Συμφωνία Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης

0

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία κατέληξαν σε συμφωνία γύρω από τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης, κάτι που αναμένεται πως θα οδηγήσει σε επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Reuters, οι τρεις χώρες υποστηρίζουν την «υποχρεωτική αυτορρύθμιση μέσω κώδικα συμπεριφοράς» για τα λεγόμενα θεμελιώδη μοντέλα – τα AI συστήματα που μπορούν να προσαρμοστούν σε μια σειρά εργασιών. Αλλά αντιτίθενται σε «μη δοκιμασμένους κανόνες».

«Μαζί υπογραμμίζουμε ότι το ευρωπαϊκό AI Act ρυθμίζει την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης και όχι την τεχνολογία αυτή καθαυτή», σημειώνεται στο έγγραφο. «Οι εγγενείς κίνδυνοι βρίσκονται στην εφαρμογή συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης και όχι στην ίδια την τεχνολογία».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ διαπραγματεύονται σε σχέση με το πώς θα πρέπει να τοποθετηθεί το ευρωπαϊκό μπλοκ γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα.

Το έγγραφο εξηγεί ότι οι developers τέτοιων μοντέλων θα πρέπει να ορίσουν model cards, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την παροχή πληροφοριών σχετικά με τα μοντέλα μηχανικής μάθησης.

«Οι model cards θα περιλαμβάνουν πληροφορίες για την κατανόηση της λειτουργίας του μοντέλου, των δυνατοτήτων και των ορίων του και θα βασίζονται στις βέλτιστες πρακτικές εντός της κοινότητας των προγραμματιστών».

«Ένα όργανο διακυβέρνησης της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών και να ελέγξει την εφαρμογή των καρτών».

Αρχικά, δεν θα πρέπει να επιβάλλονται κυρώσεις, όπως τονίζεται στο έγγραφο. Ωστόσο, εάν εντοπίζονται παραβιάσεις του κώδικα δεοντολογίας μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα, θα μπορούσε να αναπτυχθεί ένα σύστημα κυρώσεων.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


25ο Συνέδριο InfoCom World - Έρχεται στις 14/12!

Το Infocom World 2023 έρχεται με κεντρικό μήνυμα «Diginvest in Greece: New Horizons!» Φέτος, το συνέδριο θα βρεθεί στο σταυροδρόμι του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

Comments are closed.