Μετά την απόλυση του, η Microsoft προσλαμβάνει τον πρώην CEO της OpenAI

0

Συνεχίζοντας τις σημαντικές εξελίξεις που έχουν υπάρξει γύρω από την OpenAI τις τελευταίες ώρες, η Microsoft ανακοίνωσε πως προσλαμβάνει τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Sam Altman, αλλά και τον συνιδρυτή της, Greg Brockman.

Ο Altman απολύθηκε από την OpenAI, αφού το διοικητικό συμβούλιο είπε ότι «δεν έχει πλέον εμπιστοσύνη στην ικανότητά του να συνεχίσει να ηγείται». Μετά από ένα Σαββατοκύριακο διαπραγματεύσεων για την πιθανή επιστροφή του Altman στην OpenAI, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft, Satya Nadella, ανακοίνωσε ότι, τόσο ο Altman όσο και ο Brockman, θα συμμετέχουν στη νέα ερευνητική ομάδα γύρω από την AI που ετοιμάζει η Microsoft.

«Είμαστε εξαιρετικά ενθουσιασμένοι που μοιραζόμαστε τα νέα ότι ο Sam Altman και ο Greg Brockman, μαζί με άλλους συναδέλφους, θα ενταχθούν στη Microsoft για να ηγηθούν μιας νέας προηγμένης ερευνητικής ομάδας AI», υποστήριξε ο Nadella. «Ανυπομονούμε να προχωρήσουμε γρήγορα για να τους παρέχουμε τους πόρους που χρειάζονται για την επιτυχία τους».

Σε μια ανάρτηση στο X, ο Altman επιβεβαίωσε ότι εντάχθηκε στη Microsoft, αναδημοσιεύοντας την αναφορά του Nadella και προσθέτοντας το μήνυμα «η αποστολή συνεχίζεται». Ο Nadella απάντησε παρέχοντας κάποιες συμβουλές για το πώς βλέπει τον ρόλο του Altman στη Microsoft. «Έχουμε μάθει πολλά όλα αυτά τα χρόνια για το πώς να δίνουμε στους founders και τους innovators χώρο για να δημιουργήσουν ανεξάρτητες ταυτότητες και κουλτούρες στη Microsoft, συμπεριλαμβανομένων των GitHub, Mojang Studios και LinkedIn, και ανυπομονώ να σας ζητήσω να κάνετε το ίδιο».

Η πρόσληψη του Altman έρχεται λίγες ώρες αφότου οι διαπραγματεύσεις με το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI απέτυχαν να τον επαναφέρουν στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου. Αντίθετα, ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής του Twitch, Emmett Shear, έχει οριστεί ως προσωρινός Διευθύνων Σύμβουλος. Θα πάρει τη σκυτάλη από τη Mira Murati, η οποία διορίστηκε προσωρινή CEO της OpenAI, μετά την απόλυση του Altman την Παρασκευή.

Ο Altman διαπραγματευόταν να επιστρέψει ως Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI, αλλά το τετραμελές συμβούλιο της φέρεται πως αρνήθηκε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σύμφωνα με τους New York Times, φέρεται να ετοίμαζε μια ξεχωριστή startup για την κατασκευή τσιπ AI. Το έργο είχε την κωδική ονομασία «Tigris», προσελκύοντας μια σειρά από σημαντικές εταιρείες, ακόμη και ενδιαφέρον από τη Microsoft.

Η Microsoft έχει πλέον σχηματίσει μια νέα ερευνητική ομάδα τεχνητής νοημοσύνης με επικεφαλής τους Altman και Brockman. Αυτό έρχεται μόλις μια εβδομάδα αφότου ανακοίνωσε ότι έχει κατασκευάσει το δικό της προσαρμοσμένο τσιπ AI, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση μεγάλων μοντέλων και ενδεχομένως να αποφύγει την δαπανηρή εξάρτηση από τη Nvidia. Η εταιρεία έχει δημιουργήσει επίσης τη δική της CPU, που βασίζεται στην αρχιτεκτονική της Arm.

Η Microsoft εξακολουθεί να έχει μια «επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων» στην OpenAI, που φημολογείται ότι φτάνει σε περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Microsoft είναι ο αποκλειστικός συνεργάτης cloud για την OpenAI και οι υπηρεσίες cloud της εταιρείας τροφοδοτούν όλους τους φόρτους εργασίας της OpenAI σε προϊόντα, υπηρεσίες API και έρευνα.

«Παραμένουμε δεσμευμένοι στη συνεργασία μας με την OpenAI και έχουμε εμπιστοσύνη στο roadmap των προϊόντων μας, στην ικανότητά μας να συνεχίσουμε να καινοτομούμε με όλα όσα ανακοινώσαμε στο Microsoft Ignite και να υποστηρίζουμε τους πελάτες και τους συνεργάτες μας», δήλωσε ο Nadella. «Ανυπομονούμε να γνωρίσουμε τον Emmett Shear και τη νέα ηγετική ομάδα της OAI και να συνεργαστούμε μαζί τους».

Ο Altman, ο οποίος ήρθε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά την παρουσίαση του ChatGPT, απολύθηκε ξαφνικά την Παρασκευή, αφού το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας διαπίστωσε ότι «δεν ήταν σταθερά ειλικρινής στις επικοινωνίες του».

Η ανακοίνωση της αποχώρησης του προκάλεσε σοκ στον τεχνολογικό τομέα. Τρεις ανώτεροι ερευνητές υπέβαλαν επίσης τις παραιτήσεις τους μετά την εξέλιξη. Ο Altman είπε ότι η απόλυσή του ήταν μια «περίεργη εμπειρία» και «κάτι σαν να διαβάζεις τον επικήδειο σου ενώ είσαι ακόμα ζωντανός».

Σε αντίθεση με άλλους ιδρυτές τεχνολογικές εταιρειών, όπως ο Mark Zuckerberg, ο Altman δεν κατείχε μετοχές της OpenAI και θα μπορούσε να απολυθεί ανά πάσα στιγμή.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


25ο Συνέδριο InfoCom World - Έρχεται στις 14/12!

Το Infocom World 2023 έρχεται με κεντρικό μήνυμα «Diginvest in Greece: New Horizons!» Φέτος, το συνέδριο θα βρεθεί στο σταυροδρόμι του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

Comments are closed.