Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ITU (International Telecommunication Union), ένα όργανο του ΟΗΕ, o αριθμός των ανθρώπων που παραμένουν «offline» και χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο μειώθηκε σε περίπου 2,6 δισεκατομμύρια άτομα το 2023.

Η μείωση από τα εκτιμώμενα 2,7 δισεκατομμύρια άτομα που ήταν offline το 2022, αφήνει το 33 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού χωρίς σύνδεση το 2023. Το εξήντα επτά τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού, περίπου 5,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι, είναι πλέον online.

«Αυτή η βελτίωση της συνδεσιμότητας αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και προς την κατεύθυνση να μην αφήσουμε κανέναν πίσω, για την υποστήριξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ», δήλωσε η Γενική Γραμματέας της ITU, Doreen Bogdan-Martin. «Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να ζήσουμε σε έναν κόσμο όπου η ουσιαστική συνδεσιμότητα είναι μια πραγματικότητα για όλους, παντού».

Σύμφωνα με πρώιμους υπολογισμούς, η ανάπτυξη της συνδεσιμότητας παραμένει ισχυρή στις χώρες χαμηλού εισοδήματος. Για αυτές, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι χρήστες του Διαδικτύου αυξήθηκαν κατά περίπου 17 τοις εκατό μέσα στον περασμένο χρόνο. Ωστόσο, λιγότερο από το ένα τρίτο των ατόμων είναι συνδεδεμένα σε αυτές τις χώρες.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πίσω από αυτά τα δεδομένα κρύβονται άνθρωποι που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και να απολαύουν τα οφέλη που αλλάζουν τη ζωή, στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού», τόνισε ο Cosmas Luckyson Zavazava, Διευθυντής του Γραφείου Ανάπτυξης Τηλεπικοινωνιών της ITU.

«Αυτοί οι αριθμοί υπογραμμίζουν τη σημασία της μέτρησης και της παρακολούθησης των δεδομένων, ώστε να γνωρίζουμε πού να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας για ουσιαστική σύνδεση όλων έως το 2030. Με αυτές τις εξελίξεις, πρέπει να επικεντρωθούμε στην οικοδόμηση ψηφιακών δεξιοτήτων για όλους, για να εξοπλίσουμε τους χρήστες με τς απαραίτητες δεξιότητες που μπορεί να τους βοηθήσουν να ξεκλειδώσουν την αξία και να έχουν μια ασφαλή εμπειρία στο διαδίκτυο».

Οι τελευταίες παγκόσμιες εκτιμήσεις επιβεβαιώνουν ότι η διψήφια αύξηση της συνδεσιμότητας στο Διαδίκτυο, που παρατηρήθηκε στην κορύφωση της πανδημίας του COVID-19 το 2020, ήταν βραχύβια. Οι τρέχουσες τάσεις δεν είναι αρκετά ισχυρές για να εγγυηθούν ότι ο στόχος της καθολικής και ουσιαστικής συνδεσιμότητας θα επιτευχθεί έως το 2030.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


13o Mobile Connected World - Έρχεται στις 5/10!

Η «καρδιά» του connectivity, των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), των ιδιωτικών δικτύων, του 5G Standalone (SA), των smart cities αλλά και του μέλλοντος που βρίσκεται υπό ανάπτυξη με τη μορφή του 6G, θα «χτυπήσει» και φέτος στο Mobile Connected World!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

Comments are closed.