Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Σάββατο, 24 Οκτωβρίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»IT

Στο ευρωπαϊκό «μικροσκόπιο» μπαίνουν Apple, Google και Meta

26/03/2024Χρήστος ΚοτσακάςBy Χρήστος Κοτσακάς3 Mins Read IT
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διερευνά την Apple, την Google και τη μητρική εταιρεία του Facebook, την Meta, με την υποψία ότι δεν συμμορφώνονται με τον νέο ευρωπαϊκό νόμο που έχει σχεδιαστεί για την προώθηση του ανταγωνισμού στις ψηφιακές υπηρεσίες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι «υποψιάζεται» πως διάφορες πρακτικές και των τριών εταιρειών «υπολείπονται», σε σχέση με την αποτελεσματική συμμόρφωση με τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA), ο οποίος τέθηκε σε ισχύ νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Εάν οι έρευνες διαπιστώσουν «έλλειψη πλήρους συμμόρφωσης», ενδέχεται να αντιμετωπίσουν «βαριά πρόστιμα», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Thierry Breton.

Ο DMA απαιτεί από τις κυρίαρχες διαδικτυακές πλατφόρμες να δίνουν στους χρήστες περισσότερες επιλογές και στους ανταγωνιστές περισσότερες ευκαιρίες να ανταγωνιστούν. Επί του παρόντος, ισχύει για τους τρεις τεχνολογικούς γίγαντες που βρίσκονται υπό έρευνα, καθώς και για την Amazon, τη Microsoft και την ByteDance, την κινεζική μητρική του TikTok.

Οι παραβιάσεις του νέου νόμου μπορεί να οδηγήσουν σε αυστηρές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων προστίμων έως και 10% των παγκόσμιων εσόδων μιας εταιρείας και έως και 20% για υποτροπή. Για τις περισσότερες από τις ρυθμιζόμενες εταιρείες, αυτό θα μεταφραζόταν σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι πρακτικές που διερευνά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιλαμβάνουν αυτό που αποκαλεί προσέγγιση «πληρωμή ή συναίνεση» της Meta. Τον περασμένο Οκτώβριο, η Meta κυκλοφόρησε μια συνδρομητική υπηρεσία, που ονομάζεται «συνδρομή χωρίς διαφημίσεις», επιτρέποντας στους Ευρωπαίους χρήστες του Facebook και του Instagram να πληρώνουν έως και 12,99 ευρώ το μήνα για μια έκδοση χωρίς διαφημίσεις.

«Η Επιτροπή ανησυχεί ότι η δυαδική επιλογή που επιβάλλεται από το μοντέλο “πληρωμή ή συναίνεση” της Meta μπορεί να μην παρέχει πραγματική εναλλακτική σε περίπτωση που οι χρήστες δεν συναινέσουν, με αποτέλεσμα να μην επιτευχθεί ο στόχος της αποτροπής της συσσώρευσης προσωπικών δεδομένων από μεγάλες εταιρείες» ανέφερε το σώμα σε ανακοίνωσή του.

Η ΕΕ εξετάζει επίσης τα καταστήματα εφαρμογών που διαχειρίζονται η Apple και η Google. Το DMA αναφέρει ότι οι μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες -οι λεγόμενοι gatekeepers- πρέπει να επιτρέπουν στους developers εφαρμογών να «κατευθύνουν» τους καταναλωτές σε παροχές εκτός των δύο κυρίαρχων καταστημάτων, χωρίς χρέωση.

Μεταξύ άλλων ανησυχιών, η ΕΕ υποπτεύεται ότι η Apple και η μητρική της Google, η Alphabet, περιορίζουν την ικανότητα των προγραμματιστών «να επικοινωνούν ελεύθερα με τους τελικούς χρήστες, να προωθούν προσφορές και να συνάπτουν απευθείας συμβάσεις, μεταξύ άλλων επιβάλλοντας διάφορες χρεώσεις».

«Ανησυχούμε η Alphabet, η Apple και η Meta δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, π.χ: η Apple και η Alphabet εξακολουθούν να χρεώνουν επαναλαμβανόμενες χρεώσεις στους προγραμματιστές εφαρμογών», σημείωσε η Ευρωπαία Επίτροπος Margrethe Vestager.

Η «οθόνη επιλογής» της Apple για το Safari είναι επίσης υπό έλεγχο, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με το DMA, η Apple πρέπει να ζητά από τους χρήστες «οθόνες επιλογής που πρέπει να τους επιτρέπουν αποτελεσματικά και εύκολα να επιλέξουν μια εναλλακτική προεπιλεγμένη υπηρεσία, όπως ένα πρόγραμμα περιήγησης ή μια μηχανή αναζήτησης στα iPhone τους», σημειώνεται.

Μια άλλη από τις ανησυχίες της Επιτροπής αφορά την Αναζήτηση της Google. Η Alphabet μπορεί να μην έχει κάνει αρκετά για να διασφαλίσει ότι οι υπηρεσίες τρίτων που εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης αντιμετωπίζονται με «δίκαιο και αμερόληπτο τρόπο» σε σύγκριση με τις υπηρεσίες της ίδιας της Alphabet.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

big tech europe
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Χρήστος Κοτσακάς
  • Website
  • LinkedIn

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

QnR Group: νέο στρατηγικό έργο Digital Health για το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου

Ο Τραμπ ζητά «μέρισμα» από τα data centers προς τις τοπικές κοινότητες

Οι δαπάνες πληροφορικής θα ξεπεράσουν τα 7 τρισ. δολάρια το 2027

Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την προστασία των ανηλίκων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Εγκαινιάστηκε το νέο έξυπνο κτίριο του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στον Δημόκριτο

Η DOTSOFT επεκτείνει τη συμμετοχή της στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου Καλαμαριάς

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required

Ροή RSS: BizNow.gr BizNow.gr
  • Δ. Παπαστεργίου: «Ψηφιακές λύσεις σε κάθε επίπεδο της Δημόσιας Διοίκησης»
  • Ν. Παπαθανάσης: 4 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας στον Δήμο Τρίπολης
  • Δικαίωση ΚΕΕΕ & Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων για τον Κανονισμό PPWR
  • Συμπράξεις της ΕΕ στον τομέα της έρευνας: Πράσινο φως για τα οικονομικά τους
  • Ν. Παπαθανάσης: 2,3 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων στην Κοζάνη
  • Στρατηγική συμφωνία Serdal Holding και AWG META
  • Το EFA GROUP εγκαινιάζει το Κτήριο Delta στο Alexandria Tech Campus
Ροή RSS: itsecuritypro.gr itsecuritypro.gr
  • PHP2Shell: Δύο κρίσιμες ευπάθειες στην PHP θέτουν σε συναγερμό την παγκόσμια κοινότητα κυβερνοασφάλειας
  • Η υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης δημιουργεί νέες οδούς έκθεσης για τα κρίσιμα δεδομένα
  • Πως οι AI απάτες γίνονται πιο πειστικές και γιατί μόνο το 48% των εργαζομένων στην ΕΕ δηλώνει ότι αναγνωρίζει τα deepfakes
  • Το itSMF Hellas εγκαινίασε τη σειρά συναντήσεων Beers & Peers με μια ξεχωριστή βραδιά δικτύωσης!
  • Cisco Connect 2026 Greece: Οι κρίσιμες τεχνολογικές υποδομές, η ασφάλεια και η εργασία στην εποχή του AI
  • Τι δεν πρέπει ποτέ να μοιράζεστε με ένα chatbot τεχνητής νοημοσύνης
  • Συνεργασία Διανομής της Itway Hellas με την Nozomi Networks
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.