Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το «πράσινο φως» σε κρατικές ενισχύσεις ύψους 8,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, για έργα μικροηλεκτρονικής και τηλεπικοινωνιών, ως μέρος της προσπάθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βρεθεί στην αιχμή της τεχνολογικής καινοτομίας.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι 14 κράτη – μέλη θα μπορούσαν να παράσχουν βοήθεια σε 68 έργα, στα οποία συμμετέχουν διάφορες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Airbus, ASML και Ericsson. Μεταξύ αυτών των χωρών βρίσκεται και η Ελλάδα.

Τα project έχουν χαρακτηριστεί συλλογικά ως «Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος» (IPCEI), καλύπτοντας τις προϋποθέσεις για διευκολύνσεις σε σχέση με τις ευρωπαϊκές κρατικές ενισχύσεις. Ακολουθούν μια προηγούμενη σειρά έργων IPCEI στον ίδιο τομέα, που εγκρίθηκαν το 2018.

Τα έργα, στα οποία συμμετέχουν συνολικά 56 εταιρείες, περιλαμβάνουν διαδικασίες έρευνας και ανάπτυξης σε υλικά και εργαλεία, καθώς και σχεδίασης και κατασκευής chipset. Στοχεύουν στην τεχνολογία 5G και 6G, μαζί με την αυτόνομη οδήγηση, την τεχνητή νοημοσύνη και τους κβαντικούς υπολογιστές. Τα πρώτα νέα προϊόντα θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν στην αγορά από το 2025, ενώ το σύνολο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2032.

«Πρέπει να είμαστε πρωτοπόροι. Πρέπει να αναπτύξουμε πραγματικά καινοτόμες λύσεις και φυσικά τις πρώτες βιομηχανικές εγκαταστάσεις τους στην Ευρώπη», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Margrethe Vestager.

Ο επικεφαλής για θέματα εσωτερικής αγοράς, Thierry Breton, τόνισε ότι τα συγκεκριμένα έργα θα επιταχύνουν την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής αλυσίδας εφοδιασμού εξαρτημάτων για εφαρμογές ραντάρ και διαστήματος, αλλά και για την κυκλοφορία ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ θα συμβάλουν και στην και ανάπτυξη chipset τεχνητής νοημοσύνης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελπίζει ότι τα έργα θα προσελκύσουν 13,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε πρόσθετες ιδιωτικές επενδύσεις. Άλλες εταιρείες που συμμετέχουν περιλαμβάνουν τις GlobalFoundries, Orange, Analog Devices, Continental Automotive και Bosch. Στα έργα συμμετέχουν επίσης οι Renault, NXP, STMicroelectronics, Wacker Chemie και Infineon.

Οι χώρες που παρέχουν κρατικές ενισχύσεις είναι η Αυστρία, η Τσεχία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Ισπανία.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


13o Mobile Connected World - Έρχεται στις 5/10!

Η «καρδιά» του connectivity, των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), των ιδιωτικών δικτύων, του 5G Standalone (SA), των smart cities αλλά και του μέλλοντος που βρίσκεται υπό ανάπτυξη με τη μορφή του 6G, θα «χτυπήσει» και φέτος στο Mobile Connected World!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

Comments are closed.