Della Valle: Η Vodafone διερευνά «ευκαιρίες ενοποίησης» στην Ιταλία

0

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Vodafone Group, Margherita Della Valle, δήλωσε ότι ο όμιλος συνεχίζει να διερευνά μια σειρά επιλογών για τις δραστηριότητες του στην Ιταλία, που είναι η τελευταία από τις τρεις ευρωπαϊκές αγορές της εταιρείας που παρουσιάζουν προκλήσεις.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων για το πρώτο εξάμηνο, η Della Valle επανέλαβε ότι η Ιταλία, η Ισπανία και η Μεγάλη Βρετανία είναι οι τρεις αγορές στην Ευρώπη όπου «η δομή του κλάδου δεν μας επιτρέπει να έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη».

Επισήμανε ότι η Vodafone έχει ήδη λάβει μέτρα, τόσο στη Μεγάλη Βρετανία όσο και στην Ισπανία, ανακοινώνοντας μια προτεινόμενη συγχώνευση μεταξύ της Vodafone UK και της Three UK και στη συνέχεια συμφωνώντας να πουλήσει τη Vodafone Ισπανίας στη Zegona.

Στην Ιταλία, «θα συνεχίσουμε να διερευνούμε ευκαιρίες ενοποίησης», είπε η Della Valle, αν και τόνισε ότι η κατάσταση της Vodafone στην Ιταλία είναι «πολύ διαφορετική από τη θέση της στην Ισπανία», η οποία είναι μια αγορά που παρουσιάζει προκλήσεις εδώ και πολλά χρόνια.

«Έχουμε μια πολύ ισχυρή εταιρεία στην Ιταλία», σημείωσε η ίδια, υποστηρίζοντας ότι η Vodafone Ιταλίας ξεπερνά τους άλλους καθιερωμένους παίκτες, όσον αφορά στην τριμηνιαία αύξηση των εσόδων από υπηρεσίες.

Ωστόσο, «αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι παραμένει μια πολύ απαιτητική αγορά. Κανένας από τους παίκτες στην Ιταλία δεν βλέπει έσοδα που υπερβαίνουν το κόστος του κεφαλαίου. Οι τιμές είναι κάτω του κόστους. Επομένως, η αγορά χρειάζεται δράση, γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε μια σειρά επιλογών», είπε ο Della Valle, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Vodafone ανταγωνίζεται τις Iliad Italia, Telecom Italia (TIM) και WindTre στην Ιταλία. Η Iliad Italia εισήλθε για πρώτη φορά στην αγορά το 2018 με μια χαμηλού κόστους προσφορά για κινητά, πυροδοτώντας έναν πόλεμο τιμών που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ο όμιλος Iliad του Γάλλου δισεκατομμυριούχου Xavier Niel έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την απόκτηση της Vodafone Ιταλίας, αν και η Vodafone απέρριψε προσφορά 11,25 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον Niel για τις ιταλικές δραστηριότητές της, στις αρχές του 2022.

Ωστόσο, το Bloomberg ανέφερε τον Απρίλιο του 2023 ότι η Iliad είχε επανεκκινήσει τις συνομιλίες με τη Vodafone σχετικά με μια πιθανή συμφωνία, με την ιταλική επιχείρηση να λέγεται ότι αποτελεί ένα από τα πολλά πιθανά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο Niel κατέχει μερίδιο 2,5% στο Vodafone Group μέσω του επενδυτικού οχήματος Atlas Investissement.

Η Vodafone Ιταλίας αντιπροσωπεύει το 11% των συνολικών εσόδων του Ομίλου. Το 1ο εξάμηνο, η ιταλική δραστηριότητα παρουσίασε μείωση 1,3% στα έσοδα από υπηρεσίες, στα 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ τα συνολικά έσοδα μειώθηκαν κατά 2,4%, στα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο πάροχος αναφέρθηκε σε πτώση στη συνεχιζόμενη πίεση των τιμών. Τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής μειώθηκαν κατά 5,1%.

Όσον αφορά στα σχέδιά της για τις άλλες δύο αγορές, η Vodafone είπε ότι η πώληση της Vodafone Ισπανίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2024, ενώ αναμένει ότι η συγχώνευση στο Ηνωμένο Βασίλειο θα κλείσει πριν από τα τέλη του Δεκεμβρίου του 2024. Στη συνέχεια, η Vodafone θα κατέχει το 51% της επιχείρησης και η CK Hutchison το 49%.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


25ο Συνέδριο InfoCom World - Έρχεται στις 14/12!

Το Infocom World 2023 έρχεται με κεντρικό μήνυμα «Diginvest in Greece: New Horizons!» Φέτος, το συνέδριο θα βρεθεί στο σταυροδρόμι του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

Comments are closed.