Η Apple ανακοίνωσε ότι το iPhone 12 έχει πιστοποιηθεί από πολλούς διεθνείς οργανισμούς ως συμβατό με τα παγκόσμια πρότυπα ακτινοβολίας, αφού οι γαλλικές αρχές διέταξαν την εταιρεία από το Cupertino να σταματήσει να πουλά το smartphone, με την αιτιολογία ότι παραβιάζει τα ευρωπαϊκά όρια ακτινοβολίας.

Η υπηρεσία που είναι αρμόδια για θέματα ακτινοβολίας, η ANFR, ενημέρωσε την Apple να σταματήσει τις πωλήσεις του iPhone 12 στη Γαλλία, μετά από δοκιμές που έδειξαν πως το SAR, το οποίο εκφράζει τον ρυθμό απορρόφησης της ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων από τους ιστούς του ανθρώπινου σώματος, ήταν υψηλότερος από το νόμιμα επιτρεπόμενο.

Η Agence Nationale des Fréquences ανέφερε ότι θα στείλει εκπροσώπους της στα καταστήματα της Apple και άλλους διανομείς, για να επιβεβαιώσουν ότι έχουν σταματήσει οι πωλήσεις. Η υπηρεσία δοκιμάζει, κατά διαστήματα, μοντέλα κινητών τηλεφώνων, για να ελέγξει την έκθεση του ανθρώπου στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα και δήλωσε ότι αναμένει από την Apple «να αναπτύξει όλα τα διαθέσιμα μέσα για να βάλει τέλος στη μη συμμόρφωση». Η αποτυχία δράσης θα είχε ως αποτέλεσμα την ανάκληση των iPhone 12 που έχουν ήδη πωληθεί στους καταναλωτές, πρόσθεσε.

Από την άλλη, η Apple υποστήριξε ότι παρείχε στην ANFR πολλαπλά αποτελέσματα δικών της αλλά και ανεξάρτητων εργαστηρίων, που αποδεικνύουν τη συμμόρφωσή της με όλους τους ισχύοντες κανονισμούς και πρότυπα γύρω από το SAR στον κόσμο. Πρόσθεσε ότι αμφισβητεί τα αποτελέσματα της ανάλυσης της AFNR και πως θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την υπηρεσία για να δείξει ότι συμμορφώνεται.

Η AFNR υποστήριξε ότι τα διαπιστευμένα εργαστήρια εντόπισαν απορρόφηση ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας από το σώμα στα 5,74 watt ανά κιλό, κατά τη διάρκεια δοκιμών που προσομοίωσαν την τοποθέτηση της συσκευής στο ανθρώπινο χέρι και όταν βρίσκεται στην τσέπη του παντελονιού. Το ευρωπαϊκό πρότυπο είναι 4,0 watt ανά κιλό. Η ANFR πρόσθεσε ότι οι δοκιμές έδειξαν πως η συσκευή συμμορφώνεται με το λεγόμενο body-SAR.

Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Μετάβασης και Τηλεπικοινωνιών, Jean-Noel Barrot, σημείωσε ότι μια ενημέρωση λογισμικού θα είναι αρκετή για να διορθωθούν τα προβλήματα που συνδέονται με τη συσκευή, η οποία είναι εμπορικά διαθέσιμη από το 2020. «Η Apple αναμένεται να απαντήσει εντός δύο εβδομάδων», δήλωσε στην εφημερίδα Le Parisien, σε συνέντευξή του αργά την Τρίτη, προσθέτοντας: «Εάν δεν το κάνουν, είμαι έτοιμος να διατάξω ανάκληση όλων των iPhone 12 που κυκλοφορούν. Ο κανόνας είναι ο ίδιος για όλους, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών κολοσσών».

Η ANFR ανέφερε ότι έχει δοκιμάσει 141 μοντέλα κινητών τηλεφώνων, συμπεριλαμβανομένου του iPhone 12. «Εάν η Apple επιλέξει να ενημερώσει τα τηλέφωνά της, θα επαληθευτεί από την ANFR», τόνισε η υπηρεσία. Η γαλλική εποπτική αρχή θα διαβιβάσει τα ευρήματά της σε ρυθμιστικές αρχές και άλλων κρατών – μελών της ΕΕ. «Πρακτικά, αυτή η απόφαση θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα χιονοστιβάδας», υπογράμμισε ο Barrot.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


13o Mobile Connected World - Έρχεται στις 5/10!

Η «καρδιά» του connectivity, των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), των ιδιωτικών δικτύων, του 5G Standalone (SA), των smart cities αλλά και του μέλλοντος που βρίσκεται υπό ανάπτυξη με τη μορφή του 6G, θα «χτυπήσει» και φέτος στο Mobile Connected World!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

Comments are closed.