Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τον κανονισμό για την ενίσχυση του οικοσυστήματος ημιαγωγών της Ευρώπης, ο οποίος είναι ευρύτερα γνωστός ως «πράξη για τα μικροκυκλώματα» (Chips Act). Πρόκειται, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, για το τελευταίο βήμα στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Η πράξη για τα μικροκυκλώματα «επιδιώκει να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής βιομηχανικής βάσης στον τομέα των ημιαγωγών, να προσελκύσει επενδύσεις, να προαγάγει την έρευνα και την καινοτομία και να προετοιμάσει την Ευρώπη για οποιαδήποτε μελλοντική κρίση στον τομέα του εφοδιασμού με μικροκυκλώματα.

Το πρόγραμμα θα πρέπει να κινητοποιήσει 43 δισ. ευρώ σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις (3,3 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ), με στόχο τον διπλασιασμό του μεριδίου της ΕΕ στην παγκόσμια αγορά ημιαγωγών, από 10% σήμερα σε τουλάχιστον 20% έως το 2030».

Μετά τη σημερινή έγκριση της θέσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το Συμβούλιο, η νομοθετική πράξη εκδόθηκε. Αφού υπογραφεί από την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, ο κανονισμός θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα αρχίσει να ισχύει την τρίτη ημέρα από τη δημοσίευσή του.

Το Συμβούλιο ενέκρινε επίσης τροποποίηση του κανονισμού για τη σύσταση των κοινών επιχειρήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη», ώστε να καταστεί δυνατή η σύσταση της κοινής επιχείρησης για τα μικροκυκλώματα που βασίζεται στην υφιστάμενη κοινή επιχείρηση βασικών ψηφιακών τεχνολογιών την οποία και μετονομάζει. Η τροποποίηση εγκρίθηκε σήμερα από το Συμβούλιο κατόπιν διαβούλευσης με το Κοινοβούλιο. Και τα δύο κείμενα θα δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα ταυτόχρονα.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


13o Mobile Connected World - Έρχεται στις 5/10!

Η «καρδιά» του connectivity, των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), των ιδιωτικών δικτύων, του 5G Standalone (SA), των smart cities αλλά και του μέλλοντος που βρίσκεται υπό ανάπτυξη με τη μορφή του 6G, θα «χτυπήσει» και φέτος στο Mobile Connected World!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

Comments are closed.