Ματαιώθηκε ο διαγωνισμός για το Κέντρο Καινοτομίας

0

Έπειτα από τρεις αποτυχημένες διαγωνιστικές διαδικασίες ο διαγωνισμός για τη δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας στην Αθήνα, επί της οδού Πειραιώς 62, στην περιοχή Νέου Φαλήρου (πρώην εργοστάσιο ΧΡΩΠΕΙ) με τη μέθοδο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) ματαιώθηκε.

Με απόφαση που υπογράφεται από τον υφυπουργό Ανάκαμψης, Μάξιμο Σενετάκη, μπαίνει τέλος σε ένα έργο που συζητείται τα τελευταία τουλάχιστον 4 χρόνια (απόφαση για την ένταξή του στα ΣΔΙΤ Απρίλιος 2020).

Για το Κέντρο Καινοτομίας προκηρύχθηκαν τρεις διαγωνισμοί (8.3.21, 30.1.23 και 17.5.23) χωρίς όμως να υπάρξει καμία προσφορά. Και αυτό παρά το γεγονός ότι σε πρώτη φάση (2020) είχε εκδηλωθεί αρχικό ενδιαφέρον από αρκετές ελληνικές εταιρείες και συγκεκριμένα από τις ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, Intracom (Intrasoft-Intrakat) και Dimand σε συνεργασία με φορείς καινοτομίας όπως το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών και το Επιχειρηματικό Πάρκο Βαρκελώνης.

Στόχος της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας που προωθούσε το έργο ήταν Κέντρο Καινοτομίας να αποτελέσει χώρο όπου θα συνυπάρχουν νεοφυείς επιχειρήσεις, τεχνοβλαστοί, επιχειρήσεις που επενδύουν στην έρευνα και ανάπτυξη, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, θερμοκοιτίδες, επιταχυντές και θα καλλιεργούνται οι προϋποθέσεις ώστε να προκαλούνται οι απαραίτητες επιχειρηματικές συνέργειες, παράγοντας καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Ωστόσο, εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως το μοντέλο που επελέγη σε όλους τους διαγωνισμούς δεν έπεισε τους εν δυνάμει ενδιαφερόμενους. Ο ανάδοχος, ο φορέας Καινοτομίας θα χρηματοδοτούσε το έργο, με περίπου 90 εκατ. για την κατασκευή, με προοπτική να έχει έσοδα από τη λειτουργία του.

Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό αν θα γίνει νέα προσπάθεια με διαφορετικά χαρακτηριστικά για την αξιοποίηση του ακινήτου της ΧΡΩΠΕΙ συνολικής έκτασης 17.893 τ.μ., στην οποία περιλαμβάνεται βιομηχανικό συγκρότημα διατηρητέων κτιρίων.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


25ο Συνέδριο InfoCom World - Έρχεται στις 14/12!

Το Infocom World 2023 έρχεται με κεντρικό μήνυμα «Diginvest in Greece: New Horizons!» Φέτος, το συνέδριο θα βρεθεί στο σταυροδρόμι του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

Comments are closed.