Οι χρηματοδοτήσεις προς ευρωπαϊκές τεχνολογικές startups θα μειωθούν κατά 39% μέσα στη φετινή χρονιά, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Atomico.

Πιο συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση για τις ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις που βασίζονται σε venture capital κεφάλαια αναμένεται να παρουσιάσει πτώση, από 83 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 σε 51 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023.

Όπως αναφέρεται, αυτό οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στην υποχώρηση των Αμερικανών επενδυτών. Τα αμερικανικά κεφάλαια αποτελούσαν προηγουμένως έναν σημαντικό μοχλό ανάπτυξης της χρηματοδοτικής δραστηριότητας στην Ευρώπη και πολλά αξιόλογα VC από τις ΗΠΑ έχουν εγκατασταθεί στο Λονδίνο, για να ενισχύσουν τις επενδύσεις τους στη Γηραιά ήπειρο.

Η περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης έρχεται σε συνέχεια μιας δύσκολης χρονιάς για τον κλάδο της τεχνολογίας – οι επενδύσεις προς τεχνολογικές startups στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 22%, σε 83 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, από 106 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021.

Η Atomico ανέφερε ότι υπάρχουν κάποια σημάδια «ανθεκτικότητας» στην ευρωπαϊκή τεχνολογική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι η συνολική αξία των εισηγμένων και μη εταιρειών ανέκτησε το όριο των 3 τρισ. δολαρίων που είχε επιτύχει το 2021.

Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες που βρίσκονται σε «early stage» είδαν μικρότερο αντίκτυπο σε σύγκριση με τις εταιρείες που βρίσκονται σε επόμενα στάδια, με τη χρηματοδότηση προς επιχειρήσεις που «σηκώνουν» χρηματοδοτικούς γύρους κάτω των 15 εκατομμυρίων δολαρίων να πέφτει στα 8,2 δισεκατομμύρια δολάρια στο πρώτο εξάμηνο του 2023, από 10,3 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.

Οι εταιρείες μεταγενέστερου σταδίου αναμένεται να αντιπροσωπεύουν το 93% της συνολικής απώλειας 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επενδύσεις, μεταξύ 2022 και 2023.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


13o Mobile Connected World - Έρχεται στις 5/10!

Η «καρδιά» του connectivity, των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), των ιδιωτικών δικτύων, του 5G Standalone (SA), των smart cities αλλά και του μέλλοντος που βρίσκεται υπό ανάπτυξη με τη μορφή του 6G, θα «χτυπήσει» και φέτος στο Mobile Connected World!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

Comments are closed.