Η von der Leyen ζητά παγκόσμιο πλαίσιο για τους κινδύνους της AI

0

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, δήλωσε ότι η ΕΕ και οι εταίροι της πρέπει να αναπτύξουν ένα νέο παγκόσμιο πλαίσιο γύρω από τους κινδύνους της Τεχνητής Νοημοσύνης. «Θα πρέπει να μας προστατεύει από συστημικούς κοινωνικούς κινδύνους και να ενθαρρύνει, ταυτόχρονα, τις επενδύσεις σε ασφαλή και υπεύθυνα συστήματα», υποστήριξε η von der Leyen κατά τη διάρκεια της συνόδου «One Future» των G20.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε πως είναι ξεκάθαρο ότι το μέλλον θα είναι ψηφιακό. «Όπως έχει αναφερθεί, η τεχνητή νοημοσύνη έχει κινδύνους, αλλά προσφέρει και τεράστιες ευκαιρίες. Το κρίσιμο ερώτημα είναι πώς θα αξιοποιηθεί μια τεχνολογία που αλλάζει ταχέως».

Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και οι κατασκευαστές της τεχνητής νοημοσύνης καλούν τους πολιτικούς να τη ρυθμίσουν, πρόσθεσε. «Στην ΕΕ, το 2020, παρουσιάσαμε τον πρώτο νόμο για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Θέλουμε να διευκολύνουμε την καινοτομία, χτίζοντας παράλληλα εμπιστοσύνη. Όμως, χρειαζόμαστε περισσότερα. Αυτό που κάνει ο κόσμος τώρα θα διαμορφώσει το μέλλον μας. Πιστεύω ότι η Ευρώπη -και οι συνεργάτες της- θα πρέπει να αναπτύξουν ένα νέο παγκόσμιο πλαίσιο για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης».

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, πρέπει να φτάσουμε στην ευρύτερη κοινότητα των Ηνωμένων Εθνών. Θα χρειαζόμασταν ένα όργανο παρόμοιο με το IPCC [Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή] και εδώ χρειαζόμαστε πρόσθετη προσέγγιση προς τους επιστήμονες, τους επιχειρηματίες και τους καινοτόμους» δήλωσε η von der Leyen. Πρέπει να παρέχουν τη γνώση σχετικά με τους κινδύνους που ενέχει η τεχνητή νοημοσύνη καθώς και τα πιθανά οφέλη για την ανθρωπότητα.

Όσον αφορά στις ψηφιακές δημόσιες υποδομές, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι μπορούν να ενισχύσουν πραγματικά τις αναδυόμενες οικονομίες. Σύμφωνα με την ίδια, η Ινδία έχει παρουσιάσει αξιοσημείωτη επιτυχία στην ανάπτυξη των ψηφιακών δημόσιων υποδομών της.

«Ακούσαμε τον [Ινδό] Πρωθυπουργό και υποστηρίζουμε πολύ την πρωτοβουλία του. Οι δυνατότητες είναι τεράστιες, οι επενδύσεις μικρές. Το κόλπο είναι να χτίσουμε δημόσια ψηφιακή υποδομή που να είναι διαλειτουργική, ανοιχτή σε όλους και αξιόπιστη».


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


25ο Συνέδριο InfoCom World - Έρχεται στις 14/12!

Το Infocom World 2023 έρχεται με κεντρικό μήνυμα «Diginvest in Greece: New Horizons!» Φέτος, το συνέδριο θα βρεθεί στο σταυροδρόμι του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

Comments are closed.