Η Βρετανία θα επανενταχθεί στο εμβληματικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Horizon Europe, τερματίζοντας μια διετή αντιπαράθεση με την ΕΕ μετά το Brexit, σε σχέση με το θέμα της χρηματοδότησης της επιστήμης.

Η συμφωνία, η οποία αποκλείει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα πυρηνικής έρευνας, το Euratom, σηματοδοτεί μια περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων, επτά μήνες μετά την επίλυση μιας διαφωνίας για το εμπόριο.

Το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού, Rishi Sunak, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι εξασφάλισε «βελτιωμένους οικονομικούς όρους συνεργασίας» με το Horizon Europe.

«Έχουμε αφιερώσει χρόνο για να διαπραγματευτούμε τη σωστή συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο, μια προσαρμοσμένη συμφωνία, η οποία λειτουργεί προς το συμφέρον μας», είπε ο Sunak στους δημοσιογράφους. «Λειτουργεί προς το συμφέρον των ερευνητών και των επιστημόνων μας, αλλά και προς το συμφέρον των Βρετανών φορολογουμένων».

Το γραφείο του Sunak είπε ότι η Βρετανία θα συνδεθεί, επίσης, με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Copernicus. «Η σημερινή πολιτική συμφωνία για τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στο Horizon Europe και στο Copernicus θα ενισχύσει την επιστήμη σε ολόκληρη την Ευρώπη», τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen.

Στο πλαίσιο της εμπορικής συμφωνίας για το Brexit που υπογράφηκε στα τέλη του 2020, η Βρετανία διαπραγματεύτηκε την πρόσβαση της σε μια σειρά προγραμμάτων επιστήμης και καινοτομίας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Horizon, του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού προγράμματος χρηματοδότησης για ερευνητές, με ετήσιο προϋπολογισμό 95,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Βάσει της συμφωνίας, η Βρετανία δεν θα πληρώσει για το χρόνο που είχε «παγώσει» η συνεργασία και ένας μηχανισμός «clawback» θα αποζημιώσει τη χώρα, σε περίπτωση οι Βρετανοί επιστήμονες λάβουν σημαντικά λιγότερα χρήματα από όσα θα προσφέρει η βρετανική κυβέρνηση.

«Η σημερινή κατ’ αρχήν συμφωνία σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός για την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε να συνεργαστούν στο πνεύμα της φιλικής συνεργασίας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος», ανέφεραν οι δύο πλευρές σε κοινή δήλωση.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


13o Mobile Connected World - Έρχεται στις 5/10!

Η «καρδιά» του connectivity, των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), των ιδιωτικών δικτύων, του 5G Standalone (SA), των smart cities αλλά και του μέλλοντος που βρίσκεται υπό ανάπτυξη με τη μορφή του 6G, θα «χτυπήσει» και φέτος στο Mobile Connected World!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

Comments are closed.