Νέο «μπάσιμο» στα telecoms από τους Σαουδάραβες – 2,25 δισ. στην Telefonica

0

Η Saudi Telecom αποκτά σχεδόν το 10% των μετοχών της ισπανικής Telefonica, έναντι 2,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς η εταιρεία από τη Μαδρίτη ετοιμάζεται να χαράξει μια νέα στρατηγική για μελλοντική ανάπτυξη. Η Saudi Telecom, που ελέγχεται από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, απέκτησε περίπου 569,3 εκατομμύρια μετοχές, χρησιμοποιώντας χρηματοοικονομικά μέσα που θα της παρέχουν συμμετοχή 9,9% στην Telefonica, μόλις λάβει τη σχετική έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές.

Η εξαγορά αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον της ισπανικής κυβέρνησης, η οποία θεωρεί την Telefonica ως εταιρεία στρατηγικής σημασίας, που λειτουργεί υποδομές κρίσιμες για την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας. Σημειώνεται πως εξαγορές μεριδίων άνω του 5% ενδέχεται να χρειαστούν έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο της Ισπανίας. Δύο ισπανικές τράπεζες, οι CaixaBank και Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, είναι οι βασικοί επενδυτές του παρόχου, κατέχοντας συνολικά το 10%.

Η Saudi Telecom κατέστησε σαφές ότι δεν σχεδιάζει να αποκτήσει τον έλεγχο ή να αναλάβει το πλειοψηφικό μερίδιο της Telefonica, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη ως μια «συναρπαστική επενδυτική ευκαιρία». Η προσέγγιση της STC είναι «φιλική» και ο αγοραστής υποστηρίζει «την ομάδα διαχείρισης, τη στρατηγική και την ικανότητα της Telefónica να δημιουργεί αξία», σύμφωνα με αναφορά του ισπανικού τηλεπικοινωνιακού παρόχου.

Η εξαγορά έρχεται καθώς ο εκτελεστικός πρόεδρος της Telefonica, Jose Maria Alvarez-Pallete, ετοιμάζεται να παρουσιάσει ένα νέο όραμα και στρατηγική για την εταιρεία του, μέσα στον ερχόμενο Νοέμβριο. Ο Pallete, ο οποίος βρίσκεται στη συγκεκριμένη θέση από τον Απρίλιο του 2016, προσπαθεί επί χρόνια να προσελκύσει επενδυτές και να αυξήσει τα κέρδη στην αγορά της Ισπανίας, τη μεγαλύτερη της Telefonica. Η Telefonica δραστηριοποιείται, επίσης, στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και μεγάλες αγορές της Λατινικής Αμερικής.

Το μερίδιο που αποκτά η Saudi Telecom φέρνει στο προσκήνιο την αυξανόμενη επιρροή των παρόχων της Μέσης Ανατολής στην Ευρώπη. Ο Όμιλος Emirates Telecommunications, από το Άμπου Ντάμπι, αναδείχθηκε ως ο μεγαλύτερος μέτοχος του Vodafone Group και συμφώνησε να προσφέρει 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια για μερίδιο ελέγχου σε ορισμένα από τα περιουσιακά στοιχεία της PPF Telecom στην Ανατολική Ευρώπη.

Η Saudi Telecδom ανήκει κατά 64% στο σαουδαραβικό κρατικό επενδυτικό ταμείο, στο οποίο προεδρεύει ο πρίγκιπας διάδοχος Mohammed bin Salman. Είναι η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών στη Μέση Ανατολή και, τα τελευταία χρόνια, προσπαθεί να διαφοροποιήσει τις δραστηριότητές της. Νωρίτερα φέτος, ανακοίνωσε την απόκτηση ενός χαρτοφυλακίου τηλεπικοινωνιακών περιουσιακών στοιχείων στην Ανατολική Ευρώπη, σε μια συμφωνία αξίας περίπου 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πέρυσι επένδυσε σε τηλεπικοινωνιακούς πύργους στο Πακιστάν.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


25ο Συνέδριο InfoCom World - Έρχεται στις 14/12!

Το Infocom World 2023 έρχεται με κεντρικό μήνυμα «Diginvest in Greece: New Horizons!» Φέτος, το συνέδριο θα βρεθεί στο σταυροδρόμι του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

Comments are closed.