Προς υπογραφή η δεύτερη σύμβαση για το UFBB

0

Έπειτα από το πράσινο φως του Ελεγκτικού Συνεδρίου την περασμένη Παρασκευή η δεύτερη σύμβαση ΣΔΙΤ για το έργο «Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας Ultra – Fast Broadband», συνολικού προϋπολογισμού 700 εκατ. (870 εκατ. συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) εισέρχεται σε τροχιά υπογραφής.

Η εκτίμηση είναι ότι δημόσιο και ανάδοχος (Τerna Fiber) θα υπογράψουν τη σύμβαση σε περίπου ένα μήνα.

Με το UFBB θα εγκατασταθούν δίκτυα οπτικών ινών (FTTH) σε περίπου 830.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις (18% του συνόλου της χώρας) και 10.000 δημόσια κτίρια (σχολεία, κέντρα υγείας κλπ), σε περιοχές που δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον για να γίνουν επενδύσεις από τους παρόχους.

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο προκειμένου η Ελλάδα να καλύψει τους στόχους της Ψηφιακής Δεκαετίας 2023, με κυρίαρχο την καθολική κάλυψη με δίκτυα οπτικών ινών όλων των ευρωπαίων πολιτών, ικανά για ταχύτητα σύνδεσης 1 Gbps.

Όπως είναι γνωστό το εν λόγω έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ με 300 εκατ. ευρώ και χωρίζεται σε 7 γεωγραφικές περιοχές (lots). Η αντίστοιχη σύμβαση με τον ΟΤΕ που έχει αναλάβει τα 3 Lots υπεγράφη τον Ιούνιο και το έργο σύντομα θα ξεκινήσει να υλοποιείται.

Η Τerna Fiber έχει αναλάβει τα 4 και συγκεκριμένα: Το lot 2 που αφορά σε 137.000 νοικοκυριά – επιχειρήσεις σε 11 Περιφερειακές Ενότητες (Πέλλας, Πιερίας, Καστοριάς, Φλώρινας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Λάρισας, Μαγνησίας, Σποράδων, Κέρκυρας) και αντίστοιχα το lot 4, με 110.000 συνδέσεις σε 9 Περιφερειακές Ενότητες (Χαλκιδικής, Θάσου, Καβάλας, Σερρών, Λέσβου, Ικαρίας, Λήμνου, Σάμου, Χίου), το lot 5, για 127.000 νοικοκυριά – επιχειρήσεις σε 9 Περιφερειακές Ενότητες (Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Ιθάκης, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας) και το lot 6, με 117.000 συνδέσεις σε 8 Περιφερειακές Ενότητες (Κοζάνης, Γρεβενών, Άρτας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ημαθίας, Αργολίδας, Λακωνίας).

Στην Τerna Fiber συμμετέχουν η Τέρνα Ενεργειακή (όμιλος ΓΕΚ Τέρνα) και η Grid Telecoms (θυγατρική του ΑΔΜΗΕ – Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ενέργειας). Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των δύο εταιριών της κοινοπραξίας έχει συμφωνηθεί η Grid να αποχωρήσει από το έργο.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


25ο Συνέδριο InfoCom World - Έρχεται στις 14/12!

Το Infocom World 2023 έρχεται με κεντρικό μήνυμα «Diginvest in Greece: New Horizons!» Φέτος, το συνέδριο θα βρεθεί στο σταυροδρόμι του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

Comments are closed.