Το 2022, σχεδόν 76 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ηλικίας 15 έως 74 ετών, απασχολούνταν στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας (+2,5% σε σύγκριση με το 2021).

Από τα 76 εκατομμύρια άτομα που απασχολούνταν σε αυτούς τους τομείς, το 52% ήταν γυναίκες (καμία αλλαγή σε σύγκριση με το 2021). Οι γυναίκες εργάζονταν κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών, με εξαίρεση τη Μάλτα, όπου μόνο το 48% των γυναικών εργάζονταν επί του συγκεκριμένου τομέα.

Στην Ελλάδα, ο συνολικός αριθμός έφτασε τα 1,2 εκατομμύρια, με τις γυναίκες να φτάνουν τις 622.700, ξεπερνώντας το 50% του συνόλου.

Σε όλες τις περιφέρειες της ΕΕ, τα υψηλότερα ποσοστά γυναικών που απασχολούνταν στην επιστήμη και την τεχνολογία το 2022 παρατηρήθηκαν στη Λιθουανία και στην Κορσική (και οι δύο περιοχές με 64%), ακολουθούμενες από τη Λεττονία (63%).

Στο άλλο άκρο της κλίμακας, το χαμηλότερο μερίδιο καταγράφηκε στην βορειοδυτική περιφέρεια της Ιταλίας (45%), ακολουθούμενη από τη Μάλτα και τις ιταλικές περιφέρειες της Νότιας και Βορειοανατολικής Ιταλίας (46%).

Μεταξύ του συγκεκριμένου εργατικού δυναμικού, μια σημαντική υποομάδα αποτελείται από επιστήμονες και μηχανικούς. Αυτοί αποτελούσαν σχεδόν το ένα τέταρτο (24%) όλων των ατόμων που απασχολούνταν στην επιστήμη και την τεχνολογία στην ΕΕ (+3,6% σε σύγκριση με το 2021), με τον μεγαλύτερο αριθμό να απασχολείται στη Γερμανία (πάνω από 3,5 εκατομμύριο).

Παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες αποτέλεσαν την πλειοψηφία των ανθρώπων που απασχολούνταν στην επιστήμη και την τεχνολογία, υποεκπροσωπούνται ως επιστήμονες και μηχανικοί, αντιπροσωπεύοντας μόνο το 41% του συνόλου το 2022.

Αυτό το μερίδιο αυξήθηκε κατά μόλις 2 ποσοστιαίες μονάδες τα τελευταία 10 χρόνια (από 39% το 2012 σε 41% το 2022), αλλά ο απόλυτος αριθμός των γυναικών που εργάζονται ως επιστήμονες και μηχανικοί αυξήθηκε κατά σχεδόν 50% στην ίδια περίοδο (από σχεδόν 5 εκατομμύρια το 2012 σε 7,3 εκατομμύρια το 2022).


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


13o Mobile Connected World - Έρχεται στις 5/10!

Η «καρδιά» του connectivity, των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), των ιδιωτικών δικτύων, του 5G Standalone (SA), των smart cities αλλά και του μέλλοντος που βρίσκεται υπό ανάπτυξη με τη μορφή του 6G, θα «χτυπήσει» και φέτος στο Mobile Connected World!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

Comments are closed.