Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση

0

Στην αντιμετώπιση θεμάτων που σχετίζονται με το Κυβερνητικό Νέφος Δημόσιου Τομέα (G-Cloud), το Κυβερνητικό Νέφος Τομέα Έρευνας και Εκπαίδευσης (RE-Cloud) και το Κυβερνητικό Νέφος Τομέα Υγείας (H-Cloud), το έργο «ΣΥΖΕΥΞΙΣ Ι», την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚΤΠ) και την ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) στοχεύει νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που τέθηκε, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, σε δημόσια διαβούλευση, μέχρι την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η μετάθεση κατά 1 έτος των προθεσμιών για:

  • (α) την εκπόνηση μελέτης ταξινόμησης των δεδομένων (data classification) από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την ΕΔΥΤΕ ΑΕ και την ΗΔΙΚΑ ΑΕ,
  • (β) την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του συνόλου των κεντρικών ηλεκτρονικών εφαρμογών και των κεντρικών πληροφοριακών συστημάτων Φορέων του δημόσιου τομέα στο G-Cloud της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης,
  • (γ) την ολοκλήρωση της εγκατάστασης των ηλεκτρονικών εφαρμογών και των κεντρικών πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, των εποπτευόμενων φορέων του, καθώς και των εφαρμογών και υπηρεσιών που προσφέρονται από το υπουργείο Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στην εκπαιδευτική και ερευνητική κοινότητα στο Κυβερνητικό Νέφος Τομέα Έρευνας και Εκπαίδευσης (RECloud),
  • δ) την ολοκλήρωση της εγκατάστασης των ηλεκτρονικών εφαρμογών και των κεντρικών πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου Υγείας, των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, που αφορούν σε επεξεργασία ιατρικών δεδομένων, καθώς και σε συναλλαγές ιατρικής φύσεως πολιτών στο Κυβερνητικό Νέφος Τομέα Υγείας (H-Cloud).

Με άλλο άρθρο παρατείνεται, από τις 5.4.2023 έως τις 5.4.2024, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει τις δαπάνες για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών και πληροφορικής, που παρασχέθηκαν από τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στο πλαίσιο του έργου ΣΥΖΕΥΞΙΣ Ι.

Επίσης προβλέπεται διαδικασία πληρωμής των αναδόχων για έργα που υλοποιεί η Κοινωνία της Πληροφορίας. Συγκεκριμένα, η υποχρέωση έκδοσης τιμολογίου παροχής υπηρεσιών και τιμολογίου πώλησης αγαθών από τους αναδόχους των έργων που υλοποιεί η Κοινωνία της Πληροφορίας γεννάται κατ’ εξαίρεση κατά τον χρόνο πιστοποίησης της δαπάνης του έργου από τα αρμόδια όργανα της ΚτΠ και ειδικότερα με την ημερομηνία έκδοσης Απόφασης Παραλαβής του έργου με πρόβλεψη για καταβολή χρηματικού τιμήματος και όχι με την ημερομηνία παροχής των υπηρεσιών ή παράδοσης ή αποστολής των αγαθών. Το τιμολόγιο δύναται να εκδίδεται μέχρι το τέλος της ετήσιας περιόδου εντός της οποίας έγινε η πιστοποίηση της δαπάνης.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


25ο Συνέδριο InfoCom World - Έρχεται στις 14/12!

Το Infocom World 2023 έρχεται με κεντρικό μήνυμα «Diginvest in Greece: New Horizons!» Φέτος, το συνέδριο θα βρεθεί στο σταυροδρόμι του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

Comments are closed.