Βέλγιο: Δεν είναι σαφές ότι το Big Tech χρειάζεται να πληρώσει «fair share»

0

Δεν υπάρχει σαφής ανάγκη βάσει της οποίας θα αναγκαστούν οι τεχνολογικοί κολοσσοί να βοηθήσουν στην κάλυψη του κόστους για την ανάπτυξη του 5G και του broadband, όπως ανακοίνωσε η βελγική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών IBPT-BIPT.

Οι ευρωπαϊκοί τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι προσπάθησαν να πιέσουν τις μεγάλες εταιρείες, όπως η Google και η Microsoft, ώστε να βοηθήσουν στο κόστος της κάλυψης των δικτύων 5G, αλλά αυτό πιθανότατα θα απαιτήσει αναμονή μέχρι την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά τις Ευρωεκλογές που θα πραγματοποιηθούν το 2024.

Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έχουν ζητήσει αυτό που χαρακτηρίζουν ως «fair share» – και που οι εταιρείες του Big Tech, με τη σειρά τους, υποστηρίζουν ότι θα ισοδυναμεί με «φόρο Διαδικτύου».

«Η IBPT-BIPT θεωρεί ότι η ανάγκη να υποχρεωθούν οι διαδικτυακές πλατφόρμες να πληρώνουν τους φορείς εκμετάλλευσης δικτύων, δεν αποδεικνύεται επαρκώς», δήλωσε η βελγική ρυθμιστική αρχή σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

«Η IBPT-BIPT θεωρεί ότι δεν έχει αποδειχθεί η ανάγκη επιβολής τέλους βάσει του όγκου της διαδικτυακής κίνησης για τη βελγική αγορά», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής για θέματα βιομηχανίας της ΕΕ, Thierry Breton, αναμένει από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της ΕΕ να προτείνουν σχετική νομοθεσία, αφού ζήτησαν σχόλια και από τις δύο πλευρές έως τα τέλη Ιουνίου, σε σχέση με αυτό που χαρακτήρισε ως επενδυτικό κενό 200 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο ίδιος δεν έχει υποβάλει ακόμη προτάσεις και πηγές αναφέρουν ότι οποιαδήποτε νομοθεσία θα αναμένει τη σύσταση μιας νέας Κομισιόν.

Η βελγική ρυθμιστική αρχή πρόσθεσε, επίσης, ότι ένα μόνιμο, ξεχωριστό ταμείο για τη χρηματοδότηση προσωρινών αναγκών στις επενδύσεις μπορεί να μην είναι κατάλληλο, καθώς υπάρχουν ήδη σχέδια για εξάπλωση των οπτικών ινών και επειδή ορισμένες αγροτικές περιοχές θα επωφεληθούν από κρατική ενίσχυση.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


25ο Συνέδριο InfoCom World - Έρχεται στις 14/12!

Το Infocom World 2023 έρχεται με κεντρικό μήνυμα «Diginvest in Greece: New Horizons!» Φέτος, το συνέδριο θα βρεθεί στο σταυροδρόμι του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

Comments are closed.