Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Παρασκευή, 1 Μαΐου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»IT

IBM: Το 40% των εργαζομένων θα χρειαστεί reskilling λόγω της τεχνητής νοημοσύνης

21/08/2023Χρήστος ΚοτσακάςBy Χρήστος Κοτσακάς2 Mins Read AI IT

Τα μοντέλα generative τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT, είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν μια σειρά εργασιών, κάτι που έχει οδηγήσει πολλούς ανθρώπους να φοβούνται πως θα χάσουν τη δουλειά τους. Μια νέα μελέτη της IBM δείχνει ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να φοβούνται την τεχνολογία, αλλά να τη χρησιμοποιούν προς όφελος τους.

Η έκθεση της IBM αναλύει τον τρόπο με τον οποίο η εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης επηρεάζει τα επιχειρηματικά μοντέλα, ειδικά στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται η τεχνητή νοημοσύνη για να πραγματοποιηθούν οι διάφορες επιχειρηματικές διεργασίες, αλλά και το πώς επηρεάζει τις θέσεις εργασίας.

Για να βρει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, η IBM άντλησε δεδομένα από δύο προηγούμενες μελέτες: μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 3.000 στελέχη C-level σε 28 χώρες και μια δεύτερη που έγινε σε 21.000 εργαζόμενους, σε 22 χώρες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα προκαλέσει αναμφίβολα αλλαγές στο εργατικό δυναμικό και τις επιχειρήσεις, αλλά όχι απαραίτητα προς το χειρότερο.

Τα στελέχη που συμμετείχαν υπολογίζουν ότι το 40% του εργατικού δυναμικού τους θα πρέπει να αποκτήσει εκ νέου δεξιότητες μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, λόγω της υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης, φτάνοντας συνολικά, σύμφωνα με τα στατιστικά της Παγκόσμιας Τράπεζας, τα 1,4 δισεκατομμύρια από τα 3,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού.

Ωστόσο, το 87% αυτών των στελεχών αναμένει ότι η γενετική τεχνητή νοημοσύνη θα ενισχύσει τους ρόλους αντί να τους αντικαταστήσει. Σύμφωνα με την έρευνα, εκείνοι που θα προσαρμοστούν επιτυχώς στις «αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία στην εργασία, αναφέρουν αύξηση εσόδων 15% κατά μέσο όρο» και όσοι επικεντρώνονται στην τεχνητή νοημοσύνη «βλέπουν 36% υψηλότερο ρυθμό αύξησης εσόδων από τους ανταγωνιστές τους».

«Η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα αντικαταστήσει τους ανθρώπους, αλλά οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσουν εκείνους που δεν το κάνουν», τονίζει χαρακτηριστικά η IBM. Κάπως έτσι, μετατοπίζονται τεχνικές δεξιότητες που είχαν συνήθως προτεραιότητα, όπως η επάρκεια στο STEM. Ο λόγος είναι ότι εργαλεία όπως το ChatGPT επιτρέπουν στους εργαζόμενους να κάνουν περισσότερα με λιγότερες γνώσεις, όπως σημειώνεται στην έκθεση.

Πλέον, δίνεται μεγαλύτερη έμφαση σε άλλες δεξιότητες, όπως η διαχείριση της ομάδας, η ικανότητα αποτελεσματικής εργασίας σε ομαδικά περιβάλλοντα, η ικανότητα αποτελεσματικής επικοινωνίας και η προθυμία προσαρμογής στην αλλαγή, παράγοντες που έχουν μετατοπιστεί στις πιο κρίσιμες δεξιότητες που απαιτούνται για το 2023.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

Artificial Intelligence
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Χρήστος Κοτσακάς
  • Website
  • LinkedIn

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαγωνισμός 88 εκατ. για 1.000 έξυπνες κάμερες καταγραφής τροχαίων παραβάσεων

Η Κομισιόν ζητά ταχεία υλοποίηση της εφαρμογής επαλήθευσης ηλικίας

Χωρίς συμφωνία έληξαν οι διαπραγματεύσεις για την τεχνητή νοημοσύνη

Ο στρατηγικός ρόλος της EPSILON SINGULARLOGIC στον μετασχηματισμό της εφοδιαστικής αλυσίδας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρίνει αποτελεσματική την εφαρμογή της Πράξης DMA

Η Google DeepMind απορρίπτει την πιθανότητα συνείδησης στην ΤΝ

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • Το Scan & Pay εκσυγχρονίζει το τελευταίο μίλι των παραδόσεων
  • Balkan eCommerce Summit 2026: Μεγαλύτερο, πιο τολμηρό και αδύνατον να αγνοηθεί!
  • Infocom Today #166: 14 data center στην Ελλάδα, νέος πρόεδρος στην ΕΕΤΤ!
  • Πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων από αποφοίτους πανεπιστημίων
  • Η ΑΑΔΕ μεταθέτει τις προθεσμίες για τα ψηφιακά παραστατικά διακίνησης
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεωρεί τους κανόνες για τις συγχωνεύσεις
  • Ο στρατηγικός ρόλος της EPSILON SINGULARLOGIC στον μετασχηματισμό της εφοδιαστικής αλυσίδας (SCM)
RSS itsecuritypro.gr
  • Ελληνική ομάδα αποκαλύπτει κρίσιμη ευπάθεια σε παγκόσμιο εργαλείο κυβερνοασφάλειας
  • Uni Systems: Στρατηγική με προτεραιότητα στην Τεχνητή Νοημοσύνη, με τον άνθρωπο στο επίκεντρο της ανάπτυξης
  • AI Agents: Θα αντέξουν οι ελληνικές επιχειρήσεις την επόμενη κυβερνοεπίθεση;
  • Mindbreeze: AI-driven enterprise intelligence
  • Η Orthology ανακοινώνει στρατηγική συνεργασία με τη Nagomi Security
  • Rittal Greece & Eplan Hellas παρουσιάζουν τα μηνιαία Open Tech Day
  • Η Clico ανακοινώνει ότι ο Γιώργος Κουσίσης είναι ο νέος Country Manager για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.