Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»Επιχειρήσεις

Εθνική Τράπεζα: Κερδίζουν έδαφος οι κλάδοι της «νέας οικονομίας»

30/03/2024Τέτη ΗγουμενίδηBy Τέτη Ηγουμενίδη3 Mins Read IT Επιχειρήσεις
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Για συνεχή άνοδο των κλάδων της «νέας οικονομίας» (καλύπτοντας τομείς από το ΙΤ μέχρι τη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας και το R&D) κάνει λόγο η Εθνική Τράπεζα στο νέο τεύχος της σειράς μελετών «Τάσεις του επιχειρείν» της Διεύθυνσης Οικονομικής της Ανάλυσης.

Όπως επισημαίνεται «κοιτάζοντας σε πιο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και πέρα από τους συγκυριακούς κλυδωνισμούς, το στοιχείο που ξεχωρίζει στο ελληνικό επιχειρείν και εκτιμάται ότι θα αφήσει το βαθύτερο αποτύπωμα τα επόμενα χρόνια είναι η συνεχής άνοδος των κλάδων της «νέας οικονομίας». Ήδη, το μερίδιό της στις πωλήσεις του επιχειρηματικού τομέα έχει ανέλθει στο 10,9% το 2023 από 7,6% το 2019».

Στη μελέτη σημειώνεται ενδεικτικά ότι η «νέα οικονομία» το 2023 πέτυχε τριπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από το λοιπό επιχειρηματικό τομέα (11,2% έναντι 2,8%) ενώ η εκτίμηση που διατυπώνεται στην εν λόγω μελέτη είναι: «Συνεχίζοντας στην τάση ανάπτυξης των τελευταίων ετών, το μερίδιο της «νέας οικονομίας» έχει τα εχέγγυα να φτάσει το 20% μέχρι το 2030. Με τις έμμεσες θετικές επιδράσεις να διαχέονται στο σύνολο των κλάδων, η διαμόρφωση αυτού του νέου πρότυπου επιχειρηματικής οικονομίας στην Ελλάδα αποτελεί το υπέρτατο στοίχημα.»

Συνολικά και σύμφωνα πάντα με την μελέτη «Τάσεις του επιχειρείν» της Εθνικής Τράπεζας  οι επιχειρηματικές πωλήσεις το 2023 κινήθηκαν ανοδικά με έντονες, ωστόσο, διαφοροποιήσεις επίδοσης τόσο μεταξύ των δύο εξαμήνων του έτους όσο και μεταξύ των κλάδων.

Συγκεκριμένα, το 2023 έκλεισε με άνοδο 3,6% (σε αποπληθωρισμένους όρους) για τις επιχειρηματικές πωλήσεις. Το 1ο εξάμηνο πέτυχαν ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης (+6,5% σε ετήσια βάση), ενώ το 2ο εξάμηνο κινήθηκε με πιο αναιμικές επιδόσεις (+1,3%) – εξέλιξη που συμβαδίζει με τη σταδιακή κάμψη της δυναμικής των επενδύσεων και της απασχόλησης.

Παρόλα αυτά, οι ελληνικές επιχειρήσεις υπερέβησαν τις επιδόσεις των ευρωπαίων ανταγωνιστών τους σε όρους παραγωγής προστιθέμενης αξίας, ενισχύοντας έτσι το μερίδιό τους στο ευρωπαϊκό επιχειρείν (σε 1,12% κατά το 4ο τρίμηνο 2023, από 1,09% το 2022).
Εστιάζοντας στο 4ο τρίμηνο του 2023, διαπιστώνεται ότι η επίδοσή του (+2,2% σε αποπληθωρισμένους όρους) αποτελεί το συνδυαστικό αποτέλεσμα ενός πολύ δυνατού Οκτωβρίου (+6,1%) και ενός αδύναμου διμήνου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου που ακολούθησε (+0,4%).

Η ανομοιογένεια στις επιδόσεις του 4ου τριμήνου παρουσιάζεται ακόμη πιο έντονη μεταξύ των επιμέρους κλάδων, καθώς διακρίνονται τρεις ταχύτητες απόδοσης:

  • Κατασκευές, βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας και υπηρεσίες κινήθηκαν ανοδικά, με τις ΙΤ υπηρεσίες να ξεχωρίζουν θετικότερα (+20%). Βασικές κινητήριες δυνάμεις ήταν η συνεχιζόμενη ποιοτική αναβάθμιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, οι επενδυτικές ανάγκες για κατοικίες και έργα υποδομής (μετά από μια δεκαετία σχετικής στασιμότητας) καθώς και οι καλές καιρικές συνθήκες που ευνόησαν τον τουριστικό τομέα.
  • Χονδρικό εμπόριο και λοιπή βιομηχανία κινήθηκαν σταθεροποιητικά, δείχνοντας ότι προσπαθούν να ισορροπήσουν υπό την πίεση της αδύναμης εξωτερικής ζήτησης.
  • Το λιανικό εμπόριο κινήθηκε πτωτικά σε όλη τη διάρκεια του 2023, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό την πίεση στη ζήτηση από τις συνεχώς ανοδικές τιμές.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

NBG
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Τέτη Ηγουμενίδη

    Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Το EFA GROUP εγκαινιάζει το Κτήριο Delta στο Alexandria Tech Campus

    QnR Group: νέο στρατηγικό έργο Digital Health για το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου

    Συνεργασία της TUV NORD Hellas με την AHK Akademie του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου

    Ο Τραμπ ζητά «μέρισμα» από τα data centers προς τις τοπικές κοινότητες

    Οι δαπάνες πληροφορικής θα ξεπεράσουν τα 7 τρισ. δολάρια το 2027

    Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την προστασία των ανηλίκων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

    Comments are closed.

    Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
    * indicates required

    Ροή RSS: BizNow.gr BizNow.gr
    • Θετικές προοπτικές για τις κατασκευές έως το 2030
    • Power Health: Κορυφαίες διακρίσεις στα Supplement Awards 2026
    • Ν. Χαρδαλιάς: «Με τη νέα διεθνή τουριστική μας καμπάνια “Phenomenon” αναδεικνύουμε ολόκληρη την Αττική»
    • EA Energy: Οι επαγγελματίες χρειάζονται νέες δεξιότητες ενόψει της ενεργειακής μετάβασης
    • Θετική ευρωπαϊκή αξιολόγηση για δύο στρατηγικά έργα ανακύκλωσης χαλκού της ElvalHalcor
    • ΕΠΟΕΣ: Αναστολή της ιδιότητας του μέλους για την «PIZZA FAN»
    • Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.: Νέα έρευνα του WEEE Forum για τα προϊόντα Fast Tech
    Ροή RSS: itsecuritypro.gr itsecuritypro.gr
    • Η υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης δημιουργεί νέες οδούς έκθεσης για τα κρίσιμα δεδομένα
    • Πως οι AI απάτες γίνονται πιο πειστικές και γιατί μόνο το 48% των εργαζομένων στην ΕΕ δηλώνει ότι αναγνωρίζει τα deepfakes
    • Το itSMF Hellas εγκαινίασε τη σειρά συναντήσεων Beers & Peers με μια ξεχωριστή βραδιά δικτύωσης!
    • Cisco Connect 2026 Greece: Οι κρίσιμες τεχνολογικές υποδομές, η ασφάλεια και η εργασία στην εποχή του AI
    • Τι δεν πρέπει ποτέ να μοιράζεστε με ένα chatbot τεχνητής νοημοσύνης
    • Συνεργασία Διανομής της Itway Hellas με την Nozomi Networks
    • Η ΕΑΚ προειδοποιεί: Κρίσιμες ευπάθειες στο λογισμικό PHP, CVE-2026-109618 και CVE-2026-109619
    Infocom Today

    Copyright 2024 | All Rights Reserved

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.