Εξοικονόμηση ενέργειας με… αστερίσκο από τη μετάβαση σε δίκτυα 4G/5G

0

Σύμφωνα με έκθεση της Arcep, της γαλλικής ρυθμιστικής αρχής για τις τηλεπικοινωνίες, παρά τη σταθερή μείωση της χρήσης συμβατών εφαρμογών, τα δίκτυα 2G/3G συνεχίζουν να αντιπροσωπεύουν ένα «ευκαταφρόνητο μερίδιο» της κατανάλωσης ενέργειας που παρουσιάζεται από τα δίκτυα κινητής. Η μετάβαση από 2G/3G σε 4G/5G, όπως τονίζει η Arcep, θα επιτρέψει «τη συνεχή και σταθερή εξοικονόμηση ενέργειας».

Ωστόσο, ο τερματισμός της λειτουργίας των τηλεπικοινωνιακών δικτύων 2G/3G ενδέχεται να έχει αντίκτυπο σε ορισμένες συσκευές που δεν είναι συμβατές με 4G/5G (smartphones, feature phones, PoS, ενδοεπικοινωνίες) και η αντικατάστασή τους αναμένεται πως θα οδηγήσει «σε ένα αποτύπωμα άνθρακα».

Η μελέτη αξιολογεί τον χρόνο που απαιτείται για να φτάσουμε στο σημείο εξισορρόπησης μεταξύ της επαναλαμβανόμενης εξοικονόμησης ενέργειας και του αποτυπώματος άνθρακα που δημιουργείται από την πρόωρη αντικατάσταση συσκευών. Η αξιολόγηση θα φτάσει σε αυτό το σημείο μέσα σε δύο μήνες, εάν στις συσκευές περιλαμβάνονται μόνο κινητά τηλέφωνα και σε σχεδόν έξι μήνες εάν εντοπίζονται και άλλα προϊόντα, όπως PoS, έξυπνοι μετρητές και συστήματα ενδοεπικοινωνίας.

Η απενεργοποίηση του 2G/3G συμβάλλει στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, αλλά η μελέτη φέρνει στο προσκήνιο αρκετούς τρόπους δράσης που θα βελτιστοποιήσουν τη μείωση.

Συγκεκριμένα, τα ευρήματα της μελέτης αποκαλύπτουν τα πλεονεκτήματα των προμηθευτών συσκευών που προβλέπουν τον τερματισμό λειτουργίας των δικτύων 2G/3G, ιδίως εκείνων που εργάζονται για την προώθηση της πώλησης τηλεφώνων και άλλων συσκευών συμβατών με 4G/5G, από τη στιγμή που οι φορείς εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιακών δικτύων ανακοινώσουν ένα χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό του 2G/ 3G.

Από μια γενικότερη προοπτική, σύμφωνα με την Arcep, το οικοσύστημα μπορεί να εργαστεί για να βελτιστοποιήσει τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα που προκαλείται από τον τερματισμό των δικτύων 2G/3G, προχωρώντας σε μελλοντικές ενέργειες και δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στη σαφή επικοινωνία με το κοινό και τις επιχειρήσεις.

Σημειώνεται πως, στη Γαλλία, τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχουν διαθέσει πληροφορίες σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα τερματισμού λειτουργίας των δικτύων 2G/3G που χρησιμοποιούν.

Η Arcep υπενθυμίζει, επίσης, ότι εάν οι αποφάσεις για τον τερματισμό της λειτουργίας 2G/3G βασίζονται στις στρατηγικές των ίδιων των παρόχων, η διακοπή αυτών των τεχνολογιών θα απαιτήσει από τους ίδιους τους παρόχους να προσφέρουν αρκετές πληροφορίες, ώστε να επιτρέψουν στους χρήστες (καταναλωτές και επιχειρήσεις) να προσαρμοστούν.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


25ο Συνέδριο InfoCom World - Έρχεται στις 14/12!

Το Infocom World 2023 έρχεται με κεντρικό μήνυμα «Diginvest in Greece: New Horizons!» Φέτος, το συνέδριο θα βρεθεί στο σταυροδρόμι του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

Comments are closed.