Ζημιές σε καλώδια: Φινλανδία & Εσθονία ζητούν τη συνεργασία της Κίνας

0

Η Φινλανδία και η Εσθονία υπέβαλαν επίσημη νομική ειδοποίηση προς την Κίνα, ζητώντας τη συνεργασία της, ως μέρος της συνεχιζόμενης ΄έρευνας που πραγματοποιούν για ζημιές σε υποδομές ζωτικής σημασίας στη Βαλτική Θάλασσα.

«Μόλις πριν από μερικές ημέρες, μαζί με τη Φινλανδία, παραδώσαμε στην Κίνα ένα σημείωμα για συνεργασία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας, Margus Tsahkna. «Ελπίζουμε ότι η Κίνα θα είναι συνεργάσιμη και ότι μπορούμε να έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε περισσότερες έρευνες».

Οι αρχές της Φινλανδίας και της Εσθονίας διερευνούν τη ζημιά του αγωγού αερίου Balticconnector και ενός τηλεπικοινωνιακού καλωδίου που συνδέει τις δύο χώρες. Και τα δύο υπέστησαν ζημιές γύρω στις 7 με 8 Οκτωβρίου. Ένα τηλεπικοινωνιακό καλώδιο που συνδέει την Εσθονία με τη Σουηδία υπέστη επίσης ζημιά την ίδια νύχτα, μαζί με ένα από τα καλώδιο της Ρωσίας, που βρίσκεται στον Κόλπο της Φινλανδίας.

Οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι όλα αυτά τα περιστατικά συνδέονται. Μετά από προκαταρκτική έρευνα, οι αρχές έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους σε ένα κινεζικό σκάφος, το NewNew Polar Bear, το οποίο βρισκόταν στην περιοχή τη στιγμή που προκλήθηκε η ζημιά. Οι φινλανδικές αρχές ανέφεραν ότι το πλοίο μπορεί να έριξε άγκυρα στον βυθό της θάλασσας, προκαλώντας ζημιά στον αγωγό και τα τηλεπικοινωνιακά καλώδια.

Η Φινλανδία και η Εσθονία δήλωσαν ότι έχουν έρθει σε επαφή με την Κίνα σχετικά με την πιθανή εμπλοκή του πλοίου. Ο Εσθονός Tsahkna υπογράμμισε ότι η διάρκεια της έρευνας θα εξαρτηθεί «από την Κίνα και το πόσο συνεργάσιμη είναι». «Πρέπει να διερευνήσουμε επίσης το ερώτημα για το πλοίο και το πλήρωμα και τον καπετάνιο και ούτω καθεξής», υποστήριξε.

Ενώ η Κίνα φέρεται να έχει υποσχεθεί «πλήρη συνεργασία» στην έρευνα, η στάση της παραμένει ασαφής, καθώς οι σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Ταλίν περιπλέκονται, μετά από την ανακοίνωση του σχεδίου της Ταϊβάν να δημιουργήσει ένα νέο κυβερνητικό γραφείο στη χώρα της Βαλτικής.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


25ο Συνέδριο InfoCom World - Έρχεται στις 14/12!

Το Infocom World 2023 έρχεται με κεντρικό μήνυμα «Diginvest in Greece: New Horizons!» Φέτος, το συνέδριο θα βρεθεί στο σταυροδρόμι του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

Comments are closed.