Ο ΟΤΕ υπογράφει το Ultra-Fast Broadband

0

Τμήμα του Ultra-Fast Broadband (UFBB) και συγκεκριμένα τρεις από τις επτά συνολικά γεωγραφικές περιοχές (lots) στις οποίες είναι χωρισμένο και έχει οριστεί ανάδοχος ο ΟΤΕ, περνά στην υλοποίηση.

Την ερχόμενη Τρίτη (6 Ιουνίου) ο ΟΤΕ έχει κληθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να υπογράψει τη σχετική σύμβαση.

Για τη δεύτερη σύμβαση, με ανάδοχο την κοινοπραξία Τέρνα Ενεργειακή – Grid Telecoms, πλειοδότρια των υπολοίπων τεσσάρων γεωγραφικών περιοχών, δεν υπάρχει εκτίμηση για τον χρόνο υπογραφή της. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού βρίσκεται στη φάση εξέτασης των δικαιολογητικών που έχει προσκομίσει η προαναφερόμενη κοινοπραξία, ώστε στη συνέχεια η σύμβαση να αποσταλεί προς έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Υπενθυμίζεται ότι το UFBB, συνολικού προϋπολογισμού 884 εκατ. (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) θα υλοποιηθεί μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) διάρκειας 26 ετών. Χρηματοδοτείται ως προς την κατασκευή από το ΕΣΠΑ με 249 εκατ. (ΕΣΠΑ 2014 – 2020 και ΕΣΠΑ 2021 – 2027) και μέσω ιδίων και δανειακών κεφαλαίων των αναδόχων, ενώ η λειτουργία του θα καλυφθεί από τους ιδιωτικούς φορείς σύμπραξης. Μετά το πέρας των 26 ετών το δίκτυο οπτικών ινών που θα κατασκευαστεί, σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές, που δεν έχουν συμπεριληφθεί στις επενδύσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, θα μεταβιβαστεί εξ ολοκλήρου στο ελληνικό Δημόσιο.

Συνολικά, βάσει στοιχείων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εκτιμάται ότι περισσότερα από 837.500 νοικοκυριά και επιχειρήσεις (18% του συνόλου) θα αποκτήσουν δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο με υπερ-υψηλή ταχύτητα (100 Mbps / 1 Gbps). Επιπλέον, 10.300 δημόσια κτήρια (σχολεία, κέντρα υγείας, ΚΕΠ, κλπ.) θα συνδεθούν στο διαδίκτυο με συμμετρικές ταχύτητες 1 Gbps, ενώ θα καλυφθούν και 2.950 απομακρυσμένοι οικισμοί.

Ο ΟΤΕ ειδικότερα θα καλύψει με δίκτυα οπτικών ινών, περίπου 124.000 νοικοκυριά – επιχειρήσεις (Lot 1) σε 9 Περιφερειακές Ενότητες (Ροδόπης, Δράμας, Έβρου, Ξάνθης, Ζακύνθου, Ηλείας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Μεσσηνίας), 122.000 (Lot 3) σε 13 Περιφερειακές Ενότητες (Εύβοιας, Σύρου, Άνδρου, Θήρας, Κέας – Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου, Νάξου, Πάρου Τήνου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων) και περίπου 101.000 (Lot 7) σε 14 Περιφερειακές Ενότητες (Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Κ.Τ. Αθηνών, Β.Τ. Αθηνών, Δ.Τ. Αθηνών, Ν.Τ. Αθηνών, Αν. Αττικής, Δ. Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, Καλύμνου, Καρπάθου, Κω, Ρόδου, Λασιθίου).

Ο ΟΤΕ έχει ιδρύσει για την υλοποίηση του UFBB, όπως υποχρεούται, την μονοπρόσωπη ειδικού σκοπού εταιρεία, υπό την ονομασία, UltrafastOTE, και αντιστοίχως οι Τέρνα Ενεργειακή – Grid Telecoms, την Τerna Fiber.

Το εν λόγω ΣΔΙΤ έχει καθυστερήσει σημαντικά. Η διαδικασία είχε ξεκινήσει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το παρέλαβε η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ, χωρίς να σταθεί δυνατόν να επισπεύσει τις διαδικασίες. Κατά τη διάρκεια του ανταγωνιστικού διαλόγου ζητήθηκε από τους ενδιαφερόμενους να διαφοροποιηθούν σημαντικοί όροι των προς υπογραφή συμβάσεων, κάτι που συνέβαλε, μεταξύ άλλων, στις καθυστερήσεις. Η ανακήρυξη των αναδόχων έγινε με απόφαση του αρμοδίου υπουργού 15.02.2022, δηλαδή για να έρθει η ώρα της υπογραφής τουλάχιστον από τον ένα ανάδοχο πέρασε πάνω από ένας χρόνος.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


25ο Συνέδριο InfoCom World - Έρχεται στις 14/12!

Το Infocom World 2023 έρχεται με κεντρικό μήνυμα «Diginvest in Greece: New Horizons!» Φέτος, το συνέδριο θα βρεθεί στο σταυροδρόμι του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

Comments are closed.