Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε τις κυβερνήσεις της Γηραιάς ηπείρου να απαγορεύσουν τη χρήση του TikTok για το προσωπικό που απασχολείται σε κυβερνητικές υπηρεσίες. Τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου έδωσαν την έγκριση τους, με στόχο να σταματήσουν τις ξένες κυβερνήσεις από το να παρεμβαίνουν στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της παραπληροφόρησης, των κυβερνοεπιθέσεων και της διατάραξης κρίσιμων υποδομών.

Στο πλαίσιο των συστάσεών τους, οι Ευρωπαίοι νομοθέτες κάλεσαν τις κυβερνήσεις να ευθυγραμμιστούν με τους περιορισμούς που έχει ήδη επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ορισμένες πρωτεύουσες αλλά και κάποιες δυτικές χώρες εκτός Ευρώπης, γύρω από την χρήση της κινεζικής εφαρμογής. Το συγκεκριμένο app έχει έρθει αντιμέτωπο με ισχυρισμούς ότι διευκολύνει την κατασκοπεία, ότι δεν προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα και ότι διαφθείρει τη νεολαία.

Η έκθεση αποτελεί μέρος των εργασιών της Ειδικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις ξένες παρεμβάσεις στις δημοκρατικές διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της παραπληροφόρησης, μιας επιτροπής που συστάθηκε το 2020 σε μια προσπάθεια να αποτραπούν κράτη όπως η Ρωσία και η Κίνα από το να ασκούν επιρροή στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.

«Ακούω συχνά ότι η δημοκρατία σε όλο τον κόσμο έχει υποχωρήσει. Θα έλεγα ότι πρόκειται για λανθασμένη δήλωση. Η δημοκρατία δεν έχει απλώς υποχωρήσει. Η δημοκρατία δέχεται επίθεση», όπως υποστήριξε, σε ομιλία της που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Sandra Kalniete, η Λετονή νομοθέτης που συνέταξε τις συγκεκριμένες συστάσεις.

Η Kalniete δήλωσε ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να χρειάζεται «ένα συγκεκριμένο καθεστώς κυρώσεων για τη χειραγώγηση και την παρέμβαση» από τις ξένες μυστικές υπηρεσίες, αλλά και ότι «δεν πρέπει να φοβάται να κατονομάσει εκείνους που επιδιώκουν σκόπιμα και συντονισμένα να χειραγωγήσουν τη δημοκρατία μας».

Η TikTok δεν είναι η μόνη εταιρεία που κατονομάστηκε καθώς, σύμφωνα με το Politico, οι Ευρωπαίοι νομοθέτες κάλεσαν, επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποκλείσουν τη χρήση και μιας σειράς άλλων ρωσικών και κινεζικών τεχνολογικών εταιρειών.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


13o Mobile Connected World - Έρχεται στις 5/10!

Η «καρδιά» του connectivity, των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), των ιδιωτικών δικτύων, του 5G Standalone (SA), των smart cities αλλά και του μέλλοντος που βρίσκεται υπό ανάπτυξη με τη μορφή του 6G, θα «χτυπήσει» και φέτος στο Mobile Connected World!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

Comments are closed.