΠΕ, ένα σημαντικό χάσμα χωρίζει τις οικονομίες με τις κορυφαίες επιδόσεις από εκείνες που παρουσιάζουν χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτή η διαφορά είναι μεγαλύτερη από 10 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ του υψηλότερου και του χαμηλότερου ρυθμού ανάπτυξης.

Όπως αναφέρεται, την περασμένη δεκαετία (Ιανουάριος 2013 – Απρίλιος 2023), ο τομέας των ΤΠΕ αναπτύχθηκε κατά σχεδόν τρεις φορές ταχύτερα από το σύνολο της οικονομίας στις χώρες του ΟΟΣΑ. Την τελευταία δεκαετία, ο τομέας των ΤΠΕ είχε μέση ανάπτυξη που ξεπέρασε το 8% σε τρεις χώρες: την Ισλανδία, την Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι δύο χώρες με την υψηλότερη ανάπτυξη –η Ισλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο– είχαν μέσους ρυθμούς ανάπτυξης κατά την εξεταζόμενη περίοδο άνω του 9%. Η Ελλάδα, η Ιταλία και η Σλοβακία παρουσίασαν τη χαμηλότερη ανάπτυξη στον τομέα των ΤΠΕ, με μέσους ρυθμούς ανάπτυξης κάτω του 3%.

Αναλυτικότερα, ο τομέας των ΤΠΕ αναπτύχθηκε, κατά μέσο όρο, κατά 6,3% μεταξύ 2013 και 2023, περίπου τρεις φορές ταχύτερα από τη συνολική οικονομία στις 27 χώρες του ΟΟΣΑ που αναλύθηκαν. Η μελέτη του ΟΟΣΑ δείχνει, επίσης, ότι ο τομέας των ΤΠΕ διατήρησε αυτή την ισχυρή επίδοση κατά το 2023, με μέσο ρυθμό ανάπτυξης 7,6%. Σε πολλές χώρες του ΟΟΣΑ, το 2023 ήταν έτος ρεκόρ για την ανάπτυξη του κλάδου των ΤΠΕ, με πέντε χώρες του (Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Γερμανία, Αυστρία και Ολλανδία) να επιτυγχάνουν ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 10% το 2023.

Όσον αφορά στην τεχνητή νοημοσύνη, η μελέτη δείχνει ότι οι επενδύσεις –και οι κίνδυνοι– αυξάνονται, αλλά η υιοθέτηση είναι ιδιαίτερα συγκεντρωμένη. Για παράδειγμα, οι επενδύσεις στην genAI αυξήθηκαν από 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 σε 17,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, ενώ παράλληλα σημειώθηκε 53πλάσια αύξηση των περιστατικών και των κινδύνων που αναφέρθηκαν από έγκριτα ειδησεογραφικά μέσα παγκοσμίως, από τα τέλη του 2022. Η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης επικεντρώθηκε στον τομέα των ΤΠΕ, όπου κατά μέσο όρο το 28% των εταιρειών ΤΠΕ χρησιμοποίησε AI το 2023, υψηλότερα από οποιονδήποτε άλλο τομέα.

Το 2024 Outlook διερευνά, επίσης, ορισμένα ζητήματα ψηφιακής πολιτικής, όπως το απόρρητο σε τεχνολογίες σαν την εικονική πραγματικότητα, το μέλλον της ασύρματης συνδεσιμότητας και η αύξηση των αρνητικών διαδικτυακών συμπεριφορών που επηρεάζουν την ψυχική υγεία, όπως ο διαδικτυακός εκφοβισμός. Για παράδειγμα, το Outlook δείχνει ότι το συνολικό ποσοστό των νέων που αναφέρουν δυσκολίες στην καθημερινότητα τους και αισθάνονται δυστυχισμένοι λόγω της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αυξήθηκε κατά 49% από το 2017, με το ποσοστό των κοριτσιών να αυξάνεται υπερδιπλάσιο από τα αγόρια.

Εν κατακλείδι, η πρώτη βασική εικόνα από τις προβλέψεις είναι ότι ο τομέας των ΤΠΕ έχει ισχυρές επιδόσεις. Ενώ η μέση ανάπτυξη μεταξύ 2011 και 2022 ήταν 5,7%, έφτασε στο 7,6% το 2023. Σε πολλές χώρες του ΟΟΣΑ, το 2023 σηματοδότησε ένα σημαντικό ορόσημο για την ανάπτυξη των ΤΠΕ. Δέκα χώρες είχαν ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 9%: Αυστρία, Βέλγιο, Καναδάς, Δανία, Φινλανδία, Γερμανία, Ολλανδία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες. Στο Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο, η ανάπτυξη του τομέα των ΤΠΕ ξεπέρασε το 11%. Ακόμη και χώρες με τους χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης του κλάδου των ΤΠΕ, όπως η Ελλάδα και η Σλοβακική Δημοκρατία, είχαν ανάπτυξη άνω του 3%.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

ICT oecd
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Χρήστος Κοτσακάς
  • Website
  • LinkedIn

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λάζαρος Καραούλης, ΔΑΕΜ Δήμου Αθηναίων: Η Αθήνα περνά σε νέα φάση ψηφιακών υπηρεσιών

Άρης Μάρκου: Οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές θεμέλιο για την ψηφιακή οικονομία

Αλέξανδρος Μπεχράκης: Τα data centers στον πυρήνα της ανταγωνιστικότητας της χώρας

Δημήτρης Παπαστεργίου: Οι ψηφιακές υποδομές, τα δεδομένα και το ταλέντο αλλάζουν την Ελλάδα

Νίκος Χαρδαλιάς: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η καινοτομία απαιτούν ολιστικό σχέδιο

Ευάγγελος Χαραλάμπους: Η BEYOND συνδέει την τεχνολογία με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • Ν. Χαρδαλιάς: «Επιλογή μας να καταστήσουμε την Αττική πρωταγωνίστρια της νέας ψηφιακής εποχής» 
  • The Media Business Game: ΣΚΑΪ, ΕΡΤ και Alter Ego ανεβάζουν στροφές σε ενημέρωση και δικαιώματα
  • Η TILESKOPIO στο ESA BIC Greece με τεχνολογίες κυβερνοασφάλειας
  • Συνεργασία Revolut & Wolt στον τομέα των ψηφιακών πληρωμών
  • Ημερίδα του ΣΕΠΕ για την «Ελλάδα της Νέας Ψηφιακής Εποχής» στη Beyond 2026
  • Η eSafe Hellas και η Island παρουσίασαν το μέλλον του Enterprise Workspace
  • Η Postbank γιόρτασε 35 χρόνια παρουσίας στη Βουλγαρία
RSS itsecuritypro.gr
  • Η AWS Φέρνει Υπολογιστική Ισχύ, Αποθήκευση και Υπηρεσίες AI στην Αθήνα με Νέο Local Zone, Διαθέσιμο τον Ιούλιο 2026
  • Η αποτελεσματική κυβερνοασφάλεια δεν κρίνεται από την απουσία περιστατικών, αλλά από την ικανότητα αντίδρασης και προσαρμογής
  • Το Innovation to Impact⁠ φέρνει το deep tech στην πράξη – Δείτε το πρόγραμμα! (16/6, Divani Caravel)
  • Η κατάχρηση διαπιστευτηρίων παραμένει το ισχυρότερο όπλο των κυβερνοεγκληματιών, παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας
  • Έρευνα Forscope: 1 στις 2 επιχειρήσεις «παγιδευμένη» σε συνδρομές λογισμικού που δεν χρειάζεται
  • Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της Cysoft στα Ποσειδώνια 2026
  • Pylones Hellas και AEG αναδεικνύουν νέα εργαλεία που ενισχύουν Compliance και Operations ενόψει των αλλαγών του SWIFT
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.