Το 2022, 9,4 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζονταν ως ειδικοί στις ΤΠΕ, αντιπροσωπεύοντας το 4,6% του συνολικού εργατικού δυναμικού της ΕΕ. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το μερίδιο των ειδικών στην πληροφορική αυξάνεται την τελευταία δεκαετία, παρουσιάζοντας άνοδο 1,4 ποσοστιαίων μονάδων από το 2012.

Μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το μερίδιο των ειδικών στον κλάδο των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας ως προς το σύνολο των απασχολουμένων, ήταν υψηλότερο στη Σουηδία (8,6%), το Λουξεμβούργο (7,7%) και τη Φινλανδία (7,6%). Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στην Ελλάδα (2,5%), στη Ρουμανία (2,8%) και στην Πολωνία (3,6%).

Από το 2012 έως το 2022, ο αριθμός των ειδικών στις ΤΠΕ αυξήθηκε κατά 57,8%, που είναι σχεδόν 6,6 φορές ο ρυθμός ανάπτυξης της απασχόλησης (+8,8%).

Το μερίδιο των γυναικών που εργάζονται ως ειδικοί στις ΤΠΕ παρουσίασε οριακή μείωση το 2022 σε σύγκριση με το 2021 (18,9% έναντι 19,1%), βάζοντας τέλος στην ανοδική τάση που παρατηρήθηκε από το 2014.

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, τα υψηλότερα ποσοστά γυναικών στην πληροφορική παρατηρήθηκαν στη Βουλγαρία (28,9%), τη Ρουμανία (25,2%) και την Εσθονία (24,5%), ενώ τα χαμηλότερα παρατηρήθηκαν στην Τσεχία (10,9%) και την Ουγγαρία (13,6%).


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


13o Mobile Connected World - Έρχεται στις 5/10!

Η «καρδιά» του connectivity, των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), των ιδιωτικών δικτύων, του 5G Standalone (SA), των smart cities αλλά και του μέλλοντος που βρίσκεται υπό ανάπτυξη με τη μορφή του 6G, θα «χτυπήσει» και φέτος στο Mobile Connected World!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

Comments are closed.